Kythnos

Kythnos, ook wel Kithnos of Thermia genoemd, is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee. Het is onderdeel van de Cycladen-archipel, heeft geen eigen vliegveld en een totaaloppervlakte van 99 km2. De naam is afkomstig van de leider van de Dryopiërs die hier op het eiland waren gevestigd. Je kunt naar Kythnos varen met de veerboot vanaf Pireaus of de haven van Rafina, niet ver van het internationale vliegveld van Athene. Het ruige binnenland is vrij dor en trekt wandelaars uit Griekenland en het buitenland aan.

Chora op Kythnos is een typisch en gezellig Cycladen-dorpje

Het landschap is bergachtig en leet zich voor mooie wandelingen. Havenplaatsje Mericha aan de westkant is gezellig en hier komen de veerboten aan. Chora, ook wel Messaria genoemd, is de hoofdstad van het Griekse eiland. Gebouwd op een plateau volgens de typisch Cycladische architectuur en ligt op acht kilometer rijden van de haven van het eiland. In het noorden is Loutra met haar natuurlijke warmwaterbronnen een bezoekje waard. Deze geneeskrachtige bronnen verklaren ook de bijnaam van het eiland: Thermia. Ook het Panagia Kanala klooster in het zuidoosten is een tip om te bekijken tijdens je vakantie op Kythnos.

Mooie stranden op Kythnos zijn Kolona, Meriches, Episkopi, Agios Stefanos en Flampouria beach. Bij Loutra is een (jacht)haventje en ook het strand bij het klooster van Panagia Kanala is fraai. Kolona beach met de dubbele baai is het bekendste strand van het eiland. Het klimaat van Kythnos is mild met niet te warme zomers en geen koude winters. Door de korte afstand naar Athene is het eiland geliefd bij Grieken voor een kort verblijf in de zomerperiode. Pottenbakkers zijn zeer actief op het Cycladen-eiland en maken niet alleen potten en vazen, maar ook de karakteristieke oranje dakpannen die sieren op de kubusvormige huizen van de dorpen op Kythnos.

Kythnos vakantiebestemmingen

Kythnos gezellige taverneLoutra – tijdens een vakantie op Kythnos mag een bezoek aan de geneeskrachtige bronnen in het dorpje Loutra niet ontbreken. Twee bronnen, aan de rechterkant van het dorpsstrand, zijn vrij te bezoeken en liggen deels in zee. De jachthaven van Loutra is ook gezellig en ligt vaak vol met zeilboten. Je vindt in deze vakantiebestemming ook leuke en lekkere tavernes langs de kust met terrasjes.

Het witte Agia Irini kapelletje staat letterlijk op het strand net buiten de vakantiebestemming. Dichtbij de haven van Loutra staat de blauw-witte Agios Nikolaos kapel met een mooi uitzicht over de baai.


Kythnos bezienswaardigheden

Kythnos uitzicht op baaiOp Kythnos zijn meerdere archeologische bezienswaardigheden te vinden. Vrokastro ligt in het noordwesten van het eiland, Maroulas in het noordoosten van het Cycladen-eiland en het Oria kasteel bij de hoofdstad Chora. Ook de 30 torens, die verspreid liggen, zijn bezienswaardig.

De Panagia Kanala kerk is de belagrijkste kerk en dateert uit 1869. Tevens is de kerk van Flampouriani, op de rots bij het Flampouria beach, een bezoekje waard.

Kythnos vakanties

Kythnos vakantie kerkJe kunt zelf met de veerboot naar Kythnos reizen en een accommodatie regelen, maar vanuit Nederland biedt Ross Holidays georganiseerde vakanties aan naar het Cycladen-eiland. Je verblijft in een kleinschalige accommodatie en je vlucht is van Schiphol naar Athene.

De beste reistijd naar Kythnos is van april tot en met oktober. Om te gaan wandelen zijn het voor- en naseizoen het meet uitnodigend. Het is dan niet te warm en ook niet druk met toeristen.

Wat zijn jouw tips voor Kythnos?