Oia

Oia is het meest fotogenieke dorp op het eiland en wonderlijk dat Oia nog niet op de culturele erfgoederenlijst staat van UNESCO. Je auto kun je parkeren aan het begin van het dorp in de parking tegen een betaling van drie euro voor vijf uur. Als je doorrijdt heb je kans om op de centrale parkeerplaats te kunnen parkeren en gratis. Vanaf 18.00 uur is dit eigenlijk een kansloze missie, gezien de enorme belangstelling voor de zonsondergang bij Oia op Santorini.

Oia heeft misschien wel de mooiste zonsondergang van Griekenland

Het dorp heeft een lange wandelstraat met winkeltjes, restaurants, terrasjes en schitterende suites en boutique hotels. Het uitzicht is vrijwel overal prachtig en het loont om de smalle straatjes naar beneden in te gaan. Een doolhof en om elke hoek weer een nieuwe verrassing. Fotocamera bij de hand en hier ga je moeiteloos op zoek naar de mooiste foto’s van Oia.

Voor een spectaculair uitzicht op de caldera en de witte kerkjes met blauwe koepeldaken is het dakterras van bar restaurant Terpsi een aanrader. Prijzen zijn iets hoger dan gemiddeld, maar het uitzicht maakt dat ruimschoots goed. Dat is echt even genieten.

Oia is ook leuk om te gaan shoppen. Boetiekjes met kleding, leuke souvenirs, maar vooral ook veel kunst. Variërend van schilderijen tot sierlijke stenen beeldjes. De kunstgalerij van Stavros Galanopoulos heeft fraaie schilderijen van Santorini en Oia. Het boekwinkeltje Atlantis nodigt uit om lekker rond te snuffelen. Een groot assortiment (reis)boeken. Je kunt ook het museum van oude byzantijnse muziekinstrumenten in Oia bezoeken met een collectie van Christodoylos Halari. Of de kerk Panagia aan het dorpsplein.

foto album Santorini

Oia tips

Oia Santorini vakantie blauwe koepelkerk

Oia Santorini – blauwe koepelkerk

De zonsondergang van Oia is misschien wel de mooiste en tevens beroemdste van Griekenland. Touringcars brengen passagiers van de cruiseschepen uit Fira naar Oia om dit moment te kunnen meemaken. Een plekje op een terras hiervoor kun je vooraf beter reserveren of anders zorgen dat je ruim op tijd bent.

De prijzen in de meeste taveernes zijn overigens schappelijk. Zeker gezien de locatie. Voor een Grieks biertje betaal je veelal € 3,00 tot € 4,00 en een hoofdgerecht tussen de € 12,00 en € 25,00. Restaurant Vitrin heeft crêpes voor € 6,00 tot € 10,00 met een mooi uitzicht cadeau. De meeste toeristen verzamelen zich op de rotspunt bij de oude ruïne. Als de zon ondergaat klinkt een luid applaus van de honderden aanwezigen. Bijzonder om mee te maken en dit mag je niet missen tijdens je vakantie op Santorini.


Oia accommodaties

Oia Santorini windmolens en witte huisjes

Oia Santorini – uitzicht op windmolens

Oia is de meest exclusieve vakantiebestemming op Santorini. De prijzen van de suites en hotelkamers zijn hier het hoogste van het Griekse eiland. Bijzonder luxe en fraaie accommodaties met  jacuzzi en infinity pool aan de rand van caldera. Angelina Jolie en Brad Pitt hebben hier ook hun eigen onderkomen. Hun residentie ligt vlak voor je het dorp Oia in komt rijden.

Natuurlijk zijn er ook appartementen en hotelkamers met minder luxe. Betaalbaar, maar reken er nog altijd op dat de prijzen voor een overnachting hoger liggen dan elders op Santorini. Het is ook niet voor niets de nummer één trouwbestemming van Griekenland.

Oia restaurants

Roofgarden restaurant 1800 Oia Santorini

Oia Santorini – uitzicht roofgarden restaurant 1800

Beneden bij de haven van Ammoudi kun je goed vis eten, bij Dimitris taverne, en de lokale bevolking kiest deze locatie voor de zonsondergang. Te voet moet 235 treden naar beneden en dat lijkt meer dan het is. Je kunt ook met de auto naar Ammoudi. Als je met de veerboot vanuit Ios, Naxos of Paros aankomt kun je voordat de veerboot aanmeert in de haven van Santorini mooie foto’s maken van Oia en Ammoudi. Luxueus dineren kun je bij restaurant 1800 van Ioannis Zaggelidis aan de wandelpromenade. Het toprestaurant heeft een zeer uitgebreide wijnkaart met veel Griekse wijnen erop. Vanaf de roofgarden heb je een spectaculair uitzicht op de caldera.

Voor de Griekse keuken kun je prima terecht bij Papagalos. Ze serveren traditionele Griekse gerechten voor zowel de lunch als diner. Vanaf Fanari bar en restaurant heb je een mooi uitzicht over de caldera en ook vanaf restaurant Meteor.

Wat zijn jouw tips voor Oia?