Folegandros

Het kale, droge, bergachtige eiland Folegandros is één van de kleinste eilanden van de Cycladen. In totaal bedraagt het oppervlakte 32 km2, heeft het een kustlijn van 40 kilometer en wonen er zo’n 750 mensen. Van oost naar west is het eiland maximaal 13 kilometer breed en van noord naar zuid varieert de lengte van slechts één kilometer in het midden tot maximaal 3,7 kilometer in het zuiden. Folegandros ligt tussen de eilanden Sikinos en Milos in en wordt ook wel het authentieke Griekse eiland genoemd. De hoogste bergtop is Agios Elefterios in het zuidoosten van 455 meter en de hoofdstad van het Griekse eiland is Chora genaamd.

Chora op Folegandros behoort tot de zeven mooiste dorpen van Europa

Chora is de trekpleister van Folegandros en behoort volgens CNN bij de zeven mooiste dorpjes van Europa. Het hoofdstadje doet denken aan Fira of Oia op Santorini. Ze hebben namelijk een zelfde opzet en zijn tegen een steile en hoge rots amfitheatersgewijs opgebouwd. Chora heeft dan ook witgekalkte blokwoningen en veel steegjes. Het landschap op dit Cycladen-eiland is dor met reusachtige rotspartijen en Folegandros is nog niet zo toeristisch.

De naam van dit eiland komt waarschijnlijk van het Fenicische woord voor rotsachtig, maar het kan ook de naam zijn van de aanvoerder van het Kretenzer leger, dat het eiland ooit aanviel. Veel toeristen weten de weg zelf wel te vinden naar Folegandros. In het hoogseizoen is het dan ook behoorlijk druk. De lente met veel bloemen en de herfst zijn echter de beste reistijden voor een vakantie naar Folegandros. Het is overigens een echt wandeleiland en dat is in deze periodes het beste, want dan is het niet zo warm.

Pasen wordt op Folegandros op een unieke manier gevierd. In een sfeer van vreugde, zang, dans, goede wensen en vuurwerk verwelkomen de eilandbewoners de processie met de icoon van Maria. Op paaszondag wordt de icoon door Chora en de straatjes van Kastro gedragen. De jongelui steken dan vuurwerk af. Op maandag gaat de icoon naar Ano Meria en dinsdag naar Petoussia en Livadi en komt uiteindelijk bij de haven. ’s Avonds gaat hij terug naar de Panagia kerk.

Elke zomer van juni tot augustus is er een festival in de straten van Kastro, Karavostasis en Ano Meria met theater, film en Griekse en klassieke muziek. Op 27 juli wordt het feest van Agios Pandeleimon gevierd.

Folegandros foto album

+ Lees meer- Lees minder

Folegandros interactieve kaart

Folegandros kaart

Folegandros vakantiebestemmingen

Livadaki beach op Folegandros

Strand van Livadaki

Het eiland beschikt over één grote weg van de havenplaats naar de hoofdstad en daarna 5 kilometer naar het westen naar Ano Meria. Chora, de hoofdstad, ligt 300 meter boven de zeespiegel en bestaat eigenlijk uit twee plaatsjes. Het oude stadsdeel is Kastro uit de 13e eeuw met huizen, waarvan de achtermuur naar zee staat als een soort vesting. Kastro is te bereiken via twee toegangen, het zijn overdekte passages, die poorten vroeger afsloten. Kastro heeft een beschermde culturele status. Hier vind geen winkeltjes en café’s. Het nieuwe gedeelte (gebouwd in het begin van de vorige eeuw) is sfeervol met vijf verschillende pleinen met bomen, restaurants, winkels en overal bloemen groeiend tegen de huizen. Het nieuwe gedeelte heeft ook nauwe straatjes, binnenpleinen en kerken.

Vanaf het Pountaplein kun je via een trap in 15 minuten bovenop de heuvel komen. Vandaar heb je een prachtig uitzicht over het stadje en het eiland. Hier staat ook de mooiste kerk van het eiland, de Panagia kerk met een witte koepel. In de kerk bewaart men een Maria-icoon, welke drie keer gestolen is door zeerovers, maar elke keer toch weer aanspoelde op Folegandros. In de kerk zijn ook oude inscripties en mooie beelden.

