Hardlopen

  Hardloopkalender voor Griekenland. Het hele jaar door zijn er verschillende hardloopwedstrijden in Griekenland en op diverse plaatsen. Natuurlijk is de authentieke marathon van Athene op de tweede zondag van november het hoogtepunt. Wist je dat Rhodos, Kreta en Thessaloniki bijvoorbeeld ook jaarlijks een marathon organiseren? Leuk om tijdens je vakantie een hardloopwedstrijd in Griekenland mee te rennen of juist speciaal hiervoor naar Griekenland af te reizen. Een alternatieve vorm van toerisme die 365 dagen per jaar mogelijkheden biedt. En wat is er mooier dan finishen in het Olympisch stadion van Athene?

  Hardloopwedstrijden en hardloopkalender Griekenland

  We hebben hardloopwedstrijden in Griekenland voor je op een rijtje gezet. Dit zijn 23 hardloopevenementen die wat groter zijn en normaal gesproken ook doorgang vinden. Kijk altijd voor actuele informatie op de website van de organisatie van het evenement. Zeker een paar weken voordat de run van start gaat. Dit om te checken of er geen wijzigingen zijn. Voor de hardloopkalender 2024 op kaart kun je kijken in KALA Magazine. Ons lijstje met hardloopwedstrijden in Griekenland is een selectie op datum. Veel runs zijn buiten het toeristische zomerseizoen en soms ook op bestemmingen waar je vast nog niet bent geweest.

  Griekenland hardloopkalender voor 2023

  Hardloopkalender Griekenland 2023 (Bron: KALA Magazine)

  Koumaria Trail Series
  14-01-2024 – Deze trail run start in Koumaria op het vasteland van Griekenland. Je kunt kiezen uit 12, 22 of 40 kilometer en houdt rekening met behoorlijk wat hoogtemeters (700 tot 2.300 meter). Dichtstbijzijnde luchthaven is die van Thessaloniki. Meer informatie en inschrijven Koumaria trail.

  Veikou Trail
  21-01-2024 – Deze trail run start in Galatsi en is een wijk en park in Athene. Je kunt kiezen uit de hardloopafstanden 5, 10 en 2x 5 (etafette) kilometer. Dichtstbijzijnde vliegveld is dat van Athene. Meer informatie en inschrijven Veikou Trail.

  Levados Mountain Trail
  21-01-2024 – Deze trail run wordt georganiseerd in de stad Livadia. Je kunt kiezen uit de afstanden 10,8 en 23,7 kilometer. Ook hier heb je best wat hoogtemeters op het hardloopparcours (maximaal 1.550 meter). Dichtstbijzijnde luchthaven is die van Athene. Meer informatie en inschrijven Levados Mountain Trail.

  Lycabettus Run en Trail
  25-02-2024 – Deze loop heeft zowel een trail- als wegroute. Je rent de berg Lycabettus op en eventueel af in Athene. Afstanden zijn 4.5, 5.5, 9 of 11 kilometer. Om deel te nemen aan deze hardloopwedstrijd kun je het beste vliegen op Athene airport. Meer informatie en inschrijven Lycabettus Run en Trail.

  Nafplion Marathon
  03-03-2024 – Deze marathon is twee keer het parcours van de halve marathon en deze wegrace loopt een groot deel langs de haven en kust van de stad Nafplion. Je kunt kiezen uit 5 km, een halve marathon of een hele marathon. Om in Nafplion te geraken kun je het beste vliegen op Athene.

  Athens Half Marathon
  10-03-2024 – Deze halve marathon is een wegrace door het centrum van Athene. Je hebt hier niet e grote hoogteverschillen van Athens The Authentic Marathon. In het voorjaar kan het in Griekenland ook al zonnig en twintig graden zijn tijdens je race. Je kunt kiezen uit 5 km, 10km of een halve marathon. Vliegen doe je het gemakkelijkst op de luchthaven van de Griekse hoofdstad, waar in deze periode dagelijkse vluchten op zijn vanaf Amsterdam en Eindhoven.

  Kalambaka – Trikala halve marathon
  10-03-2024 – Deze halve marathon heet ook wel Thanasis Stamopoulos. Je start op het centrale plein van Kalabambaka en eindigt in Trikala. Mocht je een halve marathon te ver vinden dan kun je ook kiezen voor de 5 km loop. Om in Kalambaka te komen kun je het beste vliegen op de luchthaven van Thessaloniki. Meer informatie en inschrijven Kalambaka – Trikala halve marathon.

  Messini marathon
  31-03-2024 – Deze marathon start in de plaats Messini in het zuiden van de Peloponnesos. Je kunt kiezen uit 3, 10 of 42 km hardlopen. Om deel te nemen aan de Messini marathon kun je het beste vliegen op de luchthaven van Kalamata. Meer informatie en inschrijven Messini marathon.

  Kassios Dias trailrun
  14-04-2024 – Deze trail wordt ook jaarlijks georganiseerd en start in Kassiopi in het noordoosten van Corfu. Je kunt kiezen uit de afstanden 11, 35 of de ultrarun van 80 kilometer. Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat van Kerkyra (Corfu). Meer informatie en inschrijven Kassios Dias.

