Nisyros

Nisyros, ook wel Nissyros genoemd, is één van de kleinste eilanden van de Dodekanesos groep in het zuidoosten van Griekenland. Ten onrechte wordt het eiland door toeristen vaak gelieerd aan Kos. Van hieruit worden wel dagelijks dagexcursies gemaakt naar het vulkaaneiland en het ligt dichtbij het populaire eiland Kos.

Nisyros is het vulkaaneiland bij Kos met witte dorpjes

Nisyros heeft een oppervlakte van 42 km2 en ligt op 12 kilometer van Kos vandaan in de Egeïsche Zee. Het Griekse eiland is bergachtig met weinig groen. De hoogste top is van de berg Profitis Ilias met een hoogte van 698 meter en het eiland is grotendeels bedekt met vulkanisch gesteente. Twee andere bergtoppen Agios Ioannis en Agios Georgios bereiken hoogtes van respectievelijk 588 meter en 519 meter. De vulkaan is één van de trekpleisters voor dagexcursies naar Nisyros.

Mandraki is de haven van het vulkaaneiland en hier meren ook de meeste dagcruises aan. Van hieruit vertrekken de toeristen in touringcars naar de krater. Het witte stadje is aantrekkelijk en via een wirwar van smalle straatjes kun je wandelen naar het Panagia Spiliani kloosterPaliokastro met witgekalkte kerkjes en wat verder weg het klooster Evagelistria.

Over het eiland gaat eigenlijk maar één hoofdweg van Mandraki naar Avlaki. Met een huurauto of scooter kun je deze route afleggen, te voet is te ver, zeker met de grote hoogteverschillen. Veel stranden vind je op Nisyros niet. En als je een strand tegenkomt is het bedekt met grijze vulkanische kiezels.

Nisyros tips

Door de vulkaan zijn er op Nisyros ook verschillende warmwaterbronnen. Ze hebben een geneeskrachtige werking, waarvan de bron bij Pali (Poles) al in de tijd van Hippokrates werd gebruikt. Loutra ligt op een steenworp afstand van Mandraki en deze warmwaterbronnen worden al sinds 1872 geëxploiteerd. Het water van de bronnen in Loutra wordt maximaal 46 graden. Bij Avlaki in het zuiden van Nisyros vind je nog een derde natuurlijke bron. Deze ligt deels in zee en hier kan de temperatuur oplopen tot meer dan 60 graden.

Bekijk alle aanbiedingen

Nisyros bezienswaardigheden

De vulkaan is de grote trekpleister van Nisyros, maar zeker niet de enige bezienswaardigheid. Tijdens een dagexcursie krijg je maar een glimp te zien van het Griekse eiland en het is aan te bevelen om minimaal één keer te overnachten. Dan kun je bijvoorbeeld ook naar de geneeskrachtige warmwaterbronnen, meerdere kloosters en kun je kennismaken met het pittoreske bergdorp Nikia.

Wat zijn jouw tips voor Nisyros?