Veerdiensten

  Als je tijdens je vakantie in Griekenland van het ene naar het andere eiland wilt varen of van of naar die ene havenplaats op het vasteland, kun je met de veerboot gaan. Veerboten in Griekenland zijn een veel gebruikt vervoersmiddel en de verbindingen en veerdiensten zijn zeer uitgebreid. De ferries zijn populair om te gaan eilandhoppen en vanuit Pireaus naar je vakantiebestemming te varen. Ook zijn er regelmatige veerdiensten vanuit verschillende havens in Italië naar o.a. Corfu, Igoumenitsa en Patras.

  Met de veerboot van eiland naar eiland in Griekenland

  De veerboten die varen zijn van verschillende rederijen en verschillen per route en tijdschema van type en grootte van de boot. Zo zijn er grotere veerboten waar ook motorvoertuigen op mee kunnen worden vervoerd, maar ook snelle flying cats voor alleen passagiers. Ook de prijzen variëren per route en type boot. In de regel zijn de flying cats duurder dan de grote auto-ferries.

  Net als wij Nederlanders zijn de Grieken onlosmakelijk verbonden met de zee. Het is voor hun net zo gewoon om je met een ferry te verplaatsen als bij ons de bus, trein of metro. Als je op vakantie gaat naar Griekenland kun je vooraf als je boottickets boeken. In het hoogseizoen of voor specifieke routes is dat aan te bevelen. Bekende Griekse reders zijn Blue Star Ferries, Hellenic Seaways, Minoan Lines, Seajets, Anek Lines (Fast Ferries), Golden Star Ferries en Dodekanisos Seaways.

  Een overtocht met een veerboot in Griekenland varieert van een kwartier tot enkele uren. De veerboot van Pounta naar het eiland Elafonisos in het zuiden van de Peloponnesos duurt bijvoorbeeld maar 20 minuten. Terwijl de veerdienst van Kreta naar Santorini zo’n twee duur duurt. Hier speelt de wind, die vaak op de Egeïsche Zee waait, nog een vrij grote rol in.

  Veerdiensten Dodekanesos

  Tussen de eilanden van de Dodekanesos zijn meerdere bootverbindingen. Zeker van en naar de grote eilanden Kos en Rhodos gaan veerdiensten genoeg in de zomermaanden. ook zijn deze eilanden onderling goed met elkaar verbonden met veerboten. Zo kun je eenvoudig van Kos naar Kalymnos, maar ook naar Astypalea en indirect naar Leros, Lipsi en Patmos bijvoorbeeld. Vanuit Rhodos gaan ook ferries naar Karpathos, Symi, Chalki en Tilos.

  Veerdiensten Cycladen

  Veerdiensten GriekenlandZeker tussen de Griekse eilanden op de Cycladen-archipel zijn veel en goede verbindingen met veerdiensten van verschillende reders. Zo is de drukste vaarroute tussen tussen Mykonos, Paros en Santorini te vinden. In de zomer zijn er overdag bijna elk uur wel veerboten die hier kort aanmeren. Met een flying cat duurt de overtocht van Mykonos naar Paros slechts 30 á 40 minuten. Ook Naxos krijgt dagelijks veel ferries. Hiervandaan vertrekken veerdiensten naar de kleine Cycladen als Koufounisi en het onbekende Amorgos. Milos en Folegandros hebben weer een goede verbinding met Santorini.