Macedonie

Macedonie is geografisch gezien het grootste district van het vasteland en beslaat het hele noordelijke gedeelte van Griekenland. In het algemeen heerst er een landklimaat met enkele uitzonderingen aan de kust waar Macedonië een mediterraan klimaat heeft. Je kunt hier het hele jaar door vakantie vieren in de steden Thessaloniki en Kavala. Chalkidiki als strandbestemming is van eind april tot en met oktober aantrekkelijk.

Macedonie heeft met Chalkidiki en Thessaloniki echte trekpleisters

De hoofdstad van dit departement is Thessaloniki met veel verschillende kerken, Romeinse monumenten, drukke straten, parken en pleinen. Ten oosten van Thessaloniki liggen de departementen Serres, Drama en Kavala. Serres is mooi en aantrekkelijk met haar citadel (akropolis), de Byzantijnse muren en legio kerken. Drama is gebouwd temidden van tabaksvelden en Kavala met een modern maar ook oud stadsgedeelte, een schilderachtige haven met vissersbootjes en het Middeleeuwse kasteel.

Het gebied omvat uitgestrekte vruchtbare vlaktes zoals de vlakte van Thessaloniki, gebieden die rijk zijn aan delfstoffen, zoals Chalkidiki, dichtbegroeide bergen met bossen, meren, wetlands, betoverende watervallen, bossen met sparren, beuken en dennen. Berghellingen waarop ook nu nog zeldzame wilde dieren wonen zoals wolven en beren. Woeste rivieren, grotten, groene velden, vruchtbare vlaktes en dichtbegroeide dalen, steile oevers, mooie stranden, kleinere en grotere vissersdorpen en beroemde archeologische terreinen.

Macedonië is opgesplitst in 13 kleinere departementen. We hebben de departementen apart beschreven met de bezienswaardigheden, vakantiemogelijkheden en interessante tips van locals. Tevens vind je in Macedonië de hoogste berg van Griekenland: Olympus. De top van deze berg piekt 2.918 meter boven de zeespiegel uit. Deze berg wordt vrijwel dagelijks beklommen.

foto album Macedonië

+ Lees meer- Lees minder

Macedonie interactieve kaart

Macedonie kaart

Macedonie tips

Amfitheater bij Filipi in Macedonie.

Amfitheater bij Filipi in Macedonie.

Kozani –is de hoofdstad van dit gelijknamige departement en een schilderachtige stad gebouwd op een hoogte van 710 meter. De trots van de inwoners van Kozani is de Kouventarios openbare bibliotheek met ruim 69.000 boeken. Velventos ligt op 30 kilometer ten zuid-oosten van Kozani in een groene streek met woningen in de traditionele stijl . Andere dorpen in Kozani volgens traditionele stijl zijn Pendalofos, Vlasti en Tsotili met en prachtige boogbrug. De stad Servia die de pas naar Thessalie bewaakt heeft de grootste brug van Griekenland van 1.372 meter. Er is een burcht en Byzantijnse kerken met muurschilderingen. Verder zijn degrotten bij Skotino met stalagmieten en -tieten vlakbij het dorp Akrini een aanrader. Kozani is eenvoudig te bereiken met de bus, trein en het vliegtuig vanuit Athene en Thessaloniki. Hotels en kamers zijn gemakkelijk te verkrijgen.

Grevena – is de hoofdstad van het departement Grevena. Als je gesteld bent op rust, frisse berglucht, wouden, bergbeklimmen, skiën en vissen ga dan naar Grevena toe. De stad beschikt over restaurants, tavernes, eethuisjes (ook buiten de stad), een bioscoop en een openluchttheater. Van hieruit vertrekken de bussen naar de dorpen van het departement. Het is de moeite om de grotten van Orliakas te bezoeken en het dorp Spileo dat boven op een rots is gebouwd. Beide ongeveer 23 kilometer van Grevena. In het dorp Paliouria 47 kilometer van Grevena moet je zeker het Byzantijnse klooster Panajatis Evangelistrias gaan bekijken en het klooster van Osios Nikandros. Dorpen die een bezoekje waard zijn vanwege de prachtige natuurrijke omgevingen zijn Samarina, Kipourio, Krania en Avdella. Je kunt Grevena bereiken per bus vanuit Athene en Thessaloniki.

