Skyros

Skyros is het grootste en meest zuidelijk gelegen eiland van de Sporaden-groep. Skyros is 209 km2 groot, heeft een kustlijn van 130 kilometer en een bevolking van 4.000 inwoners. Het ligt 22 zeemijl vanaf Kymi op Evia. De hoofdstad Skyros-stad is gebouwd tegen de rots met het Byzantijnse klooster Agios Georgios en de oude vesting. Skyros is tot nu toe nog niet echt toeristisch en heeft zo zijn oorspronkelijke schoonheid nog kunnen bewaren. Het noordelijke deel van het eiland is groen en bedekt met uitgestrekte bossen vol dennenbomen, ceders en pijnbomen en is zeer vruchtbaar. Het zuidelijk deel is ruig en kaal met de hoogste bergtop, Kochilas, die 792 meter hoog is.

Skyros met zijn unieke Skyraanse pony en traditionele volkskunst

Skyros staat t.o.v. de andere Sporaden bekend om zijn traditionele volkskunst. Het gaat hier veelal om keramieke voorwerpen, borduurwerk en houten meubelen. Op het eiland leeft een zeldzaam klein paardenras; de Skyraanse pony. Deze worden niet meer dan één meter hoog. In 30 jaar tijd is de populatie pony’s drastisch teruggelopen van 2.000 naar 150. De Griekse overheid en de gemeente Skyros zetten zich nu volop in om de soort voor uitsterven te behoeden.

Skyros-stad is een fascinerende mengelmoes van kubusvormige huizen, Byzantijnse kerken en grote pleinen. De achterafstraatjes zijn nog lekker rustig, terwijl de hoofdstraat wat toeristischer en luidruchtiger is. Boven de stad torent het kasteel van Lykomedes (hier stonden ooit een akropolis en een Venetiaans fort). Je kunt het kasteel bereiken via een tunnel onder het Moni Agiou Georgiou. Hiernaast zijn de overblijfselen van twee Byzantijnse kerken en kleine kapellen met kleurige pastelroze en blauwe interieurs.

Je kunt in de stad een bezoekje brengen aan het gemeentemuseum, het archeologisch museum en het faltaitsmuseum. Boven de stad staat een standbeeld van een naakte man Plateia Rupert Brooke, refererend aan de Britse dichter Rupert Brooke.

Skyros is het eiland van de geiten en schapen; meer dan 50.000. Veel Grieken van het vasteland komen dan ook naar het eiland om het Orthodoxe paasfeest te vieren want dan eet men altijd lam aan het spit na de vastentijd. Er groeien ook veel amandelbomen en men maakt dan ook heerlijk gebak zoals kurabjedes en karidopita een amandelwalnotentaart.

Badplaatsen op Skyros zijn Magazia, Molos en Garismata. Skyros is een heerlijk eiland voor wandelaars en mensen die rust en het traditionele Griekse leven zoeken.

+ Lees meer- Lees minder

Skyros interactieve kaart

Skyros kaart

Skyros tips

Een groepje Skyraanse Pony's

Manege met Skyraanse pony’s

Skyros-stad is de hoofdstad van het eiland Skyros en je kunt hier het kasteel van Lykomedes, het standbeeld, het oude centrum en de verschillende musea bezoeken. In Pentekali en Diatrypi zijn zeegrotten en bereikbaarper kaik vanuit de haven van Linaria. De huizen in Skyros-stad zijn kubusvormig en de daken zijn bedekt met blauwgrijs leem (meligi) voor zover men ze niet vervangen heeft door betonnen daken. Skyros is bekend om zijn bonte marmer, een zeer gewild bouwmateriaal.

Bij Ktima Mouries kun je rijden op echte Skyros pony’s. Op de manage zijn 36 pony’s aanwezig en uniek alleen al om ze te bekijken en te aaien. Leuk voor de kinderen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Skyros hoe te bereiken

Steeg met poort in Skyros-stad

Typisch straatje in Skyros-stad

Het eiland heeft een eigen vliegveld. Er is geen rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam en je zult via Athene moeten vliegen naar Skyros. Het vliegveld (Skyros Airport) heeft een landingsbaan en wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode SKU.

Er is een goede asfaltweg over de noordelijke helft en lokale busdiensten onderhouden regelmatige verbindingen met de haven in Linaria en de stad Skyros.

Je kunt Skyros bereiken per boot bereiken vanaf Kymi (Evia) en Skiathos. In de zomermaanden kunt u ook vliegen vanaf Athene of varen met de draagvleugelboot (Flying Dolphin) vanuit Volos, Skiathos, Skopelos en Alonissos.

Skyros stranden

Skyros heeft fraaie stranden als Aspous, een mooi zandstrand vier kilometer ten zuiden van de hoofdstad, Kalamitsa is ook een prachtig zandstrand, Pefkos is een fraaie baai met zandstrand en Magazia is een fantastisch zandstrand. Allemaal zeer de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie op Skyros.

Skyros vakanties

Uitzicht op Skyros-stad

Hoofdstadje van Skyros

Een vakantie naar het Griekse eiland Skyros kun je boeken bij Griekenlandspecialist Ross Holidays. Ze bieden pakketreizen aan naar Skyros eventueel te combineren met andere eilanden als Skopelos, Alonissos en Evia.

Je kunt zelf ook je vakantie regelen naar Skyros. Vliegtickets kun je boeken vanaf Schiphol Amsterdam naar Skiathos of Volos en van hieruit kun je een veerboot nemen naar Skyros. Op het eiland zijn genoeg accommodaties te vinden. Variërend van luxe vijf sterren hotels tot eenvoudige studio’s.