Mykonos

Mykonos is zonder twijfel het meest mondaine eiland van Griekenland. De hoge bergen die we op de meeste Cycladen zien, maken hier plaats voor lage rotsachtige heuvels. Deze zijn samen met de fraaie stranden kenmerkend voor het landschap van dit Griekse eiland. In de zomermaanden trekt een groot aantal toeristen van over de hele wereld naar Mykonos voor vakantie. Het nachtleven is bijzonder spectaculair, de hoofdstad Chora is gezellig en de accommodaties variëren hier van eenvoudig tot zeer luxueus.

Mykonos is dé mondaine vakantiebestemming van Griekenland

Wit is de kleur van Mykonos en de inwoners waarderen de contrasten van wit en felle andere kleuren. Hoe witter je huis, gebouw of kerk is, hoe meer contrast je creëert met een felle kleur van je luikjes, dak of deur. Verspreid over het eiland vind je overigens meer dan 800 verschillende kerkjes. Zoals verwacht zijn de meeste kerkgebouwen wit gekalkt en geverfd met her en der een element in een opvallende blauwe, gele of rode kleur. Om je te verplaatsen over het eiland is het openbaar vervoer of een scooter het beste. De wegen zijn zeker in het hoogseizoen druk en met een huurauto duurt een relatief kort ritje toch wat langer dan je zou verwachten. Wist je dat Mykonos vanwege het grote aantal bezoekers de meeste bootverbindingen heeft van alle Egeïsche eilanden?

Chora is het schilderachtige hoofdstadje van Mykonos, waar vissersbootjes en luxe jachten harmonieus naast elkaar liggen. Mykonos-stad, zoals het graag wordt genoemd, ziet er anders uit dan de meeste stadjes in de Egeïsche zee. Het is een labyrinth van blokwoningen en huisjes met houten deuren en felgekleurde houten balkons. Kleine maar prachtige kerken, schilderachtige tavernes en luxewinkeltjes sieren de steegjes van Chora. De wijk Alefkandra trekt de meeste toeristen met haar iconische windmolens en het hippe ‘Little Venice’.

Mykonos heeft op een oppervlakte van slechts 86 km2 de meest mooie zandstranden van Griekenland. Nergens in het vakantieland vind je zoveel fraaie zandstranden en zo dicht bij elkaar. De ene is nog mooier dan de ander en veel stranden op het Cycladen-eiland zijn goed georganiseerd met ligbedden, parasols en beachclubs. Tips zijn Ornos beach, Psarou beach, Platis Gialos beach en Paraga beach in het zuiden. In het noorden liggen de minder of niet georganiseerde en rustigere stranden als Agios Sostis beach. Excursies kun je maken naar het historische eiland Delos of naar een ander Cycladen-eiland in de buurt, zoals Tinos en Paros.

Voor de zonsondergang is Chora natuurlijk een mooie stek, maar ook de Armenistis vuurtoren die staat op de noordwestelijk kaap van het eiland. Deze vuurtoren dateert uit 1891 en je kijkt uit op zuidelijke kustlijn van Tinos. Louza is een traditioneel vleeswaar van het eiland, gemaakt van varkensvlees, en smaakt wat zoutig. Het vlees wordt gedroogd en voornamelijk geserveerd als koude snack.

Er zijn op Mykonos meerdere films opgenomen. Zo was het slot van de film ‘The Bourne Identity’ uit 2002 met Matt Damon in de hoofdrol opgenomen bij de wijk Little Venice in Mykonos-stad. Ook ‘Shirley Valentine’ uit 1989 heeft beelden uit Mykonos. In deze film met Pauline Collins in de hoofdrol zie je o.a. Agios Ioannis beach en opnames van het hoofdstadje Chora.

foto album Mykonos

Mykonos interactieve kaart

Mykonos tips

Windmolens in Chora

Mykonos-stad ook bekend als Chora

Chora – is absoluut de moeite waard, de stad zelf, de witte molens, de haven, Little Venice en de Paraportiani kerk. Alefkandra, Klein Venetië, is het meest pittoreske en beroemdste gedeelte van het eiland; gelegen direct aan zee in de wijk Kastro van Mykonos-stad. De huizen hier hebben kleurrijke houten balkons hangend over de zee.Grenzend aan Alefkandra vind je restaurants en terrasjes waar je kunt genieten van het uitzicht op dit gedeelte. Tegenover Alefkandra ligt een heuvel met daarop de vijf windmolens. De witgekalkte stenen onderkant steekt mooi af tegen het donkere dak en het hout van de wieken.

