Sifnos

Sifnos is een Grieks eiland en onderdeel van de eilandengroep Cycladen. Het ligt in de Egeïsche Zee en is uitgegroeid tot de populairste vakantiebestemming van de westelijke Cycladen. Sifnos staat bekend om haar fraaie aardewerken, mooie natuur en prima gastronomie. De hoofdstad van het eiland is Apollonia en centraal gelegen. De haven heet Kamares, waar dagelijks de veerboten aanmeren op doorreis naar Piraeus en Santorini. In totaal wonen er ongeveer 2.000 mensen permanent op het eiland en in de zomermaanden is het aantal tijdelijke inwoners veel hoger door de vele toeristen.

Het eiland Sifnos is een echte wandelbestemming in Griekenland

Het Griekse eiland is klein en heuvelachtig met de berg Profitis Ilias van 678 meter als hoogste punt. Sifnos is geliefd bij wandelaars, zeker in het voor- en naseizoen wanneer het nog niet te warm is. De vakantiebestemmingen liggen veelal in het zuiden van het eiland: Faros, Platis Gialos en Vathi en zijn goed te bereiken via de weg vanuit Apollonia. De belangrijkste dorpen zijn naast Apollonia ook Artemonas en Exambela. De drie dorpen liggen liggen vlakbij elkaar op zo’n 200 meter boven de zeespriegel. Kamares is de havenplaats waar je aankomt en vertrekt met de veerboot. Cheronissos in het uiterste noorden is een opkomende vakantiebestemming.

Op het archeologische park van Agios Andreas en in het museum van Kastro kun je cultuur snuiven. In het park vind je veel monumenten als de akropolis, het klooster van Vrissiani uit de 17e eeuw en het kerkje van Agios Andreas. In het archeologisch museum in de prachtige hoofdstad van Sifnos kun je oud keramiek, marmeren beelden en oude munten bekijken. Bij de haven van Kamares is het gezellig op de vele terrasjes langs de promenade en het lange zandstrand. Hier zie je nog steeds geen massatoerisme.

Sifnos foto album

Sifnos vakantiebestemmingen

Haventje van Cheronissos op Sifnos

Cheronissos baai en strand

Platis Gialos – is een kleine vakantiebestemming in het zuiden van Sifnos heeft een mooi lang zandstrand en ligt aan een beschutte baai. Langs de boulevard vind je diverse restaurants en hotels. Bezoek het klooster van Panagia Tou Vounou net buiten de badplaats voor een mooi uitzicht op Platis Gialos en het zuiden van Sifnos. Platis Gialos heeft een busverbinding met Apollonia en Kamares. Ten oosten van Platis Gialos tref je het Chrissopigi klooster aan. Het klooster ligt op een rotspunt en is niet eenvoudig te bereiken. Het klooster is aan het eind van de middag open tot het begin van de avond en binnen kun je een icoon van Maria bekijken. Het laatste gedeelte tot aan het klooster, ongeveer 10 minuten, dien je te voet af te leggen.

Vathi – is een kleine badplaats op Sifnos met een schitterend zandstrand. Vathi ligt aan een beschutte baai en je de muilezel wordt hier nog gebruikt als vervoer- en transportmiddel. Het dorp ligt op minder dan 10 kilometer ten zuidwesten van de Apollonia, is tegen de rotsen opgebouwd en pittoresk om te zien. Bezienswaardig is hier het Taxiarchis klooster.

Kamares – deze havenplaats heeft een levendig centrum en een lang zandstrand. Accommodaties vind je bij de haven, maar ook langs het lange strand zijn er genoeg te vinden. Aan het einde van de 19e eeuw werd Kamares de hoofdhaven van Sifnos, maar heeft sindsdien altijd haar dorpse karakter weten te behouden.

Cheronissos – is een klein plaatsje in het uiterste noorden van Sifnos. Het ligt goed beschut tegen de noordenwind in een klein komvormige baai. Je vindt in Cheronissos enkele accommodaties, een zandstrandje en een handjevol tavernes. Leuk is om naar de blauwwitte Agios Georgios kapel te wandelen op de kaap ten noorden van het vissersdorpje.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Sifnos tips

Sifnos de blauwwitte kapel van de zeven martelaren bij het kastro

Kapel van de zeven martelaren op Sifnos

Kastro is de oude hoofdstad van Sifnos en heeft zijn historische uitstraling behouden. Het is eigenlijk een Venetiaanse burcht met een klein archeologisch museum, ommuring en twee poorten. Je vindt deze oude hoofdstad in het oosten van het eiland.

Vanuit Kastro heb je een schitterend uitzicht over het hele eiland. Bezoek ook de blauwwitte kapel van de zeven martelaren en de Eleoussa kerk. Bezienswaardig zijn ook de drie oude windmolens in blauw-wit ten voorden van het kastro.

Faros is een klein maar leuk vissershaventje. De ligging is fraai in een komvormig baaitje in het zuidoosten van Sifnos. Tot het jaar 1883 was dit overigens de hoofdhaven van het Griekse eiland. Hierna is het Kamares geworden aan de westkust. Hier zijn in de omgeving genoeg accommodaties te vinden en in het haventje een tweetal tavernes. Dichtbij ligt het fraaie witte Chrissopigi klooster. Dit klooster dateert uit 1650 en is één van de topattracties van het Cycladen-eiland. Over het algemeen is het Chrissopigi klooster aan het einde van de middag geopend en het begin van de avond. Zeker een tip om te gaan bezoeken tijdens je vakantie op Sifnos.

Sifnos hoe te bereiken

Sifnos kerk tijdens vakantie

Toegang naar het klooster

Sifnos heeft geen eigen luchthaven en maakt gebruik van de internationale luchthavens van Mykonos en Santorini. Van hieruit of vanuit andere westelijke Cycladen en Pireaus is het eenvoudig om per veerboot te reizen naar Sifnos.

In de haven van Kamares, de hoofdhaven, komen meerdere keren per dag de veerboten aan en dus een goede verbinding met andere Griekse vakantiebestemmingen. Er rijdt een bus van Kameres naar hoofdstad Apollonia. Hiervandaan gaan busdiensten naar Platis Gialos. In de zomermaanden gaat deze bus meerdere keren per dag. Voor de dienstregeling kun je informatie opvragen in de haven of hoofdstad.

Sifnos stranden

Witte kapel op het eiland Sifnos

Sierlijke witte kerk op Sifnos

Sifnos heeft mooie en rustige zandstranden. Geschikt voor zowel zonaanbidders als voor kinderen. De baaien van Vathi, Platis Gialos, Faros en Cheronissos liggen beschut in een kom en zijn vrijwel allemaal kindvriendelijk met langzaam aflopende kustlijnen.

De stranden van Poulati, Seralia en Vroulidion zijn de mooiste van Sifnos en zouden niet misstaan op een ansichtkaart. Kamares is het grootste en langste zandstrand van het Griekse eiland. Samen met Platis Gialos is het tevens het bekendste en drukste strand van Sifnos.

Sifnos heeft in 2022 twee Blue Flag Beaches bij Kamares en Platis Gialos.