Sifnos

Sifnos is een Grieks eiland en onderdeel van de eilandengroep Cycladen. Het ligt in de Egeïsche Zee en is uitgegroeid tot de populairste vakantiebestemming van de westelijke Cycladen. Sifnos staat bekend om haar fraaie aardewerken, mooie natuur en prima gastronomie. De hoofdstad van het eiland is Apollonia en centraal gelegen. De haven heet Kamares, waar dagelijks de veerboten aanmeren op doorreis naar Pireaus en Santorini. In totaal wonen er ongeveer 2.000 mensen permanent op het eiland en in de zomermaanden is het aantal tijdelijke inwoners veel hoger door de vele toeristen.

Het eiland Sifnos is een echte wandelbestemming in Griekenland

Het Griekse eiland is klein en heuvelachtig met Profitis Ilias van 678 meter als hoogste punt. Sifnos is geliefd bij wandelaars, zeker in het voor- en naseizoen wanneer het nog niet te warm is. De vakantiebestemmingen liggen veelal in het zuiden van het eiland: Faros, Platis Gialos en Vathi en zijn goed te bereiken via de weg vanuit Apollonia. De belangrijkste dorpen zijn naast Apollonia ook Artemonas en Exambela. De drie dorpen liggen liggen vlakbij elkaar. Cheronissos in het uiterste noorden is een opkomende vakantiebestemming.

Op het archeologische park van Agios Andreas en in het museum van Kastro kun je cultuur snuiven. In het park vind je veel monumenten als de akropolis, het klooster van Vrissiani uit de 17e eeuw en het kerkje van Agios Andreas. In het archeologisch museum in de prachtige hoofdstad van Sifnos kun je oud keramiek, marmeren beelden en oude munten bekijken.

Sifnos foto album

Sifnos vakantiebestemmingen

Sifnos klein haventje

Sifnos Vathi

Platis Gialos – is een kleine vakantiebestemming in het zuiden van Sifnos heeft een mooi lang zandstrand en ligt aan een beschutte baai. Langs de boulevard vind je diverse restaurants en hotels. Bezoek het klooster van Panagia Tou Vounou net buiten de badplaats voor een mooi uitzicht op Platis Gialos en het zuiden van Sifnos. Platis Gialos heeft een busverbinding met Apollonia en Kamares. Ten oosten van Platis Gialos tref je het Chrissopigi klooster aan. Het klooster ligt op een rotspunt en is niet eenvoudig te bereiken. Het klooster is aan het eind van de middag open tot het begin van de avond en binnen kun je een icoon van Maria bekijken. Het laatste gedeelte tot aan het klooster, ongeveer 10 minuten, dien je te voet af te leggen.

Vathi – is een kleine badplaats op Sifnos met een schitterend zandstrand. Vathi ligt aan een beschutte baai en je de muilezel wordt hier nog gebruikt als vervoer- en transportmiddel. Het dorp ligt op minder dan 10 kilometer ten zuidwesten van de Apollonia, is tegen de rotsen opgebouwd en pittoresk om te zien. Bezienswaardig is hier het Taxiarchis klooster.

Bekijk alle aanbiedingen

Sifnos tips

Sifnos een wandelgang in het Kastro

Sifnos een wandelgang in het Kastro

Kastro is de oude hoofdstad van Sifnos en heeft zijn historische uitstraling behouden. Het is eigenlijk een Venetiaanse burcht met een klein archeologisch museum, ommuring en twee poorten.

Vanuit Kastro heb je een schitterend uitzicht over het hele eiland. Bezoek ook de kapel van de zeven martelaren en de Eleoussa kerk.

Sifnos hoe te bereiken

Sifnos heeft geen eigen luchthaven en maakt gebruik van de internationale luchthavens van Mykonos en Santorini. Van hieruit of vanuit andere westelijke Cycladen en Pireaus is het eenvoudig om per veerboot te reizen naar Sifnos.

In de haven van Kamares komen meerdere keren per dag de veerboten aan en dus een goede verbinding met andere Griekse vakantiebestemmingen.

Sifnos stranden

Sifnos kerkje aan zee bij het strand

Sifnos kerkje aan zee bij het strand

Sifnos heeft mooie en rustige zandstranden. Geschikt voor zowel zonaanbidders als voor kinderen. De baaien van Vathi, Platis Gialos, Faros en Cheronissos liggen beschut in een kom en zijn vrijwel allemaal kindvriendelijk met langzaam aflopende kustlijnen.

De stranden van Poulati, Seralia en  Vroulidion zijn de mooiste van Sifnos en zouden niet misstaan op een ansichtkaart.

Sifnos heeft in 2012 twee Blue Flag Beaches bij Kamares en Platis Gialos.

Wat zijn jouw tips voor Sifnos?