Astypalea

Astypalea, ook wel Astipalaia genoemd, is het meest westelijke eiland van de Dodekanesos en ligt het dichtst bij de Cycladen. Het eiland heeft een oppervlakte van 97 km2 en een kustlijn van 110 km. Het heeft een eigen vliegveld 10 kilometer ten noorden van de hoofdstad Chora. Zes maal per week komt hier een vliegtuig uit Athene. Ook veerboten uit Piraeus, Kos, Rafina, de Cycladen, Rhodos, Kreta en de andere eilanden van de Dodekanesos doen Astypalea aan. Het eiland bestaat uit twee delen die met elkaar zijn verbonden door een smalle strook (Steno) van slechts 100 meter breed.

De hoofdstad van Astypalea Chora is van ongekende schoonheid

Het westelijke deel wordt het “buiteneiland “ genoemd en het oostelijke deel het ”binneneiland”. De bodem van het eiland is bruin en grijs van kleur en er zijn mooie baaien met zandstranden. De naam Astypalea komt uit de mythologie. Zij was net als Europa een dochter van Finikos en Perimides. Dit eiland is al bewoond vanaf de prehistorie en is net als alle andere eilanden in de omgeving overheerst geweest door Romeinen, Venetianen, Turken, Italianen en pas in 1948 bij Griekenland gekomen.

Er zijn hier heel veel kerken en kloosters namelijk 365 stuks. Heel wonderlijk is dat op het hele eiland geen slangen voorkomen, op ieder ander Grieks eiland wel. De oude Grieken noemden Astypalea ”Het bank van de Goden “ vanwege de prachtige bloemen en het vele heerlijke fruit.

foto album Astypalea

Astypalea interactieve kaart

Astypalea kaart

Astypalea vakantiebestemmingen

Astypalea kerkjes wit en uitzicht

Prachtig uitzicht met witte kerkjes Astypalea

Vanaf zee is de hoofdstad Chora met zijn witte huisjes, zijn fort en het blauw van de zee op de voorgrond van ongekende schoonheid. Chora is een zeer aantrekkelijk stadje. Het ligt trapsgewijs tegen een heuvel opgebouwd met bovenop een groot indrukwekkend kasteel, gebouwd door de Venetiaanse familie Guerrini, die hier 300 jaar heersten.

Het kasteel (Kastro) is zeker een bezoekje waard. Binnen de muren van het kasteel zijn twee mooie kerken, bij de entree Panagia van Castro (1853) en verderop Agios Georgios (1790). Het uitzicht is onvergetelijk. Verder stonden er witte huisjes waarvan er nog maar een paar over zijn. Ook heel bijzonder zijn de acht windmolens op een rij die iets lager staan. Direct onder de muur staat de kerk Panagia Portaitissa (1762). Met zijn koepel en hoge klokkentoren is hij een  van de mooiste van de Dodekanesos. Er is ook een archeologisch museum in Pera Yalos, de haven van de stad.

Meer Griekenland aanbiedingen


Astypalea bezienswaardigheden

Astypalea Chora met fort

Hoofdstad Chora op Astypalea

Natuurlijk is de hoofdstad Chora met het kasteel, de mooie kerken en de acht windmolens een bezienswaardigheid van Astypalea. Maar ook de ruïne en kerk van Agios Ioannis zijn zeer de moeite waard. Daar heb je ook een mooi strand evenals op andere plekken. Het klooster Flevoriotissa in het midden van het buiteneiland en het klooster Panagia Poulariani in het zuiden van binneneiland kun je zeker gaan bezoeken en dan zijn er nog de boottochten naar één van de vijf onbewoonde eilanden voor de kust namelijk Koutsonitti.

Het buiteneiland
Twee kilometer ten zuiden van de stad ligt Livadi aan een baai met een schitterend zandstrand. Livadi is de “bloeiende tuin van het eiland met zijn vele veelkleurige bloemen, fruitbomen en wijngaarden. Verder langs de kust naar het zuiden bij Tsanaki is een nudistenstrand. Ten westen van Chora op 16 kilometer afstand bevinden zich de overblijfselen van een kasteel en een schitterend wit kerkje van Agios Ioannis. Er zijn hier ook waterbronnen en een mooi strand. Midden op het buiteneiland is het klooster Panagia Flevariotissa bezienswaardig. Hier is op 2 februari elk jaar een festival, dan komen van over de hele wereld de vrienden van het eiland samen. Vlak boven de hoofdstad ligt het plaatsje Pera Yalos, tevens de havenplaats. Iets verder bij Marmaria is een camping.

Het binneneiland
Naar het noorden 8 kilometer van Chora ligt het stadje Analypsi of Maltezana, zo genoemd naar de Maltezer piraten die het stichten. Het heeft een lange pier in zee als aanlegplaats voor de vissersboten, archeologische baden van Talaros en het mozaÏk ”de cirkel van de Zodiac”. Ook het plein van de St Barbarakerk heeft een prachtig mozaïk. Het plaatsje ligt op de meest groene plek van het eiland. 20kilometer ten noordoosten van Chora ligt Vathi en hier vlakbij Mesa Vathi. Ze liggen aan een bijna afgesloten baai met ondiep water. Het lijkt wel een groot meer. De weg erheen is slecht, maar je kunt er ook komen met een boot vanuit het naburige Vai. Hier bevindt zich een zeer goed visrestaurant.

Astypalea stranden

Astypalea kerkje in Griekenland met uitzicht

Astypalea kerkje met uitzicht op zee

Zeer mooie stranden vind je in het zuidwesten van het buiteneiland bij Kaminakia en Vatses, deze zijn alleen per boot bereikbaar vanuit Pera Yalos en/of Maltezana. Verder langs de kust ligt het strand van Agios Ioannis bij het kerkje en de kasteelruïne zoals vermeld bij de bezienswaardigheden.

Ook Agios Konstantinos heeft een mooi zandstrand. Dicht bij de stad Marmaria, Steno en Maltezana ten noorden ervan en Livadi met een groot zandstrand ten zuiden ervan. Vlakbij Livadi ligt Tsanaki met het nudistenstrand.