Vijf kilometer ten westen van Chora ligt Ano Meria, een rij van kleine plaatsjes met familiebedrijven, die leven van de landbouw. Ze kweken groente en fruit en alles wordt met de hand gedaan. Hier is ook een ecologisch volkenkundig museum. Je kunt van hieruit via steile paden op verlaten stranden komen.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Folegandros bezienswaardigheden

Chora op Folegandros

Uitzicht op hoofdstadje Chora

Natuurlijk het stadje Chora met het kastro, de kerk Panagia, Ano Meria met het folklore museum en de prachtige verlaten stranden. Vergeet niet in het noordoosten Chrysospilia, de gouden grotten met stalactieten en stalagmieten, te bezichtigen.  Deze kun je met een excursie vanaf zee bekijken. Volgens de overleveringen vluchten de dorpsbewoners voor plunderaars met hun gouden voorwerpen naar deze grotten.

De plunderaars ontdekten het echter en sloten de gangen van de grotten af en stichtten hier brand. Alles binnen in de grotten verbrandde, wat overbleef was volgens de legende een plas goud.

Folegandros hoe te bereiken

Folegandros restaurants

Dineren in een Grieks restaurantje

Folegandros heeft geen eigen vliegveld. In het havenplaatsje Karavostasis komen veerboten aan die varen langs de eilanden Paros, Syros, Sikinos, iOS, Naxos, Santorini en Anafi en soms ook havenstad Piraeus. Vanaf de haven rijdt altijd een bus naar de hoofdstad. Het is overigens maar 3 kilometer en het busstation ligt in het zuiden van de hoofdstad Chora op 50 meter ten zuiden van het Pountaplein.

Van juli tot augustus waait op het eiland regelmatig de Meltemi wind en die harde wind kan de dienstregeling van de veerboten danig in de war sturen. Let dus goed op en als de stevige Meltemi wind waait, vraag dan tijdig bij een reisbureau of de ferry’s wel varen op die dag.

Folegandros stranden

Folegandros stranden in Griekenland

Verborgen strandje op Folegandros

De stranden behoren tot de mooiste van de Cycladen met fijn zand en helder blauw water. Overal op Folegandros zijn baaien. Sommige zijn over weggetjes of muilezelpaden bereikbaar maar driekwart van alle stranden zijn op het eiland alleen over zee bereikbaar. Huur een bootje (kaïk) of laat je brengen door een watertaxi naar zo’n schitterend strand. Vanaf Ano Meria kun je met de auto naar naar de stranden van Agios Georgos en Ambeli. Livadaki kun te voet bereiken. De wandeling er naartoe is de moeite waard. Op Agios Georgios staat vaak veel wind. Heen gaat makkelijk maar terug de berg op valt wat tegen.

Twee kilometer ten westen van Chora liggen de stranden van Angali en Agios Nikolaos. Deze laatste is ook een naaktstrand. Bij de haven Karavostasis zijn ook stranden, maar die zijn niet zo geschikt om te zwemmen, want daar is de zee ondiep. De stenen op de zeebodem zijn hier glad en dus lastig om de zee in te lopen.

Folegandros vakanties

Pleintje in Chora op Folegandros

Gezellig dorpsplein in Chora

Een vakantie naar Folegandros kun je zelf organiseren vanuit Nederland of België. Het makkelijkste is om een vlucht te boeken naar Santorini. Vanuit Fira vertrekken de veerboten naar Folegandros en Milos. De ‘Fast Ferries’ doen 40 tot 50 minuten over de overtocht.

In Nederland kun je ook een georganiseerde pakketreis boeken bij Ross Holidays naar Folegandros. Eventueel in combinatie met een ander eiland in de omgeving. Kleinschalige accommodaties dichtbij de lokale bevolking met volop mogelijkheden om te voet het eiland te ontdekken.

Het aanbod van accommodaties is beperkt op het eiland. Veelal zijn het studio’s, appartementen en kleine hotels. Folegandros is geen bestemming voor het massatoerisme en je hebt het gevoel dat de tijd hier heeft stilgestaan.