Mykonos

Mykonos is zonder twijfel het meest mondaine eiland van Griekenland. De hoge bergen die we op de meeste Cycladen-eilanden zien, maken hier plaats voor lage rotsachtige heuvels. Deze zijn samen met de fraaie zandstranden kenmerkend voor het landschap op Mykonos. Het nachtleven is bijzonder spectaculair te noemen net als overdag in beach clubs op bijvoorbeeld Psarou en Super Paradise beach. Hier draaien namelijk de beste DJ’s ter wereld en wordt niet voor niets het ‘Griekse Ibiza’ genoemd. Mykonos-stad is gezellig en accommodaties variëren hier van eenvoudige studio’s in het stadscentrum tot zeer luxueuze resorts en villa’s aan de kust. Het is dan ook één van de duurste Griekse eilanden voor vakanties.

Mykonos is dé mondaine vakantiebestemming van Griekenland

Mykonos heeft op een oppervlakte van slechts 86 km2 de meest mooie zandstranden van Griekenland. Op geen enkel ander eiland vind je zoveel fraaie zandstranden en zo dicht bij elkaar. De ene is nog mooier dan de ander en veel stranden op het Cycladen-eiland zijn goed georganiseerd met ligbedden, parasols en beachclubs. Wat je niet mag missen zijn Ornos beach, Psarou beach, Platis Gialos beach en Paraga beach langs de zuidkust. In het noorden liggen minder georganiseerde en rustigere stranden als Agios Sostis beach. Hier waait het namelijk vaker. Excursies kun je maken naar het historisch belangrijke eiland Delos of naar een ander Cycladen-eiland in de buurt, zoals Tinos en Paros.

Chora is het schilderachtige hoofdstadje van Mykonos, waar vissersbootjes en luxe jachten harmonieus naast elkaar liggen. Mykonos-stad, zoals het graag wordt genoemd, ziet er anders uit dan de meeste stadjes in de Egeïsche zee. Het is een labyrinth van blokwoningen met houten deuren en felgekleurde houten balkons. Kleine maar prachtige kerken, gezellige tavernes en boutique shops sieren de geplaveide steegjes. De wijk Alefkandra trekt hier de meeste toeristen met haar vijf iconische windmolens en de terrassen van het hippe ‘Little Venice’.

Windmolen met museum boven Chora op Mykonos eilandVoor de zonsondergang is Chora een fraaie stek, maar ook bij de Armenistis vuurtoren die op de noordwestelijke kaap van het eiland staat. Deze vuurtoren dateert uit 1891 en je kijkt hiervandaan uit op zuidelijke kustlijn van Tinos. Louza is een authentiek stukje vleeswaren van het eiland, gemaakt van varkensvlees, en smaakt wat zoutig. Het vlees wordt gedroogd en voornamelijk geserveerd als koude snack. Leuk is om de lokale Mikònu bieren te proeven en een bezoek aan deze hippe micro-brouwerij in Argyraina te brengen. Sinds 2016 brouwen zij zeer bijzondere bieren op het Cycladen-eiland.

Ook zijn er op Mykonos meerdere films opgenomen. Zo was het slot van de film ‘The Bourne Identity’ uit 2002, met Matt Damon in de hoofdrol, opgenomen bij de wijk Little Venice in Mykonos-stad. Ook ‘Shirley Valentine’ uit 1989 heeft beelden uit Mykonos. In deze film met Pauline Collins in de hoofdrol zie je o.a. Agios Ioannis beach en opnames van het hoofdstadje Chora.

foto album Mykonos

+ Lees meer- Lees minder

Mykonos interactieve kaart

Mykonos kaart

Mykonos tips

Mykonos stad met gezellige steegjes

Gezellige steegjes in Mykonos-stad

Chora – is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Ontdek de stad zelf met bijvoorbeeld de oude haven en de parelwitte Paraportiani kerk. Alefkandra, ook wel ‘Little Venice’ genaamd, is het meest pittoreske gedeelte van het eiland. Het ligt direct aan zee in de wijk Kastro van Mykonos-stad. De gebouwen hier hebben kleurrijke houten balkons hangend over de zee. Grenzend aan Alefkandra vind je restaurants en terrasjes waar je kunt genieten van het fraaie uitzicht over zee. Tegenover Little Venice ligt een heuvel met daarop de befaamde vijf witte windmolens keurig op een rijtje. Zonder twijfel is dit één van de meest gefotografeerde kerken op het Griekse Mykonos, in Griekenland en misschien wel van Europa.