Kastoria – is de hoofdstad van het gelijknamige departement en is een van de meest schilderachtige steden van Macedonie. De stad is gebouwd aan de oevers van een schitterend meer en de bezoeker zal onder de indruk zijn van de oude stadswijken, de nauwe steegjes, de voorname herenhuizen en de Byzantijnse kerken. De stad is in het rijke bezit van meer dan 70 Byzantijnse en post Byzantijnse kerken. Ook de moeite waard zijn de eerder genoemde herenhuizen die dateren uit de 18e en 19e eeuw. Ze hebben gewoonlijk drie verdiepingen, grote ramen en ver uitstekende balkons. Rondom het meer vind je talloze restaurants, tavernes, eethuizen en cafés. Het beste kun je de stad bezoeken in de lente of herfst. In april is er een bonttentoonstelling. Kastoria kun je eenvoudig bereiken per bus vanuit Thessaloniki en Athene. Vanuit Athene kun je ook per vliegtuig naar Kastoria.

Macedonië Griekenland skiën bij Kaimaktsalan

Macedonië Griekenland – Kaimaktsalan skicenter

Pieria – heeft als hoofdstad Katerini en heeft aan de ene kant betoverende kusten aan de Thermaische golf en aan de andere kant het massief Olympus  met 2.917 meter het hoogste punt van Griekenland Mitikas. Zeventien kilometer ten noorden van Katerini bevindt zich het dorp Dion. Vlak voor de klim naar de Olympus begint strekken zich de tempels der goden uit, twee theaters en een stadion. Vlak daarnaast, ten noorden, ligt de antieke stad Dion, de stad die door haar goddragende naam duidelijk haar nauwe relatie toont met de god Zeus (Dias). De tempel van Demeter en de twee tempels Asklipion en Isis met de afgodsbeelden die rechtop op hun sokkels staan zijn het indrukwekkendste. De bekendste en drukste badplaats is het dorp Platamon. Dit is het centrum voor Griekse en buitenlands toerisme; het Zandvoort van Larissa en Katerini. Het is een oud pittoresk vissersdorpje (het oude centrum) met een treinstationnetje direct aan zee. Daaromheen veel bars, cafes, hotels en restaurants.

Eén van de mooiste zandstranden van Griekenland ligt direct naast Platamon bij het nieuwe en ruim opgezette dorp Nei Pori met een mooie brede boulevard. Boven Platamon op een heuvel staat de burcht van Platamon met opgravingen die vrij zijn te bezichtigen. Vanaf de burcht zes kilometer landinwaarts ligt het oude dorpje Agios Panteleimonas met een prachtig uitzicht over de baai van Thessaloniki. Tip: geniet van de mooie zonsondergang vanaf het dorpsplein op een van de terrassen. Ook andere bergdorpjes als Pori zijn mooi, rustig en nog volledig authentiek. Andere toeristische plaatsen in Pieria kun je vinden bij de badplaatsen Leptokarja (23 kilometer van Katerini), Methoni en Nea Agathoupoli. Litochoro is een klein dorpje tegen de Olympus aan gebouwd op 24 kilometer van Katerini, vaak het beginpunt van bergbeklimmers van de Olympus. Je kunt skiën in Skicentrum Olympus met ski-lift voor 850 personen per uur en het hoogste punt op 2.400 meter. Per bus en per trein kun je eenvoudig van Thessaloniki of Athene naar Katerini. Verder kun je in Katerini gemakkelijk accommodaties vinden. In kleinere dorpen worden vaak kamers aangeboden.

