Skiathos

Skiathos is een Grieks eiland met een oppervlakte van 50 km2 en behoort tot de Sporaden eilandengroep. Langs de mooie zandstranden vind je luxe hotels en Skiathos is dan ook één van de meest mondaine eilanden van Griekenland. Het vliegveld wordt ook wel het St. Maarten van Griekenland genoemd, want de vliegtuigen komen rakelings over je heen bij de landing. De lage heuvels van het eiland zijn bedekt met pijnbomen en er zijn talloze baaien met fantastische zandstranden.

Skiathos heeft fraaie zandstranden en een gezellige hoofdstad

Skiathos-stad (Chora), is de hoofdstad met schilderachtige nauwe steegjes. Hier staat ook het huis van prozaschrijver Alexandros Papadiamantis. Tussen de twee havens van Chora ligt het kleine schiereiland Bourtzi, met zijn naaldbomen en ruïnes van een Venetiaans fort uit de 13e eeuw. Het stadje heeft een gezellige en levendige boulevard met legio tavernes, restaurants en bars. Een wandeling maken door het oude gedeelte van deze stad met haar labyrint van blokwoningen en straatjes is een tip van ons. De Zwarte Zwaan (Cygnus Atratus)) komt in Griekenland alleen op Skiathos voor in het Strofilias moeras bij Koukounaries beach. Ze worden hier in het zuidwesten ook weleens zwemmend in zee gezien.

De stranden van Lalaria en Koukounaries zijn toeristentrekkers, maar Skiathos heeft nog meer mooie stranden als Tsougria beach en het populaire Banana beach. In totaal zijn er maar liefst 60 verschillende stranden toegankelijk op het eiland. Een uitstapje naar het Evangelistria klooster op het hoogste punt van het eiland (433 meter) is onze tip. Je kunt het klooster bezoeken en ligt op slechts vier kilometer van het hoofdstadje. Van april tot en met oktober zijn er rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol naar het vliegveld van het Sporaden-eiland. Een vlucht duurt ongeveer drie uur.

De jachthaven ligt in de zomermaanden vol met grote jachten van voornamelijk Grieken die hier in het weekend graag uitgaan. Beroemdheden komen hier ook graag voor een vakantie. Bijvoorbeeld de familie Beckham en voormalig atleet Ben Johnson vierden op Skiathos vakantie. Goldie Hawn, Kurt Russel en Rodd Steward hebben zelfs een eigen huis op het Sporaden-eiland. In de zomer ligt het jacht van de sultan van Brunei regelmatig voor de kust van Skiathos-Stad. Het klimaat van Skiathos is mild en typisch Mediterraan met warme zomers en een aangenaam voor- en naseizoen. De winters zijn hier fris met gemiddeld vrij veel neerslag.

Mamma Mia film deels opgenomen op Skiathos

Het Griekse eiland Skiathos stond decor in de wereldberoemde film Mamma Mia met Meryl Streep en Pierce Brosnan in de hoofdrollen. De film is gedeeltelijk op Skiathos opgenomen, maar ook op buureiland Skopelos en in de streek Pilion op het vasteland van Griekenland. Het gaat over een jonge vrouw die alleen door haar moeder is opgevoed en op een Grieks eiland gaat trouwen. Op haar bruiloft nodigt ze drie mannen uit, waarvan er eentje haar vader is. In de film zie je de mooiste plekjes van het eiland en hoor je diverse bekende muzieknummers van Abba.

Als je op Skiathos bent proef dan de zoete traditionele Chamalia. Een lokale zoetigheid met honing, walnoten en poedersuiker die het goed doet op bruiloften. Ook de befaamde Amygdalota, delicate macarons uit Skiathos, zijn erg lekker. Een andere tip is om het wijnhuis Parissis te bezoeken, ten noorden van het hoofdstadje, en hier hun lokale wijnen te gaan proeven.

Skiathos foto album

+ Lees meer- Lees minder

Skiathos interactieve kaart

Skiathos kaart

Skiathos vakantiebestemmingen

Skiathos vakantie blauw wit en bougainville

Skiathos vakantie – Skiathos stad straatje

Skiathos is het meest toeristische eiland van Sporaden-archipel. De hoofdstad Chora, ook wel Skiathos-stad, is de drukste vakantiebestemming. Hier vind je dan ook de meeste hotels en appartementen. Koukounaries, met het gelijknamige fraaie zandstrand, is de tweede badplaats van het Griekse eiland. De accommodaties liggen bij de haven en iets verder landinwaarts achter het meer.

