Milos

Milos is het zuidelijkste eiland van de westelijke Cycladen en onderscheidt zich zowel door de vulkanische bodem als door de rijkdom aan delfstoffen in de bodem. De faam van het eiland heeft zich over de hele wereld verspreid dankzij het meesterlijke beeld dat er in de 19e eeuw werd gevonden, nu te zien in het louvre in Parijs: de Venus van Milos.

Milos (Plaka) is de hoofdstad van het eiland en is gebouwd op een heuvel bij de zee. Aan de voet van het kasteel is een prachtig stadje met een heel eigen bouwstijl. In de avonduren is het hier gezellig, en niet te druk en kan je lang genieten van het uitzicht op een van de vele terrasjes.

De zeegrotten van Kleftiko op Milos zijn echt schitterend

Als je aankomt met de veerboot stap je meteen het gezellige centrum van Adamas in. Milos heeft iets heel knus en gemoedelijks en het is nog niet zo populair onder toeristen.

Op Milos rijden bussen, maar omdat de wegen niet allemaal even goed begaanbaar zijn, rijden de bussen maar naar een bepaald aantal stranden en naar Plaka, de hoofdstad van het eiland. Maar omdat alle bussen maar tot een uur of 19.00 rijden, heb je ook al gauw een probleem dat je op tijd terug moet gaan. Of neem een taxi, niet duur en volop aanwezig. Als het druk is, wees dan niet verbaasd dat je een taxi deelt met iemand, maar ook een leuke manier om meteen het eiland te verkennen.

Milos foto album

Milos tips

Milos Kleftiko rotsen

Milos Kleftiko rotsen

Kleftiko – zijn fraaie zeegrotten en alleen per boot te bereiken. Zodra je in de haven van Milos bent, ligt het vol met schepen die excursies naar Kleftiko aanbieden. Het is een dagtour, varen naar de zeegrotten met een bezoek aan het vissersdorp Klima. Dit vissersdorp is heel klein en ligt aan de zee, alleen bereikbaar per boot. Zeer primitief met slechts een publiek wc-hokje. Maar mooi om te zien, hele kleurrijke huisjes vormen een fraai contrast met die prachtige blauwe zee.

Alle boten hebben snorkelspullen bij zich en je kunt door de grotten van Kleftiko zwemmen. Echt een fantastische ervaring. Maar welke boot kun je dan het beste uitzoeken om de excursie mee te maken? Er is een organisatie die aanbiedt om de barbecue te houden in de grotten. Hoe mooi en leuk dit klinkt, zij zijn niet geliefd bij de lokale bevolking omdat ze hiermee niet de natuur respecteren. Welke tour goed is, is met de Thalassitra. Een replica van een traditionele Griekse boot. De kapitein was vroeger een bekende kok op het eiland en wordt daarom nu Captain Cook genoemd. Dus goed eten is verzekerd. Ook zorgen ze ervoor dat de boot niet te vol wordt geladen, zodat je genoeg ruimte hebt om rond te lopen en luieren op het dek.

Phylakopi – zijn resten van het antieke Phylakopi. Ooit was dit een belangrijk centrum van beschaving. Je vindt hier Myceense stadsmuren, verwoeste huizen en begraafplaatsen.

Milos oud Grieks huis in Plaka

Milos oud Grieks huis in Plaka

Plaka – is de hoofdstad van het eiland Milos. Het stadje gaat over in het aangrenzende Trypiti. Het archeologisch museum van Plaka heeft een hoofdingang zoals de Venus van Milos, die op Milos werd geboren. Je ziet hier neolitische vondsten, keramiek, terracotta dieren Myceens aardewerk en het beroemde beeldje van de Dame van Phylakopi (godin). Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend. Een ander museum is het streekmuseum met kledingstukken en handwerk is geopend van dinsdag tot en met zaterdag en zondagochtend. Op 280 meter hoogte staat het kastro, waarvan alleen de huizen van de buitenmuur nog overeind staan. Interessante kerken zijn Panagia Schiniotissa en Panagia Thalassitra, vlakbij het amfitheater.

Trypiti – zijn de beroemde vroegchristelijke catacomben. De catacomben zijn uit de eerste eeuw en uniek in Griekenland. Het enorme complex van galerijen is uitgehouwen in een heuvel. Het netwerk van de catacomben is 184 meter lang met 290 tomben. Archeologen zeggen dat hier naar schatting 8000 lichamen liggen. Je kunt de catacomben bezoeken van dinsdag tot en met zondag.

Milos bezienswaardigheden

Milos Panagia Pourliani kapel.

Milos Panagia Pourliani kapel.

Het Cycladen eiland Milos heeft als bekende bezienswaardigheid de zeegrotten van Kelftiko. Je vindt foto’s op vrijwel alle kalenders van het eiland en op de toeristische posters. Op het eiland kun je ook de fraaie stranden ontdekken en enkele culturele en archeologische vondsten bekijken.

Plaka is de gezellige hoofdstad van het eiland en mag bezienswaardig. Het landschap van Sarakiniko met fraaie en aparte vormen is heel apart om te bekijken.

