Kalymnos

Kalymnos is een vrij groot eiland en het vierde in grootte van de Dodekanesos. Het bestaat voor het grootste deel uit rotsen en heeft een zeer onregelmatige kustlijn en vele grotten. Tussen de kale onvruchtbare bergen zijn twee groene valleien waar citrusbomen groeien. Dit zijn voornamelijk mandarijnen en citroenen. Op Kalymnos kun je prima klimmen tegen de steile rotspartijen en bergen. Het is wereldwijd een zeer geliefde vakantiebestemming onder rotsbeklimmers.

Sponsduiken is een echte traditie op het Griekse eiland Kalymnos

Pothia is de hoofdstad van het eiland en ligt aan de zuidkust. Het stadje is amfitheatersgewijs tegen een heuvel aangebouwd en de levendige kleuren van de huizen geven een vrolijk aanzicht. Deze stad heeft een gezellige en drukke wandelboulevard, een grot (Nymfengrot), een mooi fort (Chrysochera) en een archeologisch museum. De naam Kalymnos wordt vaak in verband gebracht met de wereld van het sponzen duiken. Dit is een traditie hier en dateert van vele eeuwen geleden. De plaatselijke beeldhouwers Irene en Michalis Kokkinos hebben het eiland 43 van hun werken geschonken. Ze staan verspreid over het hele eiland. Op het eiland kun je heerlijke zelfgemaakte honing kopen. Een tip als lekker en gezond souvenir.

Bekende en levendige badplaatsen zijn Myrties en Masouri aan de westkust van het eiland. Om de bezienswaardigheden van het eiland te ontdekken en op plaatsen te komen die je zelf niet zo makkelijk vind, is het een echte aanrader om een auto te huren. Je hebt dan zelf de regie en kunt je eigen route bepalen over dit Griekse eiland.

Kalymnos is het eiland van de grotten

De grotten op Kalymnos zijn vrij te bezoeken. Bij Skalia is het goed om na te vragen bij de lokale bevolking, waar deze grot precies ligt. Bij de grotten van Kefala is in de ochtend het hek altijd open, maar ’s middags kan dat om veiligheidsredenen dicht zijn. Het is een tip om met een lokale taxi-chauffeur naar de grotten te gaan. Zij kennen de weg. Daarbij hebben de meesten een sleutel of weten waar die is. Vergeet niet om een zaklamp mee te nemen.

foto album Kalymnos

Kalymnos interactieve kaart

Kalymnos tips

Kalymnos Pothia museum

Kalymnos Pothia museum

Pera Kastro – ligt net boven de stad Chorio liggen de ruines van de citadel Pera Kastro. Het wordt ook wel het kasteel van de gouden handen genoemd. Na een Turkse aanval was dit versterkte dorp van de 11e tot de 18e eeuw bewoond. Op de rotsen staan negen witte kapellen.

Pothia – is een gezellige en mooie hoofdstad met 10.000 inwoners. De stad is de thuishaven van de laatste Griekse sponzenvloot. Ten oosten van de haven vind je een school voor sponsduikers. Bij de Plateia Eleftherias kun je de geschiedenis van de sponzen bekijken in de sponsfabriek (dagelijks geopend). De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de roze, met koepels bekroonde gebouwen in Italiaanse stijl, waaronder het oude Gouveneurspaleis en de 19e eeuwse kathedraal Agios Christos met een zilveren koepel. In de haven staat het standbeeld van een zeemeermin. Verder is een bezoekje aan het archeologisch museum, geopend van dinsdag tot en met zondag, met vondsten uit het Neolithicum en de Bronstijd, zeker de moeite waard. Boven de stad zie je de ruines van het ridderkasteel. De week na het Orthodoxe Pasen viert Pothia Sponzenweek. Een kilometer ten zuiden van Pothia, in Terma, vind je geneeskrachtige bronnen. Meer over Pothia

Grot van Kefalas – ligt in het zuiden van het eiland Kalymnos. De grotten kunnen alleen per boot worden bezocht.

Daskalio-grot – is de grot ligt aan de oostkant van Kalymnos bij de plaats Rina. Vanuit deze plaats kun je per kaik naar de grot in de steile oever.

