Bezienswaardigheden

  Griekenland is een veelzijdige vakantiebestemming. De rijke historie en cultuur zorgen voor veel archeologische bezienswaardigheden verspreid over het vasteland en de Griekse eilanden. Bekendste hotspot staat in Athene en heet de Parthenon. De tempel is onderdeel van de Akropolis, gebouwd bovenop een heuvel en een nationaal monument en herkenningspunt voor de Grieken en Griekenland. Epidaurus (Epidavros) op de Peloponnesos is het mooiste amfitheater in Griekenland en hedendaags nog steeds volop in gebruik. De akoestiek is geweldig voor theatervoorstellingen, workshops en presentaties.

  Griekenland heeft de mooiste archeologische bezienswaardigheden

  Het oude Olympia in Centraal Griekenland aan de westkant van Griekenland is elke vier jaar het startpodium voor de olympische vlam. De vlam wordt hier ontstoken voor haar reis naar de bestemming van de Olympische Spelen. Een vast ritueel op de plaats waar ooit de Olympische Spelen zijn begonnen. Ook op de Griekse eilanden zijn veel archeologische trekpleisters, musea of andere bezienswaardigheden. Vergeet tijdens je vakantie in Griekenland niet je fototoestel en videocamera, want vrijwel elke bestemming heeft zijn eigen prachtige hotspots.

  foto album Griekenland vakantie

  De mooiste zonsondergangen van Griekenland

  Niet alleen heeft Griekenland archeologische en historische bezienswaardigheden. Het land biedt talloze fraaie baaien, stranden en vergezichten. Eigenlijk teveel om op te noemen en heerlijk om zelf te ontdekken. De zonsondergang in Oia op Santorini, bij de Portara op Naxos of vanaf Sounio in Attika zijn highlights die je beter zelf kunt ervaren en vastleggen.

  Diverse Griekse landschappen, stranden en baaien zijn gebruikt als decor in internationale films. Het Mirtos strand op het eiland Kefalonia komt bijvoorbeeld terug in de romantische oorlogsfilm Captain Corelli’s Mandolin. Welke baaien, stranden, uitzichten en natuurlandschappen komen terug in je eigen online foto-album of videofilm?

  Beroemdheden in Griekenland

  Griekenland heeft de mooiste archeologische bezienswaardigheden. Door de eeuwen heen hebben al veel beroemdheden Griekenland gekozen voor hun tweede huis of zelfs als vaste woonplaats. In 2012 kochten onze kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima een schitterend onderkomen op het schiereiland van de Peloponessos. Hun eigen bezienswaardigheid, direct aan zee op een rustige locatie. Keizerin Elisabeth (Sissi) werd verliefd op Corfu en vond haar onderkomen in het imposante monumentale Achilleion. Niet voor niets want het pand is prachtig en vanuit de tuin heb je een adembenemend uitzicht over het noorden van het groene eiland Corfu. Het paleis is heden ten dage dan ook een echte publiekstrekker.

  Top 10 bezienswaardigheden Griekenland

  Welke bezienswaardigheden in Griekenland moet je gezien hebben? Het antwoord zal voor iedereen weer anders zijn. In ieder geval is het vrijwel onmogelijk om deze top 10 bezienswaardigheden Griekenland in één vakantie allemaal te bezichtigen. Er is namelijk genoeg te ontdekken en er valt veel te zien.

  Herodeion theater op de Akropolis Athene1. Akropolis van Athene is de meest bekende en ook de meest bezochte bezienswaardigheid van Griekenland. Combineer een bezoek aan de Akropolis in Athene met het Acropolis Museum in de buurt. Bovendien heb je hier een fraai uitzicht over de Griekse hoofdstad. De Parthenon, tempel van Athena Nike, het Herodeion theater en het Dionysus theater zijn enkele historische hoogtepunten. Deze Akropolis staat dan ook bovenaan de top 10 bezienswaardigheden van Griekenland.

