Feestdagen

    De Grieken kennen naamdagen en op deze dagen worden de gelijknamige in Griekenland door vrienden en familie in het zonnetje gezet. Ze vieren ook Kerstmis en nieuwjaarsdag, zoals wij dat in Nederland en België doen, maar Pasen is in Griekenland een heel andere gebeurtenis. Het orthodoxe paasfeest valt vaak op een andere datum dan ons paasfeest en ook vieren de Grieken het veel uitbundiger. Ochi-dag is de dag waarop Griekenland in 1940 “nee” zei tegen de Italianen. Het zijn de belangrijkste feestdagen in Griekenland.

    Ook Maria Hemelvaart op 15 augustus is een belangrijke feestdag die wij in Nederland niet of nauwelijks vieren. Lokaal en op de eilanden zijn er vaak nog andere feestdagen. Het Griekse Paasfeest en dus ook Pinksteren en Hemelvaart vinden meestal op andere data plaats dan in Nederland. Veertig dagen voor het paasfeest is het Kathari Defthera of terwijl schrale maandag. Traditioneel een dag in Griekenland die veel buiten wordt gevierd met picknicks in de vrije natuur. Lokaal hebben eilanden, streken, steden of dorpen zelf nog genoeg andere feestdagen.

    In Griekenland zijn werknemers gemiddeld zes dagen per jaar vrij voor een feestdag. Dat is het minste aantal vrije feestdagen in de Europese Unie. In Nederland zijn dit ter vergelijking acht dagen per jaar (bron: OESO). Het wettelijk minimum aantal vrije dagen in Griekenland bij een volledige werkweek is 20 per jaar. Dit is tevens het gemiddelde en werkgevers geven Grieken dus meestal geen extra vrije dagen.

    Feestdagen in Griekenland

    1 januari – nieuwjaarsdag en wordt gevierd in heel Griekenland met een hoop vuurwerk als bij ons.
    6 januari – Driekoningen met in Pireaus de zegening van de zee.
    25 maart – viering onafhankelijkheid van de opstand tegen de Turken in 1821.
    23 april – St. Joris.
    1 mei – Dag van de Arbeid en officiële begin van de lente en het toeristenseizoen.
    14 juni – Dag van de Heilige Geest.
    15 augustus – Maria Hemelvaart is een grote godsdienstige viering met families.
    28 oktober – Ochi dag het verbod van Metaxas uit 1940 tegen Mussolini.
    25 en 26 december – Kerstmis.

    Festivals en concerten

    Griekenland-feestdagen-pasen-fanafare-kerkyra-300

    Fanfare op Corfu tijdens Pascha (Pasen).

    Vrijwel elk eiland viert diverse keren per jaar zijn festivals. Vaak zelfs lokaal per gemeente of dorp. Op Corfu is het orthodoxe paasfeest het beste. In Kerkyra worden vanaf balkons roodgeverfde vazen gevuld met water gegooid, nadat de klokken van de kerk om stipt 11.00 uur het startsein hebben gegeven. Duizenden Grieken en toeristen zijn elk jaar bij dit spektakel en proberen nadien een scherf te bemachtigen. Dit brengt namelijk geluk. In augustus zijn er in heel Griekenland feesten en festivals. Vaak met veel eten en vuurwerk.

    Griekenland heeft enkele amfi-theaters die nog worden gebruikt voor openlucht concerten. De bekendste en mooiste is die van Epidaurus op de Peloponessos, maar ook het Herodus Atticus bij de Akropolis en Dodoni in Epirus zijn mooie theaters. In de zomermaanden zijn hier veel concerten en schouwspelen te bewonderen.

    Bij volle maan in de maand augustus zijn de meeste archeologische bezienswaardigheden in Griekenland ’s avonds geopend voor publiek en gratis te bezoeken. Fraaie beelden zie je dan op social media passeren van bijvoorbeeld Kaap Sounio.

    Griekse naamdagen

    In Griekenland is volgens Grieks-orthodoxe traditie bijna elke dag van het jaar toegewijd aan een christelijke heilige. Als een Griek is vernoemd naar zo’n heilige dan viert men op deze dag zijn of haar “naamdag”. Een groot feest met veel cadeaus en gezelligheid met familie en vrienden. De meeste Grieken vieren naamdagen in plaats van verjaardagen. Aangezien veel kinderen naar vader, moeder, opa of oma worden vernoemd, is het niet uitzonderlijk als er in een familie meerdere personen in het zonnetje worden gezet. Namen als Yorgos (Jiorgos), Dimitris, Nikos, Spiros, Maria of Stella komen in Griekenland veel voor.

    Meestal vallen de naamdagen elk jaar op dezelfde datum. Toch is er voor de Griekse naamdagen een speciale kalender. Namen van heiligen die geen naamdag hebben, worden gevierd op de dag van alle heiligen. Dat is acht weken na Orthodox Pasen.