Thraki

Thraki bevindt zich in de noordoostelijke punt van Griekenland. In het noorden grenst het aan Bulgarije, in het oosten aan Turkije, in het westen aan de regio Macedonië en in het zuiden aan de Thracische zee. Het is een gebied met speciale kenmerken en een eeuwenoude geschiedenis, en het is nog niet door de grote toeristenstroom ontdekt. Vondsten uit het neolithische tijdperk, oudheden uit de hellenistische periode, Romeinse en Byzantijnse monumenten liggen overal door Thraki verspreid. In het noorden wordt het gebied begrensd door de bergketens van Rhodopi die uitlopen op vruchtbare laagvlaktes.

De Evros delta en het Dadia bos zijn prachtige natuurgebieden in Thraki

In Thraki vinden we gebieden met een mediterraan klimaat maar ook met een landklimaat met hevige regenval en veel sneeuw in de winter. Eindeloze vlaktes zoals die van Xanthi en Komotini, vruchtbare valleien zoals die van Evros, grote rivieren, overvloedige vegetatie en wouden met bomen van meer dan 200 jaar oud. Meren en wetlands die tot de belangrijkste in Europa behoren waar minstens 300 verschillende vogelsoorten thuishoren. Hier overwinteren meer dan 200.000 beschermde watervogels. De vegetatie heeft de belangstelling van ecologen gewekt.

Thraki is onderverdeeld in drie departementen: Xanthi, Rhodopi en Evros met het eiland Samothraki. Mooie natuurgebieden, met rustige bergdorpjes maar zeker wel Grieks. We hebben de departementen uitgebreid beschreven met tips en bezienswaardigheden.

Thraki tips

Xanthi – is de hoofdstad van het gelijknamige departement Xanthi. Xanthi ligt 15 kilometer van de brug over de rivier Nestos, die de grens aangeeft tussen Xanthi en Kavala in Macedonië. Bezienswaardigheden zijn de oude stad zelf met herenhuizen, kerken en kleine pleintjes. Bovendien zijn het Volksmuseum met muurschilderingen, de kloosters Virgin Archangeliotissa, Virgin Kalamou en Almighty Archangels, de Byzantijnse muur van Xanthi en de rivier Kosynthos die door de stad stroomt te bezichtigen. Jaarlijks kent Xanthi vele verschillende traditionele festivals, zoals het Carnaval, culturele festivals en het oude stad festival in de herfst.

In het noordwesten van Xanthi op zo’n 50 kilometer van de hoofdstad Xanthi ligt de prachtige waterval Livaditis van 45 meter hoog in het gelijknamige dorp op 1.300 meter hoogte. Ten zuiden van de stad Stavroupoli, 30 kilometer ten westen van Xanthi, vind je het indrukwekkende Tholos graf in Macedonische stijl. Andere bezienswaardigheden in dit gebied zijn de kastelen Paschalia en Aerikos langs de rivier Nestos.

Rond de stad Echinos ten noorden van Xanthi, waar geen Turkse Moslims ook wel Pomaks wonen, vind je prachtige oude stenen boogbruggetjes, traditionele dorpen en een prachtige natuur.

In Avdira aan de kust in de laagliggende gebieden ten zuiden van Xanthi vind je de oude stad van Avdira met veel oudheden en opgravingen. In het archeologisch museum vind je culturele resten uit het gebied. Het moderne dorp Avdira, naast de oude stad, heeft veel oude herenhuizen volgens echte traditionele Thracische stijl gebouwd. De stranden bij Myrodatos en Mangana zijn geschikt om te zonnen, zwemmen en watersporten. Zo’n 15 kilometer ten oosten van Avdira richting Nea Kessani vind je de warmwaterbronnen van Loutra Potamas die aanbevolen worden bij reuma. Een andere bezienswaardigheid is het beschermde meer Vistonis. Het meer is 4.200 hectare groot, gemiddeld 2,5 meter diep en is in het noorden zoet en in het zuiden zout. Er zijn ruim 285 vogelsoorten geteld rondom en in het meer. Bij het Porto Lagos, een pittoresk havenplaatsje, is een grote populatie wilde flamingo’s te zien. Op een kilometer van Porto Lagos op een klein eiland ligt het klooster St. Nicholas. Het is een dependance van het Vatodepi klooster op de berg Athos in Chalkidiki.

Rhodopi – met de hoofdstad van het departement Komotini heeft 37.298 inwoners. Deze moderne stad heeft veel Oosterse en Europese architectuur. Bezienswaardigheden zijn de ruïnes van het Byzantijnse fort uit de 4e eeuws, waarvan helaas nog maar één van de 16 torens intact is. In het fort is de Byzantijnse kerk Kimiseos Theotokou. Op de Filikis Eterias straat vind je een opmerkelijk gebouw van historische en architectonische waarde: Almshouse Imaret uit 1363. Verder zijn de Griekse volksschool Nestor Tsanakis uit 1904, de Orologio toren uit 1884, de nieuwe moskee Geni en de markt die op elke dinsdag wordt gehouden dingen die je niet mag missen tijdens je vakantie. De stad Komotini is rijk aan musea. Je vindt hier een archeologisch museum, een volksmuseum, een kerkmuseum, een mandenmakermuseum en het museum voor Thracische opleiding.

