Aegina

Aegina is een Grieks eilandje en behoort de Argo-Saronische eilandengroep. Het ligt op een steenworp afstand van Athene en de haven van Piraeus in de Saronische Golf. De afstand bedraagt zo’n 20 kilometer en vanuit deze haven van Piraeus varen veerboten naar Aegina-stad (Chora), Souvala en Agia Marina op het eiland. Atheners gebruiken Aegina en buureiland Agistri als een vakantiebestemming voor de weekenden. Het zal je dan ook niet verbazen als de stedelingen een tweede huis hebben op het eiland in bijvoorbeeld het vissersdorp Perdika.

De Tempel van Afaia op Aegina is één van de mooiste van Griekenland

Aegina is geen groot eiland (85 km2) met als hoogste piek de berg Oros op 532 meter. Vanaf de tempel van Zeus kun je naar de top een mooie wandeling maken. Het uitzicht hiervandaan is spectaculair te noemen. Tevens heeft het Griekse eiland meerdere interessante en belangrijke bezienswaardigheden. De Tempel van Afaia (Aphaia), de grootste kerk van Griekenland Agios Nektarios, de akropolis Kolona, de oude hoofdstad Palaiochora Aegina, archeologische musea en de hoofdstad Chora zijn zeker een bezoek waard tijdens je vakantie.

Toen Kapodistrias Griekenland’s eerste gouverneur werd in 1821, werd het stadje uitgeroepen tot de eerste hoofdstad van het moderne Griekenland. Uiteindelijk heeft dit maar een jaar geduurd, maar tijdens deze periode kreeg Chora wel een militaire academie, de nationale persdrukkerij en de nationale bank van Griekenland. Aegina heeft fraaie stranden, zoals het georganiseerde Agia Marina beach in de gelijknamige vakantiebestemming.Portes beach is een niet georganiseerd strand en veel minder druk. Een strandtip vinden we het het eiland Voni voor de kust van het kustplaatsje Perdika.

Aegina staat bekend om haar pistachenoten. Direct als je aankomt in de haven van Chora worden deze noten en andere pistache-producten aangeboden. In winkelstraatjes achter de boulevard kun je een lekker pistachenoten-product proeven en het is bovendien een origineel souvenir. In september vindt op het eiland het lokale Fistiki Fest (ook wel Pistachio festival genoemd) plaats, om de lokale noten te promoten. Keramische potten maken kunnen ze als de beste op het Griekse eiland en het is dan ook een oude traditie. Andere lokale producten en leuke souvenirs zijn rozijnen, olijven en amandelen.

foto album Aegina

+ Lees meer- Lees minder

Aegina interactieve kaart

Aegina kaart

Aegina tips

Winkel van Mourtzis in Aegina stad Griekenland

Lokale producten bij Mourtzis in Aegina-stad

Aegina-stad is een tip om te bezoeken tijdens je vakantie op het Griekse eiland. Niet alleen het haventje met de Agios Nikolaos kerk is interessant, maar het stadje is ook om leuk te winkelen. Veel lokale producten vind je hier, als bijvoorbeeld in de winkel van Mourtzis. Ook om te gaan eten kun je in deze hoofdstad prima terecht. Restaurant To Dramaki heeft een terras op het strand met witte houten stoeltjes en uitzicht op de jachthaven met zeilboten en vissersboten. Niet alleen de Griekse keuken van To Dramaki is goed, maar het is ook een romantische stek voor de zonsondergang.

Een andere restauranttip is Vatzoulias taverne in Asomatos. Het ligt langs de weg van Aegina-stad naar Kontos en de Amphaia tempel. Een traditionele familietaverne met blauw-groene stoeltjes en authentieke Griekse gerechten op de menukaart.

Op loopafstand aan de noordzijde van de stad ligt het Avra strand met daarachter de overblijfselen van de tempel van Apollo. Hier is tevens het archeologisch museum van het Argo-Saronische eiland gelegen. Wat ruiger is Kolona beach omringd door naaldbomen. Meer over Aegina-stad

Meer Griekenland aanbiedingen


Aegina bezienswaardigheden

Aegina stad de Markellos toren

Markellos toren in Aegina stad

De Afaia tempel is zonder twijfel de toeristische bezienswaardigheid van het Griekse eiland. Één van de best bewaarde tempels van Griekenland. Herkenbaar is de typisch Dorische stijl van het archeologische hoogtepunt van Aegina. Oorspronkelijk stonden er aan beide zijden 12 pilaren en op de kop en staart zes pilaren. Van 1956 tot en met 1975 heeft de Afaia tempel een grondige renovatie gehad en sindsdien kun je tempel bijna in volle glorie bewonderen. De Aphaia tempel ligt twee kilometer ten noorden van de vakantiebestemming Agia Marina aan de oostkust en twaalf kilometer ten oosten van Aegina-stad.

De grootste kerk van Griekenland Agios Nektarios is een andere bezienswaardigheid van Aegina die je niet mag missen tijdens je reis. Deze moderne kerk ligt redelijk centraal op het eiland langs de doorgaande weg bij het bergdorp Kondos.

In Aegina stad is de markante Markellos toren een bezienswaardigheid. In de haven heb je bij het witte Agios Nikolaos kerkje een mooi uitzicht op de jachthaven en de boulevard.

Aegina hoe te bereiken

Aegina stad boulevard en haven

Aegina stad – haven en boulevard

Aegina heeft geen eigen luchthaven. Het dichtstbijzijnde internationale vliegveld is van Athene. Met de metro kun je vanaf Athene Airport, overstappen in het centrum, naar de haven Piraeus. Je kunt het eiland van hieruit eenvoudig bereiken met de veerboot. Het is namelijk het best bereikbare Argo-Saronische eiland met de meeste veerdiensten per dag. Zowel in het voor- als hoogseizoen.

Er zijn meerdere veerdiensten, met de snelle draagvleugelboot ben je in 45 minuten op Aegina en met de normale ferry is het een uur en een kwartier varen. Je kunt kiezen uit veerdiensten naar Chora, Souvala en Agia Marina. Vanuit Chora vertrekt dagelijks een veerdienst naar het naburige groene eiland Agistri. Een leuk uitstapje om een dagje te gaan relaxen.

Aegina stranden

Haven van Aegina-stad Griekenland

Panayitsa kerk aan de haven van Aegina-stad

Aegina heeft genoeg mooie stranden en variërend van (zeer) goed georganiseerd tot helemaal niet georganiseerd. Agia Marina beach, bij de grootste badplaats van het eiland, is het populairste en drukste strand van Aegina. Een mooi zandstrand vol ligbedden en parasols. Langs het strand hotels, appartementen, restaurants, taveernes en beach bars. In de zomermaanden juli en augustus worden hier de nodige feesten georganiseerd.

Bij het vissersdorpje Portes ligt een schitterend kiezelstrandje, wat zich aan de rechterzijde van het dorp uitstrekt. Iets voor Perdika vind je het georganiseerde zandstrand Aiginitissa. Op het strand ligbedden en parasols en langs het strand eucalyptusbomen voor de nodige schaduw en verkoeling. De zeebodem van Aiginitissa beach loopt zeer geleidelijk af en het strand is prima geschikt voor families met kleine kinderen.