Musea en archeologische sites trekken meer toeristen

19 november 2013 Bas Wanrooij
Cycladen eilanden vakantie

Vakantie uitgaven hoog op de Cycladen eilanden

Niet alleen trekt Griekenland dit jaar een stuk meer toeristen, maar ze blijken ook de toeristische bezienswaardigheden als musea en archeologische sites te bezoeken. Volgens ELSTAT brachten in de periode van januari tot en met juli 17,2% meer toeristen een bezoek aan een Grieks museum. Dit resulteerde in een omzetgroei van 12,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De archeologische trekpleisters van Griekenland zagen een stijging in de bezoekersaantallen van liefst 28,7% in de eerste zeven maanden dit jaar. Het leverde de Griekse staatskas 19,5% meer op dan in dezelfde periode in 2012.

Wel meer toeristen, niet meer inkomsten

Meer toeristen betekent niet automatisch meer inkomsten voor iedereen in de toeristische sector in het land. In augustus verwelkomde Griekenland alleen al 3,9 miljoen buitenlandse toeristen. Dat is ruim 22% van het totaal aan bezoekers in de eerste acht maanden van dit jaar. Het gemiddelde bedrag dat de toeristen per dag in het vakantieland hebben besteed in die maand is slechts 78 euro (bron: Hellenic Chamber of Hotels, de TNS ICAP en Quantros bedrijven). Dit is inclusief de uitgaven voor hotelovernachtingen (75% van het bedrag).

Toeristen geven het meeste geld uit op de Cycladen

Toeristen geven het meeste geld uit op de Cycladen eilanden als Santorini en Mykonos en op de eilandengroep Dodekanesos op Rhodos. Hier ligt ligt het gemiddelde bedrag dat men besteedde in augustus op 96,40 euro per dag. In de regio Centraal Macedonië op het vasteland kwamen wel één miljoen toeristen, maar spendeerden ze slechts 50,40 euro per persoon per dag.

De gemiddelde toerist verbleef in augustus 8 dagen in Griekenland. Ze gaven in die periode gemiddeld 632 euro per persoon uit tijdens hun vakantie.