Leros

Leros is een Grieks eiland en onderdeel van de Dodekanesos archipel. Het heeft een oppervlakte van 53 km2 en ongeveer 8.000 permanente inwoners. De ligging is tussen de eilanden Patmos en Kalymnos en vanaf Kos kun je Leros het snelste vanuit Nederland bereiken met de veerdiensten. Hoofdstad is Agia Marina en het havenplaatsje Lakki is waar de meeste ferries aankomen en vertrekken. In het noorden ligt het nationale vliegveld, waar voornamelijk vluchten van en naar Athene plaatsvinden.

Leros is een historisch belangrijk Grieks eiland

Lakki heeft één van de grootste natuurlijke havens van de Mediterrané. In de Tweede Wereldoorlog werd deze baai gebruikt door de Italianen. Tegenwoordig is Leros aantrekkelijk voor historici. Op het eiland zijn een tunnel war museum, het archeologisch museum en het kastro. Het oude fort ligt hoog boven Agia marina op de rotsen en is toegankelijk voor publiek. Het uitzicht hiervandaan op de hoofdstad en de rest van het eiland is fraai. Voor de kust van Leros liggen 10 scheepswrakken, welke duikers van over de hele wereld aantrekken. 

Met een kustlijn van bijna 80 kilometer heeft Leros ook meerdere kiezel- en zandstranden. Agia Kioura beach, Alinda, Vromolithos, Gourna en Pandeli zijn voorbeelden van deze stranden. De meeste stranden bieden faciliteiten aan in de vorm van ligbedden, parasols en tavernes en supermarkten. Kioura is wat meer afgelegen en hier zijn geen voorzieningen.

Het Griekse eiland is ook een goed wandeleiland. Door de bergen en langs de kust zijn meerdere wandelroutes. Lokaal kun je gidsen inhuren om een wandeling mee te maken langs de hoogtepunten van het eiland. Bijzonder is de Agios Isidoros kapel bij Kokkali. Het witte kerkje ligt op een eilandje in zee in de baai van Gourna en is toegankelijk via een smal stenen pad. Leuk om te bezoeken tijdens je vakantie is het lokale Hatzidakis wijnhuis. Het ligt centraal in het noorden van Leros dichtbij de luchthaven.

+ Lees meer- Lees minder

Leros vakantiebestemmingen

Agios Isidoros kapel op Leros

Uitzicht op Agios Isidoros kapel

Verspreid over het eiland Leros liggen meerdere vakantiebestemmingen. Agia Marina, Panteli en Lakki zijn de bekendste kustplaatsen. Ook Gourna en Allinda zijn dorpen waar je je vakantie kunt doorbrengen. Ze liggen allemaal aan de kust in het midden van het Griekse eiland.

Agia Marina is de hoofdstad van het eiland en het loopt door in de Panteli aan de andere kant van de heuvel. Panteli is de populairste bestemming en het meest ontwikkeld toeristenoord op Leros. Kleinere kustplaatsen liggen in het noorden van het eiland.

Meer Griekenland aanbiedingen


Leros hoe te bereiken

Uitzicht Leros vanaf het fort van Agia Marina

Uitzicht vanaf het fort op Leros

Leros heeft een nationale luchthaven met in het hoogseizoen dagelijkse vliegverbindingen met de hoofdstad Athene. Met de veerboot kun je frequenter, eenvoudiger en vaak voordeliger naar het Griekse eiland toe. Je vliegt dan het gemakkelijkste eerst naar Kos of Samos en van hieruit vaar je door naar Leros. Een mogelijkheid dan om beide eilanden te combineren tijdens één reis.

De kleinere eilanden Lipsi, Pserimos en Patmos liggen ook in de buurt, net als het klimeiland Kalymnos. Eilandhoppen in deze regio is dus ook een mogelijkheid om vakantie te vieren.