Mykonos-stad is zonder twijfel één van de mooiste en gezelligste Cycladen-stadjes. Bijzonder ook vanwege de ligging direct aan zee en langs de westkust. Het dichte netwerk van steegjes, straatjes en doorgangen beschermde inwoners vroeger tegen piraten.

Een mooie plek voor een foto en je hebt een fraai uitzicht over de stad. Hier vind je ook het landbouwkundig museum in de zomermaanden dagelijks geopend van 16.00 tot 20.30 uur. In de haven van Mykonos stad vind je de beroemde en witte kerk van Paraportiani. Een architectonisch hoogtepunt van het eiland en een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Griekenland. De bouw van de kerk is al in de 16e eeuw gestart en eigenlijk zijn het vijf kerken bij elkaar verdeeld over twee verdiepingen. Meer over Mykonos-stad

Het eiland Delos bij Mykonos

Het Griekse eilandje Delos

Delos – is een klein onbewoond eiland op 2,5 kilometer ten zuidwesten van Chora. De entree bedraagt vijf euro per persoon en het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Griekenland. Je vindt hier het Heiligdom van Dionysus, resten van fallische monumenten uit 300 voor Christus, en het Heilige Meer (nu droog) was getuige van de geboorte van Apollo. Hoogtepunt is het Leeuwenterras met marmeren leeuwen. Nog vijf van de in totaal negen stuks staan langs het terras om het Heilige Meer te bewaken.

Verder zijn er het Huis van Dionysus (mozaiek van Dionysus op een luipaard), de Theaterwijk (huizen nabij het theater, velen met binnenplaats met zuilenrij), Huis van Dioscourides en Cleopatra (twee onthoofde beelden), Theater (amfitheater uit 300 voor Christus), het Huis met de Maskers (herberg voor acteurs, mozaiek van Dionysus de god van het toneel), Huis met de Dolfijnen (mozaiek met twee dolfijnen), het Heiligdom van Apollo (drie tempels) en het Archeologisch Museum (meeste vondsten op het eiland staan hier tentoongesteld). Meer over Delos

Super Paradise beach op Mykonos

Strand van Super Paradise

Paradise Beach en Super Paradise Beach – zijn twee prachtige zandstranden van Mykonos. In het zuiden van het eiland vind je Paradise en Super Paradise Beach. Het zijn de party stranden van Mykonos met grote beachclubs en geliefd bij jongeren, homoseksuelen en nudisten. De stranden zijn goed georganiseerd en staan vol met luxe strandbedden en parasols. Op beide stranden vinden veel feesten plaats en kun je elke dag in de middag na 16.30 uur en avond uitgaan in beach clubs als Super Paradise en Paradise. DJ’s van over de hele wereld draaien hier dan hun beste platen. Iets naar het westen ligt het brede nudistenstrand Elia. Meer over Paradise Beach

Ano Mera – is een traditioneel dorp met het Panagia Tourliani Klooster uit de 16e eeuw op ongeveer 7,5 kilometer van Chora. Naast Mykonos-stad is Ano Mera het enige echte dorp op het eiland. De fraaie toren is vervaardigd door marmerbewerkers van het naburige Cycladen eiland Tinos. In de kerk vind je oude fresco’s, kleding en borduurwerk. Op 15 augustus is het hier razend druk om hier de nationale Griekse feestdag van heilige Maria te vieren. De Mykonians houden de Niamera traditie in leven en vieren hier negen dagen later op 23 augustus nogmaals heilige Maria. Het Tourliani klooster is dagelijks geopend van 09.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 19.30 uur. Vlakbij ligt nog een ander klooster Moni Palaiokastrou uit de17e eeuw. Leuk om te bezoeken in de wijngaard Mykonos Vioma van Nikos net buiten Ano Mera richting Maou. Meer over Ano Mera

