Informatie

    Griekenland wordt ook wel ‘de bakermat van de democratie’ genoemd. In de afgelopen vijftig jaar is Griekenland veranderd van het arme, pittoreske zwarte schaap van Europa in een land dat een hoofdrol speelt in zijn regio. Griekenland heeft bijvoorbeeld één van de grootste handelsvloten ter wereld en twee Nobelprijswinnaars in de literatuur. En wat eten en drinken betreft kunnen we nog veel van ze leren. Toerisme is de belangrijkste vorm van inkomsten voor de Grieken. Het land heeft de meeste kleine ondernemers van Europa. Meestal zijn het familiebedrijfjes met maximaal twee tot drie personeelsleden. Veel informatie over Griekenland hebben we verzameld en overzichtelijk in kaart gebracht.

    Griekenland heeft 10,7 miljoen inwoners en de helft woont in Athene.

    Griekenland is in oppervlakte bijna vier zo groot als Nederland en Griekenland kent één van de hoogste levensverwachtingen in Europa. Gemiddeld wordt een Griek 81,2 jaar oud. Vrouwen in Griekenland hebben een levensverwachting van 83,7 jaar en mannen 78,7 jaar (bron: WHO 2018). Wist je dat een gemiddelde Griek is 171,1 cm lang is? Ter vergelijking: een gemiddelde Nederlander is 175,6 cm lang. Griekse mannen zijn met 177,3 cm gemiddeld langer dan Griekse vrouwen die gemiddeld tot 164,9 cm groeien.

    Griekenland is sinds 8 december 1974 een republiek en heeft dus geen koning of koningin, maar een president. Momenteel is Katerina Sakellaropoulou president. Ze is staatshoofd sinds 13 maart 2020 en hiermee de eerste vrouwelijke president van Griekenland. Ook is Griekenland sinds 1 januari 1981 lid van de Europese Unie en per 1 januari 2002 kun je in het land betalen met de euro in plaats van drachmen.

    In totaal heeft Griekenland 545 Blauwe Vlag stranden. Daarmee staat Griekenland al jaren in de top drie ter wereld. Griekenland heeft bovendien de schoonste zeeën van alle EU-lidstaten. Meer dan 95% van het zwemwater is van uitstekende kwaliteit. 2004 was het jaar van Griekenland. Niet alleen werd Griekenland voor het eerst Europees Kampioen voetbal, maar ook werden de Olympische Spelen georganiseerd in Athene. In 2005 won dit vakantieland met zangeres Helena Paparizou het 50e Eurovisie Songfestival.

    De flora en fauna in Griekenland zijn prachtig met veel inheemse soorten. National Parks, Natura 2000 projecten en parken, UNESCO erfgoederen en Blue Flag Beaches zijn eigenlijk door heel Griekenland terug te vinden. De Grieken zijn van nature gastvrij en vriendelijk en de meeste (97%) zijn Orthodox. De Griekse taal is voor ons Nederlanders vrij lastig, maar de Grieken waarderen het zeer als je een woordje Grieks kunt spreken tijdens je vakantie. Informatie kun je ook vragen in het Engels; de meeste Grieken spreken deze taal goed.

    Griekenland informatie en Griekse cultuur

    Griekenland informatie Grieken in het kafénion

    Griekenland informatie – het kafénion

    De Grieken kennen een rijke historie en dat is vandaag de dag nog steeds terug te zien in het dagelijks leven. Niet alleen aan de archeologische bezienswaardigheden, maar ook in de authentieke Griekse keuken en bijvoorbeeld de feestdagen, festivals en vele lokale musea. Griekenland heeft 10.718.565 inwoners, waarvan de meeste leven (60%) in de metropool Athene en de stad Thessaloniki (bron: 2021). Omgerekend vertegenwoordigen de Grieken 2,0% van het totaal aantal inwoners in de Europese Unie.

    Het ‘kafenion’ is de ontmoetingsplaats voor voornamelijk mannen. In het dorpscafé wordt onder het genot van een kop Griekse koffie, een glaasje ouzo of tsipouro gediscussieerd over politiek. Het lijkt er soms hard aan toe te gaan, maar dat is niet zo. Een dagelijks schouwspel wat je in veel dorpjes op zowel het vasteland als de Griekse eilanden tegenkomt.

