Griekse eilanden

Griekenland heeft in totaal, ruw geschat, 6.000 verschillende eilanden en eilandjes. Bij elkaar hebben ze een oppervlakte van 24.800 km2 en dat is goed voor 18,8% van het totale oppervlakte van het land. De meeste Griekse eilanden liggen aan de oostkant van Griekenland in de Egeïsche Zee. Slechts 227 Griekse eilanden zijn bewoond. Het grootste eiland van Griekenland is Kreta met een oppervlakte van 8.303 km2. Dit is tevens de populairste vakantiebestemming van het land. Evia is het op één na grootste eiland, met een oppervlakte van 3.690 km2, en kent nog geen massatoerisme. Op de derde plaats in grootte vinden we Lesbos terug met een oppervlakte van 1.633 km2. Dit zijn de 7 grootste Griekse eilanden en lees ook het handige overzicht met onze top 10 Griekse eilanden.

Griekenland heeft wel 6.000 verschillende eilanden en eilandjes

Elk eiland heeft haar eigen charme, geschiedenis, cultuur en gastronomie. De Cycladen-archipel ligt bijvoorbeeld in de Egeïsche Zee en deze eilanden zijn, op Andros en Naxos na, kaal en dor. Terwijl op de groene Ionische groep een overvloed aan olijfbomen en cipressen groeit. Op deze Ionische eilanden langs de westkust valt meer neerslag en de luchtvochtigheid is er hoger, waardoor ze dus groener zijn. Dit is weer heel anders dan het drogere Mediterrane klimaat van de eilanden meer naar het oosten van Griekenland.

Samos is het bewoonde Griekse eiland dat het dichtste bij Turkije ligt. In de straat van Mycale ligt het namelijk op slechts 600 meter van het Turkse Bayrak Adasi af. Het Diapontische Othoni ligt dan weer het dichtste bij Italië. De afstand tot de Italiaanse kust bedraagt hiervandaan slechts 75 kilometer. Tevens is dit het meest noordelijke eiland van Griekenland. Corfu heeft de kortste vliegafstand vanaf Nederland. De vliegduur vanuit Nederland naar dit Ionische eiland bedraagt gemiddeld twee uur en veertig minuten. Gavdos daarentegen ligt het dichtste bij Afrika. De afstand naar het continent bedraagt zo’n 250 kilometer. Het ligt het verste weg van Nederland en is tevens het zuidelijkste eiland van Europa.

Kreta heeft de meeste inwoners van alle Griekse eilanden. In 2001 woonden hier alleen al 601.131 Kretenzers. Heraklion, de hoofdstad van Kreta, is de grootste stad van alle Griekse eilanden en heeft 140.730 inwoners. Alle Egeïsche eilanden, inclusief de Sporaden, Dodekanesos en de Argo Saronische archipel, tellen bij elkaar 508.807 bewoners. Op de Ionische groep wonen dan permanent nog 212.984 Grieken.

Mykonos is het Griekse eiland met de meeste mooie stranden op een relatief klein oppervlakte. De mooiste stranden van de Griekse eilanden vind je dan weer op Kreta. Hier vallen Balos beach en Elafonisi jaarlijks internationaal dan ook in de prijzen. Ook op bijvoorbeeld de Ionische eilanden Lefkas (Egremni en Porto Katiski beach) en Kefalonia (Myrtos beach) vind je zeer aantrekkelijke zandstranden.

Welk Grieks eiland kies jij voor je vakantie? We hebben de verschillende Griekse eilandgroepen met bijbehorende eilanden voor je op een rijtje gezet.

Ionische eilanden

Ionische eilanden Griekenland

Ionische eilanden Porto Timoni op Corfu

De Ionische eilanden liggen aan de westkant van Griekenland. Corfu is hiervan het bekendste en Kefalonia is het grootste eiland van deze archipel. In totaal zijn er zeven grote bewoonde Ionische eilanden te weten: Corfu, Ithaki, Kefalonia, Kythira, Lefkas, Paxos en Zakynthos. Andere kleinere eilanden in deze groep zijn Anti-Paxos, Anti-Kythira en Marathonisi.