Macedonië strand in Chalkidiki Griekenland

Macedonië Griekenland – Chalkidiki strand

Imathia – met de hoofdstad van dit departement Verria, een moderne stad die echter nog veel traditionele wijken rijk is. De stad heeft 51 Byzantijnse en post-Byzantijnse kerken met belangwekkende muurschilderingen. 12 kilometer ten zuidoosten van Verria bij Vergina liggen de archeologische vondsten van professor Manolis Andronikos. Opgravingen brachten de Akropolis aan het licht, goedbewaarde gedeelten van de muur, het paleis, het theater en de tempel. De belangrijkste monumenten zijn de groep koninklijke graven die in 1977-78 werden ontdekt. Op 26 kilometer afstand van Verria en op een hoogte van 1.400 meter ligt Kato Vermio waar het ski-centrum Seliou (850 personen per uur, skiliften en skischool) ’s winters functioneert. Naousa op 19 kilometer van Verria is de stad die bekend staat om haar prachtige watervallen, gorgelende beken, haar wijn, haar vruchten en het jaarlijkse carnaval. In de winter kun je hier skiën bij het skicentrum Tria kai pente pegadia Naousa (1 skilift, 800 personen per uur, hoogste punt 2.005 meter, drie moeilijke pistes, lengte 2.000 meter). Bij Nea Nikomedia negen kilometer van Verria is een neolitische nederzetting opgegraven uit 7.000 voor Christus. Dagelijks kun je van hieruit per bus naar Verria, Naousa en Vergina. Tevens kun je dagelijks per trein naar Verria en Naousa reizen. Accommodaties zijn gemakkelijk te vinden.

Florina – is de hoofdstad van het gelijknamige departement, uitgestrekt over een heuvel die vol wilde kastanjes staat. Op 53 kilometer op de berg Vitsi ligt het dorp Pisoderi op 1.420 meter hoogte met het skicentrum Vigla (twee skiliften, skischool, hoogte 1.650 meter). De plaats waar de meeste Grieken en buitenlandse toeristen heen gaan zijn de twee prespameren (de watergrenzen van Griekenland met Albanië. Deze twee meren, de kleine en de grote prespa, bevinden zich op een hoogte van 850 meter. De kleine prespa heeft oevers bedekt met riet waar jaarlijks vele vogelsoorten nestelen. Het dorp Niki op 17 kilometer van Florina is de grenspost van Griekenland. Als je maagklachten hebt breng dan een bezoekje aan de geneeskrachtige bronnen bij het dorp Xino Nero. Florina kun je bereiken per bus en trein vanuit Athene en Thessaloniki.

Pella – met de hoofdstad Edessa van het departement, gebouwd aan de voet van de berg Vermion. Er is een overvloed aan groen, veel stromende beken en tuinen vol bloemen. Ten Noordoosten van de stad bevinden zich de befaamde watervallen van Edessa in een dichtbegroeide omgeving. Onder de grootste waterval bevindt zich een grot met daarin een hemelvaartskerkje. Vier kilometer van Yannitsa vinden we de ruïnes van het archaische Pella, dat tijdens Archelaos (413-499 voor Christus) de hoofdstad van het rijk was. Gedeelten van de muur zijn opgegraven, het paleis, de tempels van Afrodite van Demeter en van Kyveli. Edessa is te bereiken per trein en bus vanuit Athene en Thessaloniki.

Kilkis – heeft een indrukwekkende grot (Aj Yorgi), schilderachtige dorpen (Griva en Livadia), de opgravingen bij Evropolos en het meer van Doitrani om te zwemmen en vissen. Het departement Kilkis is goed te bereiken per auto of trein vanaf Athene en Thessaloniki. De stad Kilkis heeft voldoende accommodaties (voornamelijk hotels), in de kleinere dorpen kan vaak een kamer worden gehuurd.

