Pilion

Het Pilion gebergte met een hoogte van maximaal 1.610 meter is een bos- en waterrijk gebied dat als een gekromde vinger diep in de blauwe zee wijst. Pilion ligt in het gebied genaamd Magnesia op het vasteland van Griekenland nabij de stad Volos. Het is volgens de mythologie de woonplaats van de centauren. Vierentwintig dorpen en een aantal gehuchten vind je hier, allen met huizen in een zeer speciale bouwstijl, geplaveide straatjes, stenen fonteinen en boogbruggetjes. Sommigen dorpen in Pilion staan op steile hellingen, anderen in verborgen valleien, maar ze gaan volledig op in het Griekse landschap.

Met het stoomtreintje Moutzouris van Volos naar Milies op Pilion

Toegang tot deze dorpjes is tegenwoordig gemakkelijker via goede wegen. Voor de wandelaars zijn er kleine landweggetjes en eenzame paadjes, die vaak leiden naar plaatsen waar men de goden vereert, zoals kleine kerkjes,en oude kloosters met kostbare relikwieën en ikonen. Het zijn bijvoorbeeld de kloosters van flamouri uit de 16e eeuw, Agios Laurentius uit de 10e eeuw, Taxiarchon in Agios Georgios, Nifolas uit de 18e eeuw, Timios Prodromosikis uit de 18e eeuw en Pammegiston.

De bewoners van Pillion houden vast aan tradities, zoals klederdrachten, de MaÏdes op 1 mei in Makrinitsa is de wedergeboorte van de natuur, het traditionele huwelijksfeest en het plaatselijk carnaval in februari. Ook oude ambachten blijft men uitoefenen zoals kruiden drogen, het maken van kruidenlikeuren en het verkopen van zoete vruchten in gekleurde glazen flessen en potten. Leuke souvenirs.

Pilion foto album

Pilion interactieve kaart

Pilion kaart

Pilion vakantiebestemmingen

Makrinitsa in de herfst op Pilion

Pilion het bergdorp Makrinitsa in de herfst

De belangrijkste badplaats in Pilion aan de EgeÏsche Zee is Agios Ioannis. Deze heeft een fijn kiezelstrand, bruisend dag- en nachtleven en magische zonsop- en ondergangen. Vlakbij zijn de mooie en rustige stranden van Plaka en Papa Nero. Bij Papa Nero is ook een camping. Iets zuidelijker liggen de plaatsen Fakistra met mooi zandstrand met twee grotten en Mylopotamos een spierwit kiezelstrand. Na de kromming komen Kastri met een mooi strand en ideaal om te surfen en Platanias. Platanias is de grootste vissershaven en heeft bootverbindingen met de noordelijke Sporaden en Evia. Er zijn campings en mooie stranden. Ten noorden van Agios Ioannis liggen nog prachtige bijna verlaten stranden zoals bij Chorefto Parisaino en Analipsi en bij Agio Saranta en Pouri Brio en Elitsa. De plaatsjes Kastri en Platamios hebben campings.

Aan de kant van de Pagasitische Golf in Pilion is alles veel lieflijker en zeer geschikt voor families met kinderen. In Chorta is volop leven, je vindt er mooie stranden, kunt er zeilen en surfen en er zijn culturele evenementen en er is zelfs een camping. Afyssos is een echte toeristenbadplaats, evenals Kala Nera en Kato Gatzea met veel visrestaurantjes en campings. Lefokstro en Kalamas hebben prachtige rustige stranden evenals Patistika en Melani.

Meer Griekenland aanbiedingen


Pilion bezienswaardigheden

Pilion het stroomtreintje Jason

Pilion de stoomtrein Moutzouris van Lehonia naar Milies

Pilion is voor wandelaars en natuurliefhebbers een prachtig berggebied op het vasteland van Griekenland. De pittoreske en rustige Griekse dorpjes in de bergen met hun eigen tradities en gewoontes. De fraaie stranden en het stoomtreintje maken Pilion als vakantiebestemming compleet. Proef de lokale gerechten in de Griekse tavernes en het kan maar zo zijn dat je het gerecht nog nooit eerder hebt gegeten.

Pilion is rust en genieten. Dit mag je niet missen tijdens je vakantie in Pilion, de top tien bezienswaardigheden van Pilion.

  1. De kloosters van Pilion – uit de 16e, 18e en 19e eeuw.
  2. Makrinitsa – het “Balkon van Pilion” met folkloristisch museum en stenen kerkje uit 1800.
  3. Anakasia – het Kontoulandhuis, de kerk Koimiseos tis Theotokou en Byzantijns monument.
  4. Agriolefkes – het skigebied.
  5. Zagora – de oude bibliotheek met zeldzame boeken.
  6. Grotten van Veneto – bij Keramidi in het noorden van Pilion.
  7. Dorpen langs Egeïsche Zee – de mooie stranden.
  8. Trikeri – vissersdorp met traditionele feesten en twee kerken.
  9. Milies – treinreis met “Moutzouris” het stoomtreintje van Volos naar Milies.
  10. Mylopotamos – zeer fraai strand met mooie natuur.

