Eilandhoppen

  Eilandhoppen is in Griekenland een prima mogelijkheid tijdens je vakantie. Met eilandhoppen combineer je meerdere eilanden tijdens je reis. Griekenland heeft duizenden eilanden, waarvan er slechts een paar honderd bewoond zijn. De meeste bewoonde Griekse eilanden zijn per (veer)boot prima te bereiken via diverse verbindingen met andere eilanden, het vasteland van Griekenland, Athene (haven van Pireaus), Italië of Turkije. Ook hebben veel eilanden een eigen vliegveld met vliegroutes van en naar de hoofdstad Athene.

  Eilandhoppen in Griekenland dat zijn meerdere korte vakanties

  Eilandhoppen kun je in Griekenland prima zelf organiseren, maar je kunt ook in Nederland of België een compleet georganiseerde vakantie boeken. Vaak kun je dan zelf de Griekse eilanden uitkiezen en combineren om zo je ideale en unieke reis te kunnen ‘hoppen’. Het is redelijk eenvoudig om zelfs in het hoogseizoen een accommodatie te vinden in Griekenland; ook voor een kortere reisperiode. Campings zijn er niet in overvloed in Griekenland. Op de meeste eilanden kun je er wel eentje vinden. Ze zijn populair bij backpackers dus vooraf reserveren is een tip.

  De beste periode om te gaan eilandhoppen in Griekenland is van april tot en met oktober. In de zomermaanden zijn vooral de Cycladen eilandengroep populair bij eilandhoppers. Vroeger het paradijs voor jonge interrailers vanuit heel Europa. Tegenwoordig zijn het vliegtuig en de veerboot dus de transportmiddelen.

  foto album eilandhoppen

  Eilandhoppen Cycladen

  Eilandhoppen Griekenland op de Cycladen

  Eilandhoppen Griekenland – Santorini op de Cycladen

  Voor eilandhoppen zijn de Cycladen een paradijs. De Cycladen is een archipel in de Egeische Zee van in totaal meer dan vijftig eilanden. De naam van deze eilandengroep is afgeleid van het woord ‘kyklos’ wat cirkel betekent. Het centrum van de Cycladen is het heilige eiland Delos, waar de overige eilanden rondom heen liggen. Mykonos, Naxos en Santorini zijn bekende namen van deze groep eilanden die zich kenmerken door witte huizen en blauwe koepelkerkjes.

  De eilanden liggen niet ver uit elkaar, zijn erg toegankelijk en gemakkelijk bereikbaar in de maanden april tot en met oktober per veer- of draagvleugelboot of vliegtuig. Mykonos en Santorini hebben internationale luchthavens en Milos, Naxos, Paros en Syros hebben vliegvelden voor binnenlandse vluchten vanuit Athene. Door de vele eilanden, de kleinschaligheid en de vele toeristen in het hoogseizoen kun je als eilandhopper op elk Cycladen-eiland wel een geschikte accommodatie vinden. Meer over de Cycladen

  Eilandhoppen Sporaden

  Eilandhoppen Griekenland op de Sporaden

  Eilandhoppen Griekenland -Skiathos op de Sporaden

  De Sporaden lenen zich ook prima om te eilandhoppen. Eindeloze stranden, beboste bergen en een rijke historie kenmerken de eilanden Alonisos, Skiathos, Skyros en Skopelos. De Sporaden archipel is in de maanden april tot en met oktober per veer- of draagvleugelboot te bereiken. Skiathos heeft een internationale luchthaven en Skyros een vliegveld voor binnenlandse vluchten vanuit Athene.

