Bevolking en religie

  Het Griekse volk vertoont grote contrasten. Aan de ene kant draaien de Grieken er hun hand niet voor om om hun eigen regering wat op te lichten (het is zelfs een nationale sport) en ook een buurman moet er soms aan geloven. Anderzijds worden xenoi (vreemdelingen) vaak en door een grote meerderheid van de bevolking op een zeer eerlijke manier behandeld. Als je je tas laat staan in een restaurant krijg je hem vaak terug, als je je portemonnee ergens hebt laten vallen, dan brengt iemand hem naar je toe, zonder dat hij uit is op een beloning. Als je ’s avonds wat hebt gedronken in een bar en het is erg druk, dan zegt de kroegbaas vaak: “Dat komt morgen wel”. De bevolking en religie zijn in Griekenland nauw met elkaar verbonden.

  Grieken worden gemiddeld het oudste van alle Europeanen

  In januari 2021 telde Griekenland 10.718.565 inwoners (bron: ELSTAT). Hiervan is 14,2% tussen de 0 en 14 jaar oud, 63,5% tussen de 15 en 64 jaar en de overige 22,3% ouder dan 65 jaar. De verdeling man/vrouw is tot aan de 65 jaar redelijk gelijk. In Griekenland is 56% van de bevolking ouder dan 65 jaar vrouw. De bevolkingsgroei bedraagt momenteel (2021) -0,11%. Dit betekent dat in 2020 7,9 geboortes, 12,3 sterfgevallen en 2,34 immigranten per 1000 inwoners werden geteld. De gemiddelde leeftijdsverwachting van een Griek is 82 jaar. Griekse vrouwen worden gemiddeld 84 jaar en Griekse mannen 79 jaar oud. Op 1 januari 2020 waren er 121.000 Grieken van ouder dan 100 jaar en bijna 900.000 Grieken waren op dat moment ouder dan 80 jaar.

  De meeste Grieken wonen in Attica, in en rondom Athene (34,9%), en 17,5% woont in Macedonië en dat is vooral in en rondom de stad Thessaloniki. Opmerkelijk is dat 5,9% van de Grieken woont op het eiland Kreta. Je zult wellicht denken dat Grieken kleiner zijn dan de gemiddelde mens op deze aardbol, maar dat is een fabeltje. Een gemiddelde Griekse man is 177,3 centimeter lang en een Griekse vrouw 164,9 centimeter. Een gemiddelde Griek is anno 2016 171,1 cm lang. De Grieken staan hiermee zelfs in de top 30 van langste mensen ter wereld.

  Religie Griekenland

  Griekenland-informatie-religie-kerk-kos-300

  Religie – Orthodoxe kerk op Kos.

  De Griekse bevolking bedraagt ongeveer 10,7 miljoen inwoners, van wie dus eenderde in Athene woont. De vraag “Bent u orthodox?” is voor een Griek bijna hetzelfde als “Bent u Grieks?”. De orthodoxe kerk is nog altijd invloedrijk. Weliswaar zijn burgerlijke en kerkelijke huwelijken thans voor de wet gelijk, maar geen enkel zichzelf respecterend echtpaar zal besluiten zijn kinderen niet te dopen. Je ziet dit overigens terug in de vele kerken die het land telt.

  Ook de zondagdienst wordt nog steeds druk bezocht, met name door vrouwen, die de dienst ook gebruiken om elkaar te ontmoeten. De diensten duren vaak erg lang en maar weinig Grieken blijven de volle drie uur. Ze lopen meestal even naar binnen, om vervolgens buiten een praatje te maken en misschien daarna weer even naar binnen te gaan. De parochiepriesters zijn te herkennen aan hun hoge hoeden, lange baarden en zwarte kleding. Veel van hen trouwen en oefenen een tweede beroep uit.