Landschappen worden hier veelal gekenmerkt door cipressen en olijfbomen. In hoger gelegen gebieden, zoals het Ainos National Park, groeien zelfs ook naaldbomen. Ten noordwesten van Corfu liggen nog de Diapontische eilanden Erikousa, Mandraki en Othoni. Dit is de noordelijkste groep van Griekenland en valt geografisch gezien eigenlijk onder de Ionische eilanden. Bij helder weer kun je vanaf het hoogste punt van Othoni, Imerovigli op 392 meter, de kust van Italië zien liggen.

Op Corfu is een bezoek aan UNESCO-hoofdstad Kerkyra een must, net zoals het paleis van keizerin Sisi (Achilleion). Proef op Kefalonia de lokale Robola-wijnen, bezoek het ondergrondse Melissani meer en fraaie stranden als Petani en Myrtos. Lefkas heeft langs de westkust met o.a. Egremni en Porto Katsiki prachtige stranden. Zakynthos is wereldwijd vooral bekend door Shipwreck beach en de dikkopschildpadden die op stranden langs de zuidkust hun eieren leggen. Meer over de Ionische eilanden

Sporaden en Evia

Sporaden eilanden Griekenland Bourtzi op Skiathos

Sporaden archipel eilandje Bourtzi Skiathos

De Sporaden zijn een eilandengroep aan de oostkust van Griekenland. Het op één na grootste Griekse eiland Evia wordt ook wel bij deze groep gerekend. In totaal zijn er vijf bewoond, namelijk: Alonissos, Evia, Skiathos, Skopelos en Skyros. Kleinere en onbewoonde eilandjes zijn Piperi, Gioura en Skantzoura.

De Sporaden liggen vlakbij het vasteland van Griekenland, waarmee Evia met de ‘High Bridge of Evripos’ brug is verbonden. De anderen eilandjes kun je per boot of vliegtuig bereiken. Skiathos is het bekendste van de Sporaden.  Alonissos heeft het enige beschermde marinepark van alle Griekse eilanden met zeldzame Mediterrane Monniksrobben en een schitterende onderwaterwereld.

Skiathos heeft met 1.528 meter de kortste landingsbaan van Griekse vliegvelden die rechtstreeks worden aangevlogen vanuit Nederland. Het ‘St-Maarten van Griekenland’ is dan ook de bijnaam van deze luchthaven. Meer over de Sporaden

Argo Saronische archipel

Argo Saronische eilanden Hydra

Hydra is één van de Argo Saronische eilanden

De Argo Saronische eilanden is een kleine groep met een geografische ligging aan de Saronische Golf, Golf van Hydra en de Argolische Golf. Hoewel deze Griekse eilanden nog niet zo toeristisch zijn, liggen ze dichtbij Athene en havenstad Piraeus. In totaal zijn er zes Argo Saronische eilanden: Aegina, Agistri, Hydra, Poros, Salamina en Spetses. De eilanden zijn alleen met de veerboot te bereiken vanuit de havens van Methana, Ermioni, Penama, Piraeus en Kentriko Limani op het vasteland. Salamina is het grootste eiland van deze groep en Aegina het populairste op slechts 40 minuten varen van Piraeus. Aegina is tevens de ideale basis om deze eilandengroep te ontdekken.

Salamina, het eiland van de Griekse god Ajax, ligt dichtbij de kust van Attika en dus vlakbij Athene. Aegina wordt ook wel de ‘voortuin’ van de Atheners genoemd, heeft de fraaie tempel van Aphaia en de grootste kerk van Griekenland. Poros heeft een gezellig hoofdstadje met wandelboulevard en goede restaurants. Hydra is een aantrekkelijk netwerk van autovrije smalle straatjes met fraaie ‘archontika’ (herenhuizen). Agistri is nog rustig en een wandeleiland. Spetses heeft prachtige pijnboombossen en de mooiste stranden van deze archipel. Meer over de Argo Saronische eilanden

