Meer wind en koelere zomer in Griekenland

Santorini vakantie Fira uitzicht caldera

Santorini Fira

De zomer in Griekenland van 2013 is minder warm geweest dan normaal. Op de Egeïsche Zee woei de noordelijke wind deze zomer een stuk harder en ook vaker hard dan normaal. Ook het aantal hittegolven, in Griekenland drie dagen aaneen met temperaturen van meer dan 35 graden celsius, is beperkt gebleven vergeleken met bijvoorbeeld de zomer van vorig jaar.

Op 76% van de dagen was er harde wind

Volgens Meteo.gr woei in de periode van 1 juli tot en met 15 augustus 2013, een periode van 46 dagen, op 76% van de dagen de noordelijke wind op de Egeïsche Zee harder dan het criterium van 50 kilometer per uur. Normaal schommelt dat percentage tussen de 37% en 52% in de periode. In 2012 was dit percentage 37% en in 2009 52%. Overdag kwam de temperatuur deze zomer op de Cycladen eilanden zelden boven de 30 graden en ’s avonds was het niet ongebruikelijk dat je een jasje of een shirt met lange mouwen moest dragen.

Nieuwe app met UV waardes in Griekenland

In juni lanceerde de Griekse weersite een gratis app voor je smartphone en tablet in zowel de app store als Google play, waarop de UV cijfers worden getoond in Griekenland. Handig voor op je vakantie om te gebruiken en te kijken hoe hoog de waardes zijn op je vakantie-adres in Griekenland. Overdag in de zomer kan deze UV waardes dichtbij de 10 komen, waardoor je extra moet oppassen in de zon. Goed en herhaaldelijk smeren met goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is een must. Daarbij kun je met deze waardes ook beter zoveel mogelijk de zon mijden.

September een mooie reismaand voor Griekenland

September is traditioneel een prima maand om naar Griekenland op vakantie gaan. De temperatuur overdag is vaak aangenaam en tussen de 25 en 30 graden. Het zeewater is heerlijk om in te zwemmen. Bij Chania op Kreta en de eilanden Kefalonia, Milos, Rhodos en Zakynthos is de huidige temperatuur van het zeewater 25 graden. De laagste temperatuur van het zeewater in Griekenland is momenteel bij Lesbos, maar met 22 graden altijd nog goed om in te zwemmen.