  In Thraki leven zo’n 150.000 moslims. Van dit islamitische blok beschouwt ruim tweederde zich als Turks. De rest bestaat uit voornamelijk in het Rodopi gebergte, aan weerszijden van de Bulgaars-Griekse grens wonende Pomaken. Het aantal Griekse Pomaken wordt geschat op 45.000. Naast hun Bulgaarse moedertaal beheersen de Pomaken het Turks om godsdienstige en het Grieks om economische en bestuurlijke redenen.

  Kerk in Lindos op het eiland Rhodos.

  Kerk in Lindos op het eiland Rhodos.

  De Vlachen of Aromunen, zoals zij zich noemen, vestigden zich in de Late Middeleeuwen vooral in de bergstreken van Epirus en Macedonië, met name in het centrale deel van de Pindos, waar Metsovo als belangrijkste centrum wordt beschouwd. Zij spreken een dialect dat van het Latijn is afgeleid en veel verwantschap vertoont met het Roemeens. De oudste minderheid op Griekse bodem zijn de joden. Momenteel telt Griekenland zo’n 4.000 joden.

  Op Syros en Tinos leven zo’n 10.000 Katholieken. In Macedonië telt Griekenland zo’n 40.000 slavo-macedoniërs, die graag een eigen identiteit willen. De Griekse regering ontmoedigt dit zoveel mogelijk. Door heel Griekenland vind je ongeveer 150.000 zigeuners.

  Bevolking Griekenland

  Griekenland-informatie-bevolking-Griek-300

  Geitenherder op het vasteland van Griekenland.

  De eerste buitenlanders, Filippino’s, kwamen begin jaren tachtig, gevolgd door een hele stoet: Egyptenaren, Russen, Pakistani, Somaliërs en anderen. Er zijn nu meer dan één miljoen immigranten (bedienden, arbeiders, boeren, veehoeders en zelfs vissers), die in totaal zo’n 10% uitmaken van de totale Griekse bevolking. Dat is één van de hoogste percentages van heel Europa. Meer dan de helft, ongeveer 650.000 is trouwens Albanees. Uit een recent onderzoek van UNICEF naar racisme blijkt dat driekwart van de Griekse basisschoolleerlingen positief denkt over hun allochtone klasgenootjes, maar ook dat de helft van de ouders tegen de aanwezigheid van immigrantenkinderen op Griekse scholen is. En dat 62% van de ouders vindt dat de buitenlanders Griekenland moeten verlaten.Veel van de Grieken die klagen over buitenlanders beseffen nog niet dat zij in wezen toekomstige Grieken zijn. Natuurlijk is er in bijvoorbeeld Athene sprake van diefstal, alleen is criminaliteit nog niet zo erg als in andere grote Europese steden als Londen en Parijs.

  Een vreemdeling is voor de Grieken automatisch een gast in hun land, hun dorp of in hun huis. Als je bij een Griek op bezoek gaat dan wordt je overladen met gastvrijheid. Als je op een wandeling door het Griekse landschap een boer tegenkomt dan is de kans groot dat je wat fruit meekrijgt. Het kan zelfs gebeuren dat hij je bij hem thuis uitnodigt voor een drankje en een Griekse salade of stukje brood. Grieken houden van discussies. Mannen zitten vaak met wilde gebaren en vuistslagen op tafel een gesprek te voeren. Het lijkt dramatischer dan het is en is vaak niet meer dan een goed gesprek.

  Griekse traditionele slaapkamer.

  Bevolking en religie voorbeeld Griekse slaapkamer

  Griekenland is een mannenmaatschappij. Alleen de mannen zitten buiten om de toestand van de wereld te bespreken en te verbeteren. De Griekse vrouwen wagen zich vaak niet in de café’s (kafénions genaamd). Er is nog steeds een groot contrast tussen vrouwen in Athene en op het platteland van Griekenland.

  Het gezin is voor Grieken van groot belang. Kinderen wonen thuis totdat ze trouwen. Zelfs als ze getrouwd zijn, komt het vaak voor dat het stel bij een van de ouderparen blijft wonen totdat het zich een huis kan veroorloven. Als een grootouder sterft trekt de ander in bij de rest van het gezin. Men peinst er niet over een ouder persoon aan zijn lot over te laten.