Andere wat kleine bestemmingen op Skiathos liggen tussen Skiathos-stad en Koukounaries in. Katsaros, Achladies, Kolios en Agia Paraskevi.

Agia Paraskevi heeft een lang en vrij breed zandstrand. Appartementen, hotels en restaurants zijn er genoeg te vinden. Het ligt bijna aangrenzend aan de kleinere bestemmingen Vromolimnos en Kolios. Meer over Agia Paraskevi

Meer Griekenland aanbiedingen


Skiathos tips

Koukounaries beach op Skiathos

Skiathos Griekenland – Koukounaries beach

Koukounaries – strand in het zuidwesten van Skiathos en wordt één van de mooiste stranden van Griekenland genoemd. Het heeft de vorm van een hoefijzer, bestaat uit goudkleurig zand en is omringd door hoge, diepgroene pijnbomen. Een riviertje stroomt er vlak langs. In de zomermaanden is het overvol met voornamelijk Grieken en ligt het strand bezaaid met dennennaalden. Meer over Koukounaries

Skiathos-stad (Chora) – is de hoofdstad van Skiathos met een zeer schilderachtige aanblik door de rode daken van de huizen en het doolhof van wegen van kasseien. De stad is een paradijs voor liefhebbers van winkelen, met zijn geurige bakkerijen, fraaie boetieks en antiekzaken. De mondaine uitstraling en het bruisende nachtleven trekken veel jetset. Bezienswaardigheden zijn de twee grote 19e eeuwse kerken Trion Ierarchon en Panagia Limnia en het Papadiamantis-museum. Het museum belicht het eenvoudige leven van de eilandbewoners voor de komst van het massatoerisme. Elk jaar in juli vindt in Skiathos-stad het Egeïsch Dansfestival plaats. Meer over Skiathos stad

Tocht per kaik – naar Galazia Spilla of de blauwe grot, Skotini Spilia of ook wel de duistere grot genoemd, de stranden Lalaria en Trypia Petra en het oude Kasto. In vrijwel alle badplaatsen op het Griekse eiland vind je hiervoor voldoenden mogelijkheden. Prijzen variëren nog wel eens.

Mandraki – is een exotisch strand met hoge rotsen afgewisseld door duinen. Bereikbaar per boot of met een huurauto. De weg ernaartoe vanaf Koukounaries is een zandweg. Het strand is kindvriendelijk.

Skiathos stad het oude gedeelte

Skiathos vakantie – oude gedeelte van de stad

Mamma Mia tour (excursie) –is een dagtocht naar plaatsen waar de gelijknamige film is opgenomen. Eigenlijk zie je in de film maar een klein gedeelte van Skiathos; een kort fragment van de haven van Chora. De rest van de film is opgenomen op de buureilanden Skopelos en Alonissos. Je kunt op Skiathos een Mamma Mia tour boeken en je gaat langs de plaatsen uit de film ook op de andere eilanden. Een leuke dagexcursie zeker voor de echte filmfans en kost ongeveer € 30,- per persoon!

Moni Evangelistria – is een klooster uit 1709. Hier werd in 1807 de eerste Griekse vlag ontworpen, gemaakt, gezegend en gehesen. Het witte kruis op een blauwe ondergrond. Het klooster, wordt ook wel Vangelistra genoemd, is gelegen onderaan de hoogste bergtop van het eiland Karaflitzanaka en is vrij te bezoeken. Meer over het Evangelistria klooster

+ Lees meer- Lees minder

Skiathos bezienswaardigheden

Skiathos inktvissen te drogen

Skiathos vakantie – inktvissen te drogen

Skiathos is een eiland met veel bezienswaardigheden. Het rijke en luxe leven van voornamelijk de toeristen en eigenaars van luxe hotels en trendy strandtenten en nachtclubs vind je voornamelijk in de toeristische gebieden. In Skiathos-stad (Chora) zijn de kerken zoals eerder genoemd interessant om te bekijken, slenteren langs de vele winkels en het plaatselijk museum mag je niet vergeten te bezichtigen.

Het Kechriasklooster is een bezienswaardig klooster op Skiathos met een verzameling keramische borden “pinakia”. Binnen in het de hoofdkerk vind je verder nog muurschilderingen uit de 16e eeuw. Kastro, de oude stad, ligt in het uiterste noorden van Skiathos. De eilandbewoners hebben hier tot 1829 ongeveer 500 jaar gewoond en zijn toen massaal verhuisd naar de nieuwe hoofdstad Chora.

