Kastelorizo

Kastelorizo (Kastellorizo) is het meest oostelijk gelegen eiland van Griekenland. Het ligt niet ver van de Turkse kust en heeft een eigen vliegveld met dagelijkse vliegverbindingen met Rhodos. Ook met de veerboot kun je vanuit Rhodos en vanuit Piraeus naar het eiland toe. Het oppervlakte bedraagt in totaal negen vierkante kilometer en het vormt een geheel met kleinere omliggende eilanden als Po, Strongili, Psomi en Agrielia. Geografisch gezien is Kastelorizo onderdeel van de Dodekanesos eilandengroep.

Kastelorizo is het meest oostelijk gelegen Griekse eiland

Het Griekse eiland Kastelorizo heeft overduidelijk Italiaanse invloeden. De herenhuizen van hoofdstad Megisti zijn opvallend geschilderd in verschillende fraaie pasteltinten en hebben stuk voor stuk oranje pannendaken. De naam van het eiland is afkomstig uit het Italiaans en refereert aan Castello Rosso op een rots bij de ingang van de haven. Het fort is tegenwoordig niet meer rood en doet dienst als het plaatselijk archeologisch museum.

Je kunt zien dat Kastelorizo een rijk handelsverleden heeft gehad. Megesti is niet alleen de hoofdstad, maar ook de enige nederzetting op het Griekse eiland. Het vliegveld ligt in de bergen en enkel een vlucht van Olympic uit Rhodos maakt gebruik van de landingsbaan. Wil je naar Kastellorizo reizen dan is via Rhodos het gemakkelijkste. Echte stranden heeft het eiland niet, al zijn er twee plaatsen waar je prima in zee kunt duiken. Mandraki ligt op een steenworp afstand van de haven van het hoofdstadje. Op het eilandje Agrielia ligt Agios Georgios beach en dit is de populairste plaats voor een dagje zon, zee en strand.

Bezienswaardig is Megisti met haar gezellige boulevard en fraai gekleurde herenhuizen. Hier is een Lycisch rotsgraf uit de vierde eeuw voor Christus historisch interessant.

Kastelorizo vakantiebestemmingen

Kastelorizo vakantie in GriekenlandOp de 9 km2 dat Kastelorizo groot is, is er één (gezellige) vakantiebestemming. Het betreft de gelijknamige hoofdstad of ook Megisti genaamd. Hier vind je voornamelijk kleinschalige accommodaties, variërend van studio tot boutique hotel. Aan de boulevard vind je de meeste toeristische voorzieningen als tavernes, restaurants en winkeltjes.

Een auto huren heeft niet zoveel zin, aangezien de afstanden kort zijn en er verder weinig te bezichtigen is. Met de benenwagen kun je mooie bergwandelingen maken vanuit Megisti en kom je langs enkele kloosters als Agios Georgios en Agios Panteleimon. Vanaf het vliegveld kun je met de taxi of met een busje naar Megisti reizen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Kastelorizo tips

Vanaf Paleokastro, dichtbij de luchthaven, heb je een fraai uitzicht op heel het eiland. Vanuit Megisti kun je hier een wandeling naartoe maken. De ruïnes met enkele kapellen dateren uit 1858 en zijn vrij toegankelijk.

Een leuke wandeling is naar de kapel van Agios Stefanos op de noordwestelijke kaap van Kastelorizo. Retour is de afstand ongeveer vijf kilometer vanuit Megisti en je wandelt gedeeltelijk door de bergen.