Griekse eilanden

Griekenland heeft in totaal, ruw geschat, 9.800 verschillende eilanden en eilandjes. Het is opvallend te noemen dat er slechts 217 hiervan zijn bewoond. Bij elkaar hebben ze een oppervlakte van 24.800 km2 en dat is goed voor 18,8% van het totale oppervlakte van het land. De meeste Griekse eilanden (8.110) liggen aan de oostkant van Griekenland in de Egeïsche Zee. Het grootste eiland van Griekenland is Kreta met een oppervlakte van 8.303 km2. Dit is tevens de bekendste en populairste vakantiebestemming van het Zuid-Europese land. Evia is het op één na grootste eiland, met een oppervlakte van 3.690 km2, en kent nog geen massatoerisme. Op de derde plaats in grootte vinden we Lesbos terug met een oppervlakte van 1.633 km2. Bekijk de top 10 Griekse eilanden waar Nederlanders het liefst op vakantie gaan.

Ontdek de Griekse eilanden en kies je favoriete vakantiebestemming

Elk eiland heeft zijn eigen geschiedenis, cultuur en natuurlijk gastronomie. De Cycladen-archipel ligt in de Egeïsche Zee en deze eilanden zijn, op Naxos na, bijvoorbeeld veelal kaal en dor. Terwijl op de groene Ionische groep een overvloed aan olijfbomen en cipressen groeit. Deze Ionische eilanden langs de westkust hebben daarom een klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Wat heel anders is dan het drogere Mediterrane klimaat van de eilanden meer naar het oosten van Griekenland.

Samos is het bewoonde Griekse eiland dat het dichtste bij Turkije ligt. In de straat van Mycale ligt het namelijk op slechts 600 meter van het Turkse Bayrak Adasi af. Het Diapontische Othoni ligt dan weer het dichtste bij Italië. De afstand tot de Italiaanse kust bedraagt hiervandaan slechts 75 kilometer. Corfu heeft de kortste vliegafstand vanaf Nederland. De vliegduur vanuit Nederland naar dit Ionische eiland is gemiddeld twee uur en veertig minuten. Gavdos daarentegen ligt het dichtste bij Afrika en het verste weg van Nederland. Dit is tevens het zuidelijkste eiland van Europa.

Kreta heeft de meeste inwoners van alle Griekse eilanden. In 2001 woonden hier alleen al 601.131 Kretenzers. Heraklion, de hoofdstad van Kreta, is de grootste stad van alle Griekse eilanden en heeft maar liefst 140.730 inwoners. Alle Egeïsche eilanden, inclusief de Sporaden, Dodekanesos en de Argo Saronische archipel, telden in dat zelfde jaar ter vergelijking 508.807 bewoners. Op de Ionische groep wonen permanent 212.984 Grieken.

Mykonos is het Griekse eiland met de meeste mooie stranden op een relatief klein oppervlakte. De mooiste stranden van de Griekse eilanden vind je dan weer op Kreta. Hier vallen Balos beach en Elafonisi jaarlijks internationaal in de prijzen. Ook op bijvoorbeeld de Ionische eilanden Lefkas (Egremni en Porto Katiski beach) en Kefalonia (Myrtos beach) vind je zeer mooie zandstranden.

Ionische eilanden

Ionische eilanden uitzicht Agios Georgios baai op CorfuDe Ionische eilanden liggen aan de westkant van Griekenland. Corfu is het bekendste en Kefalonia is het grootste van deze archipel. In totaal zijn er zeven bewoonde Ionische Eilanden: Corfu, Ithaki, Kefalonia, Kythira, Lefkas (Lefkada), Paxos (en Anti-Paxos) en Zakynthos. Deze groep wordt ook wel de “groene parels van Griekenland” genoemd. Landschappen worden veelal gekenmerkt door cipressen, olijfbomen en in hoger gelegen gebieden zelfs ook naaldbomen. Ten noordwesten van Corfu liggen de kleinere Diapontische eilanden Erikoussa, Mandraki en Othoni. Dit is de meest noordelijke groep van Griekenland. Bij helder weer kun je vanaf Othoni zelfs de kust van Italië zien liggen.

