Chios

Chios is een eiland vol historie. Het is bergachtig met veel kastelen en pijnboombossen. Mastiekstruiken in het zuiden geven als enige ter wereld hars (mastiek), wat ook de belangrijkste inkomstenbron is van het Griekse eiland. Helaas hebben verschillende branden in 2012 een groot gedeelte van de bossen en ook mastiekboomgaarden vanaf het Nea Moni klooster tot en met de dorpen Pyrgi en Mesta platgelegd. De mastiekplantages in het zuidoosten bij Vouno zijn onbeschadigd gebleven. Door een vochtige winter in 2013, het aanplanten van nieuwe mastiekstruiken en opruimwerkzaamheden heeft de natuur zich snel hersteld.

Chios het eiland van mastiek, monumenten en oudheden

Chios ligt vlak voor de Turkse kust tussen de eilanden Samos en Lesbos in. Het heeft een oppervlakte van 842 km2 en is het op vijf na grootste Griekse eiland. Pelinaios is het hoogste punt op het eiland en reikt 1.297 meter boven de zeespiegel uit. Van de ongeveer 50.000 permanente inwoners wonen de meesten in het zuiden van het eiland en houden zich bezig met de productie van mastiek. Waarom brengen toch de lentisk of terpentijnboom alleen op Chios taaie hars, mastiek, voort, terwijl ze in heel Griekenland groeit? Een oude overlevering zegt dat de Romeinen de Heilige Isodorus naar zijn executieplaats voerden en hij de hele weg huilde. Zijn tranen vielen op de aarde en daar ontsproten de mastiekstruiken. Geen wonder dat hij beschermheilige van het eiland werd. De bewoners zelf denken aan een geschenk van hun beschermheilige.

Het eiland Chios heeft verschillende namen gehad: Slangeneiland (Ofiousa), Denneneiland (Aithalia) en Langeiland (Makris). Uiteindelijk werd het Chios genoemd naar de zoon van Poseidon, Chios, die in een sneeuwstorm geboren werd. Chioni is in het Griekse woord voor sneeuw. De geschiedenis zegt dat Homerus op Chios geboren is en ook heeft gewoond. Hij gaf les op de “Daskalopetra” (rots van de meester) ook wel zetel van Homerus genoemd. Deze ligt zes kilometer ten noorden van de hoofdstad bij het dorpje Vrondados. De dorpen liggen over het eiland verspreid, verscholen in het binnenland, vanwege angst voor de toenmalige piraten.

Op het eiland vind je veel monumenten en oudheden en is ondanks dit alles nog niet ontdekt door het massatoerisme. Chios heeft mooie stranden, een prachtige natuur en gezellige dorpjes die de indruk geven dat de tijd heeft stilgestaan. Je kunt excursies maken naar o.a. de wereldberoemde opgravingen van Ephese in Turkije. Het eiland leent zich voor het maken van mooie wandelingen in de natuur. Ontdek het Mediterrane klimaat van Chios en op het eiland kun je heerlijk eten en drinken. Proef tijdens je vakantie vooral de verse vis en lokale wijnen.

Chora is de hoofdstad en gebouwd op de plaats van de oude lonische stad, waarvan echter alleen nog maar enkele resten van het theater en de stadswallen bewaard zijn gebleven. Verder vind je hier een kasteel (kastro) en een archeologisch museum. Bekende badplaatsen op het eiland zijn Agia Fontini, Agia Ermioni, Chios-stad, Karfas, Elinta en Vrondados.

foto album Chios

+ Lees meer- Lees minder

Chios interactieve kaart

Chios kaart

Chios tips

Chios vakantie windmolens

Windmolens in Chios stad

Chios stad – is een vrij moderne stad, bijna alle huizen dateren van na 1881, met ongeveer 25.000 inwoners. Ondanks dat de stad vrij modern is vind je hier een aantal interessante musea en archeologische overblijfselen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Kastro met een Byzantijns complex met mooie Porta Maggiora poort, een moskee, oude Turkse baden en een kleine Osmaanse begraafplaats en is dagelijks geopend. De bazaar op de top van de Roidou en de Osmaanse fontein uit 1768 zijn ook een bezoekje waard.

