Hydra

Hydra is een Argo-Saronisch eiland en in tegenstelling tot de anderen kaal, rotsachtig met steile rotsen in zee en alleen in het zuidwesten wat pijnbomen. Het eiland heeft weinig natuurlijke stranden, de meeste zijn aangelegd.

Hydra heeft een oppervlakte van 50 km2, een kustlijn van 55 kilometer en 300 inwoners. Het ligt slechts 37 zeemijl van de haven van Pireaus. Vanuit Pireaus varen het hele jaar door veerboten in ongeveer drie uur of draagvleugelboten in een half uur naar het Griekse eiland. Ook vanaf andere eilanden doen veerboten het eiland aan.

Hydra is het eiland van de kunstenaars en schilders en autovrij

Hydra is een rustig en autovrij eiland. De hoogste berg is Erotas van met een piek van 593 meter. De gelijknamige hoofdstad is ook een bezoeken waard. Op Hydra is de ezel een populair vervoersmiddel voor toeristen. Comfortabel is een ander verhaal en een ritje is dan ook van korte duur. Een taxiboot of kaik is andere mogelijkheid om je te verplaatsen. De meeste bezienswaardigheden liggen in de stad of in de directe omgeving en te voet ook prima te bereiken binnen een uur of maximaal twee uur.

Op het eiland staan meer dan 150 kapellen. Niet allemaal even fraai of uniek, maar vaak wel mooi voor op de vakantiefoto. Het klooster van het ontslapen van de moeder gods en het museum van historische archieven in het stadje Hydra zijn de meest noemenswaardige bezienswaardigheden. Het stadje zelf is de echte bezienswaardigheid van het eiland met de vele kleine smalle straatjes en typische huisjes.

Hydra foto album

Hydra vakantiebestemmingen

Hydra – is een stadje en ziet er niet direct Grieks uit. Geen kleine witte huisjes, maar statige vierkante hoge huizen met twee a drie verdiepingen, een dakterras en pannendaken. Om de tuinen staan hoge muren. Na de Tweede Wereldoorlog vestigden zich hier veel buitenlanders, die de oude wat vergane huizen weer restaureerden.

Huize Tsamadous is nu de koopvaardijschool en Huize Tompazi is een dependance van de kunstacademie van Athene. Het is dus een zeer aantrekkelijk eiland voor kunstenaars en kunstliefhebbers. Aan de haven zijn ook heel veel kunstgalerieën.

Midden op de kade staat het klooster Kimisis tis Theotokou, tegenwoordig de hoofdkerk van Hydra. Ezeltjes zorgen voor het goederenvervoer in de stad, vaak over steile trappen. Op de heuvel boven de stad heeft men een schitterend uitzicht over het eiland en kan men genieten van een mooie zonsondergang.

Hydra tips

Er zijn weinig echte bezienswaardigheden op het eiland. In het midden van het eiland is het monnikenklooster Profitis Ilias op 500 meter hoogte een leuke wandeling. Daarnaast ligt het nonnenklooster Agia Efpraxia, waar men zelfgemaakt handwerk verkoopt.

Hydra hoe te bereiken

Hydra heeft geen eigen vliegveld en kun je per veerboot of snellere draagvleugelboot bereiken vanuit Pireaus. De meeste veerboten combineren een boottocht met de eilanden Poros en Spetses. Een overtocht met een veerboot vanuit Pireaus kan drie en een half uur duren, maar met een draagvleugelboot ongeveer in anderhalf uur. Vanuit Hydra vaart nog een ferry naar het eiland Aegina.

Hydra stranden

Natuurlijke stranden zijn er maar weinig op Hydra. Men kan zwemmen bij Spilia naast de haven en bij Kaminia, een georganiseerd kiezelstrand en vissershaven, Vlychos en Mandraki beide ook georganiseerde stranden. Op deze stranden kan men te voet of met een bootje komen. Verder weg liggen de stranden Molos en Bitsi en alleen per bootje vanuit de haven bereikbaar.

Hydra restaurants

Restaurants waar je prima kunt lunchen of genieten van een diner op Hydra zijn Sunset restaurant met een fantastisch uitzicht, Da Barbadimas een Italiaans restaurant, Kodylenia’s een visrestaurant met een mooi uitzicht, Christina’s taverne en voor de Griekse keuken Zephyros en Xeri Elia.

Wat zijn jouw tips voor Hydra?