Griekse eilanden

Griekenland heeft in totaal, ruw geschat, meer dan 3.000 verschillende eilanden. Als je alle rotseilandjes en kale rotsen daarbij meetelt zijn het er bijna 10.000 in totaal. Gek genoeg zijn er hiervan niet meer dan 250 eilanden bewoond. De meeste Griekse eilanden liggen aan de oostkant van Griekenland in de Egeïsche Zee. Het grootste eiland van Griekenland is Kreta en is direct ook het bekendste en meest bezochte Griekse eiland. Evia is het op één na grootste eiland van Griekenland en nog niet zo toeristisch. Op de derde plaats staat Lesbos. In de top 10 Griekse eilanden voor Nederlanders staat Kreta ook op de eerste plaats.

Ontdek de Griekse eilanden en kies je favoriete vakantiebestemming

Elk eiland heeft zijn eigen geschiedenis, cultuur en natuurlijk lokale keuken. De Cycladen eilanden in de Egeïsche Zee zijn (op Naxos na) bijvoorbeeld veelal kaal en dor. Terwijl de groene Ionische eilanden zich kenmerken door een overvloed aan olijfbomen en cipressen. Deze Ionische eilanden langs de westkust hebben een ander klimaat met een hogere luchtvochtigheid. Heel anders dan het drogere klimaat van de eilanden meer naar het oosten van Griekenland.

Samos is het bewoonde Griekse eiland dat het dichtste bij Turkije ligt. In de straat van Mycale ligt op slechts 600 meter van het Turkse eilandje Bayrak Adasi af. Othoni is het Griekse eiland dat het dichtste bij Italië ligt. De afstand tot de Italiaanse kust bedraagt 75 kilometer. Corfu is het Griekse eiland met internationale luchthaven welke het dichtste bij Nederland ligt. De vliegduur naar dit Ionische eiland vanuit Nederland is zo’n twee uur en veertig minuten. Gavdos is het Griekse eiland dat het dichtste bij Afrika ligt en is daarmee het zuidelijkste eiland van Europa.

Kreta heeft de meeste inwoners van alle Griekse eilanden. In 2001 woonden hier 601.131 Kretenzers. Heraklion, de hoofdstad van Kreta, is de grootste stad van alle Griekse eilanden en heeft 140.730 inwoners. De Egeïsche eilanden inclusief Sporaden en Argo Saronische eilanden telden in dat zelfde jaar 508.807 bewoners en op de Ionische eilanden leven 212.984 Grieken.

Mykonos is het Griekse eiland met de meeste mooie (zand)stranden zo dicht bij elkaar. De mooiste stranden van de Griekse eilanden vind je op Kreta, waar Balos en Elafonisi jaarlijks in de prijzen vallen. Maar ook op de Ionische eilanden Lefkas (Egremni en Porto Katiski beach) en op Kefalonia met Myrtos beach vind je zeer mooie stranden.

Ionische eilanden: groene Griekse eilanden

Griekse eilanden vakantie Meganisi

Griekse eilanden – Lefkas

De Ionische eilanden liggen aan de westkant van Griekenland. Corfu is het bekendste Ionische eiland en Kefalonia is het grootste eiland van deze archipel. In totaal zijn er zeven bewoonde Ionische Eilanden: Corfu, Ithaki, Kefalonia, Kythira, Lefkas (Lefkada), Paxos (en Anti-Paxos) en Zakynthos. Deze eilandengroep wordt ook wel de “groene parels van Griekenland” genoemd. Landschappen van deze eilanden worden veelal gekenmerkt door cipressen, olijfbomen en in hoger gelegen gebieden ook naaldbomen. Ten noordwesten van Corfu liggen de kleinere Diapontische eilanden Erikoussa, Mandraki en Othoni. Deze Griekse eilanden vormen de meest noordelijke groep van Griekenland. Bij zeer helder weer kun je vanaf Othoni zelfs de kust van Italië zien liggen.

Voor vakanties zijn de Ionische eilanden erg in trek. De korte vliegduur, het aantrekkelijke klimaat en de mooie en groene natuur zijn trekpleisters van deze eilandengroep. De zomers zijn vaak warm met dagtemperaturen van 30 tot 35 C en heel af en toe een buitje. De zon schijnt in juli en augustus 12 tot 14 uur per dag en het zeewater is opgewarmd tot wel 25 C. Mooie baaien, pittoreske haventjes of bergdorpjes en schitterende vergezichten vind je op de Ionische eilanden.

Sporaden en Evia: nog onbekend

Skiathos op de Sporaden eilandengroep

Griekse eilanden – Skiathos op de Sporaden

De Sporaden zijn een eilandengroep aan de oostkust van Griekenland. Het op één na grootste Griekse eiland Evia wordt ook wel bij deze groep eiland gerekend. In totaal zijn er vijf verschillende bewoonde eilanden: Alonissos, Evia, Skiathos, Skopelos en Skyros. Kleinere en onbewoonde eilandjes zijn Piperi, Gioura en Skantzoura.