Pilion hoe te bereiken

Volos bij Pilion op Griekenland

Papastratos in Volos bij Pilion

Er zijn twee hoofdwegen van Volos door het Pilion gebergte. Vanuit Volos kun je met een bus naar alle kustplaatsen van Pilion langs de EgeÏsche Zee en en de Pagasitische Golf. Leuk is het (stoom)treintje van Volos naar Milies genaamd “Jason”. Hij rijdt sinds eind van de twintigste eeuw weer door één van de mooiste gebieden van Europa. Van 1895 tot 1971 bracht hij goederen en mensen naar hun bestemming. Gelukkig rijdt hij nu weer voornamelijk voor toeristen.

Het Pilion gebergte is te bereiken via de luchthaven van Volos of Skiathos. Vanaf de luchthaven van Volos kun je verder met een huurauto, vanuit Skiathos moet je eerst nog een boottochtje maken naar het vasteland. Per trein kun je ook naar Volos. Andere optie is van Athene met een huurauto naar Pilion.

Pilion stranden

Mylopotamos beach op Pilion

Schitterende strand van Mylopotamos op Pilion

Aan de kant van de Egeïsche Zee in Pilion zijn prachtige stranden zoals Chorefto, Agio Saranta, Pouri, Agios Ioannis, Papa Nero, Fakistra, Mylopotamos, Lampinou met een klooster, Potistika, Paltsi, Katigiorgis met paardrijden door de dennenbossen en Platanias. In de zomer kun je van Platanias per boot naar de Noordelijke Sporaden en je vindt hier veel visrestaurants.

De zee aan de andere kust van Pilion aan de de Pagasitische Golf heeft een rustige zee en is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Met zijn vele mooie stranden en kleine visrestaurantjes is ook deze kuststrook een aanrader tijdens je vakantie. Stranden zijn bij Platanidia, Malaki, Kala Nera, Afissos, Lekokastro, Kalamos, Horto en Milina. De meeste stranden van Pilion zijn Blue Flag Beaches en dus schoon met toezicht.

Pilion lokale gerechten

Waterval in Pilion Griekenland

Waterval in Pilion

In hartje zomer is in het Pilion gebergte de watervoorraad nog zeer groot. Er zijn veel waterbronnen. Grieken zijn gek op mineraalwater en veel inwoners van Volos trekken dan ook de bergen in om hun jerrycans met bronwater te vullen. Pilion is een vruchtbaar gebied in Griekenland. Er staan olijfbomen, fruitbomen en vele soorten planten en kruiden. De in het wild groeiende kruiden zijn sinds de oudheid verbonden met de centaur Cheiron, half mens en half paard maar zeer wijs en geleerd, en worden als zeer geneeskrachtig beschouwd. Door uit te proberen bekeek men welke planten of kruiden bepaalde aandoeningen konden genezen. Ook worden veel kruiden in de keuken gebruikt zoals munt, oregano, rozemarijn, basilicum, koriander, tijm en dille.

De meeste appelbomen van Griekenland staan op een hoogte van 200 tot 800 meter in het Pilion gebergte. De oudste coöperatie hier uit 1916 oogst per jaar 25.000 ton appels en dit gaat allemaal handmatig, want de berghellingen van Pilion zijn zeer steil. Er zijn ook andere vruchtbomen zoals peren en kersen. Ze worden vaak in gerechten gebruikt zoals bij gebraden kippenlevertjes met uien, droge witte wijn, appels, courgettes en kruiden, en varkenskoteletten met appel en kruiden.

Door de vele bloemen zijn er ook veel bijen en dus veel imkers en dus veel honing. Men eet in Pilion ook graag wild zoals haas en konijn. Enkele traditionele gerechten in deze streek van Griekenland zijn hazenragout met witte wijn, walnoten en kruiden en haas in walnotensaus met bleekselderij wortels en kruiden. Niet alleen de olijf- en fruitbomen maar ook de kastanjebomen uit het Pilion gebergte zijn zeer bekend. Deze kastanjes voegt men vaak aan vleesgerechten toe en geven een lichtzoete nootachtige smaak zoals rundvlees met kastanjes met witte wijn, uien, wortels, bleekselderij, broccoli, aardappels en kruiden. Ze worden ook vaak gebruikt als bijgerecht.

Visschotels vind je heel veel in de kleine haventjes langs de kusten van Pilion. Grieken zijn gek op zoetigheden die bij allerlei feestelijkheden aangeboden worden, zoals zoete appels en kersen en natuurlijk baklava, bereid volgens traditioneel recept uit die streek. Speciale gerechten uit Pilion zijn Spetsofai gemaakt van worstjes met uien, paprika, tomaat en kruiden, varkensvlees met kweeperen en burani waar rijst, knoflook, tomaat en paprika in zit. En men drinkt hier graag tsipouro; een sterk alcoholisch drankje.

+ Lees meer- Lees minder

Pilion vakanties

Pilion is een prachtige streek op het vasteland van Griekenland. Griekofielen zullen Pilion omarmen en hier een geweldige vakantie beleven. Ross Holidays biedt villa’s aan op Pilion en kleinschalige unieke accommodaties. Ontdek het gebied zelf en ga wandelen.