Griekse eilanden

Griekenland heeft in totaal, ruw geschat, 6.000 verschillende eilanden en eilandjes. Bij elkaar hebben ze een oppervlakte van 24.800 km2 en dat is goed voor 18,8% van het totale oppervlakte van het land. De meeste Griekse eilanden liggen aan de oostkant van Griekenland in de Egeïsche Zee. Wist je dat slechts 227 eilanden bewoond zijn? Het grootste eiland van Griekenland is Kreta met een oppervlakte van 8.303 km2. Dit is tevens de populairste vakantiebestemming van het land en 18 keer zo groot als Texel. Evia is het op één na grootste eiland, met een oppervlakte van 3.690 km2, en kent nog geen massatoerisme. Op de derde plaats in grootte vinden we Lesbos terug en is met een oppervlakte van 1.633 km2 een stuk kleiner. We hebben de 7 grootste Griekse eilanden op een rij gezet en bekijk ook het handige overzicht van de top 10 Griekse eilanden.

Griekenland heeft meer dan 6.000 verschillende eilanden en eilandjes

Elk eiland heeft haar eigen charme, geschiedenis, cultuur en gastronomie. Welk Grieks eiland het mooiste is, is vaak heel persoonlijk. De Cycladen-archipel ligt in de Egeïsche Zee en deze eilanden zijn, op Andros en Naxos na, kaal en dor. Terwijl op de groene Ionische groep bijvoorbeeld een overvloed aan olijfbomen en cipressen groeit. Op deze Ionische eilanden langs de westkust valt meer neerslag en de luchtvochtigheid is er hoger, waardoor ze dus ook groener zijn. Dit is weer heel anders dan het drogere Mediterrane klimaat van de eilanden meer naar het oosten van Griekenland, zoals op de Cycladen. En dat zie je dan ook weer terug in het ruigere en minder groene landschap.

Op deze eilanden wonen de meeste Grieken

Navajo beach op eiland ZakynthosKreta heeft de meeste inwoners van alle Griekse eilanden. In 2001 woonden hier alleen al 601.131 Kretenzers. Heraklion, de hoofdstad van Kreta, is de grootste stad van alle Griekse eilanden en heeft 140.730 inwoners. Alle Egeïsche eilanden, inclusief de Sporaden, Dodekanesos en de Argo Saronische archipel, tellen bij elkaar 508.807 bewoners. Op de Ionische groep wonen dan permanent nog 212.984 Grieken. Een stuk minder dan op Kreta dus.

Griekse eilanden met mooiste stranden

Mykonos is het Griekse eiland met de meeste mooie stranden op een relatief klein oppervlakte. De mooiste stranden van de Griekse eilanden vind je dan weer op Kreta. Hier vallen Balos beach, Elafonisi, Falasarna en Vai jaarlijks internationaal dan ook in de prijzen. Ook op bijvoorbeeld de Ionische eilanden Lefkas (Egremni en Porto Katiski beach) en Kefalonia (Myrtos beach) vind je zeer aantrekkelijke en geroemde zandstranden.

Welk Grieks eiland voor vakantie

Dit zijn alle Griekse eilanden met de bijbehorende eilandgroepen. Daarmee krijg je een goed beeld welke eilanden bij welke archipel horen en wat ze allemaal te bieden hebben. Onderling zijn de eilanden van Griekenland goed met elkaar verbonden door veerdiensten en alle eilanden met een luchthaven hebben frequente vliegverbindingen met Athene. Welk Grieks eiland kies jij voor je vakantie?

Ionische eilanden

Ionische eilanden Griekenland

Ionische eilanden Porto Timoni op Corfu

De Ionische eilanden liggen aan de westkant van Griekenland. Corfu is hiervan het bekendste en Kefalonia is het grootste eiland van deze archipel. In totaal zijn er zeven grote bewoonde Ionische eilanden te weten: Corfu, Ithaki, Kefalonia, Kythira, Lefkas, Paxos en Zakynthos. Andere kleinere eilanden in deze groep zijn Anti-Paxos, Anti-Kythira en Marathonisi.

