Athene

Athene is de hoofdstad, grootste stad van Griekenland en één van de grootste steden van Europa. In de streek Attika wonen 3.812.330 mensen, waarvan er 3.192.606 in de metropool Athene. Dus niet alleen de gemeente Athene, maar de grote stad en het stedelijke gebied hieromheen. In de gemeente Athene wonen 664.046 mensen. Athene is het centrum van alle centra ter wereld. Het is de stad van de Olympische Spelen, de stad van wereldberoemde artiesten, cultureel knooppunt met festivals en internationale evenementen, wetenschappelijk centrum met talloze musea met unieke vondsten en tentoonstellingen. Vanaf de Akropolis heb je een prachtig uitzicht over Athene, de oude Agora, de kerk Agia Apostoli en de gezellige Plaka.

Athene is een bijzondere bestemming voor een stedentrip in Europa

De stad leent zich prima voor een stedentrip, kort bezoek of zakelijke bijeenkomst. Tijdens een stedentrip in Athene kun je een wandeling prima combineren met het openbaar vervoer. Culturele bezienswaardigheden in overvloed en ook om te shoppen op het moderne Ermou street of op de markt van Monastiraki, voor een souvenir, kom je niks te kort. De beste reistijd voor Athene zijn de maanden maart tot en met mei en vanaf half september tot en met eind oktober. Tip is een bezoek aan de stad vlak voor de kerstdagen. Hotels zijn er in Athene meer dan voldoende en variërend van eenvoudig tot luxe met een schitterend uitzicht op de Akropolis. Andere tip is een vakantie naar de Atheense Rivièra met luxe hotels langs de kust. Een prima combinatie van een stedentrip met een strandvakantie.

Tijdens de aanleg van het metronetwerk van Athene, start in 1992, werden meer dan vijftigduizend antieke schatten opgegraven. Deze artefacten worden nu tentoongesteld op verschillende metrohalten. De voorwerpen, die voor een deel zijn vervangen door replica’s, omvatten een periode uit de Atheense geschiedenis vanaf Neolithicum, rond 6.500 voor Christus, tot de moderne tijd. Te bewonderen zijn onder meer marmeren en bronzen beelden, aardewerk, geplaveide straten, aquaducten, inscripties en een massagraf uit de tijd van de pest in de jaren 430 tot 420 voor Christus. Sommige stations zijn letterlijk met de hand uitgegraven om schade aan de antieke voorwerpen te voorkomen.

De Akropolis stond in 2009 decor voor de film “My life in ruïns”. Een Amerikaanse romantische komedie met Nia Vardalos in de hoofdrol en ook bekend van de film My big fat Greek wedding. Het is de eerste keer dat de Griekse regering een Amerikaanse filmploeg toestemming heeft gegeven om te filmen op de Akropolis in Athene. De film speelt zicht verder af op de toeristische trekpleisters Epidaurus, Delphi en het oude Olympia. Een Griekse reisgids neemt een groep toeristen mee op excursie door Griekenland, maar de groep lijkt niet geïnteresseerd in het Griekse landschap en de bezienswaardigheden. Ze ontmoet een speciale toerist die haar leven compleet verandert.

Athene foto album

+ Lees meer- Lees minder

Athene interactieve kaart

Athene kaart

Athene tips

De tempel van Nike op de Akropolis in Athene.

De tempel van Nike op de Akropolis in Athene.

Athene is rijk aan historie. Je vindt hier veel ruïnes, musea en gebouwen. De Akropolis is de bekendste ruïne en tevens het symbool van Athene. De tempel bovenop de berg, men denkt vaak dat dit de Acropolis is, is het prachtige Parthenon. Vanaf 1983 is men al bezig met de renovatie van deze Akropolis. Het heeft prachtige zuilen en een schitterend aanzicht en uitzicht. Andere onderdelen van de Acropolis zijn het Dionysos amfitheater uit de 4e eeuw voor Christus, waarin tijdens optredens en concerten ruim 17.000 toeschouwers kunnen genieten, het Herodeion (Irodion zoals het wordt genoemd door moderne Grieken) is een ander amfitheater waar ’s zomers het Athene festival wordt gehouden, het Propylaea, de mooie tempel van Athena Nike (uit 420 voor Christus met een prachtig aanzicht en uitzicht), het gouden ivoren beeld van godin Athena van 10 meter hoog, het Erechtheion (uit 420-406 voor Christus met mooie beelden en zuilen), het oudste rechtsgebouw Areios Pagos en de Pnyx (biedt ruimte aan 10.000 bezoekers). Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Acropolis museum, welke in 2010 compleet is vernieuwd. Meer over de Akropolis

