Hydra

Hydra is een Argo-Saronisch eiland en in tegenstelling tot de anderen telegen kaal met steile rotsen in zee en alleen in het zuidwesten wat pijnbomen. Het eiland heeft weinig meerdere kiezelstranden, welke op loopafstand van het stadje zijn gelegen. Hydra heeft een oppervlakte van 50 km2, een kustlijn van 55 kilometer en in totaal zo’n 300 vaste inwoners. Het ligt slechts 37 zeemijl van de haven van Piraeus. Vanuit Piraeus varen het hele jaar door veerboten in ongeveer drie uur of snelle draagvleugelboten in een uur naar het Griekse eiland. Ook vanaf Porto Cheli, Ermioni en de buureilanden Poros en Spetses vertrekken veerdiensten naar het historische eiland.

Hydra is een Grieks eiland met een rijke historie en autovrij

Hydra is een rustig en motorvoertuigenvrij eiland. De hoogste berg is Erotas genaamd en heeft een piek van 593 meter boven de zeespiegel. De gelijknamige hoofdstad is meer dan een bezoekje waard. Op Hydra is de ezel een populair vervoersmiddel voor toeristen en ook locals gebruiken de dieren om hun materialen te vervoeren. Comfortabel is een ander verhaal en een ritje is dan ook van korte duur. Een taxiboot of kaïk is andere mogelijkheid om je te verplaatsen rondom het eiland. De meeste bezienswaardigheden liggen in de stad of in de directe omgeving hiervan en zijn te voet ook prima te bereiken Meestal binnen een uur of maximaal twee uur wandelen.

Op het eiland staan verspreid meer dan 150 kapelletjes. Niet allemaal even fraai of uniek, maar vaak wel mooi voor op de vakantiefoto. Het klooster van het ontslapen van de moeder gods en het museum van historische archieven in het stadje Hydra zijn de meest noemenswaardige bezienswaardigheden. Het stadje zelf is de echte bezienswaardigheid van het eiland met de vele kleine smalle straatjes en typische bouwstijl. Zo mag men hier alleen houten kozijnen plaatsen en is de architectuur beschermd door de Griekse overheid.

Voor wandelaars is Hydra zeker een bezoekje waard. Op het eiland zijn er weinig andere mogelijkheden om jezelf te verplaatsen dan te voet.

Hydra foto album

+ Lees meer- Lees minder

Hydra vakantiebestemmingen

Hydra haven met ezeltjesHydra – is een stadje en ziet er niet direct Grieks uit. Geen kleine witte huisjes, maar statige vierkante hoge huizen met twee a drie verdiepingen, een dakterras en pannendaken. Om de tuinen staan hoge muren. Na de Tweede Wereldoorlog vestigden zich hier veel buitenlanders, die de oude wat vergane huizen weer restaureerden.

Huize Tsamadous is nu de koopvaardijschool en Huize Tompazi is een dependance van de kunstacademie van Athene. Het is dus een zeer aantrekkelijk eiland voor kunstenaars en kunstliefhebbers. Aan de haven zijn ook heel veel kunstgalerieën.

Midden op de kade staat het klooster Kimisis tis Theotokou, tegenwoordig de hoofdkerk van Hydra. Ezeltjes zorgen voor het goederenvervoer in de stad, vaak over steile trappen. Op de heuvel boven de stad heeft men een schitterend uitzicht over het eiland en kan men genieten van een mooie zonsondergang.

Meer Griekenland aanbiedingen


Hydra tips

Hydra stadCentraal op het eiland ligt het monnikenklooster Profitis Ilias op 500 meter boven de zeespiegel en een leuke wandeling tijdens je reis. Pal ernaast ligt het nonnenklooster Agia Efpraxia waar men zelfgemaakt handwerk verkoopt.

De haven van Hydra-stad is gezellig met terrasjes tot op de kade. In de haven meren regelmatig grote en opvallende jachten aan. Ook onze koning Willem Alexander en koningin Maxima komen hier weleens tijdens hun vakantie in hun villa in Kranidi.