  In tegenstelling tot de Cycladen zijn de Sporaden allemaal groene eilanden. Bedekt met pijnbomen, cipressen en olijven. Skiathos is het meest toeristisch, terwijl Alonisos nog ongerept is met een beschermd marinepark. Skopelos is bekend geworden door de opnames voor de film “Mamma Mia” met Meryl Streep. Meer over de Sporaden

  Eilandhoppen Argosaronische eilanden

  Eilandhoppen Griekenland op de Argosaronische eilanden

  Eilandhoppen Griekenland – Argosaronische eilanden

  Misschien niet de eerste groep Griekse eilanden waar je aan denkt om te gaan eilandhoppen. Ze liggen tussen Athene en de Peloponnesos en zijn eenvoudig met de veerboot vanuit Pireaus te bereiken. Aegina, Poros, Hydra en Spetses maken deel uit van deze kleine archipel. Ook geliefde eilanden bij zeilers. De eilanden zijn onderling ook verbonden met veerdiensten en vanuit havenstad Pireaus kun je met een snelle draagvleugelboot naar één van deze bestemmingen.

  Op Hydra rijden geen auto’s, op de andere eilandjes wel. Aegina is het grootste eiland en heeft een rijke geschiedenis. Op het eiland staat één van de best bewaarde tempels uit de Griekse oudheid. Poros-stad is pittoresk en ligt regelmatig vol met zeiljachten. Om de Argosaronische eilanden te bereiken kun je het beste vliegen op hoofdstad Athene. Meer over de Argo Saronische eilanden

  Eilandhoppen Ionische eilanden

  Eilandhoppen Ionische eilanden

  Eilandhoppen – Lefkas op Ionische eilanden

  Bij de Ionische eilanden denk je niet direct aan eilandhoppen. De meeste toeristen bezoeken de eilanden één voor één tijdens hun vakantie. Toch is het aan te raden om Corfu te combineren met Paxos en Anti Paxos, Kefalonia met Ithaki of Zakynthos en Lefkas met Kefalonia of Paxos. De eilanden zijn onderling sinds de zomer van 2018 verbonden met een veerdienst en ook is er een vliegverbinding tussen de Ionische eilanden met een eigen vliegveld. Zo kun je dus zelf gaan eilandhoppen op de Ionische eilanden.

  Eilandhoppen op de Ionische eilanden met de zeilboot kan ook. Vanaf Lefkas en Corfu vertrekken de meeste zeilvakanties over de Ionische Zee. Je doet dan meerdere Ionische eilanden aan en komt in de afgelegen baaitjes. Meer over de Ionische eilanden

  Eilandhoppen veerboten

  Eilandhoppen Griekenland veerboten

  Eilandhoppen Griekenland – veerboten en diensten

  De ferries in Griekenland zijn het ideale vervoermiddel om te gaan eilandhoppen. De veerdiensten zijn afhankelijk van het weer. In de Egeische Zee wil het nog weleens behoorlijk hard waaien, waardoor er veerdiensten worden geannuleerd. Let hier goed. Grote ferries van Blue Star varen vaste routes, maar de Super Jets zijn wat sneller en hebben meer verbindingen met de Griekse eilanden. Deze draagvleugelboten zijn ook een stuk duurder dan de normale veerboten.

  Kaartjes kun je het beste vooraf al online kopen. Je krijgt dan een code gemaild, die je dient te laten zien bij een reisbureau op het eiland waar je vandaan vertrekt. De kaartjes kun je tot een uur voor vertrek afhalen, maar beter is om het al wat eerder te doen. Bij het op- en afstappen van de veerboten is het een ‘heerlijke’ chaos. Beter als je geen haast hebt. Het komt nog weleens voor dat een veerboot vertraging heeft. In de havens weten ze de actuele aankomst- en vertrektijden van de veerboten.

  Eilandhoppen Griekenland vakanties

  Eilandhoppen in Griekenland is populair. Vanuit Nederland kun je een eilandhop-vakantie boeken bij Tui. Van april tot en met oktober kun je rechtsreeks vliegen naar Griekse vakantiebestemmingen Santorini en Mykonos. Van daaruit kan je eilandhoppen vakantie gaan beginnen.

  Een ander optie is eilandhoppen op maat om zo het andere Griekenland te ontdekken. Stel zelf je reis samen en combineer meerdere eilanden tijdens een vakantie in Griekenland.

  Wat zijn jouw tips voor Eilandhoppen?