Kythnos

Kythnos, ook wel Kithnos of Thermia genoemd, is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee. Het is onderdeel van de Cycladen-archipel, heeft geen eigen vliegveld en een totaaloppervlakte van 99 km2. De naam is afkomstig van de leider van de Dryopiërs die hier op het eiland waren gevestigd. Je kunt naar Kythnos varen met de veerboot vanaf Pireaus of de haven van Rafina, niet ver van het internationale vliegveld van Athene. Het ruige binnenland is vrij dor en trekt wandelaars uit Griekenland en het buitenland aan.

Chora op Kythnos is een typisch en gezellig Cycladen-dorpje

Het landschap is bergachtig en leet zich voor mooie wandelingen. Havenplaatsje Mericha aan de westkant is gezellig en hier komen de veerboten aan. Chora, ook wel Messaria genoemd, is de hoofdstad van het Griekse eiland. Gebouwd op een plateau volgens de typisch Cycladische architectuur en ligt op acht kilometer rijden van de haven van het eiland. In het noorden is Loutra met haar natuurlijke warmwaterbronnen een bezoekje waard. Deze geneeskrachtige bronnen verklaren ook de bijnaam van het eiland: Thermia. Vooral bij reuma hebben deze bronnen een geneeskrachtige werking, doordat ze rijk zijn aan zwavel, ijzer en minerale zouten. Ook het Panagia Kanala klooster in het zuidoosten is een tip om te bekijken tijdens je vakantie op Kythnos.

Mooie stranden op Kythnos zijn Kolona, Meriches, Episkopi, Agios Stefanos en Flampouria beach. Bij Loutra is een (jacht)haventje en ook het strand bij het klooster van Panagia Kanala is fraai. Kolona beach met de dubbele baai is het bekendste strand van het eiland. Het klimaat van Kythnos is mild met niet te warme zomers en geen koude winters. Door de korte afstand naar Athene is het eiland geliefd bij Grieken voor een kort verblijf in de zomerperiode. Pottenbakkers zijn zeer actief op het Cycladen-eiland en maken niet alleen potten en vazen, maar ook de karakteristieke oranje dakpannen die sieren op de kubusvormige huizen van de dorpen op Kythnos.

+ Lees meer- Lees minder

Kythnos vakantiebestemmingen

Kythnos gezellige taverne

Taverne op Kythnos

Loutra – tijdens een vakantie op Kythnos mag een bezoek aan de geneeskrachtige bronnen in het dorpje Loutra niet ontbreken. Al sinds de oudheid maakt men gebruik van de helende werking. Twee bronnen, aan de rechterkant van het dorpsstrand, zijn vrij te bezoeken en liggen deels in zee.

De jachthaven van Loutra is ook gezellig en ligt vaak vol met zeilboten. Je vindt in deze vakantiebestemming ook leuke en lekkere tavernes langs de kust met terrasjes.

Het witte Agia Irini kapelletje staat letterlijk op het strand net buiten de vakantiebestemming. Dichtbij de haven van Loutra staat de blauw-witte Agios Nikolaos kapel met een mooi uitzicht over de baai.

Panagia Kanala – is een opkomende vakantiebestemming op Kithnos. De fraaie stranden hier in de omgeving trekken toeristen aan. Deze kustplaats in het zuidoosten van Kythnos ontwikkelt zich snel. Het is de favoriete badplaats van Atheners, die hier ook graag een tweede woning bezitten. Het dorp ligt op 10 kilometer rijden van Merihas.

Meer Griekenland aanbiedingen


Kythnos bezienswaardigheden

Kythnos uitzicht op baai

Uitzicht op dorpje Loutra

Op Kythnos zijn meerdere archeologische bezienswaardigheden te vinden. Vrokastro ligt in het noordwesten van het eiland, Maroulas in het noordoosten van het Cycladen-eiland en het Oria kasteel bij de hoofdstad Chora. Ook de 30 torens, die verspreid liggen op en tussen heuvels, zijn bezienswaardig.

De Panagia Kanala kerk is de belangrijkste kerk van het eiland en dateert uit 1869. Tevens is de kerk van Flampouriani, op de rots bij het Flampouria beach, een bezoekje waard. Leuk is om een wandeling te maken door het dorpje Dryopis. De smalle straatjes in het centrum laten geen motorvoertuigen toe. Vanuit Merihas is er maar één weg van vijf kilometer naar dit blauw met witte gehucht toe.

Kythnos-stad ook wel Hora genoemd ligt zeven kilometer ten noorden van Kamares. In tegenstelling tot de rest van het eiland groeien hier wel bomen en zie je meer bloemen dan elders. De witte kerk met een grote klok is bezienswaardig. 

Kythnos vakanties

Kythnos vakantie kerk

Dorpsplein op Kythnos

Je kunt zelf met de veerboot naar Kythnos reizen en een accommodatie ergens regelen, maar vanuit Nederland biedt Ross Holidays georganiseerde vakanties aan naar dit Cycladen-eiland. Je verblijft in een kleinschalige accommodatie en je vlucht is van Schiphol naar Athene.

De beste reistijd naar Kythnos is van april tot en met oktober. Om te gaan wandelen zijn het voor- en naseizoen het meest uitnodigend. Het is dan niet te warm en ook niet druk met toeristen. Een week is prima om op Kithnos te verblijven en in deze tijd zoveel mogelijk hier te ontdekken. Wil je langer op vakantie? Dan is een combinatie met bijvoorbeeld Kea een tip.