Informatie

  In de afgelopen veertig jaar is Griekenland veranderd van het arme, pittoreske zwarte schaap van Europa in een land dat een hoofdrol speelt in zijn regio. Griekenland heeft bijvoorbeeld één van de grootste handelsvloten ter wereld en twee Nobelprijswinnaars in de literatuur. En wat eten en drinken betreft kunnen we nog veel van ze leren. Toerisme is de belangrijkste vorm van inkomsten voor de Grieken.

  Griekenland heeft 11 miljoen inwoners en de helft woont in Athene.

  Griekenland is in oppervlakte bijna vier zo groot als Nederland en Griekenland kent één van de hoogste levensverwachtingen in Europa. Gemiddeld wordt een Griek 81,3 jaar oud. Vrouwen in Griekenland hebben een levensverwachting van 83,9 jaar en mannen 78,6 jaar (bron: WHO 2014). Griekenland is sinds 8 december 1974 een republiek en heeft dus geen koning of koningin, maar een president. Bovendien is Griekenland sinds 1 januari 1981 lid van de EU en sinds 1 januari 2011 kun je in het land betalen met de euro.

  In totaal heeft Griekenland meer dan 500 Blauwe Vlag stranden. Daarmee staat Griekenland al jaren in de top drie ter wereld. Griekenland heeft bovendien de schoonste zeeën van alle EU-lidstaten. Meer dan 95% van het zwemwater is van uitstekende kwaliteit. 2004 was het jaar van Griekenland. Niet alleen werd Griekenland voor het eerst Europees Kampioen voetbal, maar ook werden de Olympische Spelen georganiseerd in Athene. Tevens won het land het Eurovisie Songfestival.

  De flora en fauna in Griekenland zijn prachtig met veel inheemse soorten. National Parks, Natura 2000 projecten en parken, UNESCO erfgoederen en Blue Flag Beaches zijn eigenlijk door heel Griekenland terug te vinden. De Grieken zijn gastvrij en vriendelijk en de meeste mensen zijn Orthodox. De Griekse taal is voor ons Nederlanders vrij lastig, maar de Grieken waarderen het zeer als je een woordje Grieks kunt spreken tijdens je vakantie. Informatie kun je ook vragen in het Engels; de meeste Grieken spreken deze taal.

  Griekenland informatie en Griekse cultuur

  Griekenland informatie Grieken in het kafenion

  Griekenland informatie – het kafenion

  De Grieken kennen een rijke historie en dat is vandaag de dag nog steeds terug te zien in het dagelijks leven. Niet alleen aan de archeologische bezienswaardigheden, maar ook in de authentieke Griekse keuken en bijvoorbeeld de feestdagen, festivals en vele lokale musea. Griekenland heeft 10.992.589 inwoners, waarvan de meeste leven (60%) in de metropool Athene en de stad Thessaloniki (bron 2014). Omgerekend vertegenwoordigen de Grieken 2,2% van het totaal aantal inwoners in de Europese Unie.

  Het ‘kafenion’ is de ontmoetingsplaats voor voornamelijk mannen. In het dorpscafé wordt onder het genot van een kop Griekse koffie, een glaasje ouzo of tsipouro gediscussieerd over politiek. Het lijkt er soms hard aan toe te gaan, maar dat is niet zo. Een dagelijks schouwspel wat je in veel dorpjes op zowel het vasteland als de Griekse eilanden tegenkomt.

  In Griekenland betaal je met de euro. Voor ons Nederlanders is dit geld dus eenvoudig en hoef je niet ingewikkeld geld te gaan wisselen. Voorheen betaalde je in Griekenland met de drachme.

  Griekenland klimaat en weer

  Griekenland informatie klimaat en weer

  Griekenland informatie – klimaat en weer

  Het klimaat in Griekenland is niet in één zin te omschrijven. Het gevarieerde landschap en de vele eilanden zorgen voor een diversiteit in het klimaat van Griekenland en de weersomstandigheden. Zo kennen de meeste Griekse eilanden een Mediterraan klimaat met veel zonuren.

  De Ionische eilanden aan de westkust van Griekenland hebben een winter met veel meer neerslag dan de droge Cycladen eilanden in de Egeïsche Zee. Ook in de zomer is de luchtvochtigheid hier een stuk hoger, wat over het algemeen resulteert in hogere temperaturen. Het woord klimaat is afgeleid van het Griekse woord ‘klima’. In de zomer zijn temperaturen overdag van 40 C geen uitzondering en ’s winters ligt er op de bergtoppen sneeuw in Griekenland. Ook op de eilanden Evia en Kreta.

  Griekenland flora en fauna

  Griekenland flora en fauna informatie

  Griekenland informatie – flora en fauna

  Toen er nog meer bossen waren in Griekenland was het het aantal wilde zoogdieren veel hoger. In het noorden van het vasteland, grotendeels nog onherbergzaam en bosrijk, leven nog beren, wolven, vossen, dassen, reeën en everzwijnen in het wild. In de zee Caretta Caretta zeeschildpadden en monniksrobben. Al zijn ze inmiddels bedreigde diersoorten.

  Eén op de tien plantensoorten in Griekenland is inheems. Betekent dus dat je deze alleen in dit land zult aantreffen. Toch zijn er veel bomen gekapt en door bosbranden wordt elk jaar tientallen hectare bosgebied in de as gelegd. Olijfbomen, cipressen en pijnbomen zijn veelvoorkomend in Griekenland.

  Wat zijn jouw tips?