Paxos

Paxos, ook wel geschreven als Paxi, ligt 16 kilometer ten zuiden van Corfu en 18 kilometer van het vasteland van Griekenland. Het Griekse eilandje is 3,5 kilometer breed en 10 kilometer lang. Anti-Paxos, iets ten zuiden, is met twee kilometer breed en drie kilometer lang nog wat kleiner. Langs de kust liggen heel veel kleine baaitjes, soms alleen per boot bereikbaar. Op het Ionische eiland groeien veel olijfbomen en cipressen. Men schat het totaalaantal op meer dan een half miljoen. Het aantal permanente inwoners is maximaal 3.000 en het eilandje Anti-Paxos heeft het hele jaar door slechts vijf tot tien vaste bewoners.

Paxos is een heerlijk eiland om te ontspannen en te wandelen

In de zomermaanden zie je veel zeilboten langs de kust, vaak zijn ze onderweg van Corfu naar Lefkas of vice versa. In de haven van eilandhoofdstad Gaios is het ’s avonds vaak gezellig druk en dan zijn restaurants en terrassen van bars goed gevuld met voornamelijk zeilers. Lakka, een plaatsje in het noorden van het Ionische eiland, trekt ook veel zeilers en luxe jachten. Vanuit de havens van Kerkyra, Lefkimi en Igoumenitsa varen meerdere keren per dag veerdiensten naar Gaios. Onze tip voor een dagje uit tijdens je vakantie.

Het hoogste punt van het eiland is de top van de berg Agios Isavros van 250 meter. Mede doordat de eilanden zo klein en groen zijn, zijn het ideale wandelbestemmingen. Verspreid over de twee Griekse eilandjes vind je smalle wandelpaden zonder bewegwijzering. Vraag vooraf aan lokale bewoners welke wandelroutes zij adviseren en ook of de wandelpaden goed begaanbaar zijn.

De westkust van Paxos heeft voornamelijk hoge en steile rotspartijen met meerdere grotten. In het noordwesten liggen de grotten van Ipapantis en Kastanida, ook wel Blue Caves genoemd, en meer centraal aan de westkust vind je de grotten van Staches en Petriti. Vanuit Gaios en Lakka kun je (georganiseerd) per boot naar deze grotten varen om ze te bezichtigen. Ook vanaf Parga en Corfu zijn er dagexcursies met deze grotten op de route te boeken.

In 2022 is men hier gestart met de opnames van de populaire Griekse televisieserie ‘Maestro in Blue’. Sinds maart 2023 is deze ook te zien op Netflix. In april 2023 zijn nieuwe opnames gemaakt voor het tweede seizoen van deze dramaserie op Paxos en in hoofdstad Athene.

foto album Paxos

+ Lees meer- Lees minder

Paxos interactieve kaart

Paxos kaart

Paxos vakantiebestemmingen

Gaios op Paxos tijdens vakantie

Paxos vakantie – hoofdstadje Gaios

Gaios – is de belangrijkste plaats op Paxos gelegen aan een binnenbaai, tevens de haven, Manesko genoemd, voor veer- en zeilboten. Het plaatsje heeft een prachtig plein aan het haventje met typische huisjes (soms met tegels bewerkt), smalle steegjes, souvenirwinkeltjes en bougainvillea en orleanders bloeiend tegen de pasteltinten van de Venetiaanse huizen. Bij Café Nautica, aan de nieuwe haven, kun je eventueel je bagage opbergen als je in éé dag Paxos wilt verkennen en ontdekken.

