Griekse recepten

Tot voor kort hadden veel dorpen in Griekenland een gemeenschappelijke gril en braadspit. En een oven om grote schotels, gebraad en groenten te bereiden. De keukens thuis hebben dit gezamenlijke koken van de bevolking tegenwoordig vervangen, maar de op deze centrale plaatsen gebruikte grootschalige kooktechnieken, hebben nog steeds een grote invloed op de Griekse recepten voor de thuisbereiding. Hier nemen grillen en ovenschotels nog altijd een belangrijke plaats in. Lam of geit van het spit en kokoretsi, bindsla en wijn zijn lokale Griekse specialiteiten.

Maak zelf de lekkerste gerechten met Griekse recepten thuis

In de bergdorpen vind je een overvloed aan varkensvlees, kip en wild, bereid in een rijke tomatensaus of met groenten, kruiden en olijfolie. Kaas, groentes van de grill en wildspiezen, eveneens rijkelijk op smaak gebrachte met kruiden. Wij hebben de Griekse recepten geselecteerd van bekende en minder bekende Griekse gerechten. Met deze gerechten kun je alvast een voorproefje nemen op je vakantie naar Griekenland. Tover Griekse souvlaki, moussaka, stifado, keftedakia, pita gyros of dolmades op tafel in Nederland of BelgiĆ«. Probeer in de wintermaanden spetsofai en als voorgerecht dakos!

Een tip is om een passende Griekse wijn te serveren bij je Griekse gerechten. Kwaliteitswijnen zijn er genoeg en ook in Nederland is Griekse wijn te verkrijgen. Een andere tip is om een lokale likeur of aperitief te serveren bij je Griekse dessert. Bijvoorbeeld de kaneellikeur Tentura van Patras, de zoete Vinsanto van Santorini, Rakomelo van Kreta of een Masticha mastieklikeur van Chios.

De Griekse keuken

Griekse recepten en gerechten uit de Griekse keuken

Griekse recepten – de Griekse keuken

De Griekse keuken is heel divers en probeer ook vooral de lokale gerechten tijdens je reis of vakantie in Griekenland. Je zult zien dat je hier Griekse mezzes of gerechten krijgt voorgeschoteld die je nog nooit eerder hebt gegeten of waar je uberhaupt nog nooit eerder van hebt gehoord. Weg van het massatoerisme ontdek je de echte lokale Griekse keuken. Niet alleen voor het diner of avondeten, maar ook voor de lunch. Als dessert eten de Grieken graag iets zoets, zoals bijvoorbeeld baklava of yoghurt met honing en walnoten.

Vlees, vis en kip zijn elementen die veel voorkomen in Griekse gerechten. Maar de salades en lokale kazen zijn met versgebakken brood en zelfgemaakte feta als lunch of voorgerecht heerlijk. Tijdens een warme zomerdag smaakt de choriatiki (Griekse salade) met een fles bronwater, wat brood en een bord tzatziki bij die taverne aan zee uitstekend. Met het uitzicht op zee erbij lijkt de tijd even stil te staan en kun je oprecht genieten van de heerlijke Griekse lunch tijdens je vakantie.

Kookboeken met Griekse recepten

Griekse gerechten in Grieks restaurant

Griekse recepten – Grieks restaurant

Griekse kookboeken zijn in het Nederlands te verkrijgen bij de boekhandel, maar ook op internet worden ze veel aangeboden. Zelfs in Griekenland, op je vakantiebestemming, zijn er (lokale) kookboeken te verkrijgen. Vaak in het Engels, maar soms zelfs vertaald in het Nederlands. Leuke souvenirs voor thuis.

Het is lekker om Griekse gerechten, die je hebt geproefd in een Griekse taverne of restaurant, zelf thuis te kunnen maken. Herinneringen ophalen van die fijne vakantie in Griekenland of juist anderen Griekenland laten proeven. Bij de Griekse groothandel of online winkels kun je veel Griekse producten krijgen om recepten zelf te kunnen maken. En met echte Griekse ingrediƫnten. Voor tomaten zijn de zoetere cherrytomaten een tip. Vaak zijn onze tomaten te waterig en missen juist die extra smaak, die je in Griekenland wel gewend bent.