In Griekenland betaal je net als in Nederland het de euro. De euro is in 2002 in het land ingevoerd als opvolger van de drachme. Anno 2019 gaan de meeste betalingen van consumenten nog altijd contant met munten en bankbiljetten. Geen wonder dat er zoveel geldautomaten in het land te vinden zijn.
In Griekenland betaal je net als in Nederland met de euro
Toch is de bankpas of credit card een betaalmiddel in opkomst in Griekenland. Als je geld gaat opnemen bij een geldautomaat worden er in Griekenland kosten per transactie in rekening gebracht. De bedragen variëren van twee tot vier euro en is per bank verschillend (anno 2020). Tijdens het pinnen krijg je deze transactiekosten te zien.
Pinnen in winkels en restaurants is in Griekenland niet zoals in Nederland. In de grote steden, zoals Athene en Thessaloniki, is dit bij de grotere winkels wel mogelijk, maar bij de lokale kruidenier op Kreta niet. Hiermee dien je dus rekening te houden tijdens je vakantie.
De Griekse eurobiljetten zijn te herkennen aan de de letter Y, die aan het begin van het serienummer is gedrukt. Griekse euromunten hebben een nationale zijde, net zoals elk Europees land, en deze designs zijn ontworpen door Georgios Stamatopoulos.
In Griekenland is het heel gebruikelijk om fooi te geven als je tevreden bent over de service die men op bijvoorbeeld een terras of in een restaurant levert. Ben je tevreden over het eten of drinken of geniet je van de locatie, overweeg dan om een fooi te geven. Hiervoor zijn geen vaste regels en je kunt het bedrag op de bon naar boven afronden, of wat losgeld na betaling op tafel leggen.
Geld tips
Voor je naar Griekenland reist is het een tip om te zorgen dat je contant geld bij je hebt. Pinnen kun je bijvoorbeeld op de avond voor je vliegreis of voor je vertrekt op de luchthaven in Nederland.
Mocht je Griekse euromunten verzamelen dan heb je hier een overzicht van de afbeeldingen die je op de euromunten uit Griekenland ziet. Ze worden geslagen bij de Griekse Munt in Athene. De afbeeldingen op de 1, 2 en 5 cent munten hebben te maken met de scheepvaart. Op de keerzijde van de één cent staat tireem afgebeeld, op de twee cent een korvet en op de vijf cent een tanker. De tien, twintig en vijftig cent zijn versierd met portretten van Griekse beroemdheden. Achtereenvolgens Rigas Fereos, Ioannis Kapodistrias en Eleftherios Venizelos. De één en twee euro munten hebben afbeeldingen van een uil en de ontvoering van Europa door Zeus.