De terrassen van bars en tavernes aan de haven zijn wat prijziger dan die van tavernes, restaurants en bars welke wat verder van de haven zijn gelegen. Een tip om hier een eetgelegenheid te zoeken voor de lunch of diner.

Hydra hoe te bereiken

Hydra straatje met tavernesHydra heeft geen eigen vliegveld en kun je per veerboot of snellere draagvleugelboot bereiken vanuit Piraeus. De meeste veerboten combineren een boottocht met de eilanden Poros en Spetses. Een overtocht met een veerboot vanuit Piraeus kan drie en een half uur duren, maar met een draagvleugelboot ongeveer anderhalf uur. Vanuit Hydra vaart nog een ferry naar het eiland Aegina.

Vanuit de haven van het gezellige kustplaatsje Ermioni in de streek Argolis op de Peloponnesos gaan dagelijks meerdere veerdiensten naar Hydra. Andere optie is een taxi-boot.

Hydra stranden

Avlaki beach op HydraNatuurlijke stranden zijn er maar weinig op Hydra. Men kan zwemmen bij Spilia naast de haven en bij Kaminia, een georganiseerd kiezelstrand en vissershaven, Vlychos en Mandraki beide ook georganiseerde stranden. Op deze stranden kun je te voet of met een taxibootje komen. Verder weg liggen de stranden Molos en Bitsi en deze zijn alleen per bootje vanuit de haven van Hydra-stad bereikbaar.

Het mooiste strand van Hydra is Vlychos beach. Hier is het kiezelstrand georganiseerd met parasols en ligbedden en aan het strand zorgt een taverne met terras voor versnaperingen. Bovendien is het kustplaatsje pittoresk en een bezoekje waard tijdens je vakantie op Hydra.

Helemaal in het zuidwesten ligt het fraaie Bisti beach. Een georganiseerd kiezelstrand met parasols en ligbedden op 30 minuten varen vanuit Hydra-stad. Langs en op het strand groeien naaldbomen voor de nodige schaduw. Je kunt een wandelingetje maken naar de Agios Georgios kapel, gelegen aan de volgende baai.

Hydra restaurants

Hydra restaurantsRestaurants waar je prima kunt lunchen of genieten van een diner op Hydra zijn Sunset restaurant met een fantastisch uitzicht, Da Barbadimas een Italiaans restaurant, Kodylenia’s een visrestaurant met een mooi uitzicht, Christina’s taverne en voor de Griekse keuken Zephyros en Xeri Elia.

Voor de zonsondergang kun je ook doorwandelen naar Hydronetta cocktail bar. Vanaf je tafeltje kun je hier genieten van wellicht de mooiste plek voor de ondergaande zon op het eiland Hydra.

Hydra wandelen

Hydra uitzicht op de stad vanaf het museumHydra is een wandeleiland bij uitstek. Verspreid over het eiland lopen meerdere wandelpaden. Langs de kust is een mooi wandelpad, dat doorloopt via het dorpje Kamini naar het fraaie Vlychos beach. In totaal zijn er 11 verschillende wandelroutes beschikbaar op het Argo-Saronische eiland.

Onderweg word je getrakteerd op fraaie uitzichten en kom je wilde geiten, konijnen en reptielen tegen. De meeste wandelroutes starten in het hoofdstadje. Langs de paden geven houten bewegwijzeringen aan waar je bent of welke bezienswaardigheden er in de buurt zijn. Je kunt zelf een dagtochtje maken naar Hydra en een middagje gaan wandelen hier.

Hydra vakanties

Wil je Hydra bezoeken tijdens je vakantie, dan kun je zelf met een veerboot uit Athene of vanuit Ermioni op de Peloponnesos gemakkelijk reizen. Leuk is om te gaan eilandhoppen en dit eiland te combineren met bijvoorbeeld Poros. Dit betekent een pakketreis met je vliegtickets, transfers, bootovertochten en de accommodaties. Andere optie is om te gaan zeilen in de Saronische golf. Ook dan kun je meerdere eilanden combineren in één reis.