Eilandhoppen

  Eilandhoppen in Griekenland biedt veel mogelijkheden en is weer eens een ander soort vakantie. Met zo’n vakantie combineer je meerdere eilanden tijdens één reis. Griekenland heeft duizenden eilanden, waarvan er slechts een paar honderd bewoond zijn. De meeste bewoonde Griekse eilanden zijn per (veer)boot prima te bereiken met goede verbindingen onderling, het vasteland van Griekenland, Athene (haven van Piraeus of Rafina), Italië of Turkije. Ook hebben veel eilanden een eigen vliegveld met het hele jaar door dagelijkse vliegroutes van en naar hoofdstad Athene.

  Eilandhoppen in Griekenland dat zijn meerdere korte vakanties inéén

  Eilandhoppen kun je in Griekenland prima zelf organiseren, maar je kunt ook in Nederland of België een compleet georganiseerde vakantie boeken. Vaak kun je dan zelf de Griekse eilanden uitkiezen en laten combineren. Het is redelijk eenvoudig om zelfs in het hoogseizoen een appartement, hotel of villa te vinden in Griekenland. Bijvoorbeeld om te verblijven in een authentieke en kleinschalige accommodatie. Ook voor een kortere reisperiode. Campings zijn er overigens niet in overvloed in Griekenland. Op de meeste eilanden kun je er wel eentje vinden. Ze zijn populair bij backpackers en dus is vooraf reserveren een tip.

  Eilandhoppen Griekenland beste periode

  De beste periode om te gaan eilandhoppen in Griekenland is van april tot en met oktober. In de zomermaanden zijn vooral de Cycladen eilandengroep populair om te combineren. Vroeger was deze archipel al het paradijs van jonge interrailers vanuit heel Europa. Tegenwoordig zijn het vliegtuig en de veerboot de ideale transportmiddelen om deze Griekse eilanden aan elkaar te koppelen tijdens één vakantie.

  Hoe ga je eilandhoppen in Griekenland

  Je reis start met het zoeken en boeken van een vliegreis. Natuurlijk moet je eerst je vakantieperiode bepalen. Hoeveel weken wil je gaan eilandhoppen? De heenreis kan bijvoorbeeld naar een ander Grieks eiland gaan dan waar vandaan je terugvliegt. Dat scheelt je namelijk reistijd. In dat geval boek je dus twee enkele vliegreizen. Vervolgens ga je op zoek naar accommodaties om te verblijven.

  Het kan handig zijn om een appartement of hotel dichtbij de haven te boeken. Veerdiensten zijn een grotere uitdaging. Vooral, omdat rederijen hun vaarschema’s en routes niet vroeg in het seizoen al op orde hebben. Let op dat de snelle ‘flying cats’ een stuk duurder zijn dan bijvoorbeeld een grotere Blue Star Ferry. Als je de tijd hebt kun je zo dus het nodige besparen op je rondreis.

  foto album eilandhoppen Griekenland

  Eilandhoppen Cycladen

  Voor eilandhoppen zijn, zoals al eerder gemeld, de Cycladen ideaal. Deze archipel in de Egeïsche Zee heeft in totaal meer dan vijftig kleine eilanden. De naam van deze eilandengroep is afgeleid van het Griekse woord ‘kyklos’ wat cirkel betekent. Het centrum van de Cycladen is het heilige eiland Delos, waar de overige eilanden dus rondom heen liggen. Mykonos, Naxos en Santorini zijn ideaal om te gaan luxe eilandhoppen in Griekenland. Ze kenmerken zich architectonisch door hun fraaie witte, moderne en luxe accommodaties en natuurlijk blauwe koepelkerkjes. Syros is het zogenaamde hoofdeiland van deze groep met Ermoupoli als hoofdstad.
  Hoppen op de Cycladen in Griekenland

  De eilanden liggen overigens niet ver uit elkaar, zijn erg toegankelijk en bovendien gemakkelijk bereikbaar in de maanden april tot en met oktober. Zowel per veer- of draagvleugelboot of met het vliegtuig. Mykonos en Santorini hebben internationale luchthavens en Milos, Naxos, Paros en Syros bezitten vliegvelden voor binnenlandse vluchten van en naar Athene. Door de vele eilanden, de kleinschaligheid en de vele toeristen in het hoogseizoen kun je als eilandhopper op elk Cycladen-eiland wel een geschikte accommodatie vinden.

