Grieks eten

De Griekse keuken is erg uitgebreid en divers. Vrijwel elk eiland of streek op het vasteland heeft eigen specifieke recepten. Iets wat kenmerkend is voor Griekenland en haar vele eilanden. Heb je op vakantie een lekker Grieks gerecht gegeten in een Grieks restaurant of taverne? Probeer Grieks eten thuis klaar te maken en tover een heerlijk gerecht op tafel.

Door de jaren heen hebben we erg veel Griekse gerechten mogen proberen. Niet allemaal even lekker maar over smaak valt te twisten. Griekenland.net heeft een aantal populaire Griekse voor-, hoofd en nagerechten geselecteerd en voorzien van een recept.

Proef de Mezedes in Griekenland met lokale traditionele lekkernijen

Vergeet niet dat vrijwel alle Grieken bakken in olijfolie en niet met boter of andere bakmiddelen. Bovendien zijn ze dol of specerijen. De kruiden en de olijfolie geven vaak de smaak die je in Griekenland gewend bent. Griekse olijfolie kun je in Nederland krijgen bij de grote supermarkt, maar beter is de olie van Kreta of de Peloponnesos die je online is specialistische webshops kunt kopen. Dan heb je de echte heerlijke olie uit Griekenland. Ook Griekse kruiden kun je hier kopen.

Grieken drinken vaak voor het eten een glaasje Ouzo, tijdens het eten een flesje Griekse wijn en na het eten een glaasje Metaxa. In Griekenland eten ze ’s avonds niet om 18.00 uur zoals wij vaak in Nederland. Liever wat later op de avond rond 21.00 uur als de zon onder is.

Griekse recepten

Grieks eten Griekse recepten

Grieks eten – Griekse recepten

In Griekenland wat lekkers gegeten en wil je dit thuis graag ook maken en aan je familie en vrienden voorschotelen? Bekijk onze Griekse recepten en tover de Griekse keuken thuis op tafel.

Van traditionele gerechten als tzatziki, Griekse salade, pita gyros en Moussaka tot authentieke streekgerechten als Flomaria van Limnos en gedroogde pruimen met wijn, honing en yoghurt van Poros. In elke streek of van elk eiland in Griekenland. Kali orexi!

Griekse wijnen

Grieks eten Griekse wijnen

Grieks eten – Griekse wijnen wijngaard

Bij Griekse wijnen moet je niet alleen denken aan Retsina of lokale huiswijnen. De Griekse wijnhuizen produceren nog vaak kleinschalig, maar de wijnen uit Griekenland zijn prima van kwaliteit. Soms gemaakt van inheemse druivensoorten met een geheel eigen karakter en internationaal meer en meer herkend en geroemd.

Wijnhuizen als Gerovassiliou, Boutari en Alpha Estate exporteren over de hele wereld. Kleinere lokale specialisten als Lykos op Evia en Lefkas Earth zijn ook leuk om te bezoeken tijdens je vakantie. En op Griekse eilanden als Evia kom je spontaan een wijgaard en wijnhuis tegen.

Griekse olijfolie en kruiden

Griekse kruiden en gerechtenGriekse kruiden zijn de nummer één souvenir uit Griekenland en olijfolie is een ander gezond en lekker Grieks exportproduct. Die Griekse kruiden maken je gerechten in Nederland en België nog meer Grieks en herinnert je aan die fijne reis of vakantie. Griekse olijfolie is van topkwaliteit en bij elke Griekenlandliefhebber niet ontbreken op tafel en in de keuken. Er zijn zoveel streken en Griekse eilanden waar olijfolie wordt geproduceerd.

Kruiden groeien wild in Griekenland en zijn daarom ook zo geliefd. Gemakkelijk te gebruiken bij het koken, als het gewoon in je tuin groeit. Of dat het het hier eenvoudig kunt aanplanten. Het Griekse klimaat zorgt ervoor dat kruiden als basilicum, tijm en dille zich in Griekenland thuisvoelen. 

Grieks eten en restaurants

Grieks eten in Griekse restaurants

Grieks eten – Griekse restaurants

In Nederland en België vind je legio Griekse restaurants en zelfs taveernes en ouzeri. Lekker Grieks eten met je familie, vrienden of kennissen en de volgende vakantie bespreken, of die prachtige herinneringen van de vorige vakanties(s) met elkaar ophalen en opnieuw delen.

Van Griekse schotels, tot mezzedes en van gyros tot lokale specialiteiten. Traditionele Griekse restaurants, maar je ziet ook steeds meer de moderne Griek terug. Soms strak ingericht en herkenbaar voor de grote steden in Griekenland, maar blauw met wit siert de meeste Griekse restaurants in de Benelux.