Lipsi

Lipsi is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee en ligt tussen Kos en Samos in. Het eiland heeft een oppervlakte van 17 km2 en een kustlijn van ruim 35 kilometer. Rondom het Zuid-Egeïsche eiland liggen in totaal 24 eilandjes, zoals Aspronissi, Kouloura en Marathi. Alleen het eilandje Akri is bewoond en heeft tevens met Tiganakia beach één van de mooiste stranden van Griekenland. De zee kleurt hier de mooiste kleuren groen en blauw.

Lipsi is een authentiek Grieks eiland met mooie stranden

Het hoogste punt op het vrij dorre eiland met groene heuvels ligt 277 meter boven de zeespiegel en de Griekse eilanden Leros en Patmos liggen dichtbij. Leuk om hier een dagtochtje naartoe te maken tijdens je vakantie. Lipsi heeft geen eigen vliegveld. Vanuit Nederland kun je het beste vliegen op Kos en van daaruit met de veerboot naar deze bestemming varen. Andere optie is om vanuit Pythagorion op Samos een overtocht of dagexcursie te boeken.

Het hoofdstadje van Lipsi heeft dezelfde naam als het eiland. Tevens is het ook het enige stadje op het eiland en hier wonen dan ook de meeste inwoners. De kust heeft meerdere fraaie stranden met tavernes en beach bars. Hohlakora beach en Platys Gialos beach zijn twee fraaie voorbeelden, maar Tiganakia beach is de mooiste.

In Lipsi-stad is de Agios Ioannis Theolomou kerk bezienswaardig. De kerk met twee klokkentorens ligt in het centrum en het blauwe koepeldak prijkt boven de witte huisjes uit. Aan de zuidoostkust is het Agios Nikolaos kapelletje bezienswaardig en fotogeniek. De beste reistijd van Lipsi zijn de maanden mei tot en met oktober. Het weer is dan over het algemeen goed en je hebt het voordeel dat je rechtstreeks vanuit Nederland en meerdere keren per week kunt vliegen op Kos en Samos.

Lipsi tips

Lipsi vakantie het eilandje MakronisiDoor het vrij vlakke landschap en de rijke flora en fauna is Lipsi een goed eiland om te wandelen. Een mooie wandeling kun je maken naar de kerk Kimisi tis Theotokou en de tempel Ano Kimisi of naar de oude Aravis molen. Maar er zijn meer wandelpaden op het eiland.

Strandliefhebbers kunnen op Lipsi hun hart ophalen. Het ene strand is nog mooier dan het andere en opvallend is dat het hier nog rustig is en absoluut geen sprake is van massatoerisme. Je kunt ook een motorbootje huren en zelf de kustlijn van het eiland ontdekken. Tevens kun je van en naar de andere eilandjes rondom Lipsi heen varen.

Een andere tip is om de lokale wijnen te gaan proeven tijdens je vakantie. in 2013 is de nieuwe Lipsi winery geopend en hier kun je onder andere de witte Ageri, rosé Anthonero en rode Aktaion wijnen proeven.

Op het eilandje Makronisi ten zuiden van Lipsi vind je een natuurlijk zwembad in de rotsen. Met een dagexcursie kun je hierheen varen of zelf natuurlijk met een eigen motorbootje. De wijngaard en boerderij van Dimitris is een tip om te bezoeken tijdens je verblijf. Een andere tip is om de wijnen van Lipsi te proeven in het gelijknamige wijnhuis net buiten het stadje.

Meer Griekenland aanbiedingen


Lipsi stranden

Lipsi Griekenland vakantieOp Lipsi kun je bijna te voet van de ene naar de andere baai of van het ene naar het andere strand. Lientou beach (drie minuten wandelen), Kimisi beach, Platis Gialos beach (op 3,5 kilometer van het hoofdstadje), Monodendri beach (op een uur wandelen) en Hohlakora beach (30 minuten wandelen) zijn voorbeelden van zandstranden op het eiland.

In de meeste baaien aan de stranden vind je kleine bars en tavernes voor een versnapering of verkoelend drankje tijdens een warme zomerdag. Monodendri is tevens een nudistenstrand. Langs Katsadia beach (15 minuten wandelen) zorgen de bomen voor natuurlijke schaduw.

Lipsi wandelen

Lipsi wandelen en uiztichtLipsi is een echt wandeleiland. Het verschil hoogtes is niet enorm en door het geringe oppervlakte ligt alles op loopafstand van het hoofdstadje. De wandelpaden zijn niet altijd goed aangegeven en de wandelroutes variëren van tweeënhalf tot vijf kilometer en de meeste vind je in het oosten van het Griekse eiland. Neem altijd voldoende drinkwater mee en reken op een wandeling van een uur tot maximaal twee uur. De moeilijkheidsgraad loopt van één tot drie sterren en het advies wordt gegeven om goede wandelschoenen te dragen.

Het westen van Lipsi, ook wel Romani genoemd in de volksmond, is bergachtig en bij Mount Skafi en Plaka is een beschermd Natura 2000 gebied.