Fourni

Fourni, of eigenlijk de Fourni eilanden, bestaat uit drie eilanden. In het oosten Agios Minas, in het midden Fourni en in het westen Thimena. Ze hebben samen de naam van het grootste eiland gekregen. Het ligt in de Egeïsche Zee tussen Ikaria, Samos en Patmos. De oppervlakte is 40 km2, het ligt op 11 zeemijl van Agios Kirikos op Ikaria en heeft permanent ongeveer 3.000 inwoners. Het grootste eiland is heuvelachtig met lage begroeiing, slechts hier en daar dichtbij de zee zie je wat bomen. Dit zijn voornamelijk platanen.

Het eiland Fourni verrast je met schitterende zandstranden

Agios Minas is een onbewoond eilandje. Thimena is klein en heeft als hoofdplaats een gelijknamig vissersdorpje met een mooi strand. Het enige andere strand van het eilandje ligt bij Agios Nikolaos aan de andere zijde.

Over waar de naam Fourni vandaan komt lopen de meningen uiteen. Fourno is in het Grieks oven. De één denkt dat het komt omdat elk huis hier een oven heeft, de ander zegt dat het is genoemd naar de vorm van de haven. Fourni was al in de oudheid bewoond. Piraten verstopten zich in de Middeleeuwen en de Byzantijnse tijd in de natuurlijke baaien van het eiland om van daaruit te opereren.

De meeste bewoners zijn vissers en dat betekent heerlijke vers gevangen vis. Die krijg je dan ook geserveerd in de plaatselijke tavernes en het is heel goedkoop. Andere plaatselijke producten zijn tijmhoning, myzithra (soort kaas) en diverse kruiden. Traditionele gerechten van Fourni zijn “kreeftspaghetti” en katimeria.

Fourni vakantiebestemmingen

Fraai uitzicht op Fourni Griekenland

Uitzicht op het eiland Fourni

Fourni – is de hoofdplaats van het gelijknamige eiland. Het heeft zo’n 1.000 vaste inwoners en in de zomermaanden komen hier nog wat, voornamelijk Griekse, toeristen bij. Er is een gezellig centraal plein en een haventje met veel vissersboten. Je kunt hier kamers huren bij een toeristenburo of bij de eigenaars zelf. Vaak zijn er bij aankomst nog voldoende mogelijkheden om te kunnen overnachten.

Chryssomilia – is een plaatsje in het noordelijke deel van het eiland, gelegen aan een prachtige natuurlijke beschutte baai met zandstrand. Het zeewater loopt geleidelijk af wat het strand ook geliefd maakt bij families met kleine kinderen.

Petrokopia – ligt ten zuiden van Fourni en hier bevinden zich de archeologische opgravingen van het eiland; een antieke steengroeve vlakbij de zee met vondsten die verwijzen naar een grootse historische tempel.

Fourni bezienswaardigheden

Visnetten bij Chrysomilia op Fourni

Chrysomilia visnetten op eiland Fourni

De prachtige zandstranden, de schitterende baaien, de zee en de gezellige restaurantjes met hun heerlijke gerechten. Voor een archeologische bezienswaardigheid kun je naar Petrokopio. Dagelijks is deze site te bezichtigen en de toegang is gratis. Jaarlijks zijn er ook twee lokale festivals op 15 en 28 augustus met traditionele gerechten, Griekse muziek en veel dans.

Wat je niet mag missen op een vakantie naar Fourni. De vijf van Fourni:

  1. Fourni – de hoofdstad met gezellig haventje en het centrale plein.
  2. Petrokopia – de archeologische opgravingen.
  3. Chryssomilia – prachtig zandstrand op Fourni.
  4. Psili Ammos – mooi zandstrand op Fourni.
  5. Vitsilia – mooi zandstrand op Fourni.

Fourni hoe te bereiken

Uitzicht op Thimena bij Fourni

Thimena op Fourni

Wil je naar het eiland Fourni op vakantie dan moet je naar Samos of Athene vliegen en dan per veerboot vanuit Samos of Piraeus naar Fourni. Vanuit de omringende Griekse eilanden kun je met kleinere bootjes de oversteek maken. Er rijden bijna geen auto’s op het eiland en er is niet echt een uitgaansleven, op gezellige plaatselijke tavernes na. Veel toeristen komen er niet en daardoor heeft Fourni zijn eigen karakter kunnen behouden. Het is een heerlijk eiland om uit te rusten.

Fourni stranden

Fourni heeft een heel grillige vorm.Het is een langgerekt eiland met veel natuurlijke baaien ,mooie zandstranden zoals bij Chryssomilia. Het strand ligt in een beschutte baai in het noorden van het eiland. De andere mooie zandstranden liggen in het zuidelijk deel van het eiland als Mpali, Psili Ammos, Agios Ioannis, Elidaki, Vlygada en Vitsilia.

Fourni heeft geen Blue Flag beaches, maar de stranden op het eiland en het zwemwater zijn wel schoon en vaak nog redelijk verlaten.

Wat zijn jouw tips voor Fourni?