Macedonië de stad Thessaloniki

Macedonië Griekenland – Thessaloniki

Thessaloniki – De op één na grootste stad van Griekenland is een stad met een grote rijkdom aan bezienswaardigheden, zoals 57 kerken, 40 kloosters en de oude Byzantijnse stadsmuren. Van 19 tot 29 november is er jaarlijks het Internationaal Filmfestival Thessaloniki. De stad heeft de meeste studenten van Griekenland (83.000) en is met meer dan 900.000 inwoners de tweede stad van Griekenland. Verder is er altijd iets te zien in de vele theaters en meer dan 100 bioscopen. De stad staat bekend om haar goede keuken met specialiteiten als Patsas een smakelijk gerecht van ingewanden en Peinirli een kaasgerecht en vele soorten gerechten van schaaldieren. Om kennis te maken met de architectuur in de stad is een wandeling vanaf de Nikis-boulevard in de haven van Thessaloniki tot aan de 15e eeuwse Witte Toren, tegenwoordig een museum voor Byzantijnse kunst, een goede manier. Het uitgaansleven van de stad concentreert zich langs het water, waar talrijke bars en cafés te vinden zijn. Het mooiste uitzicht op de haven heb je vanaf de eerste verdieping van Para Poli, een cafe waar in het weekend dj’s draaien. Thessaloniki is gemakkelijk te bereiken per vliegtuig (het vliegveld ligt net buiten de stad), auto, bus of boot. Rondom en in Thessaloniki zijn veel nieuwe en pas gerenoveerde hotels. Ze liggen allemaal vlakbij de haven, restaurants en de winkelstraten. Meer over Thessaloniki

Chalkidiki – heeft tientallen wonderschone Byzantijnse kloosters die verscholen liggen tussen de dichtbegroeide bergkloven of lijken te hangen aan de steile rotsen aan zee. Polygyros is de pittoreske hoofdstad op 69 kilometer ten westen kan Thessaloniki, amfitheatergewijs gebouwd aan de voet van de berg Cholomondas. Kassandra is het meest westelijke van de drie schiereilanden. Breng een bezoek aan de grot in het dorp Petralona op 800 meter buiten het dorp aan de voet van de berg Katsika op 250 meter hoogte. In 1960 werd hier een skelet gevonden van de oudste mens van Europa de Archaïsche mens. Je kunt veel stalactieten en stalagmieten , zuilen en platvormige schotels zien. Naast de grot staat het Antropologisch museum, openingstijden dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur. Het schiereiland heeft een goede toeristenservice en er zijn veel grote hotels en georganiseerde campings onder de dennen of aan het strand. Sithonia is het middelste schiereiland. Bezoek de ruïnes van Olynthos nabij het gelijknamige dorp. Gerakini is een echt toeristenoord met een mooi zandstrand en moderne faciliteiten. Athos de heilige berg is het oostelijke schiereiland en moeilijker toegankelijk. Je kunt vanaf Ouranopoli met een bootje naar Dafni, vanwaar je de 20 prachtige kloosters verspreid over 50 kilometer kunt bezoeken. Tegenwoordig wonen er nog zo’n 1.700 monniken. Toegang tot deze kloosters is echter niet altijd even gemakkelijk. Groepen en alleenstaanden hebben een toegangsvergunning nodig, vrouwen mogen (nog) niet naar binnen en overnachtingen zijn verboden. Dit is de heilige berg van de Orthodozie, de berg waar een ander Griekenland leeft, Byzantijns Griekenland. Meer over Chalkidiki

Ruines van Filipi in Macedonie

Ruines van Filipi in Macedonie

Serres – Serres is de hoofdstad van het gelijknamige departement en is een moderne stad met brede straten en ruime pleinen, maar ook met traditionele en nieuwklassieke gebouwen. Er zijn veel kerken waaronder Byzantijnse als de Aji Theodorikerk en Midden-Byzantijnse basiliek. In het noordelijke gedeelte op de met sparren begroeide heuvel Koula, getuigen ruïnes van de antieke Acropolis en van de Byzantijnse vesting van het verleden. Op 12 kilometer van de stad rijst het Timiou Stavrouklooster van de bodem van een ravijn op met muurschilderingen uit verschillende tijdperken. Op 62 kilometer afstand van Serres bij het dorp Amfipoli vindt u de beroemde leeuw van Amfipoli, een grafmonument uit de vierde eeuw voor Christus.

Bij de Bulgaarse grens aan de oevers van de rivier Krousovitis ligt Sidirokastro. Een sterke burcht waarvan de ruïnes zich bevinden op een reusachtige rots 155 meter hoog. De stad en streken er omheen zijn zeer groen, er zijn veel beken, watervallen, bruggen, kerken en kloosters. In Loutra Sidirokastro vind je geneeskrachtige bronnen. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Alistratis grotten, dit zijn een van de grootste en mooiste grotten van Griekenland. Verder is er nog een skicentrum Lai Lias nabij Serres (1 skilift, 700 personen per uur, hoogste punt 1.850 meter). Serres kun je goed bereiken per bus en trein vanuit Athene en Thessaloniki.