Voor vakanties zijn de Ionische eilanden erg in trek. De korte vliegduur, het aantrekkelijke klimaat en de mooie en groene natuur zijn trekpleisters van deze groep. Zomers zijn hier vaak warm met dagtemperaturen van 30 tot 35 C en heel af en toe een buitje. De zon schijnt in juli en augustus 12 tot 14 uur per dag en het zeewater is opgewarmd tot wel 25 C. Mooie baaien, pittoreske haventjes of bergdorpjes en schitterende vergezichten vind je hier op deze Ionische eilanden.

Sporaden en Evia

Griekse eilanden 'de Sporaden' terras in het oude centrum van SkiathosDe Sporaden zijn een eilandengroep aan de oostkust van Griekenland. Het op één na grootste Griekse eiland Evia wordt ook wel bij deze groep gerekend. In totaal zijn er vijf bewoond, namelijk: Alonissos, Evia, Skiathos, Skopelos en Skyros. Kleinere en onbewoonde eilandjes zijn Piperi, Gioura en Skantzoura.

De Sporaden liggen vlakbij het vasteland van Griekenland, waarmee Evia met een brug is verbonden. De anderen eilandjes kun je per boot of vliegtuig bereiken. Skiathos is het bekendste van de Sporaden.  Alonissos heeft het enige beschermde marinepark van alle Griekse eilanden met zeldzame Mediterrane Monniksrobben en een schitterende onderwaterwereld.

Skiathos heeft met 1.528 meter de kortste landingsbaan van Griekse vliegvelden die rechtstreeks worden aangevlogen vanuit Nederland. De bijnaam van deze luchthaven dan ook is het ‘st-Maarten van Griekenland’.

Argo Saronische archipel

Argo Saronische eilanden HydraDe Argo Saronische eilanden is een kleine groep gelegen tussen Athene en de Peloponessos. Hoewel deze Griekse eilanden nog niet zo toeristisch zijn, hebben ze toeristen wel veel te bieden. In totaal zijn er zes Argo Saronische eilanden: Aegina, Agistri, Hydra, Poros, Salamina en Spetses. De eilanden zijn per (draagvleugel)boot te bereiken vanuit de havens van Methana, Ermioni, Penama, Piraeus en Kentriko Limani. Salamina is het grootste eiland van deze groep en Aegina het bekendste. En ook de beste vakantiebestemming om deze eilandengroep te ontdekken.

Salamina, het eiland van de Griekse god Ajax, ligt dichtbij de kust van het vasteland en vlakbij Athene. Het wordt eerder gezien als een deel van het vasteland dan een eiland. Aegina ligt op ongeveer 25 kilometer van de haven van Piraeus en is de drukste vakantiebestemming van de Argo Saronische eilanden. De zomers zijn droog en warm tot heet en in de nachten komt het kwik in de zomermaanden zelden onder de twintig graden.

Noordoostelijk Egeïsche eilanden

Noordoostelijk Egeïsche eilanden Samos-stadDe Noordoostelijke Egeïsche eilanden is een groep met zeven grote en unieke eilanden. Deze Griekse eilandengroep bestaat uit Chios, Ikaria, Lesbos, Limnos, Samos, Samothraki en Thassos. Lesbos is het grootste eiland van deze groep en Samos het meest bekende en toeristische. Andere kleinere eilanden zijn Agios Estratios en Psara. De meeste eilanden zijn direct per vliegtuig in de zomermaanden vanuit Nederland te bereiken, maar het hele jaar door ook per veerboot vanuit Piraeus en Thassos en Samothraki ook vanuit de havens van Kavala en Alexandropouli.