  Delphi Tholos Centraal Griekenland2. Het orakel van Delphi is een bijzondere, fraaie en belangrijke archeologische bezienswaardigheid in Griekenland. Bezoek de Tholos van Athena Pronaia en natuurlijk het orakel van Delphi (Apollo) en het oude stadion. Delphi ligt op twee uur rijden van de hoofdstad Athene en is ook in de wintermaanden, wanneer het een stuk minder druk is, te bezoeken.

  Olympia zuilen Peloponnesos Griekenland3. Olympia is de plaats in Griekenland waar de Olympische Spelen zijn begonnen. Een historische bezienswaardigheid en trekpleister van het land. Bezoek in het oude Olympia de archeologische site en het museum en bekijk het Gymnasium en de tempel van Zeus. Olympia is één van de archeologische hoogtepunten van de Peloponnesos en een tip tijdens je vakantie.

  Epidaurus amfi theater overzicht4. Epidaurus is het grootste amfi theater van Griekenland en je zult versteld staan van de schitterende akoestiek. Nog mooier is het als je een theatervoorstelling kunt meemaken in het Epidaurus amfi theater. Niet alleen het theater is bezienswaardig, maar ook het oude stadion. Je vindt dit theater in het departement Argolis in het noordoosten op de Peloponnesos.

  Thessalie vakantie Meteora kloosters Griekenland5. Meteora met de kloosters hoog verborgen in steile rotspartijen in een unieke omgeving. Dit moet je gezien hebben en met laaghangende wolken waan je je even in de hemel. De kloosters van Meteora waren ook te zien in de James Bond film “For your eyes only” uit 1981. Je kunt de kloosters bezichtigen, niet allemaal helaas, en het uitzicht is schitterend.

  Attica vakantie sounio Poseidon tempel6. Sounio met de tempel van Poseidon is één van de mooiste zonsondergangen van Griekenland. Sounio is een populaire plek voor Atheners en mooi om te te combineren met een stedentrip naar de hoofdstad van Griekenland Athene. Kaap Sounio ligt op iets meer dan een uur rijden van het centrum van Athene en is prima te combineren met een middagje aan de Atheense Rivièra.

  Rhodos stad ingang oude stad7. Rhodos stad staat met de oude Middeleeuwse stad in onze top 10 van bezienswaardigheden van Griekenland. De Ridderstraat, het Kasteel van de Grootmeesters en de andere oude gebouwen, smalle straatjes en gezellige fraaie pleintjes. Rhodos stad is een echte aanrader om te gaan bezichtigen tijdens een vakantie, maar ook als stedentrip is deze stad een mogelijkheid.

  Santorini Oia blauwe koepelkerkjes8. Oia op Santorini is misschien wel het meest fotogenieke dorp van Griekenland. Niet alleen de zonsondergang is hier wereldberoemd, maar ook de fraaie vergezichten vanaf de steile vulkaanrotsen met de witte huisjes, smalle steegjes en kerkjes met blauwe koepeldaken. In Oia is elke vakantiefoto raak en als je wilt gaan trouwen is dit een populaire en mooie bestemming.

  Knossos op Kreta9. Knossos is de archeologische bezienswaardigheid van Kreta. Het ligt op een steenworp afstand van de hoofdstad van het Griekse eland vandaan. Een bezoek aan Knossos kun je dan ook gemakkelijk combineren met een bezoek aan het archeologisch museum in Heraklion. Er zijn goedkopere combi tickets verkrijgbaar voor een compleet dagje interessante geschiedenis. Bekijk ook de andere mooiste bezienswaardigheden op Kreta.

  Shipwreck beach op Zakynthos10. Shipwreck beach is de highlight van het eiland Zakynthos en wordt direct met Griekenland geassocieerd. Op Navagio beach ligt het wrak van de ‘Panagiotis’ die hier in 1980 in een zware storm strandde. Op dat moment wist niemand natuurlijk dat juist dit voorval heeft gezorgd voor één van de topattracties van Griekenland. Je mag het strand anno 2024 helaas niet mer op wegens instortingsgevaar van de hoge krijtrotsen. Met een boot kun je wel dichtbij komen, maar wat ons betreft is het zicht van bovenaf magischer. En dit mag je dan ook niet missen als je op Zakynthos bent. Lees ook alles over de andere bezienswaardigheden op Zakynthos.