Bekijk alle aanbiedingen

Mykonos bezienswaardigheden

Paraportiani kerk in Mykonos-stad

Witte Paraportiani kerk in Chora

Mykonos is een echt Cycladen eiland. Het eiland is vrij dor en heeft zeer mooie stranden. Niet alleen bezienswaardig, maar ook heerlijk om dagje te relaxen of te dansen. Chora mag je niet missen met de molentjes, de smalle straatjes van de stad en natuurlijk de zonsondergang bij Alefkandra. Een luxe eiland met een relaxte sfeer en een dagtochtje met de boot naar Delos is zeker een aanrader. Het Griekse eiland zelf kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer, de scooter of een huurauto ontdekken.

Wat je niet mag missen tijdens een verblijf of vakantie op Mykonos. De top tien bezienswaardigheden van Mykonos:

  1. Mykonos-stad – betoverend stadje met kerkjes, Alefkandra en windmolentjes,
  2. Delos – een dagexcursie naar het eiland als archeologisch hoogtepunt,
  3. Ano Mera – traditioneel dorp op Mykonos met kloosters en wijngaard,
  4. Paradise beach – schitterend strand met trendy en populaire beachclubs,
  5. Panormos – paradijs voor windsurfers in deze baai staat bijna altijd wind,
  6. Super Paradise Beach – feesten in beach club van Super Paradise Beach,
  7. Agios Sostis – zeer fraai zandstrand en nog heerlijk rustig,
  8. Cavo Paradiso – avondje stappen in deze populaire nachtclub,
  9. Psarou – meest mondaine baai van Mykonos,
  10. Paraga beach – mooi en populair zandstrand aan de zuidkust.

Mykonos hoe te bereiken

Psarou beach op Mykonos

Psarou beach

Mykonos heeft een eigen luchthaven op drie kilometer ten zuid-oosten van Chora die in de zomermaanden wordt aangevlogen vanuit Nederland per combinatievlucht met Santorini. De luchthaven Mykonos Airport heeft een landingsbaan en het vliegveld wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode JMK. Vanuit Mykonos kun je per lijndienst verder vliegen naar Athene. In de zomermaanden zijn er ook vliegverbindingen met andere eilanden.

Per boot kun je naar Ikaria, Tinos, Rafina, Syros, Andros, Naxos, Paros, Donousa en Piraeus. Het Cycladen-eiland heeft twee havens, waarvan de nieuwe haven is aangelegd in de baai van Tourlos. Deze ligt vier kilometer ten noorden van Mykonos-stad. Hier meren voornamelijk de grote en ook de snelle veerboten aan. De hoofdstad van Mykonos heeft twee busstations. Eentje in de oude haven bij de boten en de andere ligt in het zuiden van deze stad. Per bus kun je vrijwel het hele eiland goed verkennen.

Taxi’s zijn een goed vervoermiddel. Door de korte afstanden kun je je zo verplaatsen van bijvoorbeeld Chora naar Paraga beach. In het centrum van de stad vind je de hoofdstandplaats van de taxi’s op Mykonos. Ook taxiboten zijn een vervoermiddel langs de kust van dit Griekse eiland. Ze verbinden de zandstranden langs de zuidkust met elkaar en vertrekken ook vanuit Ornos beach.

Mykonos stranden

Super Paradise Beach op Mykonos

Super Paradise Beach

Mykonos heeft schitterende stranden en variëren van verlaten kleine baaitjes met kiezels tot lange eindeloze zandstranden met groen-blauw zeewater. In de buurt van de hoofdstad Chora vind je het fraaie strand van Agios Stefanos, uitkijkend op het eiland Tinos en ligt tegenover het rotseilandje Rhineia, en het kiezelstrand Houlakia. Echte droomstranden vind je in het zuiden van Mykonos en kun je met een scooter, huurauto of met de boot bereiken. Op Psarou beach is het zien en gezien worden, het strand zal je zeker bekoren en kom je tegen langs de weg naar Platy Gialos. Vanaf het zandstrand van Platys Gialos vertrekken (zeil)boten naar naburige verlaten strandjes. Agios Ioannis, op vijf kilometer van Chora, en Kapari beach zijn andere mooie stranden in het zuiden van Mykonos.

