Kalymnos

Kalymnos is met 111 km2 het vierde eiland in grootte van de Dodekanesos-archipel. Het heeft een kustlijn van 96 km, bestaat voor het grootste deel uit rotsen en heeft een zeer onregelmatige kustlijn met vele grotten. Tussen de kale onvruchtbare bergen ligt de Vathyvallei waar voornamelijk citroen-, mandarijn- en sinaasappelbomen groeien. Dit zogenaamde ‘mandarijnendal’  is zes kilometer lang en ligt dus pal achter de fjord van het kustplaatsje Vathy, op 13 kilometer van hoofdstad Pothia. Op Kalymnos kun je prima klimmen tegen de steile rotspartijen en bergen. Wereldwijd is het door de meer dan 2.000 geprepareerde klimroutes een zeer geliefde vakantiebestemming onder klimmers.

Sponsduiken is een ware traditie op het Griekse eiland Kalymnos

Toerisme is nog bijzaak op Kalymnos. Pothia is de hoofdstad van het eiland en ligt aan de zuidkust. Het stadje is amfitheatersgewijs tegen een heuvel aangebouwd en de levendige pasteltinten van de woningen geven het geheel een vrolijk aanzicht. Deze hoofdstad Pothia heeft zo’n 10.000 inwoners en een gezellige en drukke wandelboulevard. Bezienswaardig zijn hier de Nymfengrot, het mooie Chrysocheria fort (Pera Kastro), het archeologisch museum en Villa Vouvalis. Deze is van een rijke sponzenhandelaar en ingericht met meubilair van rond het jaar 1900. Ook het Navalmuseum is een bezoekje waard en leert je van alles over de rijke geschiedenis van de sponsduikerij van de Kalymnioten.

De naam Kalymnos wordt vaak in verband gebracht met de wereld van natuursponzen en sponsduikers. Dit is een traditie hier en dateert van vele eeuwen geleden. De plaatselijke beeldhouwers Irene en Michalis Kokkinos hebben het eiland 43 van hun werken geschonken. Ze staan verspreid over het hele eiland. Op het eiland kun je bovendien heerlijke zelfgemaakte honing kopen. Een tip als lekker en gezond souvenir. De Profitis Ilias is met 678 meter het hoogste punt van het eiland en heeft een centrale ligging.

Bekende en levendige badplaatsen zijn Myrties en Masouri aan de westkust van het eiland. Mooie baaien met kiezelstranden op het eiland zijn Arginonta, Gefira beach en Palionissos. Gezellig zijn ook de kustplaatsjes Emborio en Vlychadia. Om de bezienswaardigheden van het eiland te ontdekken en op plaatsen te komen die je zelf niet zo makkelijk vind, is het een echte aanrader om een auto te huren. Je hebt dan zelf de regie en kunt je eigen route bepalen over dit Griekse eiland.

De grotten op Kalymnos zijn vrij te bezoeken. Bij Skalia is het goed om na te vragen bij de lokale bevolking, waar deze grot precies ligt. Bij de grotten van Kefala is in de ochtend het hek altijd open, maar ’s middags kan dat om veiligheidsredenen dicht zijn. Het is een tip om met een lokale taxi-chauffeur naar de grotten te gaan. Zij kennen de weg. Daarbij hebben de meesten een sleutel of weten waar die is. Vergeet niet om een zaklamp mee te nemen.

foto album Kalymnos

+ Lees meer- Lees minder

Kalymnos interactieve kaart

Kalmynos kaart

Kalymnos tips

Badplaatsen Myrties en Masouri op Kalymnos

Uitzicht op Myrties en eiland Telendos

Pera Kastro – ligt net boven het stadje Horio liggen de ruïnes van de citadel Pera Kastro. Het wordt ook wel het ‘kasteel van de gouden handen’  of Chrysocheria kasteel genoemd. Na een Turkse aanval was dit versterkte dorp van de 11e tot de 18e eeuw bewoond. Op de rotsen staan negen witte kapellen en hier vind je overblijfselen van dit eens zo fraaie fort.

Pothia – is een gezellige en mooie hoofdstad met meer dan 10.000 inwoners. De stad is de thuishaven van de laatste Griekse sponzenvloot. Ten oosten van de haven vind je een heuse school voor sponsduikers. Bij de Plateia Eleftherias kun je de geschiedenis van de sponzen bekijken in het sponzenmuseum welke dagelijks is geopend. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de roze, met koepels bekroonde gebouwen in Italiaanse stijl, waaronder het oude Gouveneurspaleis en de 19e eeuwse kathedraal Agios Christos met een zilveren koepel. In de haven staat nog het standbeeld van een zeemeermin. Verder is een bezoekje aan het archeologisch museum, geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 08:00 tot 15:00 uur, met vondsten uit het Neolithicum en de Bronstijd, zeker de moeite waard. Boven de stad zie je de ruïnes van het ridderkasteel Chrysocheria. De week na het Orthodox Pasen viert Pothia jaarlijks haar sponzenweek. Een kilometer ten zuiden van Pothia, in Terma, vind je geneeskrachtige warmwaterbronnen. Meer over Pothia

Grot van Kefalas – ligt in het zuiden van het eiland Kalymnos. Deze zeegrotten kunnen alleen per boot worden bezocht. Vanuit de haven van Pothia varen bootjes hiernaartoe.