  Crete Marathon
  14-04-2024 – Dit is de marathon van het eiland Kreta en de start en finish is in de stad Chania. Tevens zijn er hardloopparcours voor 5 en 10 km. Voor deze loop kun je vliegen op de luchthaven van Chania op Kreta. Meer informatie en inschrijven Crete Marathon.

  Poseidon Athens Halve Marathon
  21-04-2024 – Deze halve marathon is een wegrace in Athene. Er zijn tevens een 5 en 10 km parcours. Je vliegt het beste op Athene om aan deze halve marathon deel te nemen. Meer informatie en inschrijven Poseidon Athens Halve Marathon.

  Rhodos International Marathon
  21-04-2024 – Dit is een jaarlijks terugkerend hardloopevenement op het eiland Rhodos. De route is grotendeels langs de kust en dus vrij vlak. Je kunt kiezen uit de afstanden 5, 10, 21 en 42 km. Je kunt in deze periode rechtstreeks vliegen op de luchthaven van Rhodos. Meer informatie en inschrijven Rhodes Marathon

  Internationale Marathon Alexander de Grote
  21-04-2024 – Deze marathon is de populairste in het noorden van Griekenland. Je kunt kiezen uit de afstanden 5, 10 en 42 km. Voor de marathon vlieg je op de internationale luchthaven van Thessaloniki. Meer informatie en inschrijven Internationale Marathon Alexander de Grote.

  Dolihos Ultra Race Delphi – Olympia
  26-04-2024 – Dit is de langste ultrarun van Griekenland met afstanden van 111, 144 en zelfs 255 km. Je komt tot een hoogte van 1.100 meter, maar je klimt het hele parcours in totaal 5.400 meter. En je daalt er maar liefst 5.900. Het beste kun je vliegen op Athene om vervolgens in Delphi, waar de start is, terecht te komen. Meer informatie en inschrijven Dolihos Ultra Race Delphi – Olympia.

  Olympus Marathon
  28-06-2024 – Een marathon in het national park van Mount Olympus. Rennen door de bergen op een parcours van in totaal 44 km lengte. Je vliegt het beste op de luchthaven van Thessaloniki. Meer informatie en inschrijven Olympus Marathon.

  Kronion Perasma
  19-07-2024 – Een marathon en een ultrarun van 70 km op de Peloponnesos. Je start in Agios Petros en kunt het beste vliegen op Kalamata airport.

  Zagori Race
  21-07-2024 – En hardloopwedstrijd in Griekenland met meerdere afstanden. VariĆ«rend van 10 km tot de ultrarun van 80 km in het bergachtige gebied van Zagoria in de streek Epirus. De start is in het plaatsje Tsepelovo. Het beste kun je vliegen op de luchthaven van Preveza. Meer informatie en inschrijven Zagori Race.

  Ioannina Lake Run
  22-09-2024 – De Lake Run in Ioannina is een hardloopevenement in Epirus van twee dagen. Op zaterdag 21 september worden de vijf en tien kilometer georganiseerd en op zondag 22 september de 30 kilometer race om het Pamvotida meer heen. Meer informatie en inschrijven Ioannina Lake Run.

  Ainos Mountain Marathon
  22-09-2024 – Een hardloopwedstrijd in de bergen van het eiland Kefalonia. Je loopt grotendeels door het national park van het Ionische eiland. Je kunt kiezen uit een parcours van 10 of 42 kilometer. Dichtstbijzijnde luchthaven is die van Kefalonia. Meer informatie en inschrijven Ainos Mountain Marathon.

  Spartathlon
  27-09-2024 – De Spartathlon wordt wel gezien als de zwaarste hardloopwedstrijd van Griekenland. Het parcours van deze Spartaanse loop heeft een lengte van 245 kilometer! Je start in Sparta op de Peloponnesos. Het beste kun je vliegen op Athene of Kalamata. Meer informatie en inschrijven Spartathlon.

  Mykonos Running festival
  30-09-2023 – Hardlopen op het eiland Mykonos. Er zijn drie afstanden: 2.5, 10 en 21 km. Mykonos airport is het dichtstbijzijnde vliegveld om deel te nemen. Meer informatie en inschrijven Mykonos Running Festival.

  International Thessaloniki Night Half Marathon
  19-10-2024 – Een wegrace in Thessaloniki in het donker. Je kunt deelnemen aan de 5, 10 of 21 km. Vliegen kun je het beste op Thessaloniki Airport. Meer informatie en inschrijven International Thessaloniki Night Half Marathon.

  Athens Marathon ‘The Authentic’
  10-11-2024 – De 40e editie van de enige echte marathon Je start in het plaatsje Marathon en je finished in het olympisch stadion van Athene. Het vliegveld van Athene is het beste om naartoe te vliegen. Meer informatie en inschrijven Athens Marathon.

  Nafplion Castle Run
  24-11-2024 – Loop jij de trappen op naar het kasteel van Nafplion? Een jaarlijks terugkerend evenement met een race van 5 kilometer waar je 999 treden op moet rennen ‘Palamedios Atlos’. Ook zijn zijn er een andere 5 km en is er een 10 kilometer parcours. je vliegt het beste op hoofdstad Athene.