Aan de oostkust liggen de drukkere en ook wel feeststranden van Mykonos. Ongeveer zes kilometer vanaf Chora vind je Paradise beach (Kalamopodi beach) waar je kunt dansen en swingen tot in de late uurtjes bij de verschillende strandtenten. Met kleine bootjes kun je vanaf Paradise beach varen naar het naburige Super Paradise beach (Plintri beach) om verder te feesten en dansen. In het noorden van het Griekse eiland kun je genieten van lange fraaie zandstranden als Fokos, Agios Sostis, Panormos en Ftelia. Ftelia is het strand van de wind en geliefd bij surfers van over de hele wereld. Elia in het zuidwesten van het eiland is een nudistenstrand en vooral in de zomermaanden erg druk. Verder naar het zuidoosten vind je nog Agia Anna beach. Mykonos heeft in 2020 drie Blue Flag Beaches. Op de stranden van Kalafatis, Ornos en Platys Gialos wappert de blauwe vlag.

De baai van Panormos, aan de noordkust, is de grootste baai van Mykonos. Elders op het eiland vind je nog zo’n twintig andere kleinere baaien.

Mykonos vakanties

Prachtig strand en zeewater op Mykonos

Westkust van Mykonos

Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen toeristen vanuit Griekenland en de rest van de wereld het eiland. Een zeer populaire vakantiebestemming in de zomermaanden. In 2019 kwamen 13.445 Nederlanders naar Mykonos met het vliegtuig vanaf Schiphol. In 2018 bezochten 8.270 Nederlandse toeristen Mykonos per vliegtuig. Een stijging van 62,6% ten opzichte van 2018 en voor 2018 een stijging van 51,7% ten opzichte van het aantal vakantiegangers in 2017. Over heel het jaar 2017 bezochten 5.450 Nederlanders Mykonos voor een vakantie. In 2015 brachten 2.787 Nederlanders hun vakantie door op Mykonos met het vliegtuig. Op het totaal aantal toeristen dat naar Mykonos per vliegtuig gaat is dit voor 2019 1,8%, 2018 1,9% en 2017 1,6%. (Bron: Fraport Greece).

Mykonos is een trendy vakantiebestemming in Griekenland. Een vakantie naar het Cycladen eiland is prima te combineren met andere eilanden. Er zijn zowel pakketreizen als mogelijkheden om te gaan eilandhoppen op de Cycladen. Ontdek Mykonos zelf tijdens een vakantie of reis.

Onderstaande reisorganisaties zijn aangesloten bij ANVR en hier boek je pakketreizen naar Mykonos met SGR garantie. Bekijk hier de aanbiedingen voor een reis naar Mykonos. Elke dag nieuwe updates van georganiseerde vakanties.

Sunweb heeft accommodaties verspreid over het Griekse eiland. Ze worden aangeboden met vlucht vanaf Schiphol met Transavia. Kies uit de vakantiebestemmingen Mykonos-stad, Ornos, Agios Ioannis of Agios Stefanos.

Reisorganisatie TUI biedt georganiseerde vakanties aan van april tot en met oktober naar Mykonos. Verspreid over het Cycladen-eiland heeft de touroperator meerdere accommodaties.

Mykonos uitgaan

De club van Mykonos is Cavo Paradiso

Cavo Paradiso nachtclub

Mykonos heeft een bruisend nachtleven, wat vaak al aan het einde van de middag begint op diverse stranden op het trendy Griekse eiland. De populairste en grootste (beach) club van Mykonos is Paradise op het gelijknamige Paradise Beach. Niet voor niets uitgeroepen tot beste club van Griekenland in 2007 en is de officiele zomerclub van Ministry of Sound. Hier zijn Afrojack, Armin van Buuren, David Guetta en Bob Sinclar DJ’s die op het podium staan.

Andere populaire beach clubs zijn Tropicana, Kalua en Super Paradise. De clubs waar je goed kunt uitgaan op Mykonos zijn Cavo Paradiso, Space en Guzel. In Chora vind je bovendien veel bars als de Skandinavian Bar, Astra en Pierros. Gezellige ontmoetingsplaatsen in de hoofdstad van Mykonos.

Wat zijn jouw tips voor Mykonos?