Kumquat

26 april 2015 Bas Wanrooij
Kumquat likeur in flessen van Corfu

Kumquat Corfu – likeur in flessen

Kumquat, ook wel als koum quat of koum kuat geschreven, is een citrusvrucht van origine Japans. Vrij vertaald uit het Japans betekent kumquat “gouden vrucht” . Een kleine ovale sinaasappel en tevens een traditioneel product van het Griekse eiland Corfu. Hét souvenir van Corfu is een flesje van de gelijknamige zoete likeur. We bezochten Mavromatis, producent van de kumquat likeur sinds 1965, op het eiland Corfu en spraken met mede-eigenaar Aris en de Nederlandse Marloes. Aris houdt zich bezig met de productie en test nieuwe kumquat producten uit. Zijn neef Jorgos, de man van Marloes, doet de commerciële zaken binnen het bedrijf.

Kumquat likeur en lekkernijen

Mavromatis produceert naar eigen zeggen een miljoen flessen kumquat likeur per jaar. De zoete likeur is oranje of wit van kleur en verkrijgbaar in allerlei flesvarianten. Zelfs eentje in de vorm van het eiland Corfu. Niet alleen likeur wordt gemaakt van deze kleine olijfvormige mandarijntjes. Ze maken ook kumquat marmelade, gekonfijte kumquats (vruchten op siroop), koekjes en loukoumi. De loukoumi lijkt op Turks fruit.

Kumquats uit Noord Corfu

Kumquat Corfu kumquats gesorteerd

Kumquat Corfu – oogst van verschillende boeren

Lokale boeren uit het noorden van Corfu, omgeving Nimfes, brengen hun oogst zelf naar de fabriek bij Paleokastritsa. Van december tot en met februari wordt de mandarijnsoort traditioneel geoogst. Ongeveer zes hectare beslaan de gaarden van deze citrusvrucht in Noord Corfu en de kumquats worden nog altijd met de hand geplukt. Bij de fabriek weegt men de verzamelde kumquats nog traditioneel op een grote weegschaal om ze vervolgens op grootte te selecteren. Lokale producten en ingredienten genieten de voorkeur bij Mavromatis, wat een goed concept is voor de economie van het eiland Corfu.

Door het klimaat groeit de kumquat in Griekenland alleen op Corfu. Het Griekse eiland is vanzelfsprekend de belangrijkste afzetmarkt. Maar ook op andere Griekse eilanden, in Griekse steden en op de internationale luchthavens van Griekenland worden de producten verkocht. De oranje kleur past bovendien goed bij Nederland. Het is dan ook het enige land waarnaar, tot op heden, de kumquat likeur wordt geëxporteerd.

Griekse chefkok kookt met kumquats

Kumquat corfu fabriek mavromatis

Kumquat Corfu – in de fabriek bij Paleokastritsa

Kumquat likeur is dus verkrijgbaar in zowel oranje als wit. In de bekende oranje variant wordt de schil van de kumquat toegevoegd. Vandaar de kleur. Ook wat zoeter, maar het alcoholpercentage (20%) is gelijk. Een kwestie van smaak.

Chefkok Ettore Bottrini, van het beste restaurant in Griekenland in Kato Korakiana op Corfu, verwerkt de kumquat vruchten zelfs in een aantal van zijn gerechten. De toepassingen van deze vrucht lijken eindeloos.