Het oude agora, vlakbij het metrostation Theseion, heeft prachtige ruïnes en bezienswaardigheden. De tempel Theseion uit 449 voor Christus, het monument van de tien heroes (Eponymous Heroes uit de 4e eeuw voor Christus), het Poikile Stoa, het Romeinse Agora, het ‘Stoa Attalos’ en het ‘Basileios Stoa’ zijn allemaal interessant om te bezichtigen. Meer over de oude agora

Herodeion (Irodion) amfi theater in Athene.

Herodeion (Irodion) amfi theater in Athene.

Het nationaal archeologisch museum is een belangrijke andere bezienswaardigheid. Dit is één van de grootste en meest belangrijke musea van het oude Griekenland. Je vindt hier o.a. het beeld van Poseidon (2,09 meter en geheel van brons, maar is dit niet Zeus?), het beeldje van Zeus, het Demeter en Persephone, prachtige fresco’s, het hoofd van godin Hygeia (godin van de gezondheid) en het gouden masker van Agamemnon. Per metro neem je de groen lijn M1 naar station Victoria voor een bezoek aan het nationaal archeologisch museum. Meer over het nationaal archeologisch museum Athene

Andere musea die de stad rijk is zijn: het nationale portrettenmuseum (National Gallery met 117 schilderijen), het stadsmuseum van Athene, het historische en volkenkundig museum, het museum van theater, het Vorres museum, het Griekse museum van volkskunst, het oorlogsmuseum, het museum van kunst van de Cycladen en het Byzantijnse museum.

Bijzondere kerken in Athene zijn de oude kathedraal Metropolis uit de 12e eeuw, de kleine Byzantijnse kerk Kapnikarea op Ermou Street, Ayioi Theodoroi op Klafthmenos Square, Ayios Nikolaos Rangavas op de Plaka uit de 11e eeuw, Sotira Lykomidou op Philellinon Street en tegenwoordig de Russische Orthodoxe kerk van Athene, de Byzantijnse kerk is één van de oudste kerken van Athene en vind je vlakbij de Agora, Ayioi Apostoloi, Ayios Ioannis Stin Kolona is een kleine kapel uit de 12e eeuw, Ayios Ioannis Theologos is een prachtige kerk uit de 11e eeuw en vind je bij het kruispunt Erotokritou en Erechtheos op de Plaka, Sotira Tou Kotaki ook wel Ayia Sotira op de Plaka uit de 11e eeuw, Metochi ou Panatiou Tafou op Erechteos Street uit de 17e eeuw, Ayios Georgios een witte kerk op de Lycavittos heuvel en per kabelbaan te bereiken, Panayia Chryssocastriotissa, Ayia Aikaterini op de Plaka uit de 11e eeuw, Ayioi Isidoroi is gebouwd in een rots op de Lycavittos heuvel en het klooster van Kasariani is één van de meest belangrijke en rijkste kloosters van Griekenland op de berg Hymettos.

Athene de stad en Theseion tempel.

Athene de stad en Theseion tempel.

