Griekse kusten in QualityCoast top 100 2013

25 juli 2013 Bas Wanrooij
QualityCoast opruiming op het strand op Alonissos

Veel rommel opgeruimd langs de kust op Alonissos

De Griekse kusten zijn schoon en de stranden zijn mooi. QualityCoast maakt elk jaar een top 100 van de schoonste kusten in Europa. In 2012 had Griekenland 14 kusten in de lijst van QualityCoast en dat zijn er in 2013 nog meer.

We willen er alles van weten en spraken met Albert Salman de directeur van substainable development Coastal & Marine Union en verantwoordelijk voor deze mooie en interessante QualityCoast top 100.

Hoeveel kusten in Griekenland staan in de QualityCoast top 100 van 2013 en wat is zo speciaal aan deze Griekse kusten?
Dit jaar staan er maar liefst 17 Griekse kustplaatsen en eilanden in de lijst, dat zijn er drie meer dan in 2012. Het opvallende van die 17 kusten is dat 15 kusten eilandbestemmingen zijn en twee hiervan op Kreta liggen. Persoonlijk vind ik het geweldig dat die 15 hun kleinschalige en typisch Griekse karakter hebben weten te behouden. Je vindt er geen hoge mega-hotels en de eigenaren zijn overwegend Griekse families gebleven. Dus heerlijk Grieks eten, er zijn weinig Amerikaanse ketens, je komt er geen Russische enclaves tegen (zoals bijvoorbeeld op Cyprus) maar vakantiegangers die gewoon doen en die van het echte Griekenland houden zoals jij en ik.

Denk je dat er volgend jaar meer Griekse kusten in de top 100 kunnen komen en waar zie jij de mogelijkheden?
Nóg meer? (lacht) Het hangt vaak op het ontbreken van gegevens en kan dus alleen als we méér onafhankelijke contactpersonen voor de eilanden kunnen vinden die ontbrekende gegevens kunnen regelen.

Waarom is een QualityCoast belangrijk voor een toerist en hoe kan hij zo’n kust herkennen?
Van verre al, je ziet kleinschalige stadjes met idem platteland met boomgaarden in plaats van grootschalige mais-akkers. Het ontbreekt aan massatoerisme, mega-hotels en rommel op het strand en je ziet plaatselijke marktjes en veel plaatselijke producten. Je eet de local dish en drinkt de local drinks. Tegenwoordig kun je ze herkennen aan de QualityCoast vlag!

Wat is je favoriete plek in Griekenland en waarom?
Elk Grieks eiland is meteen mijn favoriet zodra ik er ben, omdat het er toch weer anders is dan het vorige! Dit jaar heb ik studenten op Alonissos, dat is geweldig! Maar ook Kefalonia heeft vorig jaar mijn hart gestolen. Het zijn de persoonlijke contacten met Grieken die het hem doen.

Ga je weleens naar Griekenland op vakantie en waar ben je geweest?
Afgezien van “dienstreizen” ook best vaak, ja… Athene, de hele Pelopponesos, Milos, Kreta helemaal, Thira, Rhodos, Delphi, Meteora, het Pindos gebergte, gewandeld in vele kloven zoals de Vikos en de Samaria. Ik heb nog jaren nodig om overal te komen en terug te komen.