Monsters bekijken in Utrecht

18 oktober 2013   Bas Wanrooij
Obamabeachball bij ARRRGH! monsters in de mode

Obamabeachball van Boris Hoppek

De expositie ARRRGH! Monsters in de mode is sinds gisteren te zien in het Centraal Museum in Utrecht. ARRRGH! Monsters in de mode is gebaseerd op het originele idee en onderzoek van het collectief Atopos Contemporary Visual Culture (cvc) uit Griekenland. De conservatoren Vassilis Zidianakis, Angelos Tsourapas en de architect van de tentoonstelling Stamos Fafalios hebben de expositie fraai en origineel ingericht met unieke kunstwerken en mode.

Monsters heeft in het Grieks twee betekenissen

Bij monsters denken we direct aan die enge wezens uit onze nare dromen of angstaanjagende karakters uit films. In het Grieks heeft het woord monsters nog een tweede betekenis die verwees naar al het vreemde dat niet kon worden verklaard. De modeontwerpen van ARRRGH! Monsters in de mode kun je beter plaatsen in een fantasiewereld, maar niet in onze huidige westerse maatschappij. Veel werken lijken te zijn gebaseerd op verbeeldingskracht, gevoed door tekenstrips, computergames en cartoons. Een ontwikkeling die samengaat met het leven in een virtuele wereld op het internet. Hier ontwikkel je je eigen avatar en dat zet ons mensen ertoe om na te denken over een andere “ik”.

We vroegen ons af wat deze Grieken van Atopos inspireerde om de tentoonstelling ARRRGH! Monsters in de mode te creeëren. Een interview met de drie creatieve en fantasievolle Grieken.

Hoe is het idee van ARRRGH! Monsters in de mode geboren?

We zijn in 2003 gestart met Atopos cvc met de gedachte dat sinds de jaren negentig meer en monsterachige figuren zichtbaar waren op de catwalks. Eerst hebben we een onderzoek van drie jaar naar dit fenomeen gedaan.

Waar was de eerste tentoonstelling en hoe waren de reacties?

In 2009 was de eerste Expositie in Athene, maar dit was een wisselend succes. De politiek in Griekenland en de crisis waren toen onze monsters, zegt Vassilis lachend. In 2011 is met de uitkomsten van het onderzoek ons boek Not A Toy, Fashioning Radical Characters verschenen. Dat heeft bijgedragen aan het internationale succes. Begin 2013 was de tweede tentoonstelling in Parijs en nu dus de derde in Utrecht. Volgende halte is Hong Kong.

Zijn er werken te zien van Griekse ontwerpers in Utrecht?

Jazeker er zijn meerdere kunstwerken te bewonderen die gemaakt zijn door een Griekse ontwerper. Alle monsterfiguren die als stickers op de vloer zijn geplakt zijn door een Griek gemaakt. Bijvoorbeeld ook het opvallende groene monster die de teddybeer aan het uitlaten is. p de hele tentoonstelling zijn meer dan 70 werken te zien van 40 internationale startende ontwerpers. Zo ook van de Nederlandse Bas Kosters met zijn creaties als de rode jurk en de kleurrijke familie met de maskers.

Wat is een typisch Grieks monster?

Laten we het vanuit de tweede betekenis in het Grieks bekijken. Voor ons zijn regenbogen of de bliksem monsters; opvallend, vreemd en niet direct te verklaren. En de andere monsters hadden we je al gegeven bij de tweede vraag.

Wat is jullie favoriete vakantiebestemming in Griekenland?

Stamos twijfelt geen moment en noemt het Griekse eilandje Iraklia. Onderdeel van Cycladen en bereikbaar met de veerboot vanuit Naxos. Hier waan je je echt in de jaren vijftig. Complete rust, geen WiFi, smartphones, restaurants, supermarkten en beachbars met harde muziek. Op het eilandje loop je van het ene naar het andere strand en hier kom je echt tot rust. Dat is toch vakantie?

Zelf benieuwd naar de expositie ARRRGH! Monsters in de mode? Win kaartjes voor deze tentoonstelling in Utrecht van 19 oktober tot en met 19 januari. Bekijk het foto-album van ARRRGH! op onze Facebookpagina.