Drama – is de hoofdstad van het gelijknamige departement. De stad is gelegen op de hellingen van de Falakrosberg die door de plaatselijke bevolking “bloemenberg” wordt genoemd. 70 kilometer van Drama strekt zich het prachtige bos van Vlatia (Kara Dere) uit; er groeien sparren, eiken, beuken en rode dennen. De rode den kan een hoogte bereiken van 50 meter. Falakro is de hoogste berg van het gebied met een hoogte van 2.111 meter het gezichtspunt van Drama. 10 kilometer van Drama komen we bij het mooie en toeristvriendelijke stadje Doxato, een plaats waar men zich goed kan vermaken. De bronnen van Bounar-Basi zijn zeker een bezoekje waard. Het is een waar paradijs met overvloedig water en reuzehoge bomen aan de voet van de lage berg Koularis. Op een afstand van 20 kilometer van Drama bevindt zich de grot van Mara nabij Kokkinoyion. De grot staat vol gekleurde stalactieten, waarvan sommige een diameter hebben van twee meter en tot aan de oppervlakte reiken. In het Dipotamos gebied is de Lepida waterval een echte trekpleister. Op 42 kilometer van Drama bevindt zich het skicentrum Falakos Drama (skilift, hoogste punt 1.750 meter). Drama kun je bereiken per bus en trein vanaf Athene en Thessaloniki.

Kavala in Macedonie.

Kavala in Macedonie.

Kavala – is de hoofdstad van het gelijknamige departement. Het is een moderne handelsstad die amfitheatersgewijs is gebouwd aan de voet van de berg Symvolo. De ruime pleinen, de moderne gebouwen, de winkelcentra aan de westelijke kant van de stad gaan harmonieus samen met de oude traditionele huizen aan de oostelijke kant van de stad. Bezienswaardigheden zijn de oude stadsmuren, de Byzantijnse burcht, het aquaduct Kamares, het huis van Mehmet Ali uit de 18e eeuws en de Imaret een Turks bouwwerk. Op 17 kilometer afstand van Kavala vinden we de ruïnes van Filippi, die hun naam van hun stichter ontvingen koning Filippos II. Op het archeologische terrein zien we ruïnes van twee oudchristelijk kerken, sporen van de Egnetiaweg, de befaamde Romeinse markt, de acropolis, het theater en nog meer. Tegenwoordig worden in het gerestaureerde theater voorstellingen van het oude Griekse drama gegeven.

Op 67 kilometer van Kavala bevinden zich nog de geneeskrachtige bronnen van Loutra Eleftheron met georganiseerde baden. Kavala heeft een vliegveld en ligt 27 kilometer ten oosten van Kavala waar vele chartervluchten heen gaan vanuit heel Europa. Verder zijn er goede busverbindingen met Athene en Thessaloniki, per boot kunnen vele eilanden als Thassos, Lesbos, Rhodos en Kos worden aangedaan.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Macedonie bezienswaardigheden

Macedonie Edessa waterval

Macedonië vakantie de Edessa watervallen

Macedonie is een prachtig gebied op het vasteland van Griekenland. De stad Thessaloniki leent zich voor een stedentrip en hier val genoeg te ontdekken qua cultuur en archeologische bezienswaardigheden. Chalkidiki is een voor ons Nederlanders niet zo’n bekende vakantiebestemming, maar de Grieken en Bulgaren komen hier graag. De stranden zijn prachtig en Athos is natuurlijk de bezienswaardigheid.