Kalymnos sponzen duiken

Kalymnos sponzen duiken

Kalymnian House – is gelegen langs de weg van Pothia naar Vlichadia, vlak onder Agios Savvas, dagelijks open van 09.00 tot 13.00 uur. Het is een klein museum welke is ingericht als een traditioneel Kalymnian huis, rondleiding in het engels geeft veel informatie over de tradities en gebruiken op het eiland.

Zeemuseum – vind je In Vlichadia, de hele dag open en de entree bedraagt € 1,-. Het is een groot museum met een breed scala aan vondsten uit de zee, sponzen, schelpen en overblijfselen uit de oorlog. Veel informatie over de oude sponsduikers cultuur.

Agios Pandeleimonos – heeft een groot en uitgestrekt mannenklooster met een heilige grotkerk en is een tip om te bezoeken tijdens je vakantie op Kalymnos.

Basilic Christ of Jerusalem – ligt aan de weg tussen Pothia en Elias/ Panormos. Het is een prachtige oude basiliek. Rondom worden nog dagelijks nieuwe opgravingen gedaan.

Bekijk alle aanbiedingen

Kalymnos bezienswaardigheden

Kalymnos rotsen beklimmen

Kalymnos rotsen beklimmen

Kalymnos is het eiland van de fraaie steile rotspartijen en de klimmers. Op het ruige eiland zijn interessante bezienswaardigheden. De hoofdstad Pothia is gezellig en fraai en de musea zijn te bezichtigen. Het eiland kun je met een huurauto of scooter zelf ontdekken tijdens je vakantie. De afstanden zijn redelijk kort en de wegen over het algemeen goed begaanbaar. De bewegwijzering laat nog weleens te wensen over. Bezoek ook de vele grotten rond het eiland, het zeemuseum in Vlichadia en het Johannieterkasteel in Myloi.

Wat je niet mag missen tijdens je vakantie op Kalymnos. De top tien bezienswaardigheden van Kalymnos:

  1. Pothia – de hoofdstad met het sponzenmuseum, de kathedraal en het kasteel.
  2. Pera kastro – ruines met negen witte kapellen.
  3. Kefalos – de zeegrotten van Kefalos.
  4. Daskalio – de gelijknamige grotten.
  5. Emporeio – gezellig vissersdorpje met heerlijke tavernes.
  6. Vathy – de vallei met de drie dorpen Rina, Platanos en Metochi.
  7. Myloi – het beetje vervallen Johannieterkasteel.
  8. Grot van de zeven maagden – de gelijknamige grot.
  9. Basiliek Christ of Jerusalem – oude kerk met diverse opgravingen.
  10. Myrties – gezellige badplaats op Kalymnos.

Kalymnos hoe te bereiken

Het fraaie hoofdstadje Pothia op Kalymnos

Het fraaie hoofdstadje Pothia op Kalymnos

Kalymnos heeft sinds de zomer van 2006 een eigen vliegveld. Het eiland is alleen per vliegtuig, twee keer per dag, vanaf Athene te bereiken. Op Kos vliegen in de zomermaanden veel charters vanuit Nederland. Kos heeft een dagelijkse vliegverbinding met Athene. Vanuit de haven van Pothia zijn er frequente bootverbindingen met Kos, Nisyros, Pserimos, Pireaus, Leros en Astypalaia. Dankzij goede busverbindingen en veel taxi’s is het eiland gemakkelijk te verkennen.

Kalymnos stranden

Hoewel Kalymnos bergachtig is met veel steile rotspartijen heeft het langs de westkust, in het noordoosten en het zuiden fraaie stranden. Hier vind je dan ook de meeste badplaatsen en vakantiebestemmingen van Kalymnos. Arginondas, Massouri en Mirties liggen langs de westkust beschut achter het Telendos eiland. Vlyhadia is een mooi strand in het zuiden van Kalymnos. Hier en ook bij de kaap Agios Georgios wordt ook veel gedoken.

Een fraaie en wat meer afgelegen baai is die van Palionissos. Het zeewater kleurt hier allerlei tinten blauw en groen en langs het strand vind je enkele beach bars, tavernes en kleinere accommodaties. Bij hoofdstad Pothia is het kleine, maar fraaie, Gefira beach een tip.

Wat zijn jouw tips voor Kalymnos?