Gavdos

Gavdos is het zuidelijkste eiland van Griekenland en tevens het zuidelijkste puntje van Europa. Het Griekse eiland ligt 35 kilometer ten zuiden van Loutro op Kreta in de Libische Zee. Met een oppervlakte van 32 km2 behoort het tot de kleinere eilanden van Griekenland en heeft dan ook geen eigen luchthaven. Vanuit Paleochora en Chora Sfakion op Kreta gaan veerdiensten naar het havenplaatsje Karave (Karavi). De hoofdstad is Kastri en het stadje ligt aan de zuidkant van het eiland.

Gavdos heeft het zuidelijkste puntje van Europa met een grote stoel

Gavdos heeft nog geen 1.000 permanente inwoners en het hoogste punt van het eiland steekt 345 meter boven de zeespiegel uit. Hier bovenop staat de vuurtoren (faros) van het eiland. De noordkant heeft de nodige duinvorming met enkele fraaie stranden als Agiannis beach, Lavrakas beach, Sarakiniko beach en in het westen de zandstranden van Pyrgos en Potamos. Hier groeien de cederbomen tot op het strand. In het zuidoosten wordt het zuidelijkste puntje van Europa gekenmerkt door een grote bruine stoel bij Tripiti en het gelijknamige strand. Hier de tekst “smile” en “relax” en zo is het hier ook, want je kijkt eindeloos uit over de Libische Zee.

Veel hotels, studio’s en appartementen zijn er niet te vinden op Gavdos. Op een groot gedeelte van het eiland mag je vrij kamperen en daar maken toeristen veel gebruik van. Het eiland is ongeveer negen kilometer breed en maximaal vier kilometer lang. De zuidkust kenmerkt zich door hoge rotswanden met her en der strandjes die alleen vanaf zee zijn te benaderen.

Gavdos tips

Gavdos stoel als zuidelijkste punt EuropaGavdos is geen eiland om lang te verblijven. De toeristische faciliteiten lenen zich hier niet echt voor. Een paar dagen is echter een prima reistijd en de veerdiensten vanaf de zuidkust van Kreta gaan meerdere keren per week. Wel afhankelijk van het weer, want bij harde wind vaart men weleens niet uit. 

Wil je verblijven in een studio of appartement dan is het raadzaam om deze voor je reis al te boeken. Het aanbod is niet heel groot in de kleine dorpjes. Kamperen in het wild is wat de meeste Grieken, Kretenzers en toeristen hier doen.

De grote betonnen stoel, die symbolisch fungeert om het zuidelijkste puntje van Europa aan te geven, staat op de rotspartij Tripiti. Deze natuurlijke bogen in de rotsen, drie stuks, verklaren deze Griekse benaming. Tripiti is tevens het populairste strand van het eiland Gavdos.

Meer Griekenland aanbiedingen


Gavdos stranden

Gavdos stranden tijdens vakantieGavdos heeft meerdere fraaie stranden. Mede doordat het afgelegen ligt wordt het gezien als een nog ongerepte Griekse vakantiebestemming. Tripiti is het drukste strand van het eiland, maar ook Potamos, Sarakiniko en Agios Ioannis beach zijn mooi voor een dag zon, zee en strand. Potamos ligt aan de westkust en Sarakiniko beach en Agios Ioannis in het noorden. Tripiti vind je in het uiterste zuidoosten van Gavdos op zeven kilometer rijden van het havenplaatsje Karave.

Diana beach en Lakoudi beach zijn afgelegen fraaie stranden en alleen vanaf zee te bereiken. Het zeewater is hier kraakhelder en kleurt de mooiste tinten blauw en groen.