Malia

Malia is een vakantiebestemming op Kreta en maakt deel uit de gemeente Hersonissos. Het ligt aan de noordzijde van het grootste eiland van Griekenland op 37 kilometer rijden van de internationale luchthaven van Heraklion. De transfer vanaf de luchthaven is ongeveer 30 minuten, tenminste als je niet eerst bij andere hotels of appartementen hoeft te stoppen. Andere dorpen die deel uitmaken van de gemeente Hersonissos zijn Chersonissos, Stalis, Kokkini Chani en Gouves. De Kretenzer badplaats staat bekend om zijn mooie zandstranden en het drukke uitgaansleven.

Malia op Kreta heeft mooie stranden en een druk uitgaansleven.

Malia is na Chersonissos de drukste badplaats in deze gemeente en van april tot en met oktober vol toeristen uit verschillende landen in Europa. Het hoofdstrand is het populairste strand van Malia en goed georganiseerd. Voor de kust ligt een onbewoond eilandje met daarop het kerkje Agoi Pantes. Het kerkje op het eiland is niet toegankelijk, maar je kunt er eenvoudig naartoe zwemmen.

De badplaats Malia is een prima basis om het eiland Kreta te gaan ontdekken. Het ligt redelijk centraal en dichtbij de hoofdwegen van het eiland. Je bent met de auto of het openbaar vervoer zo in Chersonissos, Heraklion, Agios Nikolaos of Ierapetra. De ruïnes van het Minoïsche paleis zijn de archeologische trekpleister van het dorp en is dagelijks te bezoeken.

foto album Kreta

Malia tips

Offertafel in het oude paleis in Malia

Offertafel in het Minoïsch paleis van Malia

Net als Chersonissos heeft ook Malia een oud gedeelte aan de andere kant van de hoofdweg. Dit is de plek als je op zoek bent naar een goede traditionele Griekse maaltijd bij een lokale taverne. Door de vlakke omgeving van Malia kun je hier overigens prima per fiets verplaatsen. Probeer de hoofdweg te vermijden, want deze is veel te gevaarlijk om op te fietsen, maar dichterbij het strand kun je fietsen naar bijvoorbeeld Stalis of de archeologische opgravingen van het Minoïsche paleis van Malia.


Malia bezienswaardigheden

Minoïsch paleis van Malia vaas

Oude vaas in de ruïnes van Malia

De bezienswaardigheid van Malia is het Minoïsche paleis op drie kilometer ten oosten van het centrum van de badplaats. Deze ruïne is 7.500 vierkante meter groot en was vroeger een paleis voor koning Minos; volgens de Griekse mythologie de zoon van Zeus. De opgravingen van het paleis de oude stad dateren van omstreeks 1.600 voor Christus.

De entree bedraagt vier euro per persoon en voor kinderen een gereduceerd tarief van twee euro. Een groot deel van de opgravingen zijn te bezichtigen onder een afdak die de archeologische trekpleister beschermd tegen regen en zon. Trekpleisters zijn de Loggia, de grote trap naar de eerste verdieping. In het zuidwesten van de vindplaats lig het oude theater en ook de beroemde Kernos van Malia is hier te bekijken.

Verspreid over het gebied staan de nodige oude potten en grote vazen. Het paleis is omringd door de oude stad; één van de belangrijkste en grooste Minoïsche steden op Kreta.

Malia stranden

Malia beach op Kreta

Malia beach op Kreta

De stranden van Malia behoren tot de beste van het eiland Kreta. In totaal zijn er zes verschillende zandstranden met een totale lengte van 4,5 kilometer. Het grootste zandstrand is Malia beach, ook  wel Golzanie beach of Pleasure beach genoemd, is ongeveer 700 meter breed en ligt op een kilometer van het centrum van Malia. Eenvoudig te bereiken door de “strip”, de hoofdstraat van Malia, uit te lopen. Deze loopt vanaf de doorgaande weg naar Chersonissos en Agios Nikolaos naar dit strand.

Ontmoetingsplaats voor Nederlanders aan dit grote zandstrand is ongetwijfeld de beachbar Dolphin van tegenwoordig Nederlandse eigenaren. De bar bestaat al sinds 1958. Zwem eens naar het eilandje voor de kust met het witte kerkje Agoi Pantes. Het grootste gedeelte van de 150 meter kun je lopen door de zee. De rotsen van het eilandje zijn scherp en kijk dus goed uit als je uit het water wilt lopen.

Bikini beach, ook wel Sun beach genoemd, is een ander mooi strand met ook een waterpark en glijbanen. Kleinere stranden in Malia zijn er ook, maar behoren soms bij een aangrenzend hotel.

Malia restaurants

Milos taverne in oud Malia

Milos taverne in het oude Malia op Kreta

Aan de hoofdweg vind je de meeste fastfoodketens en Pita points. Bij de pita points kun je een pita giros bestellen en eenvoudige Griekse gerechten. Een soort Griekse snackbar. In het oude gedeelte van Malia kun je prima echte Griekse gerechten eten en zeer betaalbaar. Een tip voor een Griekse taverne is Cretan Family met veel live muziek, prima prijs-kwaliteitsverhouding en van de eigenaren krijg je vaak een glaasje raki. Milos taverne is een andere typische Griekse kleine taverne met een dagelijks wisselende specialiteit.

In het nieuwe gedeelte van Malia vind je restaurants als Sticky Fingers met de beste spare ribs van Malia, Redlion met Engelse gerechten en Gringo’s voor Mexicaanse maaltijden.

Malia uitgaan

Candy Club in Malia op Kreta

Ingang Candy Club in Malia op Kreta

Overdag is de “strip” in Malia uitgestorven, maar als de zon is ondergegaan veranderd deze lange weg van bijna een kilometer in een ware feeststraat. De bars, restaurants, speelhallen en discotheken openen hun deuren en ook op straat is het vaak één groot feest. De meeste bars in Malia hebben typische Britse namen als British Bar, Pink Fish Bar en Nelly’s Irish pub. De grote discotheken Candy Club en Apollo Night Club bieden ruimte aan ongeveer 2.000 toeristen en openen dagelijks om 01.00 uur.

Candy club heeft drie bars, twee dansvloeren en een vip lounge en is één van de grootste discotheken van de badplaats. De entree is trouwens gratis tenzij er hier een afterparty wordt gegeven. Dan variëren de prijzen van vijf tot vijftien euro om binnen te komen. Om vijf uur sluiten de discotheken hun deuren en de bars al eerder. Wil je dan nog verder feesten dan kun je terecht bij Petrinos. Dit is een bar die 24 uur per dag open is en ligt achter “de strip” in de akkers op een rustig gedeelte.

Wat zijn jouw tips voor Malia?