Plaka is de meest pittoreske buurt van Athene met huizen in neo-klassieke kleuren, kleine tuintjes en geplaveide smalle straatjes. De buurt straalt een eigen atmosfeer uit met schonere lucht. Als je de Plaka wilt gaan bezichtigen moet je een kaart kopen, want het is een labyrinth en je verdwaalt snel in de smalle steegjes en straatjes. Hier vind je als toerist vele souvenir- en kledingwinkels en kun je gezellig wat drinken en eten, niet duur, op een van de vele terrasjes. Ermou straat is de winkelstraat van Athene met veel kledingwinkels. Winkelen kun je verder in Monastiraki, Kolonaki en Athenas Street. Je vindt op Monastiraki veel gouden en zilveren sieraden, bronzen potjes, keramiek en koper en natuurlijk veel mode. Meer over Plaka

Andere bezienswaardigheden zijn het monument Philopappou uit de 2e eeuw en het Dora Stratou theater, het mooie Zappeion Megaron, de tempel van Zeus, de prachtige academie van Athene met beelden van Apollo en Athena, de nationale bibliotheek, de universiteit van Athene, de toren van de wind Andronikos Kyristes, het Anafiotika, het prachtige uitzicht vanaf de Lycavittos heuvel op de Acropolis en over de stad. In de buitenwijk Kifissia vind je de distilleerderij van Metaxa.

Kleine excursies vanuit Athene binnen Attika kun je maken naar het Kaisariana klooster uit de 11e eeuw, het Daphni klooster is een ‘must see’ uit de 2e eeuw, de imponerende en één van de meest belangrijke ruïnes van Griekenland Eleusis, Marathon zijn archeologische vondsten, waaronder twee tempels bij Ramnous met een schitterend museum, Vravon zijn archeologische vondsten met de Doric Stoa en de tempel Artemis, de tempel van Poseidon in Sounio een prachtige tempel met een weergaloos uitzicht over de zee en een aanrader voor de zonsondergang, het Amphiaraos archeologische vondsten uit de 4e eeuw voor Christus en de haven van Pireaus.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Athene bezienswaardigheden

De Pathenon op de Akropolis in Athene.

De Pathenon op de Akropolis in Athene.

Athene is een stad met veel historie en er zijn veel historische bezienswaardigheden. In het centrum kun je met een lange wandeling en wat stops veel archeologische hoogtepunten bezichtigen, want er liggen er veel vlakbij elkaar. De Akropolis, het Akropolis museum, de Plaka, het Herodion amfitheater en Ermou street liggen op loopafstand van elkaar. De andere bezienswaardigheden van Athene kun je met de metro eenvoudig en snel bereiken. De meeste metrostations zijn zelf al een korte bezichtiging waard met fraaie archeologische vondsten. Wat je niet mag missen tijdens een stedentrip of vakantie in Athene. De top vijftien bezienswaardigheden van Athene:

 1. De Akropolis – met o.a de tempel Parthenon, Nike en het Herodion theater.
 2. Het Akropolis museum – prachtig museum geheel gerenoveerd in 2012.
 3. Agora – prachtige ruines en tempel Theseion.
 4. Het archeologisch museum – prachtige vondsten uit heel Griekenland.
 5. Metropolis – fraaie Griekse kathedraal.
 6. Kasariani klooster – het rijkste klooster van Griekenland.
 7. Plaka/Monastiraki – heerlijk rondlopen in de gezellige buurt rond de Akropolis
 8. Philopappou – het monument uit de 2e eeuw.
 9. Academie van Athene – met de beelden van Apollo en Athene.
 10. Andronikos Kyristes – de toren van de wind.
 11. Lycavittos heuvel – het uitzicht op Athene en Akropolis en het kerkje.
 12. Kaisariana klooster – klooster uit de 11e eeuw.
 13. Vravon – de tempel Artemis.
 14. Eleusis – een van de belangrijkste ruïnes.
 15. Marathon – met de twee tempels bij Ramnous.
+ Lees meer- Lees minder

Athene hoe te bereiken

Syntagma plein in het centrum van Athene.

Syntagma plein in het centrum van Athene.

Athene kun je eenvoudig bereiken per vliegtuig vanuit de meeste Europese luchthavens het hele jaar door meerdere malen per week. De luchthaven Eleftherios Venizelos International Airport, gelegen nabij Athene, heeft een tweetal landingsbanen, waarvan de langste landingsbaan 13.123 voet (4.000 meter) lang is. Het vliegveld is de grootste luchthaven van Griekenland en wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode ATH. Door de ligging buiten Athene zijn de verbindingen met openbaar vervoer goed. Dagelijks komen op Athene vluchten aan van uit heel de wereld.