Grot van Daskalio – is de grot ligt aan de oostkant van Kalymnos bij de plaats Rina. Vanuit deze plaats kun je per kaïk naar de grot in de steile oever.

Honing uit Kalymnos met imker

Imker op Kalymnos met bijenkorven

Kalymnian House – is gelegen langs de weg van Pothia naar Vlichadia, vlak onder Agios Savvas, dagelijks open van 09.00 tot 13.00 uur. Het is een klein museum welke is ingericht als een traditioneel Kalymnian huis, rondleiding in het engels geeft veel informatie over de tradities en gebruiken op het eiland.

Zeemuseum – vind je In Vlichadia, de hele dag open en de entree bedraagt € 4,-. Het is een groot museum met een breed scala aan vondsten uit de zee, sponzen, schelpen en overblijfselen uit de oorlog. Veel informatie over de oude sponsduikers cultuur.

Agios Pandeleimonos – heeft een groot en uitgestrekt mannenklooster met een heilige grotkerk en is een tip om te bezoeken tijdens je vakantie op Kalymnos.

Basilic Christ of Jerusalem – ligt aan de weg tussen Pothia en Elias/ Panormos. Het is een prachtige oude basiliek. Rondom worden nog dagelijks nieuwe opgravingen gedaan.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Kalymnos bezienswaardigheden

St Savvas klooster op Kalymnos

Agios Savvas klooster op Kalymnos

Kalymnos is het eiland van de fraaie steile rotspartijen en de klimmers. Op het ruige Griekse eiland zijn meerdere interessante bezienswaardigheden. De hoofdstad Pothia is gezellig en fraai. Je kunt hier bijvoorbeeld musea bezoeken. Het eiland kun je met een huurauto of scooter gemakkelijk zelf ontdekken tijdens je vakantie. De afstanden zijn redelijk kort en de wegen over het algemeen goed begaanbaar. De bewegwijzering laat nog weleens te wensen over. Bezoek ook de vele grotten rond het eiland, het zeemuseum in Vlichadia en het Johannieterkasteel in Myloi.

Wat je niet mag missen tijdens je vakantie op Kalymnos. De top tien bezienswaardigheden van Kalymnos:

  1. Pothia – de hoofdstad met het sponzenmuseum, de kathedraal en het kasteel.
  2. Pera kastro – ruïnes met negen witte kapellen.
  3. Kefalos – de zeegrotten van Kefalos.
  4. Daskalio – de gelijknamige grotten.
  5. Emporeio – gezellig vissersdorpje met heerlijke tavernes.
  6. Vathy – de mandarijnenvallei met de drie dorpen Rina, Platanos en Metochi.
  7. Myloi – het beetje vervallen Johannieterkasteel.
  8. Grot van de zeven maagden – de gelijknamige grot.
  9. Agios Savvas klooster – goed onderhouden klooster met fraai uitzicht.
  10. Myrties – gezellige badplaats op Kalymnos.

Activiteiten die je op Kalymnos kunt ondernemen zijn klimmen, wandelen, snorkelen en duiken. Ook leuk is om een dagdeel naar het eilandje Telendos te gaan vanuit Myrties. In het hoogseizoen kun je hiervandaan bijna elk uur wel overvaren.

Kalymnos hoe te bereiken

Sponzenverkoper op Kalymnos

Sponzenverkoper in de haven van Pothia

Kalymnos heeft sinds de zomer van 2006 een eigen vliegveld. Het eiland is per vliegtuig, twee keer per dag, vanaf Athene te bereiken. Ook is er een onderlinge vliegverbinding met de eilanden Astypalea, Kos, Kalymnos en Leros. Het is een nationaal vliegveld met de IATA-code JKL. De landingsbaan heeft hier een lengte van 1.135 meter.

Op Kos komen in de zomermaanden veel vluchten aan vanuit Nederland. Kos heeft ook een dagelijkse vliegverbinding met Athene. Vanuit de haven van Pothia zijn er frequente bootverbindingen met Kos, Nisyros, Pserimos, Pireaus, Leros en Astypalaia. Ook gaan en komen er veerboten uit Mastichari op Kos. Dankzij goede busverbindingen, veel taxi’s en relatief weinig wegen is het eiland gemakkelijk te verkennen.

Kalymnos stranden

Arginonta beach op Kalymnos

Uitzicht over baai van Arginontas op Kalymnos

Hoewel Kalymnos bergachtig is met veel steile rotspartijen heeft het langs de westkust, in het noordoosten en het zuiden fraaie stranden. Hier vind je dan ook de meeste badplaatsen en vakantiebestemmingen van Kalymnos. Arginondas, Massouri en Mirties liggen langs de westkust beschut achter het Telendos eiland. Vlyhadia is een mooi strand in het zuiden van Kalymnos. Hier en ook bij de kaap Agios Georgios wordt ook veel gedoken.

Een fraaie en wat meer afgelegen baai is die van Palionissos. Het zeewater kleurt hier allerlei tinten blauw en groen en langs het strand vind je enkele beach bars, tavernes en kleinere accommodaties. Bij hoofdstad Pothia is het kleine, maar fraaie, Gefira beach een tip.