    Delen mag in Griekenland. Het is heel gewoon om met zijn tweetjes één halve liter fles bier te bestellen met twee glazen. Ook bij je snack of mezzes kun je gemakkelijk vorkjes geleverd krijgen voor alle personen aan tafel. Water op het terras is in Griekenland is trouwens gratis of erg goedkoop. Grieken eten twee keer per dag warm. ’s Middags eet men weinig, maar ’s avonds wordt er veel gegeten. En de Grieken gaan ook later aan tafel. Niet om 18.00 uur, maar pas na 21.00 uur zijn ze in restaurants en tavernes te vinden.

    In Griekenland betaal je sinds 2002 met de euro. Voor ons Nederlanders is dit geld dus eenvoudig en hoef je niet ingewikkeld valuta om te gaan wisselen. Voorheen betaalde je in Griekenland met de drachme. Let op dat bij het pinnen van geld in Griekenland een vergoeding door de bank wordt gerekend.

    Griekenland is een veilig land

    Griekenland is veilig voor vakantiesGriekenland is een relatief veilig land. Criminaliteit ligt een stuk lager dan in bijvoorbeeld Nederland. In grote steden als Athene en Thessaloniki en op drukke toeristische plaatsen dien je je eigendommen extra in de gaten te houden. 70% van alle misdaden vinden in hoofdstad Athene plaats. Het zijn voornamelijk kleine misdrijven. Bijvoorbeeld in de metro in de Griekse hoofdstad  of bij drukke toeristische trekpleisters zijn zakkenrollers actief. Laat ook geen waardevolle dingen zichtbaar in je huurauto liggen. Het gebeurt nog weleens dat snel een zijruit wordt ingetikt en deze spullen dan worden gestolen.

    Grieken zullen overigens eerder denken dat een niet-Griek verantwoordelijk is voor diefstal. Op de meeste Griekse eilanden liggen de criminaliteitscijfers nog een stuk lager dan in Athene en Thessaloniki en kun je helemaal veilig reizen en vakantie vieren. Let altijd op je eigendommen en zorg dat je je paspoort en waardevolle spullen bij je draagt. Griekenland is veilig, gevaarlijker is hier het drukke verkeer.

    Griekenland klimaat en weer

    Griekenland informatie klimaat en weer

    Griekenland informatie – klimaat en weer

    Het klimaat in Griekenland is niet in één zin te omschrijven. Het gevarieerde landschap en de vele eilanden zorgen voor een diversiteit in het klimaat van Griekenland en de weersomstandigheden. Zo kennen de meeste Griekse eilanden een Mediterraan klimaat met veel zonuren.

    De Ionische eilanden aan de westkust van Griekenland hebben een winter met veel meer neerslag dan bijvoorbeeld de droge Cycladen eilanden in de Egeïsche Zee. Ook in de zomer is de luchtvochtigheid hier een stuk hoger, wat over het algemeen resulteert in hogere temperaturen. Het woord klimaat is afgeleid van het Griekse woord ‘klima’. In de zomer zijn temperaturen overdag van 40 C geen uitzondering en ’s winters ligt er op de bergtoppen sneeuw in Griekenland. Tevens op de eilanden met veel en bergen boven de 1.500 meter, zoals Evia en Kreta.

    Griekenland flora en fauna

    Griekenland flora en fauna informatie

    Griekenland informatie – flora en fauna

    Toen er nog meer bossen waren in Griekenland was het het aantal wilde zoogdieren veel hoger. In het noorden van het vasteland, grotendeels nog onherbergzaam en bosrijk, leven nog beren, wolven, vossen, dassen, reeën en everzwijnen in het wild. In de zee, met name in het noorden, leven Caretta Caretta zeeschildpadden en Mediterrane monniksrobben. Beiden zijn ze inmiddels wel bedreigde diersoorten.

    Eén op de tien plantensoorten in Griekenland is inheems. Dit betekent dus dat je deze alleen in dit land zult aantreffen. Toch zijn er veel bomen gekapt en door bosbranden wordt elk jaar tientallen hectare bosgebied in de as gelegd. Olijfbomen, cipressen en pijnbomen zijn veelvoorkomend in Griekenland. In zoutpannen op Griekse eilanden als Kos, Corfu en Samos overwinteren flamingo’s. Op het vasteland vind je nog roofvogels en in het noordoosten wilde pelikanen.

    Helaas zijn er in de zomermaanden weleens bosbranden. Door droogte, hoge temperaturen en harde wind is het niet altijd even gemakkelijk om deze bosbranden onder controle te krijgen en te blussen.