Limnos

Limnos ligt in het noordoosten van de Egeïsche Zee tussen Athos op Chalkidiki en de eilanden Samothraki en Lesbos. Het is het op zeven na grootste eiland van Griekenland, maar nog niet zo toeristisch. Het eiland Limnos, ook wel Lemnos genoemd, heeft een oppervlakte van 477 km2, een kustlijn van 279 kilometer en ongeveer 21.000 inwoners. De hoogste bergtop is Vigla van 470 meter in het noordwesten op de berg Vigla. Het Griekse eiland heeft twee meren Aliki en Hortarolimni in het oosten. Een derde van de bewoners leeft in het gezellige hoofdstadje Myrina.

Limnos moet nog ontdekt worden door het massatoerisme

De lage begroeiing, de vulkanische rotsen, de stenen boerderijtjes, de windmolens en de kerken en kloosters geven het eiland een unieke schoonheid. Limnos wordt ook wel het eiland van Hephaestos, de god van het ijzer, genoemd. Zeus, oppergod, gooide tijdens een ruzie met zijn vrouw Hera hun zoon Hephaestos van de berg Olympus naar Lemnos. Daar leerde hij de bevolking het vak van ijzersmid. Tegenwoordig produceert men op het eiland prima honing en wijnen.

Het eiland had meer dan 6.000 jaar geleden al bewoners, getuige de opgravingen in de oostelijke stad Poilochni. Dit is waarschijnlijk de oudste stad in Europa. Vele volkeren en landen hebben het eiland door de eeuwen heen overheerst. Ook de eerste en tweede wereldoorlog zijn niet aan Limnos voorbijgegaan, gezien de twee begraafplaatsen voor 1.200 buitenlandse soldaten in Moudros en Portianou. Met 430 meter is de Skopia de hoogste berg van het eiland en ligt 10 kilometer ten noorden van Myrina.

foto album Limnos

Limnos interactieve kaart

Limnos kaart

Limnos vakantiebestemmingen

Terrasje in Myrina op Limnos

Blauwe stoeltjes op terras in Myrina

Myrina – ligt in het zuidwesten van Limnos en is de hoofdstad met 7.000 inwoners. De stad is genoemd naar de vrouw van de eerste koning van Limnos. Het heeft de belangrijkste haven, een toeristisch centrum met veel winkels en restaurants, oude kerken en twee interessante musea. Het archeologisch museum is van dinsdag tot en met zondag geopend en laat historische items zien van diverse steden van het Griekse eiland. De Byzantijnse vesting, kastro, op de heuvel domineert de stad en van hieraf heb je een prachtig uitzicht over Myrina. Herten lopen hier soms nog vrij rond en worden door de bewoners van de stad gevoederd.

Bij de haven en de boulevard vind je vele tavernes, restaurants en andere gezellige uitgaansgelegenheden. In de zomermaanden is het hier gezellig druk. Er zijn drie mooie zandstranden Nea Madytos, Richa Nera en Romeikos Gialos. Bij deze laatste vind je het echte nachtleven met gezellige boulevard en diverse restaurants. Richa Nera is een ideaal strand voor kinderen met en geleidelijk aflopende zee en een fijn zandstrand. Meer over Myrina

Kontias – is een van de grotere plaatsen op het eiland en ligt ongeveer vijf kilometer ten oosten van Myrina. De omgeving is bosrijk en het dorp is opgebouwd met traditionele stenen huizen. Fraai en bezienswaardig zijn hier de oude windmolens.

Paleo Pedino – werd 45 jaar geleden getroffen door een aardbeving.Sindsdien zijn de meeste mensen verhuisd naar Neo Pedino en Neo Koutalis. Dit laatste dorp is bekend om haar sponsvissers.Toch probeert men de laatste jaren de huizen in het verwoeste dorp weer te herbouwen.

Myrina haven op Limnos

Limnos het haventje van Myrina

Agios Dimitrios – is door vluchtelingen uit Klein Azie gesticht. Zij waren destijds de wijnbouwers en dat doen ze hier nu nog. Ze verbouwen Muskaatdruiven, waaruit de beste dessertwijnen van Limnos ontstaan. De meeste inwoners zijn overigens ook zeer goede muzikanten.

Kontopouli – is een van de grootste dorpen van het eiland is Kontopouli. Het ligt in het noordwesten van het eiland dichtbij de opgravingen van Hephaestia. Door haar vruchtbare grond heeft het dorp zich snel ontwikkeld. In de tweede wereldoorlog hebben de Duitsers het vrijwel compleet verwoest, maar ondanks dat heeft het toch nog wat van zijn vorige glans kunnen bewaren. Het dorp heeft een mooi plein en twee historische kerken welke bezienswaardig zijn.

Moudros – is een mooi klein dorpje, dat aan de Moudrosbaai ligt. Het is een van de grootste natuurlijke havens van Griekenland. Moudros is het handelscentrum van oostelijk Limnos. Er zijn twee oude kerken, de ene Taxiarchen uit 1370 en de andere Evangelistria uit 1904. In de eerste wereldoorlog hadden de geallieerden hier 500 schepen en 30.000 soldaten. Daarom is er een speciale begraafplaats voor buitenlandse soldaten.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Limnos bezienswaardigheden

Herten op Limnos bij kasteel

Limnos herten bij het kasteel Myrina

Allereerst de hoofdstad Myrina met haar vesting, haar leuke haven, winkelstraatjes, boulevard en haar prachtige stranden. Maar ook de twee musea, het archeologisch museum en het kerkmuseum, en de oude kerken zijn zeker een bezoekje waard. Twee kilometer buiten Myrina ligt de Tempel van Artemis gebouwd in de 7e eeuw voor Christus. Vier kilometer op weg naar Kornos vindt men het kuuroord Therma met warmwaterbronnen.