Wat je niet mag missen tijdens een verblijf of vakantie op Milos. De tien van Milos:

  1. Plaka – de hoofdstad van Milos met diverse interessante musea.
  2. Trypiti – de vroegchristelijke catacomben.
  3. Phylakopi – het historische Phylakopi.
  4. Kleftiko – de zeegrotten van Kleftiko met een bootexcursie.
  5. Voudia – mijn waar mineraalertsen worden gewonnen.
  6. Sarakiniko – apart landschap aan zee van wit puimsteen.
  7. Papafragkas – bron met zwavelhoudend blauw water.
  8. Langada – mooi breed zandstrand.
  9. Chivadolimni – mooi zandstrand
  10. Apollonia – populaire vakantiebestemming op Milos met strand en bomen voor de schaduw.

Milos hoe te bereiken

Milos heeft een eigen vliegveld, 7 kilometer ten zuiden van Adamas. De luchthaven heeft een landingsbaan en het vliegveld wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode MLO. Vanuit Nederland kun je niet direct vliegen naar Milos. Je kunt het eiland per vliegtuig bereiken via Athene.

Vanuit de haven van Adamas kun je varen naar Kreta, Pireaus, Sifnos, Kimolos en Folegandros. De meeste plaatsen op het eiland zijn per bus te bereiken.

Milos stranden

Sarakiniko rotsen en strand op Milos.

Sarakiniko rotsen en strand op Milos.

Sarakiniko – is een prachtig landschap van wit puimsteen. Er gaat een bus om het uur naar het strand vanuit het centrum en weer terug. Aan het begin van Sarakiniko is een mobiel eetcafé, maar veel is er niet. Ook is er nergens schaduw, dus ga goed voorbereid er naartoe. De meeste mensen gaan er heen om het even te bekijken en zijn dan weer weg. De enige mogelijkheid om te liggen, is op de witte rotsen wat niet echt comfortabel ligt. Voor liefhebbers die graag van hoge rotsen de zee in willen springen, is deze plek uitermate geschikt.

Firiplaka – ligt naast Tsigrado en is ook alleen bereikbaar met de auto. Als je deze geparkeerd hebt, kijk je neer op het strand en dat is echt een mooi plaatje. Je moet vervolgens over wat rotsen naar beneden klimmen voor je op het stand bent, maar dit is zeer goed te doen! Het is een prachtig langgerekt zandstrand met kliffen in de kleuren wit, rood en grijs. Ook hier zijn strandbedjes met parasols aanwezig en een strandbarretje. Er is echter geen wc. Het is een schoon strand met helder water en de fraaie rots die midden in het zeewater staat, maakt het mooie hele plaatje compleet. Hier moet je zeker de zonsondergang bekijken voor je terug keert naar het centrum om wat te gaan eten.

Tsigrado beach op Milos

Tsigrado beach op Milos

Tsigrado – is een baai in het zuid-oosten van Milos en alleen per auto bereikbaar. Erg afgelegen en niet zo bekend. Je moet met een touw 40 meter aan de rotsen naar beneden klimmen, klinkt gevaarlijker dan het is. Niet te stijl en makkelijk begaanbaar. Eenmaal beneden aangekomen, heb je een prachtige baai met grotten waar je doorheen kan zwemmen. Voor de snorkelliefhebbers zijn hier veel mooie vissen te zien. Maar voor de rest is er niks, ook geen schaduw, dus wederom, neem zelf genoeg eten en te drinken mee en eventueel een parasol.

Paleochori beach – is het populairste strand van Milos maar nog steeds heerlijk rustig. Hier rijden ook bussen naar toe, maar let dus op dat je tijdig terug moet, omdat de bussen einde van de middag stoppen met rijden. Er zijn voldoende strandbedjes, parasols en een strandcafé. Daarnaast zijn er diverse watersport-mogelijkheden te beoefenen. Het strand zelf is echt super mooi. Lang uitgerekt kiezelstrand, helder blauw zeewater en vulkanische rotsen.

Milos accommodaties

Een aanrader voor accommodatie op Milos is Parasporos Village gelegen in Adamas boven op een heuvel. Studios gelegen aan een tuin met prachtig uitzicht, maar bovenal hele vriendelijke mensen! Altijd bereid om informatie te geven en je ergens naar toe te brengen met de auto. Absolute aanrader!

Milos restaurants

Het vissersdorp Klima op Milos.

Het vissersdorp Klima vangt de vis op Milos.

Voor een Griekse lunch of diner stop dan bij O! Hamos in Adamas. Heel populair, dus reserveren is verstandig, of vroeg komen. Het is een kleine Griekse taverne met terras, dus je kunt lekker buiten zitten. Ze hebben een mooi tuintje aangelegd vanwaar je het restaurant binnen loopt. Typische Griekse gerechten voor een hele lage prijs en ontzettend lekker. Kun je het raadsel oplossen wat buiten op het bord staat? Dan krijg je korting op je rekening!

Wat zijn jouw tips voor Milos?