Samos en Thassos zijn de groene eilanden van de groep, waarvan Thassos de mooiste stranden heeft. Lesbos is het op twee na grootste Griekse eiland en is divers met olijfgaarden en het unieke en beschermde versteende woud. Chios is het eiland van de mastiek en zorgt als enige Griekse eiland voor een groot aandeel in de wereldwijde productie van mastiek. Limnos is een rustiger en minder toeristisch eiland, maar kenmerkt zich door pittoreske dorpjes, een heuse mini-woestijn en fraaie stranden.

Cycladen eilanden

Cycladen uitzicht op de haven van Mykonos met windmolenDe Cycladen is een cirkelvormige groep van vijftig Griekse eilanden. Ze behoren tot de Zuid-Egeïsche eilanden. Deze groep dankt haar naam aan hun ligging rondom Delos. Als je vanaf andere Cycladen-eilanden hiernaar kijkt is het moeilijk voor te stellen dat onbewoonde eiland eeuwen lang het religieuze centrum van Griekenland was. Waarschijnlijk de bekendste groep van dit Zuid-Europese land en populair als vakantiebestemming om te eilandhoppen. Hiermee bedoelen we dat je meerdere eilanden combineert tijdens één vakantie. De witte huisjes en blauwe koepelkerkjes sieren talrijk op de donkere rotspartijen en zijn een schitterend contrast met de blauwe zee. In totaal zijn er meer dan vijftig Cycladen eilanden, waarvan de helft is bewoond. De bekendste eilanden zijn Andros, Amorgos, Anafi, Delos, Folegandros, Ios, Kea, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Santorini, Serifnos, Sifnos, Sikinos, Syros en Tinos. Alle eilanden zijn prima te bereiken per veerboot met frequente verbindingen met Piraeus en Kreta. Mykonos en Santorini hebben internationale luchthavens.

Het aangename droge en warme klimaat zorgt in de zomer voor dagtemperaturen van ongeveer 30 graden. Met de lage luchtvochtigheid voelt het minder warm aan en vaak steekt er tegen de middag een windje op van zee. De nachten zijn in de zomers vrij warm met temperaturen van 20 graden en warmer. Op de Cycladen vind je de Griekse eilanden met het minste aantal inwoners.

Griekse eilanden bij Kreta

Kreta de stad Chania en de Venetiaanse havenKreta wordt als grootste Griekenland eiland van ook gezien als een aparte groep. Dit zuidelijkste Griekse eiland is onderverdeeld in vier districten: Chania, Heraklion, Lassithi en Rethymnon. Bewoonde eilandjes hierbij zijn Chrissi, Dia, Dragonada, Gavdos, Gavdopoula, Koufonissi en Paximadia. Kreta kun je per veerboot het hele jaar door bereiken vanuit Piraeus en havens van o.a. Kythira, Santorini en Karpathos. Met het vliegtuig kun je reizen naar één van de drie internationale luchthavens Chania, Heraklion en Sitia.

Zowel het landschap als de verschillende vakantiebestemmingen zijn op Kreta erg verschillend. De bekendste badplaatsen zijn Chersonissos, Malia en Agios Nikolaos, maar er zijn nog veel meer vakantiebestemmingen op Kreta. Ontdek het eiland zelf per huurauto en neem hier ruimschoots de tijd voor aangezien het een groot eiland is en de afstanden zowel in kilometers als in reistijd behoorlijk kunnen oplopen.

Kreta heeft ook de hoogste berg van alle Griekse eilanden. De Ida Psiloritis piekt 2.456 meter boven de zeespiegel uit en ligt centraal op het eiland in het Ida-gebergte. In de ‘White Mountains’ (Lefka Ori) ten zuiden van de stad Chania komt de bergtop Pachnes tot op drie meter (2.453 meter) van de Ida Psiloritis. 

