Pieria

Pieria is een streek op het vasteland van Griekenland en wordt ook wel Olympus Rivièra genoemd. Dit, omdat in dit gebied het national park Olympus met de gelijknamige hoogste berg van het land ligt. Ooit woonde hier 12 goden uit de Griekse mythologie. Bijnaam voor dit gebied is daarom dan ook ‘the land of gods’. Het is een prachtig natuurgebied waar je kunt wandelen, mountainbiken en natuurlijk kunt klimmen naar de troon van Zeus; de Mytikas op 2.918 meter hoogte. De luchthaven (SKG) van Thessaloniki ligt op slechts 50 minuten rijden. Hoofdstad van Pieria is Katerini en hier wonen zo’n 70.000 Grieken.

Pieria ’the land of gods’ en ook wel Olympus Rivièra genoemd

De Olympus Rivièra heeft een kustlijn van 70 kilometer met zandstranden. Je kijkt hiervandaan uit op Thessaloniki en het schiereiland Kassandra van Chalkidiki. Bij helder weer zie je Mount Athos liggen. Vakantiebestemmingen zijn bijvoorbeeld Litochoro, Paralia, Olympiaki Akti en Korinos. In de winter kun je in Pieria wintersporten in het ski-center van Elatochori op een uur rijden vanaf de kust. Jaarlijks wordt in juni de Olympus Marathon georganiseerd met zelfs de mogelijkheid om een ultrarun van 70 kilometer door de bergen te rennen. Pieria is dus het hele jaar door interessant om te bezoeken.

De archeologische site van Dion ligt aan de voet van Mount Olympus op zeventien kilometer rijden van Katerini. Bezienswaardig zijn hier bijvoorbeeld het graf van Zeus, de oude stad, het antieke theater en het archeologisch museum van Dion. In dit historische theater wordt jaarlijks het Olympus Festival georganiseerd. Leuk om zelf te ervaren tijdens je vakantie. Van april tot en met oktober is dit archeologische park van Dion dagelijks geopend van 08:00 tot 20:00 uur. De entree bedraagt acht euro per persoon.

Wandelingen kun je maken door de Enipeas kloof in het national park van Olympus. In deze kloof ligt het klooster Agios Dionysios uit 1542. Dit klooster is een bezoek waard als je hier wandelt met het hele gezin. In het bergdorp Prionia, op 1.100 meter boven de zeespiegel, starten de meeste bergbeklimmers hun weg naar de Mytikas. Wist je dat er in dit gebied maar liefst 10 bergtoppen zijn van meer dan 2.650 meter hoogte?

Pieria bezienswaardigheden

Platamon kasteel in Pieria

Platamonas kasteel

De ware bezienswaardigheden van Pieria liggen in het nationale park van Olympus. Dit is tevens een prachtig wandelgebied en in de winter kun je hier skiën. Als de Mytikas wilt beklimmen kan dit van juni tot en met september en georganiseerd. Fraaie watervallen die je hier kunt zien zijn Enipeas, Orlias en Sotiri Rema. Je kunt ze bezichtigen tijdens een wandeling of klim naar het hoogste punt van Griekenland.

Het Byzantijnse kasteel van Platamon is interessant om te bezoeken in de streek Pieria. Dit wordt ook wel Platamonas kasteel genoemd. Deze burcht dateert al uit de 10e eeuw en ligt op een heuvel van 440 meter pal aan zee ten zuidoosten van Mount Olympus.

Bekijk alle aanbiedingen