Ontdek Athene met de metro
De hoofdstad heeft een compleet metronetwerk. Je kunt direct vanaf het internationale vliegveld per metro naar het hartje van Athene (Syntagma en Monastiraki). De metrostations zijn trouwens uiterst schoon en zijn uitgevoerd in beige en wit marmer en granietsteen, en ze zijn bijna allemaal ingericht als museum. Het moederstation onder het Syntagma-plein is het indrukwekkendst. Daar is een expositie over de Atheense waterleiding uit de vijfde eeuw voor Christus, de oude bedding van de Iridanos-rivier met schelpen en slakken, en vele antieke graven. In vitrines op Syntagma, maar ook op andere metrostations, zijn vooral gebruiksvoorwerpen te bewonderen, zoals vazen, gewichten, potten en pannen.

Metro station in Athene.

Metro station in Athene.

Zo wordt een ritje met de metro een reis langs 26 eeuwen Athene, want in verschillende stations zijn naast de antieke vondsten ook werken van moderne Griekse kunstenaars geplaatst. Vervoer per metro is erg goedkoop, evenals het overige openbaar vervoer. Op het Internationale vliegveld kun je een dagkaart kopen voor het openbaar vervoer voor een paar Euro. Om heen en weer naar het vliegveld te gaan heb je echter twee kaartjes nodig. De haven van Athene ligt in Pireaus (vanaf Monastiraki met de groene metrolijn M1). Van en naar Piraeus varen vele schepen naar de eilanden en het vasteland. Van en naar Athene kun je ook per bus en trein. Anno 2022 is er via de blauwe metrolijn een directe verbinding tussen het vliegveld en de haven van Piraeus.

Met de tram door Athene
De tram in Athene heeft drie lijnen: lijn 1 de roze lijn “Aristotle” van Syntagma naar het Peace & Friendship stadion, lijn 2 de groene lijn “Platon” van Syntagma naar Voula en lijn 3 de blauwe lijn “Thoukididis” van het Peace & Friendship stadion naar Voula. In het weekend rijdt de Athens tram 24 uurs diensten en van maandag tot en met vrijdag van 05.00 tot 01.00 uur.

Met de trein van de luchthaven van Athene
De trein verbindt de haven van Piraeus met Athene en de internationale luchthaven van Athene Eleftherios Venizelos International Airport. Er zijn zeven stations waar de trein stopt op deze route. Je kunt verder doorreizen met de trein naar Korinthe. De treinen rijden dagelijks van 06.00 tot 23.00 uur. Een rit van de luchthaven naar station Larissa in Athene duurt ongeveer 40 minuten. Kinderen tot zes jaar reizen gratis.

+ Lees meer- Lees minder

Athene restaurants

Athene restaurants in Anafiotika

Athene restaurants – Anafiotika centrum

De Plaka is een heerlijk wandelgebied, maar ook de plaats waar je heerlijk kunt eten. 2Mazi heeft een creatieve innovatieve Griekse keuken en is te vinden in een neoklassiek gebouw uit de 19e eeuw aan de Nikis straat 48. Het buitenterras in de tuin is bijzonder en eigentijds.

Restaurant Funky Gourmet is het toprestaurant van Athene en heeft een Michelin-ster. In de wijk Plaka zijn heel veel tavernes te vinden. Hier kun je prima Grieks eten en voor een goede prijs. De aangrenzende wijk Anafiotika heeft ook diverse goede en gezellige tavernes en restaurants. De terrasjes zijn tot vroeg in de ochtend gevuld en je krijgt hier de Griekse eiland sfeer cadeau.

