Poros

Poros is onderdeel van de Argo-Saronische eilanden en ligt niet ver van Athene dichtbij Galatas op de Peloponnesos. Als je het eiland ziet krijg je niet direct het vakantiegevoel. Het Griekse eiland bestaat uit de twee eilanden Sferia en Kalavria. Kalavria is het grootste eiland en wordt met een brug gescheiden van Sferia. Op Sferia ligt de hoofdstad Poros-stad en Kalavria is groen bedekt met pijnbomen. In totaliteit is het oppervlakte 33 km2 met een kustlijn van 42 kilometer.

Het eiland Poros bestaat eigenlijk uit de eilanden Sferia en Kalavria

Als je over het kanaal rijdt van Poros-stad naar Kalavria kom je in het plaatsje Kiani Akti. Op het grootste eiland ligt centraal nog het stadje Agios Nektarios. Voor stranden moet je soms even zoeken, maar vooral langs de westkust vind je verschillende mooie strandjes. Voorbeelden hiervan zijn Love bay en Russian Bay. Aan de oostkust is Askeli beach een mooi en georganiseerd kiezelstrand. Er is eigenlijk maar één weg op het eiland en gaat voornamelijk langs de kust met pijnbomen en rotsen.

Bezienswaardigheden zijn er natuurlijk ook op het Griekse eiland. Het archeologisch museum in de hoofdstad is niet al te groot, maar wel interessant. Vergeet tijdens je reis geen bezoek te brengen aan het Zoodohou Pigis klooster, klooster van de heilige maagd, dichtbij Poros-stad en de tempel van Poseidon. Van deze tempel is niet heel veel meer te zien. Het klopt inderdaad dat er een link tussen deze tempel en die van Poseidon op kaap Sounio is.

foto album Poros

Poros interactieve kaart

Poros kaart

Poros bezienswaardigheden

Terrasje in Poros stad

Traditioneel terrasje in Poros-stad

Poros heeft verschillende interessante bezienswaardigheden. Poros-stad zelf is een heerlijk stadje om rond te slenteren. Langs de de haven is altijd iets te beleven op één van de vele terrasjes en de zeilboten die hier tijdelijk aanmeren. Bovendien is het zicht op Poros-stad hiervandaan prachtig. Je kunt door smalle straatjes wandelen van de stad die amfitheatersgewijs tegen de heuvel is opgebouwd. Kioskjes, kafénions, winkeltjes en fraaie gebouwen kom je tijdens je wandeling tegen. Een tip om naar de klokkentoren te lopen, die tevens het hoogste punt van de stad kenmerkt.

Het hoogte punt van Paros is de berg Vigla op 370 meter boven de zeespiegel en ligt vrij centraal op het eiland. Dichtbij vind je de resten van de Poseidon tempel met een mooi uitzicht op Poros-stad en de Peloponnesos. Je kunt de tempel van Poseidon dagelijks bezoeken van 08.00 tot 19.00 uur en op maandagen vanaf 12.00 uur. Toegang is gratis.

Een bezoek aan Poros betekent ook een bezoek aan het vrouwenklooster van Zoodohou Pigis (Zoodochos Pigi). Het klooster dateert uit de 13e eeuw en ligt bij de zuidoost kust van het eiland op drie kilometer van Poros-stad. Te bereiken met de bus of met een kaïk vanuit de stad. Openingstijden tijden zijn dagelijks tot 21.00 uur en de toegang is gratis.

In Poros-stad is het archeologisch museum een tip om te bezoeken tijdens je vakantie. Een redelijk klein museum met haar schatten verspreidt over twee verdiepingen. Je vindt het archeologisch museum van Poros op het Korizisplein en de toegang is gratis. Op maandag altijd gesloten, doordeweeks open van 08.45 tot 15.00 uur en zaterdag en zondag van 09.30 tot 14.30 uur.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Poros hoe te bereiken

Poros stad boulevard en haven

Zeilboten in de haven Poros stad in de zomer

Poros kun je bereiken met de veerboot vanuit de haven van Pireaus (Athene), maar de overtochten kunnen vrij lang duren. De snelste overtocht vanuit deze haven duurt ongeveer een uur, maar afhankelijk van de rederij kun je ook een langere reistijd hebben van ongeveer drie uur.

Vanuit de haven van Galatas is de overtocht heel kort. De afstand tussen de havens van Poros-stad en Galatas is ongeveer 400 meter en de veerboot of kaïk doet hier niet langer dan vijf minuten over. Reken voor een kaartje voor deze veerdiensten ongeveer een euro per persoon.

Een vliegveld heeft het eiland Poros niet. De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is die van Athene. Op het eiland zelf rijden bussen. Het busstation in Poros-stad vind je op het Iroonplein.

Poros stranden

Vagionia beach op Poros

Vagionia strand op het eiland Poros

Poros staat niet direct bekend om de mooiste stranden. Met een kustlijn van meer dan 40 kilometer zijn er natuurlijk wel de nodige stranden op het eiland te vinden. Neorio beachligt op drie kilometer van de stad in het zuidwesten van het eiland. Een mooi strand en tevens ook het drukste strand van Poros. Er is en klein strand Mikro Neorio en het grote strand Megalo Neorio. Rondom het strand groeien, zoals op veel plaatsen, veel pijnbomen. Het strand van Neorio is goed georganiseerd met parasols, strandbedden en de nodige tavernes.

Aan de andere kant van Poros vind je het plaatsje Askeli met het gelijknamige strand. Het zeewater is hier kraakhelder met fraaie kleuren groen en blauw. Het Vagionia strand is een ander fraai strand in een even zo mooie baai. Vanuit de haven varen frequent kaïks naar zowel Askeli beach als Neorio beach. Met de bus of een taxi kun je hier ook naartoe.

Poros vakanties

Strand op Poros

Poros vakantie – strand en de zee

Een vakantie naar Poros kun je zelf organiseren, maar er zijn ook reisorganisaties die pakketreizen vanuit Nederland aanbieden naar het Griekse eiland. Je vliegt op de luchthaven van Athene en vanuit de havenstad Pireaus vaar je over naar het Argo-Saronische eiland voor de kust van de Peloponnesos.

Reisorganisatie Sunweb biedt verschillende accommodaties aan op Poros. Deze pakketreizen worden aangeboden van april tot en met oktober en niet alleen met appartementen en hotels in Poros-stad, maar ook in rustigere dorpjes verspreid over het eiland.

Een vakantie aanbieding naar Poros of last minute reis kun je online op het internet vinden en boeken. Vanaf mei zijn er meerdere vertrekmogelijkheden per week met dagelijkse updates van voordelige reizen.