Mykonos-stad is één van de mooiste en gezelligste stadjes van de Cycladen. Bijzonder ook vanwege de ligging direct aan zee en langs de westkust van het eiland. Het dichte netwerk van steegjes en doorgangen is een doolhof wat inwoners vroeger tegen piraten beschermde. Ze raakten namelijk de weg kwijt in het labyrint, omdat destijds echt alle straatjes op elkaar leken.

Boni’s windmolen is een mooie plek voor een panorama-foto en je hebt een fraai uitzicht over de stad. Hier vind je ook het landbouwkundig museum welke in de zomermaanden dagelijks geopend is van 16.00 tot 20.30 uur. In de haven van Mykonos-stad vind je de beroemde witte Paraportiani-kerk. Een architectonisch hoogtepunt van het eiland en één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Griekenland. De bouw van deze kerk is in 1425 gestart, maar werd pas in de 17e eeuw voltooid. Eigenlijk is het dus een complex met vijf kerkjes inéén. Meer over Mykonos-stad

Het eiland Delos bij Mykonos

Delos is de geboorteplaats van Apollo

Delos – is een klein onbewoond eiland op 2,5 kilometer ten zuidwesten van Chora. Op het eiland is Apollo volgens de Griekse mythologie geboren en het is en betekent ‘middelpunt’ van de Cycladen. De entreeprijs voor Delos en het archeologisch museum bedraagt twaalf euro per persoon. Het wordt gezien als één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Griekenland. Bezienswaardig zijn hier o.a. het Heiligdom van Dionysus en de resten van fallische monumenten uit het jaar 300 voor Christus. Het Heilige Meer (nu droog) was getuige van de geboorte van Apollo. Hoogtepunt is overigens het Leeuwenterras met marmeren leeuwen. Nog vijf van de in totaal negen stuks staan langs het terras om het Heilige Meer te bewaken.

Verder zijn er het Huis van Dionysus (mozaïek van Dionysus op een luipaard), de Theaterwijk (huizen nabij het theater, velen met binnenplaats met zuilenrij), Huis van Dioscourides en Cleopatra (twee onthoofde beelden), Theater (amfitheater uit 300 voor Christus), het Huis met de Maskers (herberg voor acteurs, mozaïek van Dionysus de god van het toneel), Huis met de Dolfijnen (mozaïek met twee dolfijnen), het Heiligdom van Apollo (drie tempels) en het Archeologisch Museum (meeste vondsten op het eiland staan hier tentoongesteld). Meer over Delos

Paradise Beach en Super Paradise Beach – zijn twee prachtige zandstranden van Mykonos. Je vindt Paradise en Super Paradise Beach in het zuiden van het eiland. Het zijn de party-stranden van Mykonos met grote beach-clubs. De stranden zijn zeer goed georganiseerd en staan vol met luxe strandbedden en parasols. Op beide stranden vinden in de zomermaanden veel feesten plaats. Elke dag kun je hier feesten in meerdere beach-clubs. Befaamde DJ’s van over de hele wereld draaien hier dan hun beste muziek. Iets verder naar het oosten ligt het brede zandstrand van Elia. Meer over Paradise Beach

Windmolens van Mykonos in de wijk Alefkandra

Fraaie windmolens van Mykonos

Ano Mera – is een traditioneel dorp met het Panagia Tourliani Klooster uit de 16e eeuw op ongeveer 7,5 kilometer van Chora. Naast Mykonos-stad is Ano Mera het enige echte dorp op het eiland. De fraaie toren is vervaardigd door marmerbewerkers van het naburige Cycladen eiland Tinos. In de kerk vind je oude fresco’s, kleding en borduurwerk.

Op 15 augustus is het hier razend druk om hier de nationale Griekse feestdag van heilige Maria te vieren. De Mykonians houden de Niamera traditie in leven en vieren hier negen dagen later op 23 augustus nogmaals heilige Maria. Het Tourliani klooster is dagelijks geopend van 09.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 19.30 uur. Vlakbij ligt nog een ander klooster Moni Palaiokastrou uit de 17e eeuw. Leuk om te bezoeken is de wijngaard Mykonos Vioma net buiten Ano Mera in de rijrichting van Maou. Meer over Ano Mera

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Mykonos bezienswaardigheden

Paraportiani kerk in Mykonos-stad

Witte Paraportiani kerk in Chora

Mykonos is een Cycladen eiland. Het eiland is vrij dor en heeft zeer mooie zandstranden. Niet alleen zijn dit highlights, maar natuurlijk ook ideaal om dagje te relaxen. Chora mag je absoluut niet missen met de windmolens, smalle straatjes in het centrum en natuurlijk de zonsondergang bij Alefkandra. Het is een eiland met veel luxe en een relaxte sfeer. Een dagtocht met de boot naar het archeologische Delos is een must-see. Het Griekse eiland zelf kun je dus het beste met het openbaar vervoer of een scooter ontdekken.

