Natuur

  Griekenland heeft vele gezichten. De meeste mensen kennen Griekenland van de eilanden Kreta, Rhodos, Kos en Corfu. Deze eilanden zijn stuk voor stuk uniek en prachtig, maar Griekenland is meer dan zon, zee en strand. In de wateren rondom Griekenland komt men dolfijnen, haaien, makreel, sardine, tonijn, zwaardvis, octopus, zeekatten, zee-egels en pijlstaartinktvissen tegen.

  In de herfstvakantie kun je in Griekenland flamingo’s zien

  Kreta heeft een prachtig stuk natuur met de Samaria kloof en een giftige spin die nergens anders voorkomt. Rhodos heeft de vlindervallei, Thassos en Corfu zijn een en al groen en bos. Op Zakynthos vinden we de bekende Caretta Caretta schildpadden. Deze unieke zeeschildpad kan ruim een meter lang worden. Bij Alonissos zwemmen de uiterst zeldzame monniksrobben, waarvan de populatie slechts 25 robben bedraagt en op Kos overwinteren flamingo’s. De mooiste natuur van Griekenland is echter te vinden op het vasteland. De nog ongerepte natuur is mooi, ruw en indrukwekkend.

  In Epirus vinden we Zagoria. Een prachtig stuk natuur met wilde rivieren, bossen, meertjes, kleine dorpen, hoge bergen en de diepste kloof ter wereld Vikos. Veel roofvogels komen in dit gebied voor, alsmede linxen, marterachtigen, gekko’s, kameleons, schorpioenen en slangen.

  Maar de allermooiste natuur van Griekenland ligt in Thraki, vlakbij Turkije. Een National Park van het Wereld Natuur Fonds beschermt vele unieke wetlands en prachtige bossen. Kroeskoppelikanen, flamingo’s, visarenden, bijeneters, ijsvogels, ibissen, lepelaars, linxen, ooievaars, stokstaartjes (siesels), visotters en vele soorten slangen en roofvogels lopen of vliegen hier vrij rond. Voor natuurvrienden is dit een klein paradijs in Europa.

  Bij Metsovo sieren grote naaldbossen de heuvels en bergen. Men beweert dat hier nog wilde wolven, beren, vossen, jakhalzen, vleermuizen, everzwijnen, steenmarters en dassen wonen. ’s Winters ligt hier een dikke laag sneeuw.

  Bloemen en planten in Griekenland

  Griekenland-olijfolie-olijfbomen-300

  Olijfbomen in Griekenland met prachtige vormen.

  In Griekenland kom je meer dan 6.000 verschillende soorten bloemen- en plantensoorten tegen. Enkele zijn inheems en uniek in Griekenland en de wereld. De Olijfboom is de meest voorkomende boom in Griekenland en alleen al op het eiland Corfu groeien er meer dan drie miljoen. De meeste groeien niet helemaal tot aan zee en hebben moeite met het zout uit de zee. Geen wonder dat je vrijwel in heel Griekenland lokaal geperste olijfolie kunt kopen. Ook palmbomen zul je in Griekenland veel tegenkomen. De meeste zijn dadelpalmen en cocospalmen zul je zelden treffen aangezien deze alleen groeien wanneer de temperatuur het hele jaar 15 graden of hoger is.

  Veel voorkomende planten en bomen en Griekenland zijn: Olijfbomen, Cipressen, Pijnbomen, Aleppodennen, Orchidee├źn, Margrieten, Goudsbloemen, Pluimhyacinth, Gladiool, Cistus salviaefolius, Maquis (boom- en struikgewas van twee tot zes meter hoog), Oleanders, Brem, Cactus, Palmen, Anemoon, Papavers, Basilicum en Lavendel.

  Bosbranden komen in heel Griekenland voor. Met name op groene eilanden in bosrijke gebieden op het vasteland. In de zomermaanden valt er weinig neerslag en door droogte in combinatie met hoge temperaturen en veel wind ontstaan bosbranden. Ze zijn soms lastig onder controle te krijgen door de Griekse brandweer en te blussen. In de zomers van o.a. 2007, 2019 en 2021 zorgden honderden bosbranden voor veel schade aan de natuur. Maar ook dorpen en woonwijken van steden kregen te maken met de verwoestende bosbranden.

  Nationale Parken in Griekenland

  Griekenland-natuur-bloemen-300

  Kleurrijke bloemen in de Griekse natuur.

  Griekenland heeft 10 Nationale Parken verspreid over het vasteland en de Griekse eilanden. Daarbij zijn er veel gebieden een Natura 2000 gebied en dus ook beschermd natuurgebied. De stranden en het zeewater zijn in Griekenland ook van zeer hoge kwaliteit en staan onder strenge controles. Ze staan al jarenlang in de top drie van het aantal Blue Flag Beaches wereldwijd en ook hoog in de Quality Coast tot 100. Op Zakynthos, Kreta en de Peloponnesos zijn de gebieden waar de schildpadden broeden ook beschermd. Op het Griekse eiland Alonissos is het Marine Park met de zeldzame Monniksrobben een beschermd natuurgebied. Dit zijn de tien Nationale Parken in Griekenland:

  1. Olympus met een oppervlakte van 3938 hectare op het vasteland.
  2. Parnassos met een oppervlakte van 3513 hectare op het vasteland.
  3. Parnas met een oppervlakte van 3816 hectare op het vasteland.
  4. Enos met een oppervlakte 2862 hectare op Kefalonia.
  5. Samaria kloof met een oppervlakte van 4850 hectare op Kreta.
  6. Valia Calde met een oppervlakte van 3393 hectare in het Pindos gebergte.
  7. Iti met een oppervlakte van 3010 hectare op het vasteland.
  8. Vikos-Aoos met een oppervlakte van 3412 hectare in Epirus.
  9. Prespameren met een oppervlakte van 4900 hectare in Thraki.
  10. Sounio met een oppervlakte van 750 hectare in Attika.