Gavdos

Gavdos is het zuidelijkste eiland van Griekenland en tevens het zuidelijkste puntje van Europa. Het Griekse eiland ligt 35 kilometer ten zuiden van Loutro op Kreta in de Libische Zee. Met een oppervlakte van 32 km2 behoort het tot de kleinere eilanden van Griekenland en heeft dan ook geen eigen luchthaven. Vanuit Paleochora en Chora Sfakion op Kreta gaan veerdiensten naar het havenplaatsje Karave (Karavi). De hoofdstad is Kastri en het stadje ligt aan de zuidkant van het eiland.

Gavdos heeft het zuidelijkste puntje van Europa met een grote stoel

Gavdos heeft nog geen 1.000 permanente inwoners en het hoogste punt van het eiland steekt 345 meter boven de zeespiegel uit. Hier bovenop staat de vuurtoren (faros) van het eiland. De noordkant heeft de nodige duinvorming met enkele fraaie stranden als Agiannis beach, Lavrakas beach, Sarakiniko beach en in het westen de zandstranden van Pyrgos en Potamos. Hier groeien de cederbomen tot op het strand. In het zuidoosten wordt het zuidelijkste puntje van Europa gekenmerkt door een grote bruine stoel bij Tripiti en het gelijknamige strand. Hier de tekst “smile” en “relax” en zo is het hier ook, want je kijkt eindeloos uit over de Libische Zee.

Veel hotels, studio’s en appartementen zijn er niet te vinden op Gavdos. Op een groot gedeelte van het eiland mag je vrij kamperen en daar maken toeristen veel gebruik van. Het eiland is ongeveer negen kilometer breed en maximaal vier kilometer lang. De zuidkust kenmerkt zich door hoge rotswanden met her en der strandjes die alleen vanaf zee zijn te benaderen.

Gavdos tips

Gavdos de houten stoel als zuidelijkste punt van Europa

Gavdos – zuidelijkste punt van Europa

Gavdos is geen eiland om lang te verblijven. de faciliteiten lenen zich hier niet echt voor. Een paar dagen is echter een prima periode en de veerdiensten vanaf de zuidkust van Kreta gaan meerdere keren per week. Wel afhankelijk van het weer, want bij harde wind vaart men weleens niet uit. 

Wil je verblijven in een studio of appartement dan is het raadzaam om vooraf deze al te boeken. Het aanbod is niet heel groot in de vele kleine dorpjes en kamperen is wat de meeste toeristen hier doen. De grote stoel, die symbolisch fungeert om het zuidelijkste puntje van Europa aan te geven, staat op de rotspartij Tripiti. De natuurlijke bogen in de rotsen, drie stuks, verklaren deze Griekse benaming.

Wat zijn jouw tips voor Gavdos?