Het Justiniani museum met een religieuze collectie kunst en 5e eeuws vloermozaïek is geopend van dinsdag tot en met zondag en het Byzantijns museum is een archeologische opslagplaats en ok geopend van dinsdag tot en met zondag. De Korais Bibliotheek, de op drie na grootste bibliotheek van Griekenland, met in hetzelfde gebouw het Fillippos Argentis museum met houten gebruiksvoorwerpen, borduurwerk en kostuums is een andere tips om te gaan bekijken. Het museum is geopend van maandag tot en me vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur en vriidag van 17.00 tot 19.30 uur en op zaterdag van 08.30 tot 12.30 uur.

Van maandag tot en met zaterdag is er markt in Chios-stad. Tip maak een foto van de vier gerenoveerde windmolens in het stadsdeel Tampakika aan zee. Meer over Chios stad

Chios vakantie mastiekdorp Mesta

Mastiekdorp Mesta op Chios

Mastiekdorpen – Chios heeft in het zuiden van het eiland 20 mastiekdorpen ook wel Mastichochoria genoemd. De mastiekstruiken die hier groeien scheiden een hars af, die voor de komst van producten op basis van aardolie, de grondstof vormde van verf, cosmetica en medicijnen. Het heeft een frisbittere smaak, een geneeskrachtige werking en het schijnt ook je tanden witter te maken. Nu wordt de mastiek voornamelijk gebruikt voor de productie van kauwgum, likeur en tandpasta.

Elke zomer wordt er ongeveer 300 ton hars gewonnen en je kunt dan ook overal op Chios kauwgom en tandpasta met mastiek kopen. De mastiekdorpen zijn allemaal op hetzelfde wijze ingedeeld met versterkte torens, platte daken, een vierkante toren in het centrum van het dorp en speciaal aangelegde straten. Meer over Mesta

Pyrgi is de mastiekhoofdstad en heeft in het centrum prachtige mozaikhuizen. Ze zijn van onder tot boven bedekt met naturelkleurige en witte geometrische bloempatronen. De dorpen liggen op ongeveer 28 kilometer rijden van Chios-stad. In mei 2016 is in Pyrgi het mastiek museum van Chios geopend. Hier ontdek je de cultuur van mastiek en het eiland Chios. Het mastiek museum is dagelijks geopend. De dorpen Vessa, Mesta en Olympoi zijn ook zeker een bezoek waard. Meer over Pyrgi

Bij het mastiekdorp Olympoi zijn druipsteengrotten te bezichtigen en toegankelijk van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Mesta, 37 kilometer van de hoofdstad, is ook een mastiekdorp uit de Middeleeuwen met een schilderachtig dorpsplein, veel smalle steegjes met huizen die met boogjes aan elkaar verbonden zijn en twee fraaie kerken; Paleos Taxiarchis en Megalos Taxiarchis. Vanuit het haventje even verderop vertrekken de veerboten naar Rafina en Attica.

In de Mastiekdorpen vind je meer dan genoeg mogelijkheden om een geslaagde souvenir mee te nemen als aandenken aan je vakantie. Je treft hiervoor veel handwerk aan, zoals keramiek en handgeweven stoffen maar uiteraard ook producten met mastiek.

Chios vakantie Nea Moni klooster

Het klooster Nea Moni op Chios

Het klooster Nea Moni – ligt op 11 kilometer ten westen van Chios-stad en is een prachtig klooster uit 1042. Het klooster heeft schitterende 11e eeuwse mozaïeken. De indrukwekkendste mozaïeken zijn de Anastasis en de voetwassing van de descipelen. Het klooster is vrij toegankelijk van april tot en met oktober dagelijks geopend van 07.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur.

