Griekse salade

Een Griekse salade, ook wel choriatiki genoemd, is de populairste salade in Griekse restaurants en tavernes. Vol met verse groente, zoals tomaat en komkommer, en natuurlijk met feta en olijfolie. Lokaal op Griekse vakantiebestemmingen maakt men hun eigen variant met bijvoorbeeld een extra ingrediƫnt. De Griekse salade is gezond en vrij eenvoudig te maken thuis. Toch zal de salade thuis in Nederland altijd wat anders smaken. Zo zijn de tomaten hier wat minder zoet bijvoorbeeld. We hebben een echt Grieks recept voor je gemaakt.

CHORIATIKI (Gemengde Griekse salade)
Recept voor 4 personen en heerlijk als lunch of bij het avondeten.

Bereidingstijd: 20 minuten

3 tomaten
1 komkommer
1 schoongemaakte en in dunne ringen gesneden ui
2 schoongemaakte en in ringen gesneden groene paprika’s
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels wijnazijn
zout
peper
100 gram feta kaas
enkele zwarte olijven
1 theelepel oregano

Griekse salade choriatikiWas de tomaten en snijd ze in kleine partjes. Schil de komkommer en snijd hem in kleine blokjes. Leg de partjes tomaat met de blokjes komkommer in een slabak. Leg de ringen ui en de ringen paprika in de schaal. Roer van de olijfolie, de azijn en wat zout en peper een sausje. Schenk de slasaus over de salade en snijd de feta kaas in blokjes. Leg de blokjes kaas en wat olijven bovenop de salade en bestrooi het geheel met oregano. Deze beroemde Griekse salade kan bij vele gerechten worden geserveerd, maar ook kun je hem als voorgerecht gebruiken. Tip maak de Choriatiki voor bij de barbecue in de zomer in Nederland. Je gasten zullen verrast zijn.

In Griekenland maken ze de salade vaak overal weer anders. Ze verrijken de Choriatiki met lokale kruiden en ook de lokale feta en tomaten smaken in Griekenland weer heel anders. Voeg dus waar je het nodig acht nog eigen ingrediƫnten toe en maak de salade als op je Griekse vakantiebestemming.

Kali orexi – eet smakelijk!