Wat je niet mag missen tijdens een vakantie op Mykonos. Dit is onze top tien bezienswaardigheden van Mykonos:

  1. Mykonos-stad – betoverende hoofdstad met de wijk Alefkandra en windmolens,
  2. Delos – dagexcursie naar het eiland van Apollo als archeologisch hoogtepunt,
  3. Ano Mera – traditioneel dorp op Mykonos met klooster, dorpsplein en tavernes,
  4. Paradise beach – fraai strand aan de zuidkust met populaire beachclubs,
  5. Panormos – zandstrand voor windsurfers met beach clubs aan de noordkust,
  6. Super Paradise Beach – populair zandstrand met club Super Paradise Beach,
  7. Agios Sostis – mooi en nog niet georganiseerd zandstrand in het noorden,
  8. Cavo Paradiso – avondje stappen in deze populairste nachtclub van het eiland,
  9. Psarou – meest mondaine baai van Mykonos,
  10. Paraga beach – mooi en populair zandstrand aan de zuidkust.

Outdoor activiteiten die je kunt ondernemen tijdens je vakantie op Mykonos zijn bijvoorbeeld beach-hoppen langs stranden in het zuiden van het eiland, olijfolie proeven, duiken en snorkelen, windsurfen langs de noordkust of een zeiltocht maken op een catamaran.

Wit is de kleur van Mykonos en de inwoners waarderen de contrasten van wit met andere uitgesproken kleuren. Hoe witter je huis, gebouw of kerk is, hoe meer contrast je creëert met een opvallende blauwe of rode kleur van je houten luiken of deur. Verspreid over het eiland vind je meer dan 800 verschillende kerken en kapellen. Wit voert ook hier de boventoon en de Paraportiani kerk in de stad is hiervan het mooiste voorbeeld.

+ Lees meer- Lees minder

Mykonos hoe te bereiken

Psarou beach op Mykonos

Psarou beach

Mykonos heeft een eigen luchthaven op drie kilometer ten zuid-oosten van Chora die in de zomermaanden wordt aangevlogen vanuit Nederland per combinatievlucht met Santorini. De luchthaven Mykonos Airport heeft een landingsbaan en het vliegveld wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode JMK. Vanuit Mykonos kun je per lijndienst verder vliegen naar Athene. In de zomermaanden zijn er ook vliegverbindingen met andere eilanden.

Per boot kun je naar Ikaria, Tinos, Rafina, Syros, Andros, Naxos, Paros, Donousa en Piraeus. Het Cycladen-eiland heeft twee havens, waarvan de nieuwe haven is aangelegd in de baai van Tourlos. Deze ligt vier kilometer ten noorden van Mykonos-stad. Hier meren voornamelijk de grote en ook de snelle veerboten aan. De hoofdstad van Mykonos heeft twee busstations. Eentje in de oude haven bij de boten en de andere ligt in het zuiden van deze stad. Per bus kun je vrijwel het hele eiland goed verkennen.

Taxi’s zijn een goed vervoermiddel. Door de korte afstanden kun je je zo verplaatsen van bijvoorbeeld Chora naar Paraga beach. In het centrum van de stad vind je de hoofdstandplaats van de taxi’s op Mykonos. Ook taxiboten zijn een vervoermiddel langs de kust van dit Griekse eiland. Ze verbinden de zandstranden langs de zuidkust met elkaar en vertrekken ook vanuit Ornos beach.

Om je te verplaatsen over het eiland zijn het openbaar vervoer en een bromfiets of scooter het beste. De wegen zijn namelijk smal en zeker in het hoogseizoen is het erg druk, waardoor je met een auto niet overal kunt komen. De bus is bovendien voordelig en rijdt frequent naar de meeste stranden en badplaatsen op het eiland. Wist je trouwens dat Mykonos, vanwege het grote aantal bezoekers, de meeste veerverbindingen heeft van alle Egeïsche eilanden? Een mooi startpunt dus om te gaan eilandhoppen.