Anavatos – is het verlaten dorp van Chios dat tegen de steile berghelling ligt, met vierkante huizen in dezelfde kleur als de bergwand. Het dorp ligt vier kilometer ten noorden van een van de mooiste dorpen van Chios Avgonyma. Van afstand heeft het dorp een zeer indrukwekkende uitstraling. Meer over Anavatos

Moni Moundon – is een pittoresk dorpje met het op een na belangrijkste klooster van het eiland: Katholikon. Dit klooster bezit een aantal interessante en fraaie muurschilderingen.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Chios bezienswaardigheden

Chios mastiekbomen

Chios mastiekbomen

Chios heeft fraaie kloosters maar dit zijn de vijf mooiste: Agios Minas is een historisch klooster op 10 kilometer ten zuiden van Chios-stad, Nea Moni is een Byzantijns klooster uit 11e eeuw met prachtige fresco’s en mozaïeken 13 kilometer ten westen van Chios-stad, het klooster van Tachiarches 21 kilometer ten zuiden van Chios bij het plaatsje Nenito, Agia Markell met een schilderachtig museum aan het strand 48 kilometer van Chios-stad bij het dorp Volissos en het Katholikon klooster met fraaie muurschilderingen.

Chios-stad of Chora met zijn musea, kastro en vier gerenoveerde molens is zeker een bezoek waard tijdens je vakantie. Maar ook de mastiekdorpen Mesta,Vessa Pyrgi en Olympoi. De prachtige kloosters op het eiland en de stranden staan hierboven al vermeld. Het verlaten dorp Anavatos, Volissos de geboorteplaats van Homerus Volissos en het mooiste dorp van het eiland Avgonyma zijn ook echte hotspots.

Ook op Chios zijn geneeskrachtige bronnen en wel in het noordwesten bij Agiasmata vlakbij het pittoreske dorpje Agia Gala, waar bij de ingang van de natuurlijke grot een historisch kapelletje staat.

Wat je niet mag missen tijdens je vakantie op Chios. De tien bezienswaardigheden van Chios:

  1. Chios stad – met het kastro, de vier windmolens bij Tampakika en de musea.
  2. Mastiekdorpen – bezoek deze 20 Mastichochoria of een aantal hiervan en ontdek de mastiek.
  3. Mavro Volla – het zwarte zandstrand van Chios.
  4. Olympoi – niet alleen voor de mastiek, maar ook de druipsteengrotten.
  5. Nea Moni klooster – het belangrijkste klooster van Chios.
  6. Anavatos – het verlaten dorp op Chios.
  7. Avgonyma – mooiste bergdorpje van het eiland Chios.
  8. Moni Moundon – bergdorpje met fraai klooster.
  9. Karfas – mooie zandstrand op het eiland.
  10. Volissos – geboorteplaats van de dichter Homerus Volissos.

Chios hoe te bereiken

Chios heeft een eigen luchthaven, op vier kilometer ten zuiden van Chios-stad, en is in de zomermaanden niet direct te bereiken vanuit Nederland. Je zult dan eerste via hoofdstad Athene moeten vliegen. De luchthaven Chios Airport heeft een landingsbaan en wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode JKH. Je kunt doorvliegen naar Athene en Lesbos.

Per boot kun je vanuit de haven van Chios-stad naar Psara, Samos, Lesbos, Thessaloniki, Kavala en Pireaus varen. Met het openbaar vervoer, per bus, kun je het eiland goed verkennen.

Chios stranden

Chios het zwarte strand Mavro Volia

Chios het zwarte strand Mavra Volia

De vijf mooiste stranden van Chios zijn Karfa 7 kilometer ten zuiden van Chios-stad, Agios Emilianos 15 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, het zandstrand van Fanes 30 kilometer ten westen van Chios-stad, het zwarte kiezelstrand Mavra Volia (Mavro Volia) op 30 kilometer ten zuiden van de hoofdstad en één van de mooiste stranden Nagos 32 kilometer ten noorden van Chios-stad. Meer over Mavra Volia beach

Op maar liefst vijftien stranden op dit Griekse eiland wappert in 2023 een Blauwe vlag. De Blue Flag Beaches zijn o.a. Karfas, Mega Limionas, Agia Fotini en Ormos Lo.

Chios lokale gerechten

Chios vakantie Lagada vissersboot

Vissersbootje in Lagada op Chios

Zoals hierboven al is vermeld is Chios het eiland van de mastiekbomen. Men heeft geprobeerd ze ergens anders ook te planten ,maar dat is nergens ter wereld gelukt. Alleen in het zuiden van Chios groeien ze.