De Sporaden liggen vlakbij het vasteland van Griekenland, waarmee Evia met een brug is verbonden. Overige eilanden kun je per boot of vliegtuig bereiken. Skiathos is het bekendste eiland van de Sporaden en is in de zomermaanden druk met Griekse toeristen, maar ook uit Amerika en Europese landen. Alonissos heeft een schitterend marinepark met zeldzame Mediterrane robben en een schitterende en beschermde onderwaterwereld.

Argo Saronische eilanden: klein maar fijn

Hydra het haventje met de stad

Griekse eilanden – Het haventje van Hydra

De Argo Saronische eilanden is een kleine groep gelegen tussen Athene en de Peloponessos. Hoewel deze Griekse eilanden nog niet zo toeristisch zijn, hebben ze toeristen wel veel te bieden. In totaal zijn er zes Argo Saronische eilanden: Aegina, Agistri, Hydra, Poros, Salamina en Spetses. De eilanden zijn per (draagvleugel)boot te bereiken vanuit de havens van Methana, Ermioni, Penama, Piraeus en Kentriko Limani. Salamina is het grootste eiland van deze groep en Aegina het bekendste. En ook de beste vakantiebestemming om deze eilandengroep te ontdekken.

Salamina ligt dichtbij de kust van het vasteland en vlakbij Athene. Het wordt eerder gezien als een deel van het vasteland dan een eiland. Aegina ligt op ongeveer 25 kilometer van de haven van Piraeus en is de drukste vakantiebestemming van de Argo Saronische eilanden. De zomers zijn droog en warm tot heet en in de nachten komt het kwik in de zomermaanden zelden onder de twintig graden.

Noordoostelijke Egeïsche eilanden: genoeg te ontdekken

Het dorpje Petra op het Egeïsche eiland Lesbos.

Griekse eilanden – Petra op Lesbos

De Noordoostelijke Egeïsche eilanden is een groep met zeven grote en unieke eilanden. Deze Griekse eilandengroep bestaat uit Chios, Ikaria, Lesbos, Limnos, Samos, Samothraki en Thassos. Lesbos is het grootste eiland van deze groep en Samos het meest bekende en toeristische. Andere kleinere eilanden zijn Agios Estratios en Psara. De meeste eilanden zijn direct per vliegtuig in de zomermaanden vanuit Nederland te bereiken, maar het hele jaar door ook per veerboot vanuit Piraeus en Thassos en Samothraki ook vanuit de havens van Kavala en Alexandropouli.

Samos en Thassos zijn de groene eilanden, waarvan Thassos de mooiste stranden heeft. Lesbos is het op twee na grootste Griekse eiland en is divers met olijfgaarden en het versteende woud. Chios is het eiland van de mastiek en zorgt voor een groot aandeel in de wereldwijde mastiekproductie. Limnos is een rustiger en minder toeristisch eiland, maar kenmerkt zich door pittoreske dorpjes en fraaie stranden. Deze eilandengroep heeft voor elk wat wils.

Cycladen: groep van 50 Griekse eilanden

Chora op het Cycladen eiland Mykonos.

Griekse eilanden – Mykonos stad

De Cycladen is een cirkelvormige groep Griekse eilanden. Waarschijnlijk de bekendste eilandengroep van Griekenland en populair als vakantiebestemming om te eilandhoppen. De witte huisjes en blauwe koepelkerkjes sieren talrijk op de donkere rotspartijen en zijn een schitterend contrast met de blauwe zee. In totaal zijn er meer dan vijftig Cycladen eilanden, waarvan de helft is bewoond. De bekendste eilanden zijn Andros, Amorgos, Delos, Folegandros, Ios, Kea, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Santorini, Serifnos, Sifnos, Sikinos, Syros en Tinos. Alle eilanden zijn prima te bereiken per veerboot met frequente verbindingen met Piraeus en Kreta. Mykonos en Santorini hebben internationale luchthavens.

Het aangename droge en warme klimaat zorgt in de zomer voor dagtemperaturen van ongeveer 30 graden. Met de lage luchtvochtigheid voelt het minder warm aan en vaak steekt er tegen de middag een windje op van zee. De nachten zijn in de zomers vrij warm met temperaturen van 20 graden en warmer. Op de Cycladen vind je de Griekse eilanden met het minste aantal inwoners.

Kreta: grootste Griekse eiland

Griekse eilanden Kreta

Griekse eilanden – blauwe stoeltjes Kreta

Kreta wordt als grootste eiland van Griekenland ook gezien als een aparte eilandengroep. Het zuidelijkste Griekse eiland is onderverdeeld in vier districten Chania, Heraklion, Lassithi en Rethymnon. Eilandjes rondom Kreta zijn Chrissi, Dia, Dragonada, Gavdos, Gavdopoula, Koufonissi en Paximadia. Kreta kun je per (veer) boot het hele jaar door bereiken vanuit havens van diverse andere Griekse eilanden als Kythira, Santorini en Karpathos. Per vliegtuig kun je vliegen op een van de drie internationale luchthavens Chania, Heraklion of Sitia.