In het noorden bij de Rhodopi bergen bieden de Pomak dorpen een prachtig gezicht. In de nog onbedorven natuur schitteren deze dorpen met hun opvallende architectuur.

Ten zuidoosten van het Vistonia meer in het westen van Rhodopi vind je het Mitriko meer van 3,4 km2. Het is het enige zoetwatermeer in Thraki. Vanaf het Mitriko meer tot aan de Ismaros berg van 678 meter hoog vind je bijna onafgebroken wetlands met meer dan 200 verschillende vogelsoorten. De stranden van Rhodopi zijn van zand en trekken in de zomermaanden duizenden toeristen. Fanari is een mondain dorp met een prachtig strand.

Bij het dorp Maronia ten zuidoosten van Komotini vind je prachtige grotten, mijnen, de muren van de acropolis Ismaras en een oud Grieks theater met plaats voor meer dan 3.000 bezoekers. In de omgeving kom je nog een Byzantijns klooster bij Synaxi tegen.

Rhodopi is rijk aan historie. Drie kilometer buiten Komotini vind je de oude Griekse vesting Dikea, 18 kilometer van Siderohori een oud Griekse Strymi, het graf van Symvola bij het gelijknamige dorp en natuurlijk de eerder beschreven oudheden bij Maronia.

Ook kom je veel oudheden uit de Byzantijnse tijd tegen hier in Thraki. Op 7,5 kilometer van Komotini bij Mosynoupoli vind je ruïnes van een oude Byzantijnse kerk, terwijl je bij Perihorio 18 kilometer richting Xanthi muren en grote torens vindt. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Byzantijnse fort Gratini in het gelijknamige dorp ten noorden van Komotini. Bij Kompsatos is tot slot nog een prachtige stenen boogbrug.

Evros – is het meest oostelijke departement van Thraki en Griekenland. De hoofdstad van Evros is Alexandropouli. De stad heeft een internationaal vliegveld, treinstation en een haven. Door deze faciliteiten kun je Alexandropouli ideaal gebruiken als startpunt voor bijvoorbeeld een bezoek aan de Evros Delta. In Alexandropouli kun je verschillende musea bezoeken, zoals het historisch volksmuseum en het flora en fauna museum van Evros. Vele hotels en een grote camping bieden slaapplaatsen voor toeristen. Het kilometerslange brede strand biedt mogelijkheden om te zonnen en zwemmen. Tijdens de zomermaanden worden er verschillende evenementen georganiseerd in het openlucht theater in het Egnatia Park.

Ten zuiden van Alexandropouli ligt het eiland Samothraki, hier is het beeld Nike gevonden. Het eiland heeft de hoogste bergtop van 1.664 meter van de Egeïsche eilanden. Dagelijks zijn er bootverbindingen van Alexandropouli en Kavala. Het eiland heeft veel hotels, kamers, appartementen en twee campings. De zuidelijke stranden Pahia Ammos zijn prachtig en kunnen alleen worden bereikt per boot. In Therma vind je geneeskrachtige warmwaterbronnen. Bezienswaardigheden zijn Palaiopolis een heiligdom van de grote goden met mooie ruïnes, de Fonias waterval waar je kunt zwemmen en ook duiken vanaf rotsen en de ruïnes van de Gatelouzi toren bij Chora.

15 kilometer ten noorden van Alexandropouli vind je in een grot langs de spoorlijn de prachtige kapel Agi Theodori met muurschilderingen uit de 11e en 13e eeuw. Ten oosten van de hoofdstad bij Traianopolis en Dorisko leiden smalle weggetjes naar de belangrijke Evros Delta. Bij de uitmonding van de rivier de Evros is deze belangrijke delta gevormd met voornamelijk wetland en een totale oppervlakte van 200 km2. Het is een ideaal ecosysteem voor vele vissoorten (46), insecten, vogels en andere dieren. De Delta wetlands worden beschermd door Ramsar en het Wereld Natuurfonds. 316 verschillende vogelsoorten, waaronder lepelaars, zwarte ibissen, roze pelikanen, kroeskoppelikanen, flamingo’s, de zwarte tern, de zeer zeldzame dunbekwulp en verschillende soorten arenden leven of passeren de Evros Delta. In totaal komen er in Griekenland 422 vogelsoorten voor. In het gebied dat zich ver landinwaarts uitstrekt zijn uitkijktorens en biologische stations die worden onderhouden door de Griekse natuurbescherming.