Wat je niet mag missen tijdens je verblijf of vakantie op Skiathos. De top vijf bezienswaardigheden van Skiathos:

  1. Skiathos-stad – pittoreske aanblik, luxe shops, gezellige restaurants en terrasjes.
  2. Moni Evangelistria –fraai klooster waar de eerste Grieks vlag werd gemaakt.
  3. Lalaria beach –mooi kiezelstrand en leuke bootexcursie.
  4. Luchthaven van Skiathos – achter de landingsbaan de vliegtuigen zien landen en opstijgen.
  5. Koukounaries beach – al is het maar om er even geweest te zijn op dit populaire strand.

Nog relatief onbekend zijn de goede wandelpaden op het eiland. Ze hebben een totale lengte van 197 kilometer. Eén van de mooiste wandelroutes op Skiathos loopt van Aselinos naar het klooster van Kounistra en de stranden Lygaries, Kechria en Mirkos Aselinos.

Skiathos hoe te bereiken

Skiathos heeft een vliegveld en je kunt het in de zomermaanden bereiken per chartervlucht rechtstreeks vanuit Nederland. De luchthaven, Skiathos Airport, heeft een landingsbaan en het vliegveld wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode JSI. Skiathos heeft een frequente vliegverbinding met Athene.

Skiathos landingsbaan

Skiathos – landingsbaan bij het vliegveld

De luchthaven van Skiathos ligt in het noordoosten van Skiathos vlakbij Skiathos-stad. Net achter de landingsbaan, aan de zuidzijde, loopt een asfaltweg en een prachtige plaats om de vliegtuigen te zien landen en opstijgen. Een bord met “danger please keep away from aircraft blast” zal je er niet van weerhouden om een paar vliegtuigen te zien landen en opstijgen. Bijnaam voor de luchthaven is het Sint Maarten van Griekenland.

Vanuit de haven van Skiathos-stad Chora kun je per veerboot naar Evia, Volos, Skopelos-Alonissos, Syros, Tinos, Andros en Thessaloniki. In de zomermaanden varen er snelle draagvleugelboten tussen de eilanden van de Sporaden.

Skiathos stranden

Little Banana beach op Skiathos

Skiathos stranden – Little Banana beach

Skiathos heeft veel fraaie stranden en ze zijn niet allemaal eenvoudig te bereiken. Lalaria is een kiezelstrand en kun je per kaïk of motorboot bereiken. Het is een mooi plaatje, maar in de zomer is het hier veel te warm. Geen schaduw en de meeste boten blijven hier dan ook maar een uur. Lalaria betekent in het Grieks ronde witte keien, waarmee het strand dan ook mee is bedekt. Meer over Lalaria beach

Koukounaries is het bekendste strand, maar er zijn mooiere en rustigere stranden op Skiathos. Het pijnboombos van Koukounaries reikt hier bijna tot aan de zee en zorgt voor voldoende schaduwplaatsen. Al is het bij Chrissi Ammos, de bijnaam van Koukounaries wat “Gouden strand” betekent, de vraag of je hier uit nieuwsgierigheid wilt gaan kijken of toch een plekje wilt vinden aan het vaak te drukke strand. Er is een bootverbinding met Koukounaries/Espirides en het strand van Platanias vanuit de havenplaats. Meer over Koukounaries beach

Achladies, waar het Esperides hotel staat, is vanuit het dorp met een bootje te bereiken. Voor de lunch op dit strand is Maniatis Garden een relaxte taverne en ziet er ook zeer trendy uit. Meer over Achladies

Tsougrias is een klein eilandje voor de kust van Skiathos en je kunt hier met een bootje heen. Prima voor kinderen. Je kunt namelijk heel ver de zee in lopen voor het zeewater dieper word. Het is een prachtig zandstrand in een fraaie baai en op het onbewoonde eiland kun je het Agios Floros kerkje bekijken. Alternatief is het kleinere eiland Arkos voor de kust van de stad. Meer over Tsougria beach

Skiathos stad de boulevard

Skiathos vakantie – Skiathos stad boulevard

Skiathos heeft in 2023 maar liefst 23 stranden met een blauwe vlag. Koukounaries, Vromolimnos en Platanias zijn voorbeelden van Blue Flag Beaches op dit Griekse eiland en het zijn fijne stranden om te bezoeken tijdens je vakantie. Megali Banana en Agios Heleni zijn trendy stranden met veel muziek en hippe strandtenten.

