Moussaka

Maak zelf Moussaka en verras je gasten met dit Griekse gerecht. Het recept is voor zes personen, maar met grote eters krijg je het met vier personen ook wel op. De totale bereidingstijd is 20 minuten en je moet de Moussaka nog een uur laten rusten. Kook en baktijd is in totaal een uur en drie kwartier. Wat heb je nodig aan ingrediënten:

3 middelgrote aubergines
1 eetlepel zout
1,25 dl olijfolie

Gehaktsaus
2 eetlepels olijfolie
1 groet ui, gesnipperd
500 gram rundergehakt
2 eetlepels droge witte wijn
1 blik tomatenpuree (+/- 400 gram)
1 eetlepel fijngehakte peterselie
2 theelepels fijngehakte verse munt
½ theelepel gemalen kaneel
¼ theelepel versgemalen witte peper

Kaassaus
90 gram boter
50 gram bloem
5 dl melk
2 eieren, licht geklopt
2/3 kop geraspte romano kaas

Moussaka recept bereiden

De aubergine in 1 cm dikke plakken snijden. Aan beide kanten met zout bestrooien, in keukenpapier wikkelen en 1 uur laten staan. Afspoelen met koud water en goed laten uitlekken. Gehaktsaus: olie verhitten. Uien en gehakt 10 minuten al roerend bakken tot het vlees goudbruin en alle vloeistof verdampt is. Wijn, tomatenpuree, kruiden, kaneel en peper toevoegen en 20 minuten afgedekt laten sudderen, af en toe roeren. Deksel verwijderen, nog 10 minuten laten sudderen. Kaassaus: boter verhitten, bloem toevoegen en op een laag pitje 2 minuten roeren. Melk langzaam toevoegen. Ongeveer 5 minuten blijven roeren tot het mengsel gaat koken en dik wordt. Nog 1 minuut laten koken, van het vuur nemen. Eieren en kaas toevoegen; gladroeren. Oven voorverwarmen op 180 graden. Olie in een pan verhitten, de plakken aubergine goudbruin bakken en op keukenpapier laten uitlekken. Een derde van de aubergines in een ovenschaal leggen, de helft van de gehaktsaus erover verdelen, met een nieuwe laag aubergines bedekken. Herhalen en kaas erover gieten. 45 minuten laten bakken en voor het serveren 5 minuten laten rusten. Kali orexi!

Probeer ook eens voor Moussaka

Moussaka is een hoofdgerecht, maar kleinere porties zie je ook als voorgerecht op de Griekse menukaarten staan. Je kunt in plaats van rundvlees ook lamsvlees gebruiken en voeg zelf groentes toe als champignons of courgette. Combineer Moussaka met een Griekse salade.