Filipi bij Kavala is een historische bezienswaardigheid in het gebied en Drama is het gebied voor Griekse wijnen en natuur. Wat je niet mag missen tijdens een vakantie of verblijf in Macedonië. De top vijftien bezienswaardigheden van Macedonië:

 1. Dion – de opgravingen en archeologische tempels.
 2. Olympus – de hoogste berg van Griekenland 2.917 meter.
 3. Kastoria – bezoek het Byzantijns museum.
 4. Florina – bezoek het museum van moderne kunst.
 5. Veroia – bezoek het archeologisch museum.
 6. Kozani – bezoek het museum voor volkskunsten en natuur.
 7. Serres – bezoek het Sarakatsanoi Folklore museum.
 8. Thessaloniki – witte toren, stadsmuren, musea en nog veel meer.
 9. Athos (Holy mount) – de 20 kloosters van Athos.
 10. Nea Peramos – de acropolis.
 11. Yannitsa (Pella) – de ruines met tempelen acropolis.
 12. Palio Gynaikokastro – de Bijzantijnse burcht.
 13. Aj Yorgi – tweeverdiepingengrot, stalagtieten en -mieten.
 14. Vergina – ruïnes en museum met vondsten uit Vergina.
 15. Edessa – de watervallen van Edessa.

Macedonie hoe te bereiken

Macedonie de pozar bronnen

Pozar bronnen in Macedonie

Macedonie is eenvoudig te bereiken. Je kunt per vliegtuig naar Thessaloniki, Kozani, Kastoria en Kavala. Het vliegveld van Thessaloniki (Makedonia) heeft verbinding met veel Griekse steden en eilanden. De luhcthaven heeft een tweetal landingsbanen en wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode SKG. Kavala (Megas Alexandros International Airport) heeft een landingsbaan en wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode KVA. In de zomermaanden landen hier chartervluchten o.a. uit Nederland, verder net als Kastoria en Kozani heeft het alleen een vliegverbinding met Athene.

Kastoria (Aristotelis) wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode KSO en Kozani (Filippos) wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode KZI. Beide luchthavens hebben een landingsbaan. Per trein kun je vanuit Thessaloniki op veel plaatsen komen, er zijn verbindingen met Alexandropouli (Via Serres, Drama en Komotini), naar Kozani (via Veria, Florina en Edessa), naar Larissa, Volos, Meteora (via Karditsa), naar Halkida (Evia), Athene en verder door naar de Peloponessos. Busverbindingen zijn redelijk tot goed en komen vaak ook in de kleinere plaatsjes.

Macedonie stranden

Macedonie de stad Kastoria

Macedonie – Kastoria uitzicht

Macedonie heeft schitterende stranden en de meeste vind je terug op het schiereiland Chalkidiki. Men zegt dat je hier de mooiste stranden van Griekenland kunt vinden en het is zeker de moeite waard om te gaan kijken als strandliefhebber. Macedonie heeft dan ook veel stranden waar een blauwe vlag wappert en dat betekent schoon zwemwater, goed onderhouden stranden en toezicht op de badgasten.

Dit zijn de Blue Flag Beaches van Macedonie:  Roda, Leptokarya, Irissos, Skotina, Kampos, Panteleimonas, Elaion, Livrochio, Platamonas, Porto Carras, Neo Poro, Olympiaki Akti, Makrya Lagada, Korinos, Marmaras, Lithochoro, Archaia Pydna, Makrygialos, Lagomandra, Paralia, Peristasi, Metamorfosi, Psakoudi, Asprovalta, Kyropigi, Vrasna, Nea Vrasna, Sani, Serraiki, Michaniona, Milies, Kiani, Nea Michanionas, Mykoniaky, Stavros, Ag. Peraskevi, Potamos, Chanioti, Pailoura, N. Skioni, Chrouso, Kalamitsa, Pefkohori, Tosca, Polychrono, Batis, Ammolofoi, Chanioti, Sarti, Ag Pavlos, Syka, Ouranoupoli, Toroni, Serres, Kampoudi, Nea Kerdyllia en Porto Agio.

Macedonie vakanties

Wil je op vakantie naar Macedonië? Dan kun je het beste vliegen op de luchthaven van Thessaloniki. Voordeel is dat er vrijwel dagelijks vluchten gaan en zowel in de zomer als in de winter. Van hieruit kun je dan de streek Macedonië gaan ontdekken.

Met verschillende reisorganisaties kun je met een rondreis de streek Macedonië bezoeken. Je rijdt zelf de autorondreis langs o.a de schatten van Vergina en de watervallen van Edessa.