25 kilometer ten noordoosten van Alexandropouli ligt de stad Ferres, gebouwd op de Byzantijnse stad Vira. Bezienswaardigheden zijn de Byzantijnse kerk Kosmosotira uit 1151 met prachtige muurschilderingen. Het Dadia bos is een prachtig beschermd natuurreservaat met 120 vogelsoorten en 40 andere diersoorten, als wolven, herten, eekhoorns en vleermuizen, ten oosten van Alexandropouli bij de Turkse grens. De totale oppervlakte van het reservaat is 357 km2. Het bos heeft een aantal unieke inwoners, zoals het Europese stokstaartje, de groene hagedis, gieren, haviken, arenden, uilen en slangen. Binnen het reservaat zijn 36 verschillende roofvogelsoorten, waaronder 20 paren zwarte gieren, de gouden adelaar, de griffon gier, de imperiale adelaar en de Egyptische gier geteld, terwijl er in heel Europa slechts 38 verschillende soorten zijn. Hiervan nestelen er 20 soorten permanent in het Dadia bos, de overige 16 soorten komen hier om te overwinteren.

Soufli is een stad op 65 kilometer van Alexandropouli en bekend om haar zijde en tradities. Er is een zijdemuseum te bezichtigen en in de meeste shops kun je alle soorten zijde kopen. Er zijn zelfs plaatsen waar de zijderups wordt gekweekt.

In Didymoticho kun je de ruïnes van een oude akropolis bezichtigen, de kleine Byzantijnse kerken St. Catherine uit de 14e eeuw en St. Domitrios en de oudste moskee van Europa uit de 15e eeuw. Bij Pythio kun je het gelijknamige fort bezichtigen. Het ligt in de Evros vallei bij de rivier en is erg indrukwekkend. New Orestiada is de nieuwste stad van Evros uit 1923. De stad is modern, mooi en snel groeiend.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Thraki bezienswaardigheden

Thraki is een schitterend gebied in Griekenland en nog niet ontdekt door het massatoerisme. De natuur speelt hier de hoofdrol en de bergen, bossen en natuurreservaten lenen zich uitstekend voor wandelingen of fietstochtjes op de mountainbike. De Evros delta en het Dadia bos hebben unieke flora en fauna, zelfs voor Europa. Wat je niet mag missen tijdens een vakantie naar Thraki, de top vijftien bezienswaardigheden van Thraki:

 1. Xanthi – (Xanthi) de historische stad.
 2. Livaditis – (Xanthi) de waterval van Livaditis.
 3. Echinos – (Xanthi) de oude stenen boogbruggetjes.
 4. Loutra – (Xanthi) bij Potamos de geneeskrachtige bronnen.
 5. Vistonis – (Xanthi) het Vistonis meer.
 6. Stavropouli – (Xanthi) het Tholos graf.
 7. Avdira – (Xanthi) de oude stad Avdira en moderne deel.
 8. Porto Lagos – (Xanthi) havenplaatsje en flamingo’s.
 9. Komotini – (Rhodopi) de historische stad zelf.
 10. Mitriko – (Rhodopi) het Mitriko meer.
 11. Maronia – (Rhodopi) de grotten en opgravingen.
 12. Alexandropouli – (Evros) de stad en de stranden.
 13. Samothraki – (Evros) het eilanden met de watervallen en de ruïnes.
 14. Evros Delta – (Evros) het prachtige natuurgebied.
 15. Dadia Bos – (Evros) het prachtige natuurgebied.

Thraki hoe te bereiken

Je kunt Thraki eenvoudig bereiken vanuit Athene of Nederland per vliegtuig naar Alexandropouli of Kavala. Het vliegveld van Alexandropouli (Dimokritos) heeft een landingsbaan en wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode AXD. De luchthaven van Kavala (Megas Alexandros International Airport) heeft ook een landingsbaan en wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode KVA. Per trein kun je vanuit Thessaloniki via Drama naar Xanthi, Komotini, Alexandropouli en verder tot in het uiterste noordoosten van Griekenland Ormenio. Dorpen en Nationale Parken kun je per bus of eigen vervoer bereiken.

Thraki stranden

Stranden zijn er in Thraki genoeg te vinden. Vaak nog rustig ook in het hoogseizoen. De meeste stranden zijn zandstranden en in de buurt van Alexandropouli zijn de stranden wat meer ingericht op de toeristen en in de zomer ook een stuk drukker. Drie stranden bij de badplaats Alexandropouli zijn een Blue Flag Beach Plaz Dimou, Kalamaki en Kiani Akti. Georganiseerde stranden met strandstoelen, parasols en strandwachten en allemaal schoon en veilig. In Rhodopi zijn de stranden van Porto Molo, Arogi, Myrodato, Fanari en Magana beloond met een Blue Flag.