Voor de binnenbaai liggen twee eilanden: Agios Nikolaos met de resten van een in 1432 door de Venetianen gebouwde vesting en een oude windmolen en het eilandje Panagia met de sneeuwwitte Mariakerk, die vooral op 15 augustus druk bezocht wordt, en een vuurtoren. Vanaf de muren van het oude fort op Agios Nikolaos heb je een fraai uitzicht op de haven en de boulevard van Gaios. Meer over Gaios

Lakka – is een andere badplaats op het eiland in het noorden van Paxos met een vuurtoren en veel watersportmogelijkheden. In 2004 was dit het culturele dorp van Europa met vele festiviteiten. Het havenplaatjes ligt in een komvormige baai met azuurblauw water en veel zeilboten met in de zomermaanden ook luxe jachten. Akis bar, direct aan zee is een prachtige plek om te relaxen en te genieten van het uitzicht op de baai. Meer over Lakka

In het zuidoosten van het eiland vind je het badplaatsje Moggonissi (Mongonisi) met diverse faciliteiten en ook het vissersdorp Loggos aan de oostkust is een vakantiebestemming op Paxos.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Paxos tips

Rotspoort van Tripti op Paxos tijdens vakantie

Tripti rotspoort op Paxos

Aan de rotsachtige westkust zijn grotere en kleinere zeegrotten zoals de Ipapantigrot, waar in de tweede wereldoorlog een Griekse onderzeeër zich maandenlang schuil hield, de Stakkai grotten en de Petriti grot. Men noemt deze grotten ook wel de Blue Caves van Paxos. Verderop steekt de bizarre rotspunt Ortholithos uit het zeewater omhoog. Vlakbij de zuidpunt van Paxos is de rotspoort Tripti bezienswaardig.

Paxos en Anti-Paxos hebben vele kleine en grotere zandstranden. Op Anti-Paxos zijn dat de bekende zandstranden Vrika en Voutoumi. Ze zijn nog niet overvol met toeristen en behoren tot de fraaiste van Griekenland. Vanuit Gaios op Paxos kun je met een (taxi)boot of kaik naar Anti-Paxos varen. Tochtje is zo’n 25 minuten en je betaalt € 7,- per persoon per enkele reis. Er vertrekken meerdere boten per dag, zeker in het hoogseizoen, en vraag de kapiteins waar en hoe laat je weer kunt terugvaren naar Gaios.

Voor de mooiste zonsondergang ga je naar restaurant Erimitis. Het terras heeft een waanzinnig uitzicht en het eten is hier fantastisch. De prijs-/kwaliteitsverhouding is prima en de gerechten worden fraai opgediend. De kok gebruikt veel lokale ingrediënten voor zijn gerechten. Een tip om te gaan dineren tijdens je vakantie op Paxos.

Paxos bezienswaardigheden

Vrika beach op Anti Paxos

Paxos vakantie – Vrika beach op Anti Paxos

Makratika – is een dorpje in het zuidwesten van Paxos heeft twee interessante kerken uit 1739 en de andere oorspronkelijk uit het jaar 1699. Net buiten het dorp ligt de baai van Mousmoulis met een spectaculair uitzicht en mooie plaats om te genieten van de zonsondergang. Klein detail is nog de ruïne van de oude Lessanitis windmolen.

Loggos – is een havenplaatsje tussen Gaios en Lakka in aan de oostkust van Paxos. Het ligt in een komvormige baai en door de smalle doorgang van de haven kunnen geen grote boten. De kerk van St. Nicholas in het centrum is bezienswaardig even als het uitzicht op het haventje naast de kerk. De watertoren van Tzilios uit 1837 is een ander interessant object om te bekijken. In het dorpje kun je verder een oude zeepfabriek en een ruïne van een oude molen bezichtigen. Meer over Loggos

Wat je tijdens een verblijf of vakantie op Paxos niet mag missen. De top vijf bezienswaardigheden van Paxos:

  1. Gaios – het hoofdstadje van Paxos met gezellige beschutte haven.
  2. Lakka – prachtige baai in het noorden van Paxos met zeilboten.
  3. Voutoumi beach – op Anti-Paxos een van de mooiste stranden van Griekenland.
  4. Mousmoulis – de mooiste zonsondergang van Paxos.
  5. Grotten aan de zuidkust – de Ipapanti, Stakkai en Petriti grotten per bootje te bezichtigen.