Ieder jaar veranderd het wel weer welke van deze stranden het populairst is. Gezellig druk, veel muziek en optredens van internationale DJ’s, maar erg leuk om zelf te ervaren als je op Skiathos op vakantie bent in de zomermaanden. Meer over Banana beach

+ Lees meer- Lees minder

Skiathos accommodaties

Skiathos vakantie bougainville bij hotel

Skiathos vakantie – bougainville bij hotel

Het Skiathos Palace en het Princess hotel zijn de tophotels op het Griekse eiland. Hotel Princess ligt aan een fraai strand maar wel buiten het centrum van Skiathos-stad. Skiathos Palace hotel ligt vlakbij bij het beroemde Koukounaries strand. Het Alkion hotel wordt aangeboden in de reisgids als een van de weinige accommodaties in Chora. De lokatie is prima, maar het hotel is vrij prijzig.

In de stad is Hotel Mouria een tip. Het is gelegen in één van de oudste gebouwen van de stad en ligt heerlijk centraal in het centrum. Het terras ligt als een dorpsplein met fraaie bougainville.

Hotel Aria, wat in de boeken als minder wordt gewaardeerd, is een beter alternatief alleen ligt het aan het eind van Skiathos-stad op de heuvel. Bourtzi Boutique hotel is prachtig, op een goede locatie in Chora maar (nog) niet bij een Nederlandse reisorganisatie te boeken. Bij hetzelfde strand ligt ook de enige camping van Skiathos Camping Koukounaries met ongeveer 100 slaapplaatsen.

Skiathos restaurants

Restaurant 1901 in Skiathos stad

Skiathos vakantie – restaurant 1901 in de stad

In de stad zijn heel veel restaurants en Griekse tavernes te vinden. Crazy Cow restaurant ligt net buiten het centrum, maar serveert een uitgebreide Griekse menukaart. Eigentijds bereid zijn de maaltijden hier. Restaurant Marmita ligt in het centrum van de stad en de locatie is fraai met een eigen stadstuin en terras. Restaurant 1901 is een tip voor een diner in het oude gedeelte van de stad. Onder een donkerrode bougainville staan de tafeltjes opgesteld in smalle steegjes.

Restaurant The Windmill ligt bij de jachthaven. Je zult wat traptreden moeten beklimmen om boven te komen bij het restaurant en het terras. Je wordt getrakteerd op een supermooi uitzicht over de havens en de stad. Ook restaurant Lyhnari (Lychnari) serveert de Griekse keuken

Asprolithos, gelegen achter de school aan het einde van Papadiamantis straat, serveert een internationale keuken in Griekse eigentijdse stijl. De gerechten op de uitgebreide menukaart zijn van hoge kwaliteit.

Infinity Blue is heel bijzonder en trendy ingericht met een prachtig uitzicht over zee. Restaurant Agnadio ligt hoog op de berg met een eveneens geweldig uitzicht. De menukaart met veel traditionele gerechten is beperkt, maar in een modern jasje gestoken en de gerechten zijn van hoge kwaliteit. Tip neem een taxi hierheen het is niet echt ver van Skiathos-stad, maar te ver om te lopen en zeker de moeite waard.

Skiathos vakanties

Skiathos stad vissersboot in de oude haven

Skiathos vakantie – vissersboot in oude haven

In 2022 arriveerden 6.846 toeristen uit Nederland op de luchthaven van Skiathos. Dit is een stijging van 13,8% ten opzichte van 2019. Toen, in 2019 waren er 6.017 Nederlanders die voor een vakantie naar Skiathos vlogen. In 2018 kwamen er 5.126 vakantiegangers aan op de luchthaven van het Griekse eiland. Een stijging van 17,4% en voor 2018 een daling van 28,7% ten opzichte van het jaar ervoor. In 2017 arriveerden 7.193 toeristen vanuit Nederland op de internationale luchthaven van het Sporaden-eiland. Op het totaal aantal toeristen die met het vliegtuig naar Skiathos op vakantie gaan is dit voor 2019 3,0%, 2018 1,3% en 2017 1,7% (Bron: INSETE Intelligence).

Skiathos kun je prima boeken als pakketreis. Sunweb heeft een ruim aanbod van accommodaties en mogelijkheden op Skiathos te combineren met de eilanden Alonissos en Skopelos. De hotels en appartementen zijn afgestemd op het type vakantie wat je zoekt. De vluchten zijn vanaf Amsterdam Schiphol.

Online zijn vakantie aanbiedingen naar Skiathos te boeken. Zelf kun je ook een vakantie samenstellen voor Skiathos. Vluchten kun je boeken vanaf Schiphol van april tot en met oktober en accommodaties zijn er genoeg op het eiland en voor elk budget. Van luxe vijf sterren hotels tot eenvoudige studio’s of de camping bij Koukounaries.