Ook al is Chios een Grieks eiland vis speelt een ondergeschikte rol in de keuken. Wild echter speelt wel een grote rol en hazen, patrijzen, wilde duiven en zelfs kleinere vogels worden hier veel gegeten. Het vlees wordt meestal gekookt of gebakken in tomatensaus. Op Chios wonen van oorsprong veel reders en die brachten veel invloeden mee van hun reizen. Vooral in de hoofdstad Chios of Chora zijn veel invloeden uit Constantinople, Athene, Alexandrië en Smyrna merkbaar.

Vegetarisch – eet men graag in de vorm van pitabroodjes. Bekende vegetarische pita’s zijn Chiotikipita (in kleine stukjes gebakken), Hortaropita (met veel groente), maar de karakteristiekste is de Kopanistipita (met de echte Kopanisti kaas uit Chios).

Ook Herisia Makaronia, van zelfgemaakte macaroni met tomaten, kaas uien en kruiden is een typisch vegetarisch gerecht uit Chios. Een alternatief zijn de gebakken paardebonen met knoflooksaus, een soort tuinboon met kruiden en knoflooksaus.

Vleesgerechten – vind je op veel menukaarten. Haas met uien, knoflook, tomaten, wilde groenten en kruiden is een vleesgerecht van het eiland. Omelet met vlees, ui en kruiden kun je op Chios prima eten als typische lunch en het varkensgerecht Voli met kruiden en uien als hoofdgerecht tijdens het diner. Chickpea Rissoles is gekookte kip met een gefrituurd korstje in tomatensaus en kom je op menig menukaart tegen.

Visgerechten – van het eiland zijn vissoep en haring met aardappels met uien en tomatensaus.

Nagerechten – zijn zoetigheden en worden veel gemaakt van vruchten of bloemen van deze vruchten. Honingpudding, Melalevria genaamd, het Citroenbloesem hapje Anthos Glyko genaamd en Mamoulia met walnoten en rozenwater zijn traditionele en typische lekkernijen van Chios.

+ Lees meer- Lees minder

Chios souvenirs

Een typische souvenir uit Chios is een product gemaakt van of met mastiek. Kauwgum of andere mastieksnoepjes zijn een goedkope souvenir, maar zullen niet bij iedereen in een goede smaak vallen. Kleine kinderen zijn vaak niet gecharmeerd van de sterke smaak van mastiek.

Mastiek ouzo is een typisch drankje van Chios gemaakt door Apalarina. Het oude en lokale merk Aparalarina en Skinos maken ook een beroemde mastieklikeur. Apalarina gebruikt een nostalgische traditionele Griekse fles en de likeur van Skinos zit gebotteld in een fraaie trendy fles, is dan ook een stuk duurder, en wordt gedronken als aperitief of als shot maar dan ijskoud. Leuke souvenir voor thuis.

Chios vakanties

Chios vakantie Anavatos bergdorp

Anavatos op Chios

In 2006 bezochten 6225 Nederland het Griekse eiland Chios per vliegtuig. Een stijging van 3,6% ten opzichte van 2005 (6.007 Nederlanders). Op het totaal aantal Nederlandse toeristen naar Griekenland per vliegtuig is dit voor 2006 1,1% en 2005 1,3%. (Bron: SETE Intelligence)

Een vakantie naar Chios kun je in Nederland georganiseerd boeken als pakketreis. Maar je kunt ook losse vluchten boeken (via Athene) en zelf een accommodatie erbij zoeken.

Griekenlandspecialist Ross Holidays biedt reizen aan naar Chios als pakketreis met kleinschalige accommodaties. Niet op de plaatsen van het massatoerisme, maar rustig gelegen locaties op het eiland.

Zoek je een vakantie aanbieding naar Chios? Dagelijks updates van last minute reizen naar onder andere de badplaatsen Karfas, Chios-stad en Agia Fontini. Ook rustige bestemmingen op het eiland worden aangeboden als pakketeis.