Noordoostelijk Egeïsche eilanden

Noordoostelijk Egeïsche eilanden Samos-stad

Samos is één van de Noordoostelijk Egeïsche eilanden

De Noordoostelijke Egeïsche eilanden is een groep met zeven grote vrij grote eilanden. Deze Griekse eilandengroep bestaat uit Chios, Ikaria, Lesbos, Limnos, Samos, Samothraki en Thassos. Lesbos is het grootste eiland van deze groep en Samos het meest toeristische. Andere kleinere en bewoonde eilanden van deze archipel zijn Agios Efstratios en Psara. Lesbos en Samos zijn rechtstreeks met het vliegtuig vanuit Nederland in de zomermaanden te bereiken. Alle eilanden zijn het hele jaar door per veerboot vanuit Piraeus te bereiken. Thassos en Samothraki ook vanuit de havens van Kavala en Alexandropouli.

Samos en Thassos zijn de groene eilanden van de groep, waarvan Thassos de mooiste stranden heeft. Samos wordt gezien als één van de mooiste wandeleilanden van Griekenland. Lesbos is het op twee na grootste Griekse eiland, produceert de meeste ouzo van Griekenland en heeft het unieke versteende woud. Chios is het eiland van de mastiek en zorgt als enige Griekse eiland voor een groot aandeel in de wereldwijde productie van deze mastiek. Limnos is een rustiger en minder toeristisch eiland en het heeft een heuse mini-woestijn.

Cycladen eilanden

Cycladen uitzicht op de haven van Mykonos met windmolen

Mykonos is het duurste eiland van de Cycladen

De Cycladen is een cirkelvormige groep van vijftig Griekse eilanden. Ze behoren tot de Zuid-Egeïsche eilanden. Deze groep dankt haar naam aan hun ligging rondom Delos. Dit onbewoonde eiland was eeuwenlang het religieuze centrum van Griekenland.

Een tip voor je vakantie is om hier te gaan eilandhoppen. Hiermee wordt bedoeld dat je meerdere eilanden combineert tijdens één reis. De witte woningen en kerken met blauwe koepeldaken sieren hier talrijk op donkere rotspartijen. Ze vormen een mooi contrast met de heldere, blauwe zee. De meest toeristische eilanden zijn Andros, Amorgos, Anafi, Delos, Folegandros, Ios, Kea, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Santorini, Serifos, Sifnos, Sikinos, Syros en Tinos. Vrijwel al deze eilanden zijn te bereiken per veerboot. Er zijn verbindingen met de haven van Piraeus of Rafina. Mykonos en Santorini hebben internationale luchthavens. Terwijl Naxos, Paros en Milos nationale vliegvelden hebben met binnenlandse vluchten van en naar de Griekse hoofdstad.

Het aangename droge en warme klimaat zorgt in de zomer voor dagtemperaturen van ongeveer 30 graden. Met de lage luchtvochtigheid voelt het minder warm aan en vaak steekt er tegen de middag een windje op van zee. De nachten zijn in de zomers vrij warm met temperaturen van 20 graden en warmer. Meer over de Cycladen

Griekse eilanden bij Kreta

Kreta de stad Chania en de Venetiaanse haven

Chania is de mooiste stad van het eiland Kreta

Kreta wordt als grootste eiland van Griekenland ook gezien als een aparte groep. Dit zuidelijkste Griekse eiland is onderverdeeld in vier districten: Chania, Heraklion, Lassithi en Rethymnon. Bewoonde eilandjes voor de kust zijn Chrissi, Dia, Dragonada, Gavdos, Gavdopoula, Koufonissi en Paximadia. Kreta kun je per veerboot het hele jaar door bereiken vanuit Piraeus en de havens van eilanden als Kythira, Santorini en Karpathos. Met het vliegtuig kun je reizen naar één van de drie internationale luchthavens Chania, Heraklion en Sitia.

