Kythnos

Kythnos, ook wel Kithnos genoemd, is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee. Het is onderdeel van de Cycladen-archipel, heeft geen eigen vliegveld en een totaaloppervlakte van 99 km2. Je kunt naar Kythnos varen met de veerboot vanaf Pireaus of de haven van Rafina, niet ver van het internationale vliegveld van Athene.

Chora op Kythnos is een typisch en gezellig Cycladen-dorpje

Het landschap is bergachtig en leet zich voor mooie wandelingen. Havenplaatsje Mericha aan de westkant is gezellig en hier komen de veerboten aan. Chora, ook wel Messaria genoemd, is de hoofdstad van het Griekse eiland. Gebouwd op een plateau volgens de typisch Cycladische architectuur. In het noorden is Loutra met haar natuurlijke warmwaterbronnen een bezoekje waard. Ook het Panagia Kanala klooster in het zuidoosten is een tip om te bekijken tijdens je vakantie op Kythnos.

Mooie stranden op Kythnos zijn Kolona, Meriches, Episkopi, Agios Stefanos en Flampouria beach. Bij Loutra is een (jacht)haventje en ook het strand bij het klooster van Panagia Kanala is fraai. Kolona beach met de dubbele baai is het bekendste strand van het eiland. Het klimaat van Kythnos is mild met niet te warme zomers en geen koude winters. Door de korte afstand naar Athene is het eiland geliefd bij Grieken voor een kort verblijf in de zomerperiode.

Kythnos bezienswaardigheden

Op Kythnos zijn meerdere archeologische bezienswaardigheden te vinden. Vrokastro ligt in het noordwesten van het eiland, Maroulas in het noordoosten van het Cycladen-eiland en het Oria kasteel bij de hoofdstad Chora. Ook de 30 torens, die verspreid liggen, zijn bezienswaardig.

De Panagia Kanala kerk is de belagrijkste kerk en dateert uit 1869. Tevens is de kerk van Flampouriani, op de rots bij het Flampouria beach, een bezoekje waard.


Kythnos vakanties

Je kunt zelf met de veerboot naar Kythnos reizen en een accommodatie regelen, maar vanuit Nederland biedt Ross Holidays georganiseerde vakanties aan naar het Cycladen-eiland. Je verblijft in een kleinschalige accommodatie en je vlucht is van Schiphol naar Athene.

Wat zijn jouw tips voor Kythnos?