Dodekanesos

Dodekanesos het eiland Kos met de baai Agios StefanosDe Dodekanesos is een eilandengroep in het zuidoosten van Griekenland. Ook deze groep wordt gerekend tot de Zuid-Egeïsche eilanden. Hier vind je de Griekse eilanden met jaarlijks gemiddeld de meeste zonuren. Ze liggen op minder dan vier vliegen vanaf Schiphol. De eilanden zijn gelegen vlakbij de Turkse kust en je kunt excursies maken naar Turkije. Dertien eilanden zijn bewoond en te bezoeken te weten Astypaleia, Chalki, Kalymnos, Karpathos, Kastellorizo, Kos, Leros, Lipsi, Nisyros, Patmos, Rhodos, Symi en Tilos. Rhodos en Kos zijn natuurlijk de bekendste vakantiebestemmingen van deze groep. Het grootste eiland van de Dodekanesos en ook meest oostelijke Griekse eiland is Rhodos.

De eilanden zijn goed met elkaar verbonden en zeker in de zomermaanden gemakkelijk te bereiken per veerboot vanuit andere Griekse eilanden en havenstad Piraeus. Karpathos, Kos en Rhodos beschikken over internationale luchthavens. Het landschap is afwisselend met bergen, fraaie stranden, grotten en op Nisyros nog een (deels) actieve vulkaan. Culturele bezienswaardigheden zijn er genoeg te vinden op de Dodekanesos van Rhodos-stad tot het Johannesklooster op Patmos.

Griekse eilanden interactieve kaart

Griekse eilanden vakantiebestemmingen

Vakantiebestemmingen op de Griekse eilandenDe eilanden van Griekenland zijn de populairste vakantiebestemmingen van Griekenland. Mogelijkheden zijn hier eindeloos om je vakantie te vieren. En je kunt de eilanden eenvoudig combineren om je eigen reis samen te stellen.

Drukke vakantiebestemmingen op de eilanden zijn badplaatsen als Chersonissos, Malia, Kos-stad en Faliraki. Ook vind je nog genoeg vakantiebestemmingen voor een rustige authentieke reis. Eilanden als bijvoorbeeld Skopelos, Kythira en Folegandros zijn stuk voor stuk traditionele pareltjes. Wij Nederlanders houden van een boulevard op een bestemming. Om lekker een stukje te kunnen wandelen ’s avonds en te genieten op een terras van een bar of taverne.

Bekijk alle aanbiedingen

Griekse eilanden vakanties

Griekse eilanden vakantie zoveel keuzeDe meeste Griekse eilanden zijn grotendeels afhankelijk van het toerisme. Het is voor veel eilandbewoners de belangrijkste inkomstenbron en het geld dat ze in de zomermaanden verdienen gebruiken ze om te overleven in de wintermaanden. Gelukkig zijn vakanties naar de Griekse eilanden wereldwijd erg populair.

Zoek je een afgelegen accommodatie voor je vakantie met een huurauto? Dan zijn de vakanties van Eliza was here een optie om te bekijken. Comfortabele villa’s, appartementen en boutiques op rustige en mooie locaties op de Griekse eilanden.

Ook Sunweb biedt een groot aantal Griekse eilanden aan voor vakanties. Natuurlijk de populaire eilanden Kreta, Kos, Rhodos en Zakynthos, maar ook minder drukke eilanden als Karpathos, Skopelos en Thassos. 

TUI heeft een groot aanbod van vakanties naar de Griekse eilanden. Niet alleen de populaire eilanden Kreta, Kos, Rhodos en Corfu, maar ook juist kleinere bestemmingen als Thassos, Skiathos en Paros.

Ross Holidays is Griekenlandspecialist en biedt kleinschalige accommodaties aan buiten de toeristische gebieden. Griekse eilanden als Evia, Chios, Kefalonia en Kythira staan in de reisgidsen.

Zoek je een vakantie op maat naar de Griekse eilanden? Dan kun je zelf een reis samenstellen en zo zelf bepalen welke Griekse eilanden je gaat ontdekken.

Wat zijn jouw tips?