Tinos

Tinos ligt tussen Syros, Andros en Mykonos op 86 zeemijl van Piraeus en 64 zeemijl van Rafina. Het is een bergachtig eiland, 195 km2 groot en het heeft 9.000 inwoners. Je kunt het eiland bereiken vanuit Piraeus en Rafina met de veerboot of snellere draagvleugelboot en bovendien is er een dagelijkse verbinding met het eiland Dilos. Tinos heeft over de hele lengte een bergketen met als hoogste berg Tsiknia, volgens overleveringen de woonplaats van de god van de wind Aeolus. Maar ook de god van de zee Poseidon werd hier vereerd, getuige de ruïnes van de tempel in Kioni op drie kilometer van Tinos, die aan hem en Amphitrite waren gewijd. De waardevolle voorwerpen zijn te zien in het archeologisch museum van de stad.

Tinos is het Griekse eiland van de schilders en beeldhouwers

Tinos is het eiland van de kunstenaars: schilders en beeldhouwers. Velen zijn hier geboren of hebben hier gewoond. Het is ook het Griekse eiland van de duiventorens. Eerst heel eenvoudige werken, maar later door de kunstenaars tot ware meesterwerken verheven. Het is bovendien een belangrijk religieus centrum van Griekenland.

Pyrgos ligt op 32 kilometer van de hoofdstad. Dit is een zeer schilderachtig dorpje waar veel kunstenaars wonen. Zeer de moeite waard om te bezichtigen en bezoeken. Je vindt hier ook een museum in het huis van de vroegere beeldhouwer Chalepa. Het Kechrovouniou-klooster, waar de beroemde non woonde, ligt op een schitterende plek met een prachtig uitzicht over het eiland. Tegenwoordig wonen hier nog zo’n 50 nonnen. Tot slot het ‘maanlandschap Volax’ met zijn vreemd gevormde steenblokken. Dit is echt uniek op de wereld en een bezienswaardigheid van Tinos.

Op Tinos wordt net als op de overige Cycladen veel vis gegeten, ook al loopt het vissenbestand enorm terug. De echte visser kent echter alle vangmethoden.Harpoeneren in ondiep water zorgt ervoor dat zijn eigen familie in ieder geval elke dag te eten heeft. Rog, makreel en sardines worden er nog steeds gevangen. Maar men eet ook slakken in de herfst en worsten van varkensvlees in marinade (apochti), paddestoelen en peulvruchten. De Venetianen hebben op Tinos het duiven melken ingevoerd. Vandaar de vele prachtige duiventorens.

Ze zijn vooral te vinden op de terrasvormige velden in de buurt van de Venetiaanse vesting aan de voet van de berg Exoburgo. In de torens waren gaten verstopt, waar de duiven door naar binnen konden vliegen.Zo waren ze veilig voor hun natuurlijke vijanden, slangen en roofvogels. Duiven zijn gemakkelijk te houden, zijn goed vet te mesten planten snel voort en hun vlees is lekker.

+ Lees meer- Lees minder

Tinos vakantiebestemmingen

Tinos typisch dorpje

Dorpje op het eiland Tinos

Tinos stad – hier werd in 1822 op Tinos de wonderdoende ikoon van de maagd Maria gevonden. In het Kechrovouniou-klooster, gebouwd in de 11e eeuw, woonde de non heilige pelagia, die na een droom de plek aanwees waar de heilige ikoon begraven was. In de hoofdstad Tinos, zeven kilometer van het klooster, op de plek waar nu de prachtige Mariakerk staat, werd de ikoon gevonden. Deze kerk werd in 1823 uit wit marmer gemaakt en ziet er zeer indrukwekkend uit.

Jaarlijks trekken op 25 maart en op 15 augustus vele pelgrims langs de brede weg van de haven naar de kerk om de ikoon te aanbidden. Het is dan een feestdag op het eiland met vele marktkraampjes. Men zegt dat de ikoon is gemaakt door de evangelist Lucas. De ikoon is bedekt met diamanten, safieren parels en offergaven. In de bijgebouwen van de kerk vind je het museum van de Tiniaanse kunstenaars en de bibliotheek. Zeker een bezoekje waard evenals het archeologisch museum iets verderop. Op de kade bij de haven is het gezellig druk met restaurantjes en winkeltjes.

Meer Griekenland aanbiedingen


Tinos bezienswaardigheden

Het eiland Tinos heeft veel bezienswaardigheden mede door de artistieke sfeer van de kunstenaars. Istenia met een mooie kerk en Kardiani zijn twee hooggelegen bergdorpjes ten noorden van de hoofdstad met een prachtig uitzicht en beneden bij de zee een leuke baai en een mooi kindvriendelijk zandstrand. Xovourgo ligt 13 kilometer van de Tinos-stad en is de locatie van de oude hoofdstad van het eiland. Bezienswaardig zijn de resten van een Venetiaanse burcht en de Thesmoforeia van Demeter en Persephone.

Wat je niet mag missen tijdens een verblijf of vakantie op Tinos. De top vijf bezienswaardigheden van Tinos:

  1. Volax – het maanlandschap uniek in de wereld.
  2. Pyrgos – pittoresk en traditioneel dorp met kunstenaars.
  3. Kechrovouniou-klooster – belangrijkste klooster van Tinos met fraai uitzicht.
  4. Agios Fokas – fraai zandstrand vlakbij Tinos-stad.
  5. Kioni – ruïnes van een tempel gewijd aan Poseidon.

Tinos stranden

Tinos is nog niet door met massatoerisme ontdekt. Er komen wel veel Grieken op vakantie, omdat het een religieus centrum is. Het eiland heeft prachtige stranden zoals Agios Fokas en Pahia Ammos bij de hoofstad Tinos, Agios Nikitas bij Istenia, Agios Ioanis en Agios Sostis zes kilometer ten oosten van Tinos, en Kolymbithra in het noorden 22 kilometer van de stad.

Het Griekse eiland heeft geen Blue Flag beaches, maar de stranden zijn zeker goed onderhouden, vaak georganiseerd en het zwemwater is schoon.

Tinos vakanties

Naar Tinos kun je met Ross Holidays op vakantie. Combineer een reis naar Tinos met het eiland Andros of een verblijf op het vasteland van Griekenland. De accommodaties zijn kleinschalig en rustig gelegen.

Ontdek eilandhoppen Tinos met Andros en andere Cycladen en laat een reis op maat samenstellen. Een gezellige vakantiebestemming op het Cycladen-eiland. Vier je vakantie in de traditionele en goedverzorgde appartementen. Kom tot rust, direct aan zee in de groene tuin vlakbij het centrum van Agios Ioannis. Ook mogelijkheden om te eilandhoppen met andere Griekse eilanden.