Griekse wijnen en wijnhuizen

11 februari 2015 Bas Wanrooij
Griekse wijnen en wijnhuizen

Griekse wijnen en wijnhuizen – ambacht

Wist je dat wijnen uit Griekenland bij de wereldtop behoren? In 2014 stonden drie Griekse wijnhuizen in de top 100 wereldwijd. Het zijn Gerovassiliou in de buurt van Thessaloniki en Gaia en Argyros van het eiland Santorini. Ze maken topwijnen en zijn bovendien toegankelijk voor toeristen. Een tip om tijdens je vakantie in Griekenland een (lokaal) wijnhuis te bezoeken. We spraken met Frederiek Lommen, auteur van het boek Druiven en Droesem. Een reis langs Griekse wijngaarden, over Griekse wijnen en wijnhuizen.

De beste wijngebieden in Griekenland

De regio rond Naousa in het noorden van Griekenland (vasteland) is bekend vanwege de rode wijnen van de druif Xynomavro en staat ook wel bekend als ‘de Griekse Bordeaux’. Een andere wijnregio die erg goed staat aangeschreven is Nemea op de Peloponnessos. Daar wordt vooral wijn gemaakt van de druif Agiorgitiko, vaak vergeleken met Beaujolais. Ook op Kreta, Kefalonia, Santorini en in Epirus en Thessalië worden hele goede wijnen geproduceerd. “Eigenlijk wordt er tegenwoordig op vrijwel ieder eiland en in iedere regio goede wijn gemaakt. De kwaliteit van Griekse wijnen is namelijk de laatste 15 tot 20 jaar enorm gestegen.” zegt Frederiek.

Typisch Griekse druivenrassen

Griekenland kent van oudsher meer dan 300 druivenrassen. De meest bekende zijn de hierboven genoemde Xynomavro en Agiorgitiko voor rode wijnen. Voor witte wijnen de rassen Assyrtiko, Athiri, Aidani, Malagousia, Roditis, Moschofilero en Robola. Af en toe wordt er in een verlaten wijngaard een nieuw (of verloren gewaand) ras ontdekt.

Geniet van goede lokale Griekse wijn tijdens je vakantie

Griekse wijnen en wijnhuizen wijnkelder

Griekse wijnen en wijnhuizen – wijnkelder

Als je graag lokale wijn drinkt, vraag dan naar de wijn uit het vat of de huiswijn. Uiteraard kan de kwaliteit enorm verschillen, maar je drinkt dan meestal wel wijn van de druiven die in die regio veel voorkomen, gemaakt door de wijnboeren ter plekke. En dat is bijzonder, want ieder eiland en regio heeft weer andere druivenrassen.

Als je liever een kwalitatief goede wijn wil drinken, niet persé uit de regio waar je verblijft, vraag dan naar de wijnkaart en kijk of één van de wijnhuizen die de laatste jaren aan de top staan, op de kaart te vinden zijn. Frederiek vertelt: “Mijn ervaring is dat de grote namen in de Griekse wijnwereld ook regelmatig in kleine dorpen, op kleine eilanden of gewoon bij de lokale supermarkt te vinden zijn.”

Kies voor Griekse wijnen en wijnhuizen

“Ik zou het zonde vinden, en zelf niet in mijn hoofd halen, om tijdens een vakantie of reis door Griekenland wijn te drinken uit een ander land. Griekenland is een walhalla voor de wijnliefhebber, en het is daarom zonde om daar geen gebruik van te maken”, gaat Frederiek verder. De variatie is erg groot en de kwaliteit hoog. En het is toch veel leuker en spannender om een top-wijn te drinken van de druiven Merlot, Xynomavro, Syrah, afkomstig uit een klein gehucht uit de bergen in Grieks Macedonië, dan in een Grieks restaurant een Franse Bourgogne of Duitse Riesling te bestellen?

De leukste Griekse wijnhuizen

Griekse wijnen en wijnhuizen wijngaard

Griekse wijnen en wijnhuizen – wijngaard

Frederiek is erg gecharmeerd van de wijnhuizen die enerzijds tot de top van het land behoren, maar anderzijds gewoon en toegankelijk zijn gebleven. Eén van de beste voorbeelden is Kir Yianni. Toen ze een paar jaar geleden dat wijnhuis bezocht, in de drukke periode van de druivenoogst, zat het voltallige personeel net buiten aan een lange tafel te lunchen (met wijn uiteraard!). Ze werd meteen uitgenodigd aan te schuiven, voordat ze een rondleiding kreeg. De sfeer bij Kir Yianni was uitermate gemoedelijk en vriendelijk.

Een andere favoriet is Domein Gerovassiliou. Dit wijnhuis in Epanomi, vlakbij Thessaloniki, is eigendom van Vangelis Gerovassiliou. Ook daar hetzelfde verhaal. De eigenaar ontving haar in spijkerbroek en nam haar na de rondleiding en proeverij mee naar zijn favoriete strandtent in de buurt voor een uitgebreide lunch. Een week later zag hij Frederiek – zittend in een restaurant in de binnenstad van Thessaloniki – buiten lopen. Hij rende naar buiten om haar enthousiast te begroeten.

Daarom schreef Frederiek haar boek Druiven en Droesem

Griekse wijnen wijnhuis Papayiannis Nemea

Griekse wijnen wijnhuis in Nemea Peloponnesos

“Ik liep al langer rond met het plan om een boek te schrijven over mijn vele reizen door Griekenland. Een soort ‘travelogue’ met mijn verhalen over afgelegen bergdorpjes, Albanese immigranten, milieuverontreiniging, hoofdstedelijke rellen, en andere interessante onderwerpen. Een boek dat tegelijkertijd een verslag moest zijn van alle bijzondere, bizarre en mooie dingen die ik in Griekenland had beleefd.” vertelt ze.

Ook was ze gefascineerd geraakt door de ontwikkelingen op Grieks wijngebied. Sinds eind jaren ’90 waren er een paar wijnboeren die zich wilden richten op kwaliteit in plaats van kwantiteit (dus geen bulkproduktie meer). Ze wilden verdwenen Griekse druivenrassen doen herleven. Ook wilde deze voorhoede de inheemse rassen vermengen met internationale rassen als Merlot, Syrah en Riesling.

Ze besloot die thema’s bijeen te voegen en dat werd een boek over een reis door het land, een zoektocht naar lokale wijnen, bijzondere wijnboeren en haast verdwenen druivenrassen. Dat werd de kapstok van het boek, maar ze kon daar gelukkig ook al haar andere verhalen in kwijt.