Zowel het landschap als de diversiteit in vakantiebestemmingen zijn op Kreta erg verschillend. De bekendste badplaatsen zijn Chersonissos, Malia en Agios Nikolaos, maar er zijn nog veel meer vakantiebestemmingen op Kreta. Ontdek het eiland zelf per huurauto en neem hier ruimschoots de tijd voor. Dit aangezien het een groot eiland is en de afstanden zowel in kilometers als in reistijd behoorlijk kunnen oplopen.

Kreta heeft ook de hoogste berg van alle Griekse eilanden. De Ida Psiloritis piekt 2.456 meter boven de zeespiegel uit en ligt centraal op het eiland in het Ida-gebergte. In de ‘White Mountains’ (Lefka Ori) ten zuiden van de stad Chania komt de bergtop Pachnes tot op drie meter (2.453 meter) van de Ida Psiloritis. 

Dodekanesos

Dodekanesos het eiland Kos met de baai Agios Stefanos

Kos behoort tot de eilandengroep Dodekanesos

De Dodekanesos is een eilandengroep in het zuidoosten van Griekenland. Deze groep behoort geografisch tot de Zuid-Egeïsche eilanden. Hier vind je de Griekse eilanden met jaarlijks gemiddeld de meeste zonuren. Karpathos, Kos en Rhodos liggen op minder dan vier uur vliegen vanaf Schiphol. Dertien eilanden hier zijn bewoond te weten: Astypalea, Chalki, Kalymnos, Karpathos, Kastellorizo, Kos, Leros, Lipsi, Nisyros, Patmos, Rhodos, Symi en Tilos. Rhodos en Kos zijn natuurlijk de bekendste vakantiebestemmingen van deze groep. Het grootste eiland van de Dodekanesos is Rhodos en het meest oostelijke is Kastellorizo. Kastellorizo is daarmee tevens het meest oostelijk gelegen Griekse eiland.

De eilanden zijn goed met elkaar verbonden en zeker in de zomermaanden gemakkelijk te bereiken per veerboot vanuit andere Griekse eilanden en havenstad Piraeus. Karpathos, Kos en Rhodos beschikken over internationale luchthavens met in de zomer rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Het landschap is afwisselend met bergen, fraaie stranden, grotten en op Nisyros nog een (deels) actieve vulkaan. Culturele bezienswaardigheden zijn er genoeg te vinden op de Dodekanesos van het middeleeuwse Rhodos-stad tot het Johannesklooster de grot van de apocalyps op Patmos.

Griekse eilanden interactieve kaart

Griekenland kaart

Griekse eilanden vakanties

Griekse eilanden vakantie zoveel keuze

Vakantie op het Griekse eiland Santorini

De meeste Griekse eilanden zijn grotendeels afhankelijk van het toerisme. Het is voor veel eilandbewoners de belangrijkste inkomstenbron en het geld dat ze in de zomermaanden verdienen gebruiken ze om te overleven in de wintermaanden. Gelukkig zijn vakanties naar de Griekse eilanden wereldwijd erg populair.

Zoek je een afgelegen accommodatie voor je vakantie met een huurauto? Dan zijn de vakanties van Eliza was here een optie om te bekijken. Comfortabele villa’s, appartementen en boutiques op rustige en mooie locaties op de Griekse eilanden.

Ook Sunweb biedt een groot aantal Griekse eilanden aan voor vakanties. Natuurlijk de populaire eilanden Kreta, Kos, Rhodos en Zakynthos, maar ook minder drukke eilanden als Karpathos, Skopelos en Thassos. 

TUI heeft een groot aanbod van vakanties naar de Griekse eilanden. Niet alleen de populaire eilanden Kreta, Kos, Rhodos en Corfu, maar ook juist kleinere bestemmingen als Thassos, Skiathos en Paros.

Ross Holidays is Griekenlandspecialist en biedt kleinschalige accommodaties aan buiten de toeristische gebieden. Griekse eilanden als Evia, Chios, Kefalonia en Kythira staan in de reisgidsen.

Zoek je een vakantie op maat naar de Griekse eilanden? Dan kun je zelf een reis samenstellen en zo zelf bepalen welke Griekse eilanden je gaat ontdekken.

Meer Griekenland aanbiedingen