Het plaatsje Moudros met zijn prachtige natuurlijke haven is zeker een bezoekje waard.

Poliochni is de belangrijkste neolithische nederzetting. Het begon als een heel klein plaatsje 6000 jaar geleden en ontwikkelde zich als de eerste stad in Europa. Nu kun je nog overblijfselen van de stad en de muur daar vinden. De voorwerpen zoals ringen, armbanden, halsbanden en alles van puur goud kan men in het archeologisch museum van Myrina bezichtigen.

Hephaestia (Ifaisteia), de oude hoofdstad van Limnos, is volledig opgegraven. Bekijk hier het oude Romeinse theater en delen van de Hephaistos tempel. De resten van de oude stad en een deel van het theater en oude baden heeft men gevonden. Mensen woonden er al in het Kopertijdperk. Het belangrijkste monument in de stad is het heiligdom van de grote godin, dat van de 6e tot de 8e eeuw gebruikt werd. Eind 3e eeuw na Christus werd hier de eerste christelijke gemeenschap gesticht. Tot de 11e eeuw was dit het wetenschappelijk centrum van het eiland.

De meren van Alyki en Hortarolimni, in het noordoosten van Limnos, zijn bekend om de vele flamingo’s. Ze verblijven hier in de wintermaanden en als je geluk hebt kun je ze tijdens de herfst- of meivakantie zien. Dan is het beslist een bezoek waard.

Wat je niet mag missen tijdens je verblijf of vakantie op Limnos. De top tien bezienswaardigheden van Limnos:

  1. Hephaistos – het amphitheater van Limnos en tempel.
  2. Myrina – het kasteel van Myrina en de diverse archeologische opgravingen ancient Myrina.
  3. Kaveiria – archeologische opgravingen, kleine zuilen en grot naar zee.
  4. Poliochni – archeologische bezienswaardigheid, opgravingen.
  5. Aliki meer – Natura 2000 gebied met veel vogels als flamingo’s.
  6. Richa nera – prachtig zandstrand op Limnos.
  7. Romeikos Gialos – mooi zandstrand, vrij smal met de tavernes en hotel tot aan zee.
  8. Moudros – een van de grootste natuurlijke havens van Griekenland.
  9. Therma – kuuroord met natuurlijke geneeskrachtige warmwaterbronnen.
  10. Kontias – de oude windmolens.
+ Lees meer- Lees minder

Limnos hoe te bereiken

Zandduinen bij Gomati beach Limnos

Limnos zandduinen bij Gomati beach

Je kunt het eiland eenvoudig per boot of per vliegtuig bereiken. Het vliegveld ligt bij Varos midden op het eiland, zo’n 20 kilometer ten noordoosten van Myrina, en er zijn dagelijkse vluchten vanaf Athene, Thessaloniki en Mytilini.

Limnos is ook per ferry goed bereikbaar. De veerboten varen van de haven van Myrina naar Pireus, Rafina, Kavala, Mitilini, Thessaloniki, Alexandropoulos en Agios Efstratios en vice versa. In de zomermaanden ook van en naar het naburige eiland Samothraki. Vanaf Lesbos kun je ook een dagexcursie maken naar Limnos.

Limnos stranden

Plati beach op Limnos

Limnos het strand van Platy bij Myrina

Limnos heeft meer dan 100 mooie stranden verspreid over het Griekse eiland. De totale kustlijn van het Griekse eiland bedraagt 260 kilometer. In 2022 zijn er drie stranden gewaardeerd met een blauwe vlag (Blue Flag beach). Het zijn het zandstrand van Evgatis/Zematas vlakbij Kontias, Agios Ioannis vlakbij Myrina en Thanos in het zuidwesten van Limnos.

Andere mooie stranden op het eiland zijn Nea Madytos, Romeikos Gialos en Richa Nera bij Myrina. Naar het zuiden Plati (Platy) (een familiestrand) aan een komvormige kleine baai, naar het noorden Agios Yiannis en Gomati en in het zuidoosten Fanaraki, Havouli, Parthenomitos, Skidi en Louri.

Evgatis beach ligt tussen de dorpen Thanos en Kontias en is bedekt met fijn wit poederzand. Bij het strand genoeg faciliteiten als beach bars, restaurants en watersportmogelijkheden.

Op Thanos beach heeft het zand een gouden kleur en is het zeewater kraakhelder. Langs het strand de nodige voorzieningen als beach bars, parasols en ligbedden.

Voor de surfers is het zandstrand van Keros bij de zoutpannen een paradijs. Eigenlijk staat hier altijd (veel) wind.

Limnos vakanties

Georganiseerde vakanties naar Limnos Griekenland worden ook vanuit Nederland aangeboden. Pakketreizen (vlucht, transfer en accommodatie) vanaf Schiphol Amsterdam met verschillende reisorganisaties.

Ross Holidays biedt accommodaties aan op Limnos op rustige en unieke locaties. Verblijf in een echte traditionele Griekse windmolen van 200 jaar oud of een villa met zwembad direct aan het strand.