Athene vakanties

Athene vakantie de archeologische bezienswaardigheden

Athene vakantie – richting Akropolis

In 2019 bezochten 305.780 Nederlanders per vliegtuig de hoofdstad van Griekenland. Een stijging van 13,5% ten opzichte van 2018 (269.304 Nederlanders). In 2017 kochten 242.008 Nederlanders een vliegticket naar Athene. Dit is een stijging van 28,5% t.o.v. 2016 (188.398 Nederlanders). Op het totaal aantal Nederlandse toeristen naar Griekenland per chartervlucht is dit voor 2019 26,7%, 2018 24,6%, 2017 24,8% en in 2016 25,1%. (Bron: SETE Intelligence)

Zoek je een hotel in het centrum van Athene? Met TUI kun je op stedentrip naar de Griekse hoofdstad. In het aanbod zijn meerdere hotels waar je uit kunt kiezen. Van hieruit kun je zelf deze metropool gaan ontdekken.

Een stedentrip of vakantie naar Athene kun je prima combineren met een bezoek aan de Peloponnesos of eilanden rondom Attika. Met Ross Holidays kun je combinaties maken met de eilanden Andros en Tinos, maar ook met Nafplion op het schiereiland Peloponnesos.

Zoek je een hotel in het centrum van Athene op loopafstand van archeologische bezienswaardigheden, Ermou street, de Plaka en Psiri dan is Arethusa Hotel een tip.

+ Lees meer- Lees minder

Athene uitgaan

Athene uitgaan Brettos bar op Plaka

Athene reizen – bar Brettos op de Plaka

In een metropool als Athene is er dag en nacht iets te beleven. Het nachtleven in Athene is druk met veel clubs in het centrum van de hoofdstad van Griekenland. De wijk Psiri (ook wel Psirri genoemd) heeft veel bars en clubs en is populair bij toeristen. Ook op de Plaka is altijd wat te beleven.

Balthazar – in het centrum van Athene aan de Tsocha 27 Ambelokipi is één van de bekendste uitgaansmogelijkheden van de stad. Vaak worden hier Griekse sterren gesignaleerd. Balthazar is een bar-restaurant gehuisvest in een prachtig neo-klassiek gebouw. Je kunt hier heerlijk dineren in het restaurant in de tuin van het complex. Verder kun je dansen in de R&B club. Vooraf een tafel reserveren is een tip en de openingstijden zijn dagelijks van 20.00 tot 04.00 uur.

Brettos– is een fraaie bar in het hartje van Plaka. De wand is van flessen gevuld met gekleurde vloeistof die van onderen wordt aangelicht. Heel apart en het oogt gezellig. Hier kun je heel veel Griekse wijnen en bieren proeven. Het is één van de oudste bars van Athene en dagelijks geopend van 10.00 tot 03.00 uur.

Voor een goed glas wijn kun je naar Fabrica de Vino in het centrum van Athene, maar ook naar Fabrico de Vino in the Sand aan de Akti tou ilou in het zuiden van Athene. De tafeltjes staan hier in het zand in de schaduw van de naaldbomen en je kunt hier genieten van echte Griekse wijnen.

Andere uitgaansgelegenheden in Athene:

 • Brettos Bar – in het centrum aan de Kidathineon 41 en bereikbaar met metro Monastiraki.
 • Nipiagogio – in het centrum aan de Elasidon 8 en bereikbaar met metro Thision.
 • Playback – in het centrum aan de Aristofanous 11 en bereikbaar met metro Monastiraki.
 • Soul Garden – in het centrum aan de Evripidou 6 en bereikbaar met metro Monastiraki.
 • Wunderbar – in het centrum aan de Thermistokleu 80 en bereikbaar met metro Omonia.
 • Akrotiri – in het kustgebied aan de Vas Georgiou 5 en bereikbaar met bus A2 Akadimias.
 • Balux – in het kustgebied aan de Posidonos 58 en bereikbaar met bus A2 Akadimias.
 • Bebek – in het kustgebied aan de Posidonos en bereikbaar met 3 bus A2 Akadimias.
 • Galea – in het kustgebied aan de Karamanli 4 en bereikbaar met bus A2 Akadimias.
 • Fuze – in het kustgebied aan de Ag. Kosmas B. en bereikbaar met bus A2 Akadimias.
+ Lees meer- Lees minder