Nisyros

Nisyros, ook wel Nissyros genoemd, is één van de kleinste eilanden van de Dodekanesos groep in het zuidoosten van Griekenland. Deze archipel is weer onderdeel van de Zuid-Egeïsche eilanden. Ten onrechte wordt het eiland door toeristen vaak gelieerd aan het populaire eiland Kos. Van hieruit worden wel dagelijks dagexcursies gemaakt naar het vulkaaneiland, maar je kunt hier ook een paar dagen verblijven.

Nisyros is een vulkaaneiland bij Kos met witte dorpjes

Nisyros heeft een oppervlakte van 42 km2 en ligt op 12 kilometer van Kos vandaan in de Egeïsche Zee. Het Griekse eilandje is bergachtig met weinig groen. De hoogste top is van de berg Profitis Ilias met een hoogte van 698 meter en het eiland is grotendeels bedekt met vulkanisch gesteente. Twee andere bergtoppen Agios Ioannis en Agios Georgios bereiken hoogtes van respectievelijk 588 meter en 519 meter. De vulkaan is één van de grote trekpleisters voor dagexcursies naar Nisyros.

Mandraki is de haven van het vulkaaneiland en hier meren ook de meeste dagcruises aan. Van hieruit vertrekken de toeristen in touringcars naar de krater. Het witte stadje is aantrekkelijk en via een wirwar van smalle straatjes kun je wandelen naar het Panagia Spiliani klooster, Palaiokastro met witgekalkte kerkjes en wat verder weg het klooster Evagelistria.

Over het eiland gaat eigenlijk maar één hoofdweg van Mandraki naar Avlaki. Met een huurauto of scooter kun je deze route afleggen, te voet is te ver, zeker met de grote hoogteverschillen. In 2021 is deze weg compleet opnieuw geasfalteerd. Veel stranden vind je op Nisyros niet. Pachia Ammos beach en Lies beach zijn noemenswaardig en bedekt met grijze vulkanische stenen en kiezels.

foto album Nisyros

+ Lees meer- Lees minder

Nisyros interactieve kaart

Nisyros kaart

Nisyros tips

Nisyros vulkaankrater in Griekenland

Vulkaan op Nisyros

Door de vulkaan zijn er op Nisyros ook verschillende warmwaterbronnen. Ze hebben een geneeskrachtige werking, waarvan de bron bij Pali (Poles) al in de tijd van Hippokrates werd gebruikt. Loutra ligt op een steenworp afstand van Mandraki en deze warmwaterbronnen worden al sinds 1872 geëxploiteerd. Het water van de bronnen in Loutra wordt maximaal 46 graden. Bij Avlaki in het zuiden van Nisyros vind je nog een derde natuurlijke bron. Deze ligt deels in zee en hier kan de temperatuur oplopen tot meer dan 60 graden.

Ondanks de grootte van slechts 42 km2 komen er 85 verschillende vogelsoorten voor op Nisyros. Ook leven er zeven verschillende reptielen rondom de vulkaan. Paliokastro is één van de best bewaarde oude vestingen in de Egeïsche Zee. Je kunt dit Palaiokastro fort met lange vestingmuur bezoeken tijdens je verblijf op Nissyros.

Meer Griekenland aanbiedingen


Nisyros bezienswaardigheden

Nisyros klooster in Griekenland

Terrasje aan zee op Nisyros

De vulkaan is de grote trekpleister van Nisyros, maar zeker niet de enige bezienswaardigheid. Tijdens een dagexcursie krijg je maar een glimp te zien van het Griekse eiland en het is aan te bevelen om minimaal één keer te overnachten. Dan kun je bijvoorbeeld ook naar de geneeskrachtige warmwaterbronnen, meerdere kloosters en kun je kennismaken met het pittoreske bergdorp Nikia. Of wat dacht je van de natuurlijke ondergrondse sauna van Emporios.

De laatste vulkaanuitbarsting op Nisyros vond zo’n 20.000 jaar geleden plaats. Het is een slapende actieve vulkaan. Je kunt door de vulkaan wandelen en ook langs de kraterrand.