Zowel het landschap als de verschillende vakantiebestemmingen zijn op Kreta erg verschillend. De bekendste badplaatsen zijn Chersonissos, Malia en Agios Nikolaos, maar er zijn nog veel meer vakantiebestemmingen op Kreta. Ontdek het eiland zelf per huurauto en neem hier ruimschoots de tijd voor aangezien het een groot eiland is en de afstanden zowel in kilometers als in reistijd behoorlijk kunnen oplopen.

Dodekanesos: het meest zonzeker

Het treintje in Kos-stad op de Dodekanesos

Griekse eilanden – Kos stad

De Dodekanesos is een eilandengroep in het zuidoosten van Griekenland. Hier liggen de Griekse eilanden met jaarlijks de meeste zonuren op minder dan vier vliegen vanaf Schiphol. De eilanden zijn gelegen vlakbij de Turkse kust en je kunt excursies maken naar Turkije. Dertien eilanden zijn bewoond en te bezoeken te weten Astypaleia, Chalki, Kalymnos, Karpathos, Kastellorizo, Kos, Leros, Lipsi, Nisyros, Patmos, Rhodos, Symi en Tilos. Rhodos en Kos zijn natuurlijk de bekendste vakantiebestemmingen van deze groep. Het grootste eiland van de Dodekanesos en ook meest oostelijke Griekse eiland is Rhodos.

De eilanden zijn goed met elkaar verbonden en zeker in de zomermaanden gemakkelijk te bereiken per veerboot vanuit andere Griekse eilanden en havenstad Piraeus. Karpathos, Kos en Rhodos beschikken over internationale luchthavens. Het landschap is afwisselend met bergen, fraaie stranden, grotten en op Nisyros nog een (deels) actieve vulkaan. Culturele bezienswaardigheden zijn er genoeg te vinden op de Dodekanesos van Rhodos-stad tot het Johannesklooster op Patmos.

Griekse eilanden interactieve kaart

Griekse eilanden vakantiebestemmingen

Vakantiebestemmingen op de Griekse eilandenDe eilanden van Griekenland zijn de populairste vakantiebestemmingen van Griekenland. Mogelijkheden zijn hier eindeloos om je vakantie te vieren. En je kunt de eilanden eenvoudig combineren om je eigen reis samen te stellen.

Drukke vakantiebestemmingen op de eilanden zijn badplaatsen als Chersonissos, Malia, Kos-stad en Faliraki. Ook vind je nog genoeg vakantiebestemmingen voor een rustige authentieke reis. Eilanden als bijvoorbeeld Skopelos, Kythira en Folegandros zijn stuk voor stuk traditionele pareltjes. Wij Nederlanders houden van een boulevard op een bestemming. Om lekker een stukje te kunnen wandelen ’s avonds en te genieten op een terras van een bar of taverne.

Bekijk alle aanbiedingen

Griekse eilanden vakanties

Griekse eilanden vakantie

Griekse eilanden – vakantie op de Cycladen

De meeste Griekse eilanden zijn grotendeels afhankelijk van het toerisme. Het is voor veel eilandbewoners de belangrijkste inkomstenbron en het geld dat ze in de zomermaanden verdienen gebruiken ze om te overleven in de wintermaanden. Gelukkig zijn vakanties naar de Griekse eilanden wereldwijd erg populair.

Zoek je een afgelegen accommodatie voor je vakantie met een huurauto? Dan zijn de vakanties van Eliza was here een optie om te bekijken. Comfortabele villa’s, appartementen en boutiques op rustige en mooie locaties op de Griekse eilanden.

Ook Sunweb biedt een groot aantal Griekse eilanden aan voor vakanties. Natuurlijk de populaire eilanden Kreta, Kos, Rhodos en Zakynthos, maar ook minder drukke eilanden als Karpathos, Skopelos en Thassos. 

TUI heeft een groot aanbod van vakanties naar de Griekse eilanden. Niet alleen de populaire eilanden Kreta, Kos, Rhodos en Corfu, maar ook juist kleinere bestemmingen als Thassos, Skiathos en Paros.

Ross Holidays is Griekenlandspecialist en biedt kleinschalige accommodaties aan buiten de toeristische gebieden. Griekse eilanden als Evia, Chios, Kefalonia en Kythira staan in de reisgidsen.

Zoek je een vakantie op maat naar de Griekse eilanden? Dan kun je zelf een reis samenstellen en zo zelf bepalen welke Griekse eilanden je gaat ontdekken.

Wat zijn jouw tips?