  Welke Cycladen kies jij?

  De Cycladen zijn onderverdeeld in Mykonos en Noordelijke Cycladen, Naxos en de Centrale Cycladen, Milos en Westelijke Cycladen en Santorini en de Zuidelijke Cycladen. Ook wordt er weleens gesproken over de Kleine Cycladen. Hiermee wordt het groepje eilanden Donousa, Iraklia, Koufounisi en Schinousa bedoeld. Ze zijn tussen Naxos en Amorgos gelegen. Eilandhoppen Cycladen is het populairst, mede door de talloze reiscombinaties die je hier kunt maken.

  Meer over eilandhoppen Cycladen

  Eilandhoppen op de Sporaden

  De Sporaden lenen zich ook prima om te eilandhoppen. Eindeloze stranden, beboste bergen en een rijke historie kenmerken de eilanden Alonisos, Skiathos, Skyros en Skopelos. De bosrijke Sporaden archipel is in de maanden april tot en met oktober per veer- of draagvleugelboot te bereiken. Skiathos heeft een internationale luchthaven en Skyros een vliegveld voor binnenlandse vluchten vanuit Athene. Ook vanuit de haven van Thessaloniki gaan er in het hoogseizoen veerdiensten naar deze eilandjes.
  Skiathos op de Sporaden
  In tegenstelling tot de Cycladen zijn de Sporaden allemaal groene eilanden. Bedekt met pijnbomen, cipressen en olijven. Skiathos is het meest toeristisch, terwijl Alonissos nog ongerept is met een beschermd marinepark. Skopelos is bekend geworden door de opnames voor de film “Mamma Mia” met Meryl Streep.

  De naam van deze eilandengroep komt van het Griekse woord ‘Sporos’. Dit betekent zaad en in tegenstelling tot de mooie ronde vorm van de Cycladen-archipel liggen de eilanden van Sporaden als losse zaadjes verspreid in de Egeïsche Zee.

  Meer over eilandhoppen Sporaden

  Combineer Argosaronische eilanden

  Misschien niet de eerste groep Griekse eilanden waar je aan denkt om te gaan eilandhoppen. Ze liggen tussen Athene en de Peloponnesos en zijn eenvoudig met de veerboot vanuit Piraeus te bereiken. Aegina, Poros, Hydra en Spetses maken deel uit van deze kleine archipel en genieteen geringe toeristische bekendheid. Omdat ze verspreid liggen in de Saronische Golf en de Argolische Golf, kun je eigen niet spreken van een echte archipel.

  Het is een geliefde eilandengroep bij zeilers. De eilanden zijn onderling goed verbonden met veerdiensten en vanuit havenstad Pireaus kun je met een snelle draagvleugelboot naar één van deze bestemmingen. Geografisch worden ze ook wel gezien als voorstad van Athene en je zult weinig afbeeldingen hiervandaan tegenkomen op ansichtkaarten.
  Poros uitzicht in GriekenlandOp Hydra rijden geen auto’s, maar op de andere eilandjes van deze groep wel. Aegina is het grootste eiland, licht het dichtst bij Athene en heeft een rijke geschiedenis. Op dit eiland staat één van de best bewaarde tempels uit de Griekse oudheid: de tempel van Aphaia. Poros-stad is pittoresk en de boulevard ligt regelmatig vol met zeiljachten. Om de Argosaronische eilanden snel te kunnen bereiken kun je het beste vliegen op de luchthaven van hoofdstad Athene.

  Modern Griekenland en welvaart

  De eilanden hebben weinig met elkaar gemeen, maar het moderne Griekenland heeft zijn welvaart opgebouwd op deze eilanden. In die zin hebben ze gezamenlijk een historische betekenis voor het land. In 1828 werd Aegina zelfs de eerste hoofdstad van het vrije en moderne Griekenland.