Landschappen worden hier veelal gekenmerkt door cipressen en olijfbomen. In hoger gelegen gebieden, zoals het Ainos National Park, groeien zelfs ook naaldbomen. Ten noordwesten van Corfu liggen nog de Diapontische eilanden Erikousa, Mandraki en Othoni. Dit is de noordelijkste groep van Griekenland en valt geografisch gezien eigenlijk onder de Ionische eilanden. Bij helder weer kun je vanaf het hoogste punt van Othoni, Imerovigli op 392 meter, de kust van Italië zien liggen. Meer over de Ionische eilanden

Sporaden en Evia

Sporaden eilanden Griekenland Bourtzi op Skiathos

Sporaden archipel eilandje Bourtzi Skiathos

De Sporaden zijn een eilandengroep aan de oostkust van Griekenland. Het op één na grootste Griekse eiland Evia wordt ook wel bij deze groep gerekend. In totaal zijn er vijf bewoond, namelijk: Alonissos, Evia, Skiathos, Skopelos en Skyros. Kleinere en onbewoonde eilandjes zijn Piperi, Gioura en Skantzoura.

De Sporaden liggen vlakbij het vasteland van Griekenland, waarmee Evia met de ‘High Bridge of Evripos’ brug is verbonden. De anderen eilandjes kun je per boot of vliegtuig bereiken. Skiathos is het bekendste van de Sporaden. Alonissos heeft het enige beschermde marinepark van alle Griekse eilanden met zeldzame Mediterrane Monniksrobben en een schitterende onderwaterwereld. Een tip voor duikers en snorkelaars. Meer over de Sporaden

Argo Saronische archipel

Argo Saronische eilanden Hydra

Hydra is één van de Argo Saronische eilanden

De Argo Saronische eilanden is een kleine groep met een geografische ligging aan de Saronische Golf, Golf van Hydra en de Argolische Golf. Hoewel deze Griekse eilanden nog niet zo toeristisch zijn, liggen ze dichtbij Athene en havenstad Piraeus.

In totaal zijn er zes Argo Saronische eilanden: Aegina, Agistri, Hydra, Poros, Salamina en Spetses. De eilanden zijn alleen met de veerboot te bereiken vanuit de havens van Methana, Ermioni, Penama, Piraeus en Kentriko Limani op het vasteland. Salamina is het grootste eiland van deze groep en Aegina het populairste op slechts 40 minuten varen van Piraeus. Aegina is tevens de ideale basis om deze eilandengroep te ontdekken. Meer over de Argo Saronische eilanden

Noordoostelijk Egeïsche eilanden

Noordoostelijk Egeïsche eilanden Samos-stad

Samos is één van de Noordoostelijk Egeïsche eilanden

De Noordoostelijke Egeïsche eilanden is een groep met zeven grote vrij grote eilanden. Deze Griekse eilandengroep bestaat uit Chios, Ikaria, Lesbos, Limnos, Samos, Samothraki en Thassos. Lesbos is het grootste eiland van deze groep en Samos het meest toeristische.

Andere kleinere en bewoonde eilanden van deze archipel zijn Agios Efstratios en Psara. Lesbos en Samos zijn rechtstreeks met het vliegtuig vanuit Nederland in de zomermaanden te bereiken. Alle eilanden zijn het hele jaar door per veerboot vanuit Piraeus te bereiken. Thassos en Samothraki ook vanuit de havens van Kavala en Alexandropouli.

Cycladen eilanden

Cycladen uitzicht op de haven van Mykonos met windmolen

Mykonos is het duurste eiland van de Cycladen

De Cycladen is een cirkelvormige groep van vijftig Griekse eilanden. Ze behoren tot de Zuid-Egeïsche eilanden. Deze groep dankt haar naam aan hun ligging rondom Delos. Dit onbewoonde eiland was eeuwenlang het religieuze centrum van Griekenland.

