Anafi

Anafi is een relatief klein Grieks eiland in het zuiden van de Egeïsche Zee en behoort tot de Cycladen eilandengroep. Het heeft een oppervlakte van 39 km2, een kustlijn van 32 kilometer en is maximaal 12 kilometer breed en zes kilometer lang. Bijnaam is het ‘Gibraltar van Griekenland’ vanwege de steile rots Kalamos van 460 meter in het zuidoosten. Wist je dat deze monoliet wordt gezien als de meest angstaanjagende rots van Europa? De berg Vigla is met 581 meter het hoogste punt van het eiland en heeft een centrale ligging. Een wandeling vanaf hoofdstadje Chora naar de top is vijf kilometer en reken op een voettochtje van ongeveer anderhalf uur. Vanaf de top heb je een fraai uitzicht over het hele eiland Anafi en de Egeïsche Zee.

Anafi is een klein en vredig Cycladen-eiland in de Egeïsche Zee

Het eiland Anafi is niet groot en mede daardoor wordt er hier veel gewandeld. Veel geasfalteerde wegen zijn er niet en verreweg het grootste deel van de circa 250 bewoners woont in het hoofdstadje Chora. Je vindt dit plaatsje in het zuiden, niet ver van de havenplaats Agios Nikolaos. De afstand tot Santorini bedraagt slechts 20 kilometer en je kunt een reis goed met elkaar combineren. Met een snelle veerboot duurt deze overtocht nog geen uur.

Men is gestart met de aanleg van een kleine luchthaven in het zuidwesten van Anafi. Wanneer en of het vliegveld zal worden opgeleverd is onbekend. De zuidkust heeft met Klisidi beach, Katsouni beach en Roukounas beach fraaie zandstranden. Het Zoodochos Pigi klooster in het zuidoosten is een bezienswaardigheid. En het witte Panagia Kalamitissa klooster op een hoge rots in het uiterste zuidoosten is nog fraaier. Tevens een prachtige plek om de zon te zien opkomen. Elders op Anafi pronken witte kapelletjes op kale bergtoppen en rotspartijen.

Anafi is echt een vakantiebestemming voor rustzoekers. Hier vind je geen massatoerisme en ga je letterlijk terug in de tijd. Het kale rotsachtige landschap en de architectuur van het witte hoofdstadje verklappen de link met de Cycladen-archipel.

+ Lees meer- Lees minder

Anafi tips

Een tip als je op het eiland is om naar het Kalamiotissa klooster bovenop de steile rots van Kalamos te wandelen. Tot aan het het Zoodochos Pigi klooster kun je met een auto, scooter of het openbaar vervoer. Daarna wacht je een wandeling van ongeveer een uur en een kwartier. Trek voor de hele tocht heen en weer en een momentje bij het klooster drie uur uit. Ondanks dat het wandelpad vrij goed is en ook goed is aangegeven, is het niet overal even goed begaanbaar. Neem sowieso genoeg drinkwater (minimaal een liter per persoon) mee, want er is hier nergens schaduw.

Meer Griekenland aanbiedingen


Anafi hoe te bereiken

Anafi kun je alleen over zee bereiken. Het valt onder de gemeente van Santorini. Enige havenplaats is Agios Nikolaos op twee kilometer van hoofdstadje Chora. De meeste en beste veerverbindingen zijn dan ook met Thira, zoals dit vulkaaneiland door de Grieken wordt genoemd. Het makkelijkste is dus om eerst naar Santorini te vliegen en dan door te varen naar Anafi. Tevens zijn er veerdiensten met o.a. Karpathos, Rhodos en havenstad Piraeus. 

Anafi stranden

De meeste en de mooiste stranden liggen aan de zuidkant van Anafi. Verscholen achter de bergen tegen de Meltemi-wind uit het noorden. Roukounas beach is het populairste zandstrand van het eiland en ligt op vier kilometer van Chora. Een vrij lang en breed strand met bomen langs het strand die zorgen voor de nodige schaduw op warme zomerdagen.

Klisidi beach ligt in de baai van havenplaatsje Agios Nikolaos en op slechts twee kilometer van het hoofdstadje. Ook dit is een zandstrand en gemakkelijk te bereiken. In het noorden ligt het fraaie Livoskopos beach op zeven kilometer van Chora. Er zijn hier geen faciliteiten, maar je kunt dit strand vrij gemakkelijk bereiken via een asfaltweg.