  Meer over eilandhoppen Argo Saronische eilanden

  Hoppen op de Ionische eilanden

  Bij de Ionische eilanden denk je niet direct aan eilandhoppen. Ze zijn groen en liggen aan de westkant van Griekenland. De meeste toeristen bezoeken één van deze eilanden tijdens hun vakantie. Toch zijn ze prima te combineren en te eilandhoppen. Bijvoorbeeld om Corfu te combineren met Paxos en Anti Paxos, Kefalonia met Ithaki of Zakynthos en Lefkas met Kefalonia voor één reis. De eilanden zijn onderling sinds de zomer van 2018 verbonden met een vliegverbinding. In de zomer is deze vlucht dagelijks. Zo kun je dus zelf gaan eilandhoppen op de Ionische eilanden.
  vissersboot in IthakiToeristisch is deze groep goed ontwikkeld. Er is genoeg keuze uit accommodaties en in de zomermaanden wordt er op vier van deze eilanden rechtstreeks gevlogen uit Nederland. Doordat de Ionische eilanden groter zijn dan bijvoorbeeld menig Cycladen-eiland, is het een tip om minimaal vier dagen op een Ionisch eiland te verblijven. Anders zul je niet de mogelijkheid hebben om het eiland te kunnen ontdekken.

  Eilandhoppen op de Ionische eilanden met een zeilboot kan ook. Bijvoorbeeld flottielje zeilen is een mogelijkheid. Vanuit de jachthavens van Lefkas en Corfu vertrekken de meeste zeilvakanties over de Ionische Zee. Je doet dan meerdere Ionische eilanden aan en komt vanzelf in afgelegen baaitjes.

  Meer over eilandhoppen Ionische eilanden

  Veerdiensten Griekenland

  Veerdiensten voor eilandhoppen in GriekenlandDe ferries in Griekenland zijn het ideale vervoermiddel om te gaan eilandhoppen. De veerdiensten varen bijna altijd, alleen bij zeer zware storm niet. In de Egeïsche Zee wil het nog weleens behoorlijk hard waaien, waardoor er veerdiensten kunnen worden geannuleerd. Let hier goed op tijdens je reis. Grote veerboten van rederijen als Blue Star ferries, Golden Star ferries, Seajets en Hellenic Seaways varen vaste routes. De flying cats zijn wat sneller en hebben meer verbindingen met de Griekse eilanden. Deze draagvleugelboten zijn ook een stuk duurder dan de normale veerboten.

  Kaartjes kun je het beste vooraf al online kopen. Je krijgt dan een code gemaild, die je dient te laten zien bij een reisbureau op het eiland waar je vandaan vertrekt. De kaartjes kun je tot een uur voor vertrek afhalen, maar beter is om het al wat eerder te doen. Bij het op- en afstappen van de veerboten is het een ‘heerlijke’ chaos. Beter als je geen haast hebt. Het komt nog weleens voor dat een veerboot vertraging heeft. In de havens weten ze de actuele aankomst- en vertrektijden van de veerboten.

  Eilandhoppen Griekenland vakanties

  Eilandhoppen op maat in GriekenlandEilandhoppen in Griekenland is populair. Vanuit Nederland kun je eilandhoppen op de Griekse eilanden en je reis op maat samen laten stellen. Sunweb biedt meerdere eilandhopreizen aan naar de Cycladen en Sporaden als pakketreis en ook TUI heeft mogelijkheden voor met name de Ionische eilanden. Van april tot en met oktober kun je rechtsreeks vliegen naar Griekse vakantiebestemmingen als Santorini en Mykonos. Een goede start voor je vakantie om te gaan hoppen.

  Met op maat eilandhoppen creëer je je eigen droomvakantie. Zo ontdek je meerdere bestemmingen tijdens één reis en kun je zelf bepalen hoe lang je ergens wilt verblijven. Alleen al met de veerboot naar een ander eiland varen voegt iets toe. Echt ontdekken met diversiteit.