Leuk is om hier te gaan eilandhoppen. Hiermee wordt bedoeld dat je meerdere eilanden combineert tijdens één reis. De witte woningen en kerken met blauwe koepeldaken sieren hier talrijk op donkere rotspartijen. Ze vormen een mooi contrast met de heldere, blauwe zee. De meest toeristische eilanden zijn Andros, Amorgos, Anafi, Delos, Folegandros, Ios, Kea, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Santorini, Serifos, Sifnos, Sikinos, Syros en Tinos. Vrijwel al deze eilanden zijn te bereiken per veerboot. Er zijn verbindingen met de haven van Piraeus of Rafina. Mykonos en Santorini hebben internationale luchthavens. Terwijl Naxos, Paros en Milos nationale vliegvelden hebben met binnenlandse vluchten van en naar de Griekse hoofdstad. Meer over de Cycladen

Griekse eilanden bij Kreta

Kreta de stad Chania en de Venetiaanse haven

Chania is de mooiste stad van het eiland Kreta

Kreta wordt als grootste eiland van Griekenland ook gezien als een aparte groep. Dit zuidelijkste Griekse eiland is onderverdeeld in vier districten: Chania, Heraklion, Lassithi en Rethymnon. Bewoonde eilandjes voor de kust zijn Chrissi, Dia, Dragonada, Gavdos, Gavdopoula, Koufonissi en Paximadia.

Kreta kun je per veerboot het hele jaar door bereiken vanuit Piraeus en de havens van eilanden als Kythira, Santorini en Karpathos. Met het vliegtuig kun je reizen naar één van de drie internationale luchthavens Chania, Heraklion en Sitia.

Dodekanesos

Dodekanesos het eiland Kos met de baai Agios Stefanos

Kos behoort tot de eilandengroep Dodekanesos

De Dodekanesos is een eilandengroep in het zuidoosten van Griekenland. Deze groep behoort geografisch tot de Zuid-Egeïsche eilanden. Hier vind je de Griekse eilanden met jaarlijks gemiddeld de meeste zonuren. Karpathos, Kos en Rhodos liggen op minder dan vier uur vliegen vanaf Schiphol.

Veertien eilanden hier zijn bewoond te weten: Astypalea, Chalki, Kalymnos, Karpathos, Kasos, Kastellorizo, Kos, Leros, Lipsi, Nisyros, Patmos, Rhodos, Symi en Tilos. En dat is wat vreemd, want Dodekanisa (Dodekanesos) betekent letterlijk twaalf eilanden. De Grieken hebben voor deze benaming destijds alleen de twaalf grootste eilanden van deze groep geteld, waar de naam van is afgeleid. Meer over de Dodekanesos.

Griekse eilanden interactieve kaart

Griekenland kaart

Griekse eilanden vakanties

Griekse eilanden vakantie zoveel keuze

Vakantie op het Griekse eiland Santorini

De meeste Griekse eilanden zijn grotendeels afhankelijk van het toerisme. Het is voor veel eilandbewoners de belangrijkste inkomstenbron en het geld dat ze in de zomermaanden verdienen gebruiken ze om te overleven in de wintermaanden. Gelukkig zijn vakanties naar de Griekse eilanden wereldwijd erg populair.

Zoek je een afgelegen accommodatie voor je vakantie met een huurauto? Dan zijn de vakanties van Eliza was here een optie om te bekijken. Comfortabele villa’s, appartementen en boutiques op rustige en mooie locaties op de Griekse eilanden.

Ook Sunweb biedt een groot aantal Griekse eilanden aan voor vakanties. Natuurlijk de populaire eilanden Kreta, Kos, Rhodos en Zakynthos, maar ook minder drukke eilanden als Karpathos, Skopelos en Thassos.

TUI heeft een groot aanbod van vakanties naar de Griekse eilanden. Niet alleen de populaire eilanden Kreta, Kos, Rhodos en Corfu, maar ook juist kleinere bestemmingen als Thassos, Skiathos en Paros.

Ross Holidays is Griekenlandspecialist en biedt kleinschalige accommodaties aan buiten de toeristische gebieden. Griekse eilanden als Evia, Chios, Kefalonia en Kythira staan in de reisgidsen.

Zoek je een vakantie op maat naar de Griekse eilanden? Dan kun je zelf een reis samenstellen en zo zelf bepalen welke Griekse eilanden je gaat ontdekken.

Meer Griekenland aanbiedingen