+ Lees meer- Lees minder

Mykonos stranden

Kastro bar uitzicht in Mykonos-stad

Genieten van het uitzicht bij Kastro bar

Mykonos heeft schitterende stranden en variëren van verlaten kleine baaitjes met kiezels tot lange eindeloze zandstranden met groen-blauw zeewater. In de buurt van de hoofdstad Chora vind je het fraaie strand van Agios Stefanos, uitkijkend op het eiland Tinos en ligt tegenover het rotseilandje Rhineia, en het kiezelstrand Houlakia. Echte droomstranden vind je in het zuiden van Mykonos en kun je met een scooter, huurauto of met de boot bereiken. Op Psarou beach is het zien en gezien worden, het strand zal je zeker bekoren en kom je tegen langs de weg naar Platy Gialos. Vanaf het zandstrand van Platys Gialos vertrekken (zeil)boten naar naburige verlaten strandjes. Agios Ioannis, op vijf kilometer van Chora, en Kapari beach zijn andere mooie stranden in het zuiden van Mykonos.

Aan de oostkust liggen de drukkere en ook wel feeststranden van Mykonos. Ongeveer zes kilometer vanaf Chora vind je Paradise beach (Kalamopodi beach) waar je kunt dansen en swingen tot in de late uurtjes bij de verschillende strandtenten. Met kleine bootjes kun je vanaf Paradise beach varen naar het naburige Super Paradise beach (Plintri beach) om verder te feesten en dansen.

In het noorden van het Griekse eiland kun je genieten van lange fraaie zandstranden als Fokos, Agios Sostis, Panormos en Ftelia. Ftelia is het strand van de wind en geliefd bij surfers van over de hele wereld. Elia in het zuidwesten van het eiland is een nudistenstrand en vooral in de zomermaanden erg druk. Verder naar het zuidoosten vind je nog Agia Anna beach. Mykonos heeft in 2022 één Blue Flag Beach. Op het strand van Kalafatis beach wappert de blauwe vlag.

De baai van Panormos, aan de noordkust, is de grootste baai van Mykonos. Elders op het eiland vind je nog zo’n twintig andere kleinere baaien. Verborgen en rustige stranden, zoals Frangias beach, vind je in het noord- en zuidoosten.

+ Lees meer- Lees minder

Mykonos vakanties

Strand van Mykonos-stad tijdens vakantie

Strand en de zee bij Mykonos-stad

Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen toeristen vanuit Griekenland en de rest van de wereld het eiland. Een zeer populaire vakantiebestemming in de zomermaanden. In 2023 kwamen 14.869 Nederlanders voor een vakantie met het vliegtuig naar Mykonos. Het jaar ervoor arriveerden 10.848 Nederlanders op Mykonos airport (JMT) voor een verblijf. Dat is een stijging van maar liefst 37,1%. In 2019, voor de corona-pandemie, kwamen 11.354 Nederlanders naar Mykonos vanaf Schiphol. In 2018 bezochten 8.270 Nederlandse toeristen Mykonos per vliegtuig. Op het totaal aantal toeristen dat naar Mykonos per vliegtuig gaat is dit voor 2023 2,6% en in 2022 1,8%. (Bron: Fraport Greece).

Mykonos is een trendy vakantiebestemming in Griekenland. Een vakantie naar het Cycladen eiland is prima te combineren met andere eilanden. Er zijn zowel pakketreizen als mogelijkheden om te gaan eilandhoppen op de Cycladen. Ontdek Mykonos zelf tijdens een vakantie of reis.

Onderstaande reisorganisaties zijn aangesloten bij ANVR en hier boek je pakketreizen naar Mykonos met SGR garantie. Bekijk hier de aanbiedingen voor een reis naar Mykonos. Elke dag nieuwe updates van georganiseerde vakanties.

Reisorganisatie TUI biedt georganiseerde vakanties in pakketreizen aan van april tot en met oktober naar Mykonos. Verspreid over het Cycladen-eiland heeft de touroperator meerdere accommodaties.

+ Lees meer- Lees minder

Mykonos uitgaan

Mooie stranden op Mykonos

Agios Sostis beach in Noord-Mykonos

Mykonos heeft een bruisend nachtleven, wat vaak al aan het einde van de middag begint op diverse stranden op het trendy Griekse eiland. De populairste en grootste (beach) club van Mykonos is Paradise op het gelijknamige Paradise Beach. Niet voor niets uitgeroepen tot beste club van Griekenland in 2007 en is de officiele zomerclub van Ministry of Sound. Hier zijn Afrojack, Armin van Buuren, David Guetta en Bob Sinclar DJ’s die op het podium staan.

Andere populaire beach clubs zijn Tropicana, Kalua en Super Paradise. De clubs waar je goed kunt uitgaan op Mykonos zijn Cavo Paradiso, Space en Guzel. In Chora vind je bovendien veel bars als de Skandinavian Bar, Astra en Pierros. Gezellige ontmoetingsplaatsen in de hoofdstad van Mykonos.