Paxos hoe te bereiken

Paxos zeilboten bij Lakka

Paso vakantie – zeilboten bij Lakka

Paxos en Anti-Paxos zijn alleen per boot bereikbaar. Autoveerboten tussen Kerkyra en Gaios gaan zes keer per week en vaak via Igoumenitsa in Epirus. Snelle draagvleugelboten varen twee tot vier keer per dag van en naar Corfu. Ook vanaf Lefkimmi in het zuiden van Corfu kun je overvaren naar Paxos. De boottocht duurt ongeveer een uur en dertig minuten.

Kamelia Lines vaart van Kerkyra naar Gaios en weer terug. Een enkele reis kost € 17,- per persoon, inclusief bagage, en in de haven van Gaios en bij een reisbureau in Kerkra (nieuwe haven) verkopen ze kaartjes voor de veerdienst. Aan boord is WiFi. Ook vanuit de havenplaats Igoumenitsa gaan veerdiensten naar Gaios. In de zomermaanden zijn er meerdere verbindingen per dag en kun je ook een (huur)auto meenemen.

Voor vakanties naar Paxos en Anti-Paxos kun je het beste aanvliegen op de luchthaven van Corfu. Vanuit Nederland zijn er diverse touroperators die van mei tot en met oktober vakanties aanbieden als pakketreis naar een van de eilanden. Vaak is dit een gecombineerde vakantie met Corfu.

Paxos stranden

Vrika en Voutoumi beach Anti Paxos

Paxos vakantie – stranden op Anti Paxos

De mooiste stranden liggen op Anti-Paxos. Voutoumi is schitterend alleen in de zomermaanden vaak erg druk met toeristen die hier met een excursie aanmeren voor een duik en lunch. Vanuit Gaios op Paxos kun je met een taxiboot naar Voutoumi voor een dagje genieten aan het strand. Vrika is een kleiner, maar ook fraai strand op Anti-Paxos.

Op Paxos liggen de meeste stranden in het noordwesten van het eiland. Glyfada, Fikia, Levrechis, Marmari, Kipos en Kipiadi zijn fraaie standjes met schoon en helder zeewater. Bovendien nog niet zo toeristisch. Je vindt deze strandjes in de buurt van het plaatsje Loggos.

Paxos accommodaties

Gebouw in centrum Gaios Paxos

Paxos Gaios – oude pand aan de haven

Het grootste hotel is Paxos Beach hotel op een kwartier rijden van Gaios aan een kleine baai. Bij de haven van Gaios zijn reisbureaus die bemiddelen bij de verhuur van appartementen of vakantiewoningen. In het havenplaatsje Lakka zijn Andrikos studio’s een leuk verblijf voor een reis of vakantie op Paxos.

In het stadje Gaios zelf zijn genoeg accommodaties te vinden voor een korte vakantie. informeer bij aankomst in de haven van Paxos. Elders op het eiland en op Anti Paxos zijn ook enkele luxe villa’s te huur voor een vakantie. Je kunt natuurlijk ook gaan zeilen.

Paxos vakanties

Paxos vakantie uitzicht op Gaios

Paxos vakantie – uitzicht op Gaios

Een vakantie naar Paxos kun je het hele jaar door online boeken. Van april tot en met oktober kun je georganiseerde reizen boeken vanuit Nederland. Verschillende reisorganisaties bieden Paxos aan als vakantiebestemming. De reis is inclusief vlucht, accommodatie en transfers. Je vliegt op de luchthaven van het eiland Kerkyra en vaart vervolgens met een veerboot naar de haven van Gaios op Paxos.

Kleinschalige accommodaties kun je vinden bij Ross Holidays. Meestal rustig gelegen en dichtbij de lokale bevolking. Maak wandelingen door de groene binnenlanden en even relaxen op een terrasje aan zee.

Ook Sunweb biedt vakanties aan naar het Ionische eiland Paxos. Je verblijft in Gaios of Loggos in een hotel of appartement met zwembad en dichtbij zee en gezellige boulevards met terrasjes.

Een vakantie aanbieding naar Paxos of last minute reis kun je online vinden en boeken. Dagelijkse updates van voordelige reizen naar het Ionische eiland in verschillende